AROG

Uyarmadı deme! Yazı az da olsa spoiler içerebilir, aman dikkat...

Dün arkadaşlarımla gittik filme. Klasik bir Cem Yılmaz filmi olmuş, ben oldukça beğendim ancak beklentilerinizi çok yüksek tutarsanız filmin sonunda "az güldük yahu" diye çıkabilmeniz de olası. Film sonunda benim de hissiyatım öyleydi aslında ama daha sonra filme biraz haksızlık yaptığımı düşündüm.

Serinin ilk filmi GORA'ya iki defa gitmiş bir insan evladı olarak -ki başka bir film için yapmışlığım yoktur- AROG'u GORA'yla karşılaştırdığımda daha iyi bir komedi filmi olduğunu görüyorum. Esprileri daha akılda kalıcı ve film kurgusu olarak üstünde daha çok düşünüldüğü belli. Göndermeleriyle, günümüzle kurduğu bağlantılarıyla kendine has bir film ortaya koymuş Cem Yılmaz.

Her izlenilen filme çemkirmek adettendir biraz, ben de bir-iki noktaya değinmek isterim. Cem yılmaz GORA'ya yapılan küfürlü-küfürsüz eleştirilerini gereğinden çok ciddiye almış. Orası sinema, küfür de olacak, alkol de, sigara da. Çocuklar, çocuklar diye diye o kadar büyük bir baskı ortamı doğdu ki büyükleri düşünen yok. Çocukları çocuk filmine götürün arkadaşım, Cem Yılmaz filminde ne işi var çocuğun allah aşkına? 7 yaşında çocuk rakıdan, Kibariye'den, VHS kasetten ne anlayabilir? Bunlar çocuk filmi değil, büyükler için yapılan filmler. Cem Yılmaz'ın bu gereksiz eleştirilere bu kadar takılıp "küfürsüz de güldürürüm" inatlaşmasına girmesi filmi bu yönden fazlaca yontmasına neden olmuş.

İkincisi ise her Cem Yılmaz filminin temel sorunu, filmdeki bütün karakterler birer yardımcı oyuncu hüvviyetinde. Ortaya bir kişilik koyabilen, Arif'ten başka filmin gidişatını etkileyen bir karakter yok. Bu da biraz izleyicinin dayatması aslında. Cem Yılmaz filmiyle Cem Yılmaz stand-up gösterisi arasındaki bir fark olmalı bence, filmde espri yapabilen başka oyuncular da olmalı. Bütün hikaye bir kişinin üstünden dönünce bir eksiklik hissediyor insan filmle ilgili.

Son dönemde sayısı artan benzerlerine bakılınca muhteşem bir yapıt bile diyebiliriz AROG için (İvedik, Destere vs.) ancak yukarda da belirttiğim bazı sorunlar yok değil. 150 dakika durmadan güleceğiz diye gidiyorsanız hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz var. İyi bir komedi filmi görmek istiyorsanız AROG bu açıdan iyi bir film, verdiğiniz parayı sonuna kadar hakediyor.

Son olarak bir şey daha ekleyeyim. Filme Taksim'de gitmeyi planlıyorsanız AFM'de arka sıraların köşedeki koltukları hariç tamamen dolu oluyor. Bir 100 metre daha ilerleyip Alkazar ve Cine Magestic'e bakarsanız daha düzgün bir yerden izleme şansına sahip olabilirsiniz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

iktisatci dedi ki...

Öncelikle şunu söyleyeyim, yer bulamayız diye filme gitmekten vazgeçmeye gerek yok;bulacağınıza garanti veriyorum.

Film bence gerektiği kadar güldürüyor.Daha fazlası için stand-up izlemenizi tavsiye edeceğim.

Filmde güçlü bir senaryo olmadığı bir gerçek.Neden-sonuç ilişkileri bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.Ama Recep İvedik gibi filmleri göz önünde bulundurunca bu filmi izlememek hata olacaktır.

Cem Yılmaz'ı bir konuda tebrik etmek lazım.Belkide yeterli kârı elde edemeyeceğini bile bile yüksek bir bütçeye imza atmış.(Aslında o işini bilir.Arkasında çok büyük sponsorlar vardı.)

Consigliere dedi ki...

Uğur,AFM dolu gerçekten film genel olarak çok güzel ve benim son yıllarda en çok güldüğüm şey Rıdvan'ın "Gol Olur" lafıydı gerçekten tam yerinde yapılmış bir espriydi.

Osmanlı Cumhuriyeti,Muro vs den sonra Cem Yılmaz'ın Türk Sineması için ne ifade ettiğini anlamış olduk..

Related Posts with Thumbnails