Theo Weeks & Faty Papy

Türkiye'de pek alışık olmadığımız transferlere rastlar olduk son dönemde. İlk önce 17 yaşındaki Liberyalı milli oyuncu Theo Weeks'i transfer etti Ankaraspor bu sezonun başında. Sadece 6 bin dolar ödediler bonservis için. Oynadığı oyunla şimdiden dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Ankaraspor'un sert ve sağlam orta sahasının en önemli parçalarından biri oldu. Aykut Kocaman gibi genç oyuncular konusunda çekincesi olmayan bir hocayla çalışması onun için büyük bir şans oldu, o da bunun karşılığını fazlasıyla veriyor takıma.

Pas yüzdesiyle, yer tutuşuyla oldukça faydalı bir oyun yapısı var. Şimdiden ligin en iyi defansif orta sahalarından biri olarak görebiliriz onu. Liberya milli takımı formasını da giyiyor Theo Weeks. Böyle bir oyuncuyu Ankaraspor nasıl 6 bin dolara almış, anlayabilmek zor. Takdir edilesi bir scouting başarısı. Üç büyüklerden birisi talip olsa eminim 4-5 milyon euro'dan aşağı bir teklifi kabul etmeyecektir Ankaraspor. Theo Weeks transferinin 23 yaşındaki adamı gelecek vaadediyor diye transfer edenlere örnek olmasını umuyorum.
Ankaraspor'un açtığı bu yoldan devam eden ilk takım Trabzonspor oldu. Burundi milli takımında forma giyen 1993 doğumlu orta saha oyuncusu Faty Papy ile devre arası transfer dönemi için anlaşmış Tabzonspor. Ödenecek bonservis bedeli 350 bin euro. Türkiye için bir ilk olacak 15 yaşındaki bir yabancı oyuncuya bu kadar bonservis ödemek. Zamanında Galatasaray Stephen Appiah'ı Türkiye'ye getirmiş, o dönem 300 bin dolarlık bonservis bedeli istendiği için vazgeçmişti. Bu transfer bana o hikayeyi hatırlattı.

Hem Theo Weeks'in hem Faty Papy'nin başarılı olması bu oyuncuların bireysel kariyerleri kadar Türk futbolunun geleceği için de önemli. Emeklilere bol sıfırlı maaş imkanı sağlayan, Katar liginin Avrupa'daki temsilcisi olma yoluna giren Türkiye liginin genç oyuncuları tekrar hatırlaması çok önemli. Bu oyuncular bir kaç sene sonra iyi bir bonservis bedeliyle Avrupa'ya pazarlanabilirse bu kulüplerimizin gençlere bakış açısını değiştireceği kadar Avrupa'da yer alan Türkiye ligi imajını da değiştirecektir. O yüzden bu transferler göründüğünden daha önemli. Trabzonspor'u da Ankaraspor'u da bu cesur hamlelerinden dolayı kutluyorum...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

Temur dedi ki...

Bu gençlerin de şansları varki biri Aykut Kocaman'ın diğeri de Ersun Yanal'ın öğrencisi olacaklar. Genç oyuncular için paha biçilimez böyle antrenörler.

Related Posts with Thumbnails