MSK Zilina ve NEC Nijmegen

MSK Zilina uzun süredir radarımda olan bir kulüptü. Hatta bir-iki kere yazmaya niyetlenmiştim ancak Slovak kulübü hakkında internette veri toplamak bile oldukça zor. Fikir sahibi olmadan da atıp tutmak olmazdı. Bugün underdog ateşinin temsilcisi oldu Zilina, Aston Villa gibi bir takımı İngiltere'de 2-1 yenmeyi başardılar.

Aston Villa'nın sahadaki kadrosu Premier Lig'de düzenli forma giyen oyunculardan oluşmuyordu, 2 maçta 6 puan alıp turu büyük ölçüde garantilemiş bir İngiliz ekibi olarak nispeten zayıf bir rakip karşısında evinde oynayacağı maçta rotasyon yapmak kabul edilebilir bir mazeret. Ancak futbol mazeretler oyunu olmadı hiçbir zaman, Zilina da bunu bizlere bir kez daha gösterdi. Aston Villa kalesine 3 dakika içinde iki baskın yapıp skoru 2-0'a getirdiklerinde dakikalar henüz 18'i gösteriyordu. Aston Villa bu şoku atlatıp 28. dakikada skoru 2-1'e getirse de Zilina elde ettiği skor üstünlüğünü teslim etmeye pek niyetli değildi.

Aston Villa yedek kadrosuyla bu işin olmayacağını anlayınca 68. dakikadan itibaren oyuna James Milner, Gareth Barry ve Agbonlahor'u soktuğunda artık çok geçti. Zilina 79. dakikada 10 kişi kalmasına rağmen kalesini gole kapattı ve İngiltere'den 3 puanla döndü.

Ancak bu ekstra galibiyetin onlara getirisi prestijden ve dünya medyasında bir-iki gün yer etmekten başka bir şey olmayacak. Zilina 4 maçta 4 puan topladığından ufak bir şansı olabilirdi belki üst tur için ancak üstünde 3er maçta 6şar puan toplamış 3 takım olması onları 4.lüğe itmiş oldu. Yine de ayakta alkışlanması gereken bir işe imza attılar, Slovakya denince hatırlanacak şeylerin başında geliyor benim için Zilina artık.

Çarşamba akşamının sürprizine imza atan ekip ise NEC Nijmegen'di. Aslında sürprizden de öteydi yaptıkları, maçın dinamikleri de, grubun dinamikleri de NEC'in aleyhine gelişmişti. Maç öncesine bakıldığında NEC Nijmegen 2 maçta 0 puan toplamış, rakibi Spartak Moskova'nın ise 3 puanı vardı. Moskova ekibi kendi sahasında oynayacağı bu maçtan alacağı galibiyet ya da beraberlikle üst tura adımını atmayı planlıyordu.

Maç da beklendiği gibi gelişti aslında. Spartak Moskova öne geçmişti, dakikalar 84'ü gösterdiğinde skor ev sahibi lehine 1-0'dı. Ancak ne olduysa o dakikadan sonra oldu, NEC 3 dakika iki gol bularak grubun ezberini bir anda bozdu. Bu 2-1'lik galibiyet onlara Spartak Moskova'ya puan olarak yetişmenin yanında gol averajıyla üstlerine çıkma şansını da verdi.Bu tablo sadece NEC-Spartak arasındaki üçüncülük mücadelesi için değil, UEFA Kupası grupları tarihi için de önemli. Ortada o kadar garip bir durum var ki iki takım da 3 puan ve eksi averajla gruptan çıkabilme şansına sahip. İki takım için de alınacak galibiyet ya da beraberlik hangi takımın üstte olacağını belirlemeye yetmiyor. NEC'in gol averajı avantajının yanında üst turu garantilemiş Udinese'yi içerde ağırlaması bir fikstür avantajı olarak yorumlanabilir ama hepsi o kadar. Hiçbir şey belli değil bu grupta. Daha da ilginci Dinamo Zagreb'in bile matematiksel larak şansı sürüyor, bunun yanında Tottenham'ın iki takımın da arkasında kalıp elenme ihtimali düşük de olsa var. İşte böylesine karışık bir grup D grubu. 18 Aralık'ta izleyeceğim maçlar şimdiden belli...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails