5.Kategori'nin Başkaldırışı ve Değişen Statü...

Metalist Kharkiv'in galip gelmesiyle B grubunda Galatasaray'ı liderlikten etmesi benim için sürprizdi açıkası. Benfica'nın yedeklerinin dahi teknik kapasite olarak Metalist'ten üstün olacağını, ev sahibi olması sebebiyle maçtan en kötü ihtimalle beraberlik çıkarabileceğini öngörmek çok zor değildi. Ancak maç oynandıkça, Benfica kaçırdıkça görülüyordu ki Metalist o fırsat anını bulup vurgun yapma peşindeydi. Metalist'in planını bozacak olan o gol bir türlü gelmedi, gelemedi. Kaleci ve direkler Metalist'ten yanaydı dün.

Neyse kendimizi kaptırmayalım yine. Metalist'in gerçekleştirdiği bu büyük sürprizin genele de yansıması konumuz. Bu statüde oynanan son UEFA Kupasında müthiş bir sürpriz yaşanıyor. 8 son kategori takımının MSK Zilina hariç hepsi bir üst tura yükseldi, 4'ü ise grubunu lider bitirmiş durumda. Bu takımlar St. Ettienne, Metalist, Standard Liege ve Wolfsburg. Twente grup ikincisi, Lech Poznan ile NEC Nijmegen ise grup üçüncüsü olarak UEFA Kupası 3. turuna adını yazdıran ekipler. Eminim ki böyle bir performans şu ana kadar hiçbir Avrupa Kupasında görülmemiştir.
Bunda önümüzdeki sene değişecek olan yürürlükteki statünün laçkalığının da payı var elbette. İlk iki maçta üst turu garantileyen büyük lig temsilcileri lige konsantre olup UEFA'yı yedek ağırlıklı kadrolarla götürmekte. Başarısız başlangıç yapıp ümidi kesenler ise yattı balık yan gider deyip işi tamamen abartıyorlar. Bu da son maçlara bir şekilde iddialı giren orta sıralardaki ekiplerin rahat galibiyetler alması demek.

A grubunun son hafta maçları bunun en açık örneği. Racing Santander üçüncü girdiği haftada Manchester City gibi bir ekibi 3-1 yenmesine rağmen eleniyor. Bunun sebebi aynı hafta gruptan çıkmayı garantilemiş olan Twente'nin PSG'ye 4-0 mağlup olması. Bu duruma tuz biber eken bir başka etken ise genel averaj sistemi. Maçların tek ayak üzerinden oynanması zaten başlı başına bir eşitsizlik olmasının yanında bir de averaj sistemini etkiliyor. İhtiyacı olan takım karşısındakine acımıyor haliyle. Bizim ligimizde olsa UEFA Kupası kalecilerinin yarısı Zalad'la beraber anılacaktı muhtemelen.

Toparlayacak olursak 5 takımlı grup sisteminin feci halde çuvalladığını söylebiliriz. Bunun sebepleri;
  • 5 takımdan 3'ünün üst tura yükselmesi sebebiyle son maçlarda oluşan ciddiyetsizlik
  • Büyük liglerde yarışan takımların UEFA Kupasını 2. planda görmesi
  • Maçların tek ayak üzerinden oynanması, fikstürlerdeki adaletsizlik
  • Genel averaj sistemi
Avrupa Kupalarının kadim geleneği olan eleminasyon sisteminden endüstriyel futbolun getirisi olan Şampiyonlar Ligi sistemine geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla ortaya atılmış bir fikirdi 5'li grup sistemi. Bu başarısız deneyim yerini alıştığımız 4'lü grup statüsüne bırakıyor seneye, ismi de UEFA Avrupa Ligi oluyor. Umarım bizim taklitçi federasyonumuz Türkiye Kupasına adapte ettikleri bu facia statüyü bir an önce değiştirir...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

arsw dedi ki...

Metalist Kharkiv'in Galatasaray'ı yenmesinden sonra bu sonuç aslında bizim için süpriz olmamalı diye düşünüyorum.Alisamiyen'de yenemediğimiz takımın Benfica'nın yedekleri karşısında şansının daha yüksek olacağını tahmin ediyordum.Çünkü dünkü Bencifa'nın maça çıktığı kadro Galatasaray'ın maça çıktığı kadrodan çok daha zayıf kalırdı ki kaldı da.Bu durumun tek sorumlusu Galatasaray futbol takımıdır diye düşünüyorum.

pclion dedi ki...

Sokak lambası,

Benfica'nın yedekleri dün 7 tane net gol pozisyonu buldu, ikisi direkten döndü. Metalist çok iyi kapansa, pozisyon vermese, bulduğu tek pozisyonu da gol yapsa kabulüm ancak ortada böyle bir durum yok. Benfica'nın zayıf kaldığı fikrine de kesinlikle katılmadığımı belirteyim.

Bir de bu "yenildin, konuşmaya hakkın yok" mantığını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Bu 4 maçlık bir periyodun sonucu, Metalist zaten Galatasaray maçındaki emeğinin karşılığını 3 puanla almıştır. Bu Galatasaray'ın genel olarak grubu domine etmesini görmezden gelmemizi grektirmez...

arsw dedi ki...

hayır biraz yanlış anlaşıldı sanırım.bu söylediklerinde hem fikiriz.sadece elimizde çok iyi bir fırsat varken kendi evimiz ve seyircimiz önünde galip gelemedik.şu anda lider konumda olan biz olacaktık.anlatmak istediğim budur.

pclion dedi ki...

Doğru söylüyorsun o konuda, en kötü ihtimalle beraberlik almayı bir türlü öğrenemedi bizim takımlar...

Related Posts with Thumbnails