Royal Leauge & Danimarka

Son yıllarda Avrupa Kupalarında büyük çıkış gösteren Kuzey kulüpleri için oldukça yararlı bir deneyim olmuştu Royal Lig. İskandinav liglerinin Avrupa Kupaları fikstürüyle uyumsuzluğu üzerine takımların form grafiğini arttırmak amacıyla düşünülmüş bir uygulamaydı Royal Lig. 2004'te başlayan organizasyon 2007'de son buldu. 07/08 sezonundaki turnuvanın finansal sebeplerle yapılamadığı, 08/09'da turnuvanın geri döneceği söylenmişti ancak onun önüne de TV yayın hakları problemi çıktı. Yapılan üç turnuvayı da Danimarka ekiplerinin kazanması dikkat çekici bir detay. Biz de bu detay üzerinden Royal Lig deneyimin bir portresini çıkaralım istedik.

Amacının Avrupa Kupalarındaki İskandinav ekiplerinin performansını arttırmak olduğunu düşünürsek ilk bakmamız gereken yer 'UEFA Ülke Sıralaması' oluyor elbette. 2004 yılındaki sıralamaya baktığımızda en iyi durumdaki ülke olan Norveç'in 21.900 puanla 15.sırada olduğunu görüyoruz. Danimarka 17.450 puanla 22, İsveç ise 16.716 puanla 24. sırada bulunuyordu.Royal Ligde yer alan ülkelerden Danimarka'nın büyük bir yükseliş gerçekleştirdiğini görmek zor değil. Bir ülke futbolunun kaderini tek faktöre indirgemek yanlış olur elbette, şüphesiz Danimarka'nın yükselişinde kulüp bazındaki atılımların daha büyük bir payı var. Ancak amaç kulüplere katkı sağlamaksa Royal Ligin bu anlamda başarılı olduğunu görmek gerekir.

Son olarak Danimarka'nın Avrupa Kupalarına 2 ekiple devam ettiğini, sıralamada daha da yukarılara tırmanmasının sürpriz olmayacağını belirtmek lazım. Royal Lig hakkında ülkemizde bilgi bulmak oldukça güç, sadece Uğur Meleke'nin hakkını vermek gerek. Sık sık değindiği konulardan biriydi o dönem Royal Lig, Balkan Ligi gibi bir öneri de getirmişti yazılarında. Merak edenler şurdan okuyabilirler yazıyı...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Uğur Meleke nin yazısı gerçekten müthişti. Ancak o dönem üzerinde bile durulmadı. Bence de denenmesi gereken bir model. Ya da en azından Türkiye,yunanistan, rusya, ukrayna, bulgaristan gibi ülkelerin maksimum avrupaya gönderdikleri takım sayısının 5 olduğunu düşünürsek, liglerin 6. ve 7. takımlarının katılımı ile düzenlenen yöresel bir turnuva düşünülebilir.
LeFoot

Related Posts with Thumbnails