Şampiyonlar Ligi sona erdi ermesine ancak bu sona eriş gözden kaçan bir detayı da gözler önüne serdi. Michel Platini'nin elden geçirdiği yeni statünün bir diğer maddesi de Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmanın artık bonus puan getirmesi. Yalnız bu bonus puanın 4+1 olması uzun süredir benzer bir statüyle devam eden UEFA sıralamalarını ciddi şekilde etkileyecek cinsten bir düzenleme olmuş. Bana sorarsanız 5 puanın fazla olduğunu düşünsem de uygulamanın arkasındaki mantık gayet doğru, zaten bu işleri takip eden herkes UEFA Kupası'nın Şampiyonlar Ligi'nden daha fazla takım puanı getirmesinin anlamsızlığının farkındaydı, bu yönde bir düzenleme gelmesi fazlasıyla doğru. Bunun temel nedeninin tek sezonluk UEFA Kupası patlamalarıyla sıralamada üst sıralara tırmanan Romanya, Ukrayna gibi ülkelerin dengeleri bozması olduğunu düşünüyorum, Şampiyonlar Ligi'nin ağırlığının olması bu anlamda normal.
Bonus points a) From the 2009/10 season, clubs which reach the round of 16, quarterfinals, semi-finals or final of the UEFA Champions League or the quarterfinals, semi-finals or final of the UEFA Europa League are awarded an extra point for each such round. In addition, four points are awarded for participation in the group phase of UEFA Champions League and four points for qualifying for the round of 16.
Düzenlemenin doğruluğu bir yana da bunun bizim lehimize işlediğini söylemek zor. Rakiplerimizden Portekiz her sene Porto'yu Şampiyonlar Ligi 2. turuna gönderiyordu, bu sene ilk kez 5 puanı ceplerine koyarak Hollanda ve Türkiye ile girdikleri mücadelede fark yarattılar. Zaman zaman Porto'nun yanına Sporting, Benfica gibi ikinci bir takımı dahi sokuyorlar. Zaten dört büyük ligle beraber Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline en fazla kez katılım sağlamış iki ülkeden biri Portekiz, diğeri de Hollanda. Onların arkasından biz ve Yunanistan geliyor, şöyle bir yazı yazmıştım zamanında. Portekiz'in Porto'suna benzer şekilde Hollanda'da PSV'si vardı ama onların düşüşünden beri bu boşluğu doldurabilen bir ekip yok, bizim de bunu son 5 senede sadece bir kez başarabildiğimizi düşününce Portekiz'in artık makul hedefler arasından zamanla uzaklaşacağını öngörmek mümkün. Bunu engellemenin tek yolu Portekiz'den fazla takımı Şampiyonlar Ligi'ne sokmak ve ara ara da olsa Şampiyonlar Ligi 2.turuna takım gönderebilmek. Şu an için ise yapabileceğimiz bir şey yok. Porto'nun galibiyetiyle beraber alınan 7 puanın Portekiz'e bir anda 1.166 puan olarak yansıması Hollanda'nın dahi üstüne çıkmaları anlamına geliyor.
Hollanda'nın temsilcisi AZ Alkmaar'ın milli kalecimiz Sinan Bolat'ın golüyle son anda Avrupa'ya veda etmesi bu haftanın tek tesellisi olmuş görünüyor. AZ'nin de turu geçmesi Türkiye'yi bir anda 11.likte yalnız bırakabilirdi geçtiğimiz sezon olduğu gibi. Şimdi UEFA Avrupa Ligi'nden gelebilecek birkaç şanslı sonuç en azından Hollanda'yı zorlamamız anlamına gelebilir. Portekiz'in üç takımla devam ettiğini ve açtıkları yaklaşık 1.500 puanlık farkı iki takımla kapatmak için ya Portekiz takımlarının bir an önce elenip bizimkilerin ekstra işler yapması lazım, ya da az önce bahsi geçen Romanya ya da Ukrayna gibi bir patlama gerçekleştirmemiz gerek. Bu tip ekstra durumları önceden öngörmek mümkün değil, o yüzden dokuzunculuğu şimdilik makul hedeflerden çıkarsak iyi olacak.
Daha uzun vadeli bakarsak karşımıza üç ülke çıkıyor ki bunlar son uygulama sayesinde zamanla yerlerini kaybedeceklerini öngörebileceğimiz Rusya, Ukrayna ve Romanya. Ukrayna ve Rusya'nın F grubundaki mücadelesinden Messi'nin frikiği sayesinde galip çıkan Rus ekibi oldu ve Rubin Kazan'ın, CSKA Moskova ile beraber Şubat ayına kalmasını sağlamış oldular. Ukrayna ise geçen sezonki muhteşem üçlüden sadece Shakhtar'ı Şubat ayına taşıyabildi, bu sene normale dönmüş gözüküyorlar. Geçen senenin getirisinden daha uzun yıllar faydalanacak olmaları avantaj ancak toplamda bakarsak geçebileceğimiz ülkelerden birisi olacak Ukrayna. Romanya'nın ise bu üzerimizdeki son senesi.
UEFA Avrupa Ligi'yle beraber esas toparlamayı yaparız, takım puanlarına göz atmanın da zamanı geldi zaten. Fırsat bulursam Beşiktaş'ı önden inceleyebiliriz, olmazsa Galatasaray ve Fenerbahçe'yle beraber yazılır. Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar, aklınıza takılan başka bir şeyler varsa yorum bölümüne alayım...
11 yorum:
cska avrupa ligine gitti yazmışsınız fakat 2. tura çıktılar CL' de ben mi yanlış biliyorum.
Klavye sürçmesi, ikisi de Avrupa'da devam ettiler anlamında söylemiştim. Düzelttim...
yeni sistemle birlikte 5 büyük yerlerini garantiye aldılar(bir 100 yıl en azından).altıncılık için yani bir koltuk için 5-6 aday olacaktır.rusyanın bu koltuğu bırakacağını düşünmüyorum. 7-12 arasındaki koltuklar arasında çok fazla fark yok.avrupa liginde gruplardan çıkana bonus var mı?yeni sistemin adaletli olduğunu hiç düşünmüyorum.ş.ligi grup kalitesini düşürdü.ve büyüklere daha kolay yutabileceği yemler verildi.sonuç ortada.bu yeni sistemi 5 büyük ligin yöneticileri ayarlamışlardır mutlaka.bundan daha iyi avantaj sağlanamazlardı kendilerine.
T.Ç, gruplara 'şampiyon' alma hamlesinin kesinlikle bir popülizm ürünü olduğunu, esas amacın grupları kolaylaştırmak olduğunu defalarca yazdım ama genel kanı "şampiyon iyidir" yönünde. Şampiyonların kimin yerine alındığıysa esas sorunun cevabı aslında ama oraya bakan yok...
2011 sıralamasında şimdiden 8. sıradayız ama bu 2011/12 senesin değil de 12/13ün gönderceğimiz takım sayısını mı etkiliyor şimdi? romanya bi sene daha mı böyle fazladan fazladan takım göndercek yani
bu kural iyi güzel de o zaman şampiyonlar liginde sadece şampiyonlar oynasın. az takım olursa da en kötü 2.leri eklesinler...
Yani üçüncü sıradaki ülkenin üçüncüsü direkt olarak katılırken yedinci sıradaki ülkenin ikincisi hayvan gibi eleme oynuyorsa orda ciddi bir problem vardır.
Twilost, evet, Romanya'yı gerçek anlamda geçebilmek için hala iki sezonumuz var...
Maşallah 7 takımla devam edenler var zaten ligler 20 takım 3 takım düşse 17 kalıyor.7 takım avrupa da 3 tanesi düşmeme mücadelesi verse kalıyo 7 tane hedefsiz.Onlarada bulsun bişeylerde sıkılmasınlar :).Ama lig kupaları filan oluyor öyle idare ederler :).
az'nin, rangers'ın, kiev'in performansı neki bir de bu liglerin ikincilerini ülke şampiyonlarına yeğliyoruz açıkçası ben anlamıyorum. debrecen ve haifa dışındaki takımlar bana göre gayet iyi bir grafik çizdi ki uygulamanın daha ilk senesi. kasalarına giren paralarla ilerde daha da iyi olacaktır.
ynwa, underdoglar ilk defa ortaya çıkmadı, geçtiğimiz sezon da BATE Borisov, Aalborg, Anorthosis gibi takımlar vardı ancak onlar popülist bir 'iyilik' sonucu oraya gelmemişlerdi. Ben üçüncülerin direkt katıldığı bir turnuvada 6 ülkenin ikincisinin haklarının büyüklerin işi kolaylaşsın diye daha zayıf ekiplere devredilmesini doğru bulmuyorum. Debreceni büyüyecek, zengin olacak diye Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin dışarda kalması anlamsız. Dışarda kalacak olan takım Atletico Madrid'dir vs. Bunu söylemeye çalışıyorum...
dördüncülerin dışarıda kalması gerektiği konusunda zıt görüşte değilim, ancak hollanda - ukrayna - romanya - turkiye (duygusal bakmassak)liglerinin ikincilerini göreceğimize zayıf liglerin şampiyonlarını görmeyi tercih ederim. gördük işte bu ülkelerin şampiyonlarını; üçü sonuncu, biri de 3.oldu. şampiyonları neyki, ikincileri nolsun.
Yorum Gönder