NBA Çaylak Raporu

En büyük zevki genç oyuncuların gelişimini takip etmek olan bir kişinin NBA'de ilgilenendiği en önemli konunun çaylaklar olması sizi şaşırtmasa gerek. Bu sene pek de düzenli takip ettiğimi söylemem NBA'i ama yine de Rose ve arkadaşları hakkında iki kelam etmezsek olmaz.

Draft'ın bir numarası olan Derrick Rose bu ünvanı hakeden bir oyuncu olduğunu gösteriyor bizlere. 37.7 dakika ortalamasıyla NBA'de en çok süre alan çaylak oyuncu olan Derrick Rose 17.5 sayı 6.1 asist gibi kalburüstü bir performans gösteriyor ilk senesinde. 2005'te draft edilen Chris Paul ve Deron Williams'ın ardından lige adım atan en iyi oyun kurucu olduğunu söylemek hata olmaz sanıyorum. Rose'un yanı sıra lottery takımları Charlotte ve OKC'nin oyun kurucuları Russell Westbrook ve D.J Augustin de dikkat çeken oyun kurucu performansları sergiliyorlar. İkisi de yaklaşık 13 sayı, 4.5 asist gibi bir ortalama yakalamış durumda. 2008 draftı PG açısından oldukça verimli bir draft olmuşa benziyor.

Çaylaklar arasında skorer yönüyle ön plana çıkan oyuncu ise O.J Mayo. Minnesota tarafından 3.sırada seçilip daha sonra takasla Memphis'e geçen Mayo 20 sayı 4 ribaund 3 asist'e yakın bir performans çıkardı şu ana kadar. Minnesota'nın gözü zaten Kevin Love'da olduğundan Mayo'nun takas edileceği belliydi ama Mayo'nun Minnesota'nın beklentilerinin ötesine geçtiğini şimdiden söyleyebiliriz. Antonie Walker, Jaric gibi adamların kontratından kurtulmak için değer miydi diye sormalı Minnesota yöneticileri. Mayo yılın çaylağı olursa şaşırmamak lazım. Kevin Love ise 7.8 sayı, 7.8 ribaund ortalamasıyla oynuyor. Zaten ondan beklenen double-double'ı zorlayan bir forvet olmasıydı, o da kapasitesi oranında iyi iş çıkarıyor ancak hep Mayo takasıyla anılacağından kariyeri boyunca işi çok kolay olmayacak.

Uzunlara göz attığımızda dikkat çeken ilk isim Greg Oden oluyor şüphesiz. Geçen sene 1.sıradan draft edilirken "Tim Duncan'dan sonra gelen en elit uzun" etiketinin büyük etkisi vardı. Ancak yaz aylarında dizindeki stres kırığı nedeniyle ameliyat olarak bir tane bile resmi maça çıkamadan sezonu kapatmak zorunda kalmıştı Oden. Çaylak sezonu da bu seneye kaldı tabi. Ortalamalarının beklentileri karşıladığı pek söylenemez, 7.7 sayı, 7.3 ribaund ortalamalarıyla oynuyor dev pivot. Dikkat çeken diğer oyuncular draftın 2 numarası Michal Beasley ile daha üst sıralarda seçilmesi beklenirken 10'uncu sıraya kadar düşen Brook Lopez. Beasley 13.3 sayı, 4.8 ribaund ortalamarına sahip ancak diğer üst düzey çaylaklara oranla daha az süre aldığını belirtmemiz lazım. Lopez ise 10 sayı, 7.5 ribaund ortalamarıyla Nets'in beklenmedik çıkışında önemli paya sahip oyunculardan biri oldu.

Draft'ın steal'ları demişken değinmemiz gereken iki oyuncu var esas. İlki Mario Chalmers. Minnesota tarafından 34. sıradan seçildikten sonra iki leğen ve bir paket mandal karşılığında Miami Heat'e takas edilen Chalmers Minnesota adına başka bir pişmanlık olma yolunda ilerliyor. 2.tur seçimleri arasında en göze batan oyuncu durumunda Chalmers; 10 sayı, 4.5 asistlik ortalaması ile. NCAA finallerindeki göz alıcı performansına rağmen fizik olarak NBA standartlarında olmadığı düşünülüyordu. Otoriteleri fena yanıltmış görünüyor Chalmers. Diğer dikkat çeken çaylak oyuncu Portland'dan Rudy Fernandez. Geçen sene Joventut Badalona formasıyla Avrupada izlediğimiz İspanyol oyuncu uyum sürecini kolay atlatmış görünüyor. Kenardan gelerek yaptığı katkı muazzam, önümüzdeki senelerde en iyi 6.adam ödülü için iddialı isimlerden biri olabilir bu performansıyla. Bu şekilde devam ederse ilk 5'e girmesi de sürpriz olmaz gerçi.

Yazıyı daha fazla uzatmayalım. Galatasaray'ın kiralık oyuncularını değerlendirmeye devam edeceğiz akşama...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails