Son haftalarda yeni gelişmeler yaşandı, yetkililerden yeni açıklamalar geldi Trabzon'un yeni stadıyla ilgili. Biraz da sağdan, soldan edindiğim bilgileri derleyerek ufak bir güncelleme yazısı yazmak istiyorum bu konuyla ilgili.
Stadın 2011'deki Avrupa Olimpik Yaz Gençlik Festivaline yetişmesi öngörülüyor. Kapasite konusunda çok tartışmalar olmuştu ama son olarak 40.000 kapasitede karar kılındı. Stadyumun inşaatı 2009'un Nisan ayında başlayacak. Denizin 200 dönümlük bir bölümü doldurulacak, 100 dönümü stadyum inşaatında kullanılacak.
Eskiden suni bir ada oluşturulması düşünülüyordu ancak maliyeti çok yükseltiyordu bu ada projesi, şimdi deniz doldurulup kazık sistemiyle hemen üstüne inşa edilecek stad. Hem (eski) GSGM müdürü Mehmet Atalay'ın, hem de proje mimarlarından Özge Selen Kansu'nun açıklamaları bu detayların kesinleştiği yönünde. Ayrıca ilk projede gözüken atletizm pisti projede kesinlikle yer almıyor, bir futbol stadyumu olarak inşa edilecek. Projenin beklenen maliyeti ise 100 milyon dolar. Stadyumun yapılacağı yer olan Akyazı Avni Aker stadyumuna sadece 5 km uzaklıkta, taraftar için büyük bir zorluk olacağını sanmıyorum.
Proje tamamen devlet tarafından üstlenilmiş durumda. Zaten Trabzonlu arkadaşlardan okuduğum kadarıyla Seyrantepe modelini uygulayarak özel sektörden bir yatırımcıyla çalışmak pek mümkün değil gibi. Avni Aker arazisinin değerli olmaması bunun önündeki en büyük engel. Bu araziyi almak için bir stadyumun maliyetini üstlenebilecek birilerini bulmak mümkün değil. Trabzonspor'un kendi imkanlarıyla stadı restore etmesi de çok zordu maliyeti düşününce.
Trabzonspor'un yeni bir stad sahibi olabilmesi için tek yol 2011'deki Gençlik Festivali ya da Euro 2016 adaylığı gibi uluslararası bir organizasyon vesilesiyle devletin maliyeti üstlenmesiyle olabilirdi. Hükümetin içindeki Trabzonluların çabaları ile oluşturulmuş bir projedir Akyazı. Her ne kadar yöntemi tartışılır olsa da Trabzonspor bu kapasitede bir stadı doldurabileck ender kulüplerden birisi. Yerinde sayan ülke futbolunun ilerlemesi için stadyumların geliştirilmesine ihtiyaç varsa en büyük ihtiyaç sahiplerinden birisi de Trabzon şehriydi. Umarım bir aksilik olmadan stadyum tamamlanır ve ligimiz modern normlara uygun bir stadyuma daha kavuşur...
4 yorum:
Kapasitesi de önemli yalnız bu stadın maliyeti neden bu kadar yüksek onu anlayamadım.Biz bile Aslantepe'yi 60-70 milyona mal ediyoruz.
Bizim stadın maliyeti 120 milyon euro'yu bulacak yanılmıyorsam...
Ayrıca bu stadın temelinin sağlamlaştırılmasına gidecek harcamalrın bir kısmı. Bilmeyenler için yazayım Trabzon'da şu an sahil olarak gözüken alanlar ve o alanların yaklaşık bir 100 metre kadar arkası 20 sene öncesine kadar sular altındaydı. Kum ve toprak doldurularak pek çok sahil öldürülmüş ve yeni alanlar ortaya çıkmıştır ki böyle bir temelin üzerine temel sağlamlaştırılmadan stad yapmak ütopya'dır.
PcLion'ı destekler mana da söyleyebilirm ki Anadolu'da 40.000 kişilik bir stadı doldurabilecek tek tkaım Trabzonspordur. Eğer takımın bir iddiası var ise köylerden ilçelere kadar tüm şehir stada akar 15 günde bir. Şehir'deki futbol sevgisini şöyle anlatabilirim. Türkiye liglerinde 7'si profesyonel seviyede olmak üzere toplam 92 Trabzon takımı var. Şehrin iki adet amatör ligi var. Trabzon Süper ligi ve Trabzon birinci ligi olmak üzere. İlçe başına 5,4 takım düşüyor.
ben o Karadenize güvenipte denize stad yapmam açıkcası, ne olursa olsun o temel uzak zamanda çürür gider, o kadar insana yazık olur bence
Yorum Gönder