Beşiktaş, Fenerbahçe & Galatasaray'ın Avrupa Gelirleri

Bundan birkaç ay önce 'Şampiyonlar Ligi vs. UEFA Avrupa Ligi' başlığı altında UEFA Avrupa Ligi'ne geçişle birlikte katılımcıların kazanacakları payların artacağını, ancak bunun sanılanın aksine Şampiyonlar Ligi katılımcılarıyla aradaki farkı kapatmadığını, aksine Şampiyonlar Ligi'nde artan payın farkı daha da açtığını belirtmiştik. Şimdi bu tezin havada kalmaması için somulaştırmak gerek ve kupalarda devre arası öncesi bunun için en uygun zamanlardan biri.
Yukardaki tablo 2007/08 Şampiyonlar Ligi katılımcılarının elde ettiği gelirleri gösteriyor. Bu tabloyu buraya asmamın asıl amacı Beşiktaş'ın elde ettiği gelirleri bu sezon kazandığı gelirlerle karşılaştırabilmek. G grubunda Fenerbahçe'nin çeyrek finalinin getirilerini görmek de mümkün, meraklıları bakabilirler. Gördüğünüz gibi Beşiktaş'ın 07/08 sezonunda UEFA'dan kazandığı miktar 9.9 milyon euro. Bu paranın 5.4 milyon euro'su Beşiktaş'ın gruplara kalmasıyla elde ettiği bonus, altı maçta alınan iki galibiyetten gelen 2x0.6= 1.2 milyon euro performans geliri, 3.4 milyon euro ise pazar payı, yani Star TV'den gelen.

Şimdi de Beşiktaş'ın bu sezon beş maçta hak kazandığı Şampiyonlar Ligi gelirlerini hesaplayalım. Katılımdan kazanılan para 7.1 milyon euro. Performans payını hesaplarsak alınan Manchester galibiyeti ve Wolfsburg beraberliğinin getirisi 0.8+0.4=1.2 milyon euro. Star TV'den gelecek para henüz belli olmamakla beraber minimum geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'nin tek başına katılımdan aldığı pay olan 8.3 milyon euro'nun geleceği kesin. Bu da toplamda şimdiden 16.6 milyon euro demek.

Bu artışın 4.9 milyon euro'su yayıncı kuruluş payı ancak yeni eleme sistemini düşünürsek Türkiye'den ikinci bir takımın Şampiyonlar Ligi'ne katılımı zor. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin takım puanında yaşanan artış bu konuda şansımızı gelecek sezonlar için arttırıyor ama demek istediğim o artışın da yeni sezonda getirilen Şampiyonlar Ligi düzenlemeleriyle doğrudan ilgisi var. Bundan sonra Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımlarımız tek başlarına katılmaları halinde puan alamasalar dahi 15.4 milyon euro'yu ceplerine koyuyor olmaları anlamına geliyor. İki takımın katılması halindeyse ikinci olarak katılan takım 10.5, şampiyon olarak katılan takım 12 milyon euro'yu cebine koyacak. Beşiktaş'ın 07/08 sezonundaki geliriyle karşılaştırıldığında fark açıkça ortaya çıkıyor.

Şimdi de UEFA Avrupa Ligi'nin ilk sezonunda başarılı performanslarıyla dikkat çeken Galatasaray ve Fenerbahçe'ye göz atalım. Galatasaray, grupta 4 galibiyet, 1 beraberlik aldı, Fenerbahçe'nin de 4 galibiyeti var. Gruplara katılım payı olan 1 milyon euro'nun üstüne performans hesabı yaparsak Galatasaray toplamda 1.63 milyon euro, Fenerbahçe ise 1.56 milyon euro kazanmış durumda. Aradaki farkı ortaya koymaya gerek dahi yok. Hoş, geçtiğimiz sezon gruplarda üç maçını kazanan ve son 16'ya kalan Galatasaray'ın UEFA Kupası'ndan kazandığı gelirin 335 bin euro olduğunu düşününce yeni kupanın en azından yol, yemek masrafına yeteceğini düşünebiliriz. Tabii yeni lig düzenlemesiyle beraber artan reklam gelirleri vs vs. de var ama hala Şampiyonlar Ligi'yle boy ölçüşmekten çok uzak, yakın gelecekte de yaklaşması mümkün gözükmüyor. 'Büyük abi'lerin ligi Şampiyonlar Ligi'nde yer alanın her daim önümüzdeki sezonlar için iki adım önde başladığını unutmamalıyız. Bu anlamda TSL şampiyonluğu sadece yerel bir başarıdan çok daha fazlasını ifade ediyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

Mitya dedi ki...

aynen budur - ancak o kadar kolay ki sirf laf atmak, rakibini kucuk gormek icin "oncelikli hedefimiz sampiyonluktur" lafini capsizlikla aciklamaya calismak, bes aydir fenerbahce'nin vozyonsuzlugu lafi almis gidiyor. yok kardesim, bu ligde sampiyon olamazsan birincisi her sene en buyuk iki rakibinden biri esek yukuyle para kazanir, marka olarak senden daha fazla taninir hale gelir, transferde nisbeten eli daha kuvvetli olur, ve elbette seyircilerine daha heyecanli, cekismeli maclar izlettirir. dusunebiliyor musunuz - dort sene arka arkaya sampiyonlar ligine turkiyeden katilan tek takim oldugunuzda asagi yukari 70 milyon euro kazanirken, rakipleriniz en iyi ihtimalle 6-7 milyon alabiliyor. aradaki fark 100 milyon dolardan fazla. bilet gelirleri, reklam, pazarlama hic eklemeden. olacak is degil hakikaten. keske fenerbahce 4 sene ustuste sampiyon olsa da capsiz kalsa!

Metonet dedi ki...

ama işte bu arada kazanılan farkı yönetmek de önemli. 4 senedir katılmasına rağmen Fb,Gs ve Bjk arası herhangi bir fark yok. Sorunlar aynı. fener'in geliri çok ama gideri de çok. Transfer yapmayı öğrenemedi hala hiç bir takım. Gs UEFA'yı aldığında da fark açılması gerekirken açılmamıştı. Yönetimler böyle olduktan sonra anca söz verilir, o söz yerine gelse bile değişen birşey olmuyor. Her konuda yerimizde sayıyoruz, hatta geriliyoruz, sporda ilerlememiz ne kadar mümkün bu şartlarda.

twilost dedi ki...

Fenerbahçe'yle Galatasaray şu anki gibi rezalet oynamayıp gerçek güçlü birer takım haline dönüşebilirse - şansın da yardımıyla tabi- bu kupaya uzanabilirler.. her şey gelir para değil, kaldı ki gs bu kupayı bi kere müzesine götürdü de. fb'nin ulaşabildiği bi çeyrek finalden daha çok akılda kalacak olan bi kupaya ihtiyacı var ve bu da europa league. bu yüzden bu kupayı teorik olarak almaya çalışması gerekiyor.. ondan sonra git şampiyon ol 12112 kere clde oyna ama önce eksik olanı tamamla. kaldı ki zaten kimse bi dahaki sene clde oynamasın elde oynasın demiyor.. bundan sonra zaten hedef 3 sene şampiyon olup hep clde oynamak ve de fenerbahçe bu sene 1/8 final yapabilirse el'de, seneye kesin olarak 2. torba takımı olacak cl'e kalırsa bu da clde 2. kere 2.tur şansı demek..

Related Posts with Thumbnails