Vatanında Esemeyen Kuzey Rüzgarları

Uzun zamandır dikkatimi çeken bir konu bu. Avrupadaki Kuzey temsilcileri başarılı oldukları senelerde liglerinde aynı başarıyı sergileyemiyorlar genelde. Örnekler çoğaldıkça bu konunun irdelenmesi gereken bir detay olduğuna karar verdim.

Kuzeyli deyince hatırlayacağımız ilk ekip Tromso olacak elbette, bıraktığı etkiden dolayı. Küme düşmemeye oynadığı bir sezonda o dönem UEFA takım sıralamasında 15.sırada olan Galatasaray'ı elemesi Türkiye'de olduğu kadar Avrupa'da da büyük olay yaratmıştı. İlk turda Galatasaray'ı kupa dışına ittikten sonra da dikkat çekici sonuçlar almaya devam ettiler. Kızılyıldız'ı yenip Basel ve Roma'ya kök söktürmüşlerdi grup maçlarında.

Geçen sezonun en flaş ekibi ise şüphesiz Helsinborg'du. Galatasaray'a darbe vuran bir diğer ekip de onlardı. Ali Sami Yen'de 3-2'lik galibiyetle çıkmasını bilmişlerdi. O grupta Bordeaux'nun ardından ikinci olarak Şubat ayına kalan tek İsveç takımıydılar. Tüm bunlara rağmen İsveç liginde ancak 8. olabildiler.

Bu sene ise aktörler farklı olsa da senaryo aynıydı. Şampiyonlar Ligine kalması bile Rangers-Kaunas eşleşmesinden Kaunas'ın gelmesine bağlanan Aalborg, grubu İskoç devi Celtic'in önünde 5 puanla tamamlayıp UEFA Kupası'na kalmayı başardı. Şu anda Danimarka Liginde 6. sıradalar. Aynı şekilde UEFA Kupasında yoluna devam eden Rosenborg ise Norveç Ligini liderin 15 gerisinde 5. olarak tamamladı.

Bunun tek istisnası Linderoth'lu kadrosuyla Şampiyonlar Ligi gruplarında 7 puan toplayan Kopenhag, o seneyi Danimarka'da şampiyon olarak tamamlamayı başarmıştı. Ancak grup sonuncusu olduğu düşünülürse bu örneklerle bir tutulabilir mi, orası tartışmalı.

Görüldüğü üzere iç dinamikleri oldukça farklı Kuzey liglerinin. Avrupa kupalarında dikkat çeken bir çok takım liglerinde dökülebiliyor. Bu takımların kadro derinliğinin yeterli düzeyde olmaması mıdır sebep, elbette önemli bir faktör ama tam olarak açıklamaya yetmiyor bütün örnekleri. Fikri olan varsa yorum bıraksın, beraber tartışalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Mesut Ulukök dedi ki...

Nedenlerden biri de kendi sahalarında yaşadığı iklim avantajı ve Avrupa liglerindeki takımlara ters gelen oyun stratejileri. Evet, çok klişe oldu ama böyle. :)

Jordi Metal dedi ki...

İklimin yanı sıra kuzey liglerindeki başarılı oyuncuları Avrupa'da itibar gören liglerdeki orta sıra takımları hemen alıyor bu da bir etken hatta benim blogumdaki manyıklı transfer önerilerine bakasanız bununda payı olduğunu göreceksiniz.

rıza yaşar dedi ki...

Neretva,

rosenborg elendi. o gruptan st. etienne, valencia, ve kopenhag kalifiye oldular.

pclion dedi ki...

Rıza hocam,

Haklısın. Rosenborg'un durumunu yanlış hatırlamışım, kontrol etmem lazımdı. Kuzey takımı dediğimizden Kopenhag'ın kalifiye olması beni şaşırttı sanırım, sen söyleyince hatırladım.

Yalnız ben Neretva değilim, o dükkan az ilerde :)

rıza yaşar dedi ki...

kusura bakma,

her iki bloğu da aynı zaman diliminde takip etmeye başladığım için karıştırmış olmalıyım :)

Keten Borudelen dedi ki...

O zaman 15. miydik ya takım sıralamasında.. Yazık bize, ne hallere düştük...

Related Posts with Thumbnails