Saraçoğlu Bildirisi & Euro 2016 Şehirleri

Bu konu Mehmet Demirkol'un da topa sert girmesiyle gündeme öyle hızlı bir giriş yaptı ki istisnasız herkesin konuyla ilgili bir fikri, bir görüşü var. Kimisi benim takımımın stadı niye yok diyor, kimisi şehri. Kimisi de Demirkol gibi adaylığı bir "Türkiye'yi birleştirme projesi" olarak görüyor ve dağılıma hayıflanıyor. Aslında şehir dağılımı belli gibi ama bildirimi bekleme taraftarıydım yine de, o zaman daha farklı detayları da öğrenme şansına sahip olacaktık ama şu durumu es geçmek doğru olmayacak. Bu işi az çok takip ettiğine inanan biri olarak herkesin kendi penceresinden baktığı şu durum hakkında bir şeyler söylemem gerek. Yazıya başlamadan da şu meşhur kriterler ne diye merak edenler olur diye UEFA dökümanının linkini vereyim.

İlk önce Saraçoğlu bildirisinden başlamak lazım tabii, bu "bizim stad niye yok?" ana fikirli yazı olmasa belki bu da tartışma da bu kadar sert yaşanmayacaktı sonuçta. Bunun nedeni aslında fazlasıyla açık. İstanbul'dan en fazla iki stad bildirilecek ve bu iki stadyumdan birisi finale ev sahipliği yapacağı için 60 bin kapasiteli olmak zorunda. (Bkz. Görsel 2) Zaten atıl durumda bulunan Olimpiyat stadyumu varken tutup da başka bir şehre yeni bir 60 bin kapasiteli stadyum yapmak absürdlük, absürdlüğün de ötesinde ciddi maliyetli bir iş olurdu. Bu açıdan tahtaya ilk yazılması gereken stadyum Olimpiyat Stadı.
İkinci stadyum için de TT Arena ismi öne çıkıyor doğal olarak, İstanbul'un en yeni ve en modern stadyumu olarak. Saraçoğlu neden yok bu sebeple yanlış soru, Saraçoğlu'nun bu iki stadyumdan ne üstünlüğü var diye sorulması gerek sorunun, alınan cevap da her şeyi ortaya koyacaktır. Bu iki stadyum da gerekli çevre düzenlemeleri için en uygun iki stadyum, Saraçoğlu'nun 30 bin kişiye oynanan UEFA Kupası finalinde bile sıkıntı yaşadığı ortada, onu bırakın lig derbilerinde bile trafik açısından büyük problemler yaşanıyor. Elinizde her açıdan daha iyi koşullarda bir stadyum varken Saraçoğlu'nu tercih edilmesi gerektiğini söylemenin hiçbir rasyonel açıklaması yok. Bu açıklama da "Galatasaray'ın stadı varken bir şeyler söylemeliyiz." öngörüsüne istinaden yapılmış göstermelik bir açıklamadır diye düşünüyorum, zaten teknik açıdan da elle tutulur hiçbir tarafı yok. Sırf Fenerbahçe'nin gönlü olsun diye İstanbul'un en değerli arazilerinden olan Kadıköy'ü de baştan imar etme şansının olmadığını düşünürsek. Saraçoğlu'nun bir yanı okul, diğer iki tarafı ev, nasıl düzenleyeceksiniz böyle bir bölgeyi?Üstelik Galatasaray'ın Mecidiyeköy'de stad yapma ısrarlarına rağmen stadın şehir dışına alınmasının en önemli nedenlerinden birisi de olası Avrupa-Dünya futbol şampiyonları adaylıklarında bu stadyumu İstanbul ayağında kullanabilmekti. Eldeki zibilyon tane kriter düşünülerek planlanmış, kurgulanmış bir proje olan TT Arena varken tutup da "o Galatasaray'ın stadı, bizimki olsun olacaksa" demek kulüp milliyetçiliğinden başka bir şey değil. Hazır stad varken niye TT Arena diyenlere ise turnuvanın 2016'da düzenleneceğini hatırlatmak lazım.

Ha, derseniz ki İstanbul'da 3 stadyum olmalıydı, Saraçoğlu da imkanlar zorlanıp teknik detayları zorlayıp sokulsaydı, belki derdim ama bu da adaylığımızı ciddi anlamda tehlikeye sokacaktı statüye uygun olmadığından. Zaten TFF'nin bugünkü bildirisinde bu yönde bir girişim olduğu ancak daha önce birkaç kez istisnai sebeplerle esnetilen bu kuralın Türkiye için işletileceği cevabı alınmış, alınması da normal zaten. Türkiye'nin yüz ölçümü ya da şehir sayısı açısından bir problemi yok, hatta görüldüğü üzere "O niye yok, bu niye yok?" tartışmaları yürütülüyor. Saraçoğlu'nun da aday stadlar arasında yer almasını sağlayacak son makul seçenek de bu yüzden elenmiş oluyor. Şunu da eklemiş olayım, Saraçoğlu muhalifi değilim, Olimpiyat stadının sağladığı şartları sağlayabilme imkanı varsa Saraçoğlu'nu kırk kere tercih ederim ama şu anda mümkün olmayan bir varsayım üzerinden mevcut seçimi eleştirmek bence fazla havada kalıyor.Stadyum tartışmalarını bir kenara bırakalım, bir de seçilen diğer şehirlere bakalım. İzmir, Ankara, Kayseri, Konya, Antalya, Eskişehir ve Bursa. Bu şehirler neden seçildi sorunun en net cevabı ulaşım. İstanbul-İzmir otoyolu Bursa'dan da geçiyor, aynı şekilde İstanbul-Ankara hızlı treninin Eskişehir'den geçtiği gibi. Güzergah İstanbul-Eskişehir-Ankara-Konya-İzmir şeklinde devam ediyor ve bütün aday şehirleri birbirine bağlıyor. Bu da kısa sürede isteyen herkesin demiryolu bu şehirler arasında dolaşabilmesi demek. Bu güzergah dışında kalan iki şehir var, Kayseri ve Antalya. Antalya, konaklama imkanı ve turizm potansiyeli sebebiyle vazgeçilmez bir tercih, Kayseri ise stadyum projesini tamamlamış tek şehir olarak öne çıkıyor. Bana göre üç metropol dışında kalan en potansiyelli şehir olan Adana bile sırf bu ulaşım ve turizm potansiyeli sebebiyle dışarda kaldı, büyük tartışma yaratan Trabzon'un bile önüne yazılması gereken şehir bence Adana. Dışarda kaldı dediğimiz iller hangi kriterlere göre bu şehirlerden üstün, bunu da dile getirmek lazım o yüzden.

Trabzon, ulaşım açısından belki de bu ülkenin en zorlu coğrafyalarından biri, hadi o problemi yoksaydık diyelim, Trabzon'u ikileyecek şehir hangisi olacak, bu şehirde turizm potansiyelinin de mevcut olması gerekiyor. Ne Trabzon bu açıdan uygun, ne de etrafta bu kritere yaklaşabilen bir şehir var. Futbol kültürünün mevcut olduğu ender şehirlerdendir Trabzon, şampiyon takım da çıkarmıştır eyvallah ama bunun ötesinde bir şeyler söylemek malesef mümkün değil. Spor Bakanı Faruk Özak'ın her şehirden çok Trabzon'un proje kapsamına alınmasını istediğini tahmin etmek de zor değil hani. Trabzonlu arkadaşlarım kusura bakmasınlar ama dışarda kalan şehirler arasında dahi Trabzon'un önüne yazılması gereken şehirler var, yukarda da belirttiğim gibi. Buna Gaziantep'i, Şanlıurfa'yı da katabiliriz.Son olarak şu harita meselesine geleyim ki bence olayın ajite edildiği nokta burası. Türkiye 81 ilin, 8 bölgenin bulunduğu geniş bir coğrafya ve bir futbol turnuvası düzenlenecek. Sırf bütün Türkiye'yi temsil edecek diye her bölgeden bir ili belirleyip mi başvurmak gerekiyor turnuvaya? En önemli kriterlerin başında ise kısa süreli ve güvenli ulaşım geliyor, bunu sağlamak mümkün müdür 'istenilen' şehirlerin dahil edilmesi durumunda. Rasyonel olarak mümkün olmayan taleplerde bulunuluyor, bunlar olmayacaksa da aday olmayıverelim deniyor, bunu anlamak mümkün değil. "Ey X efendi" üslubunu hiçbir zaman benimsememiş biriyim ama bu tartışmalarda büyük rol oynayan Mehmet Demirkol'un adını anmak isterim burda. Haklı olduğu yönler elbette vardır ancak bırakın diğer parametreleri, sadece coğrafi koşulları değerlendirse mümkün olmayacağını anlayabileceği bir fikri dillendirip "Bu da olmayacaksa turnuva olmasın" demek bence en hafif tabirle popülizmdir.

Euro 2016 adaylığı, Türkiye'de barışı sağlama projesi değildir, Türkiye'nin doğusunun problemleri de Euro 2016'da yer almamakla sınırlı değil. Ülkemize bu turnuva nasıl gelecekse o şekilde gelmelidir. Diyarbakır'ın olduğu kadar bu yukarda sayılan 7 ilin de futbol yatırımına ihtiyacı vardır, popülist ve yüzeysel yaklaşımlara kurban edilmemesi gereken değerli bir projedir Euro 2016 adaylığı. Trabzon büyük bir futbol şehridir, kabul, yeni bir stadyum oraya da yapılsın, o da kabul ama bunu ajite edip projeyi baltalamak hem projeye emek verenlere hem de bu turnuvanın alınması durumunda futbol kültürünü 3-5 adım öne taşıyacak Türkiye'ye büyük bir haksızlıktır. Kulüp, şehir, ülke milliyetçiliği yapmadan önce bunları düşünmek lazım. Trabzon da olsun, Gaziantep de, Diyarbakır da, Adana da. Peki hangi şehir olmasın arkadaşlar ve çıkarılan şehirlerin sağladığı hangi kriterleri yeni şehirler sağlayacak? Birisi de bu sorunun cevabını versin. Haritaysa Türkiye haritası değil, olsa olsa yukarda görülen hızlı tren haritasıdır, daha fazlası değil...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

79 yorum:

Spooky dedi ki...

Ben burada Mehmet Demirkol çizgisine yakınım zira turnuvalar ülke futbolunu kalkındırma adına çok önemli fırsatlar. Dolayısıyla organizasyonu ne kadar geniş bir alana yayabilirsek o kadar önemli olur. Trabzon veya Diyarbakır üzerinden konuşmuyorum sadece şehirlere baktığım zaman içime sinmiyor. Bursa, Eskişehir zaten futbol şehirleri. 25 milyon taraftar geyiklerine girmeden ürün satışlarına, stadyum doluluklarına bakarsak her takımın en fazla 100 bin taraftarı var. Bu ülkede ligin ve futbolun kalitesi stad yaparak, futbolun farklı özelliklerini yayarak yükseltilebilir. Çocukluğumda Anadolu'nun doğusundan takımlar vardı. Maalesef şimdi yok; futboldan uzak kalana futbol götürüp, oraya stadyum yaparak, tren yolu sorunsa tren yolu yaparak futbolu güzelleştirmek lazım. Bu mantıkla 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nun Erzurum'da düzenlenmemesi gerekirdi ama düzenlenecek, kısa yolu seçip Bursa'da neden yapmadık?

Facchetti dedi ki...

Şu ülkede herşeye muhalif olmaya ve herşeyi bok etmeye o kadar çok hevesli insanlar var ki. Demirkol'un aslında çıkış konusu Kadıköy'ün neden olmadığı idi. Fakat o da kuralları okuyunca bu sefer doğuda neden şehir yok diye lafı çarpıtmaya başladı ve en salakça yorumu ise 'olmasın arkadaşım o zaman' demesiydi.

Yazı için ise eline sağlık, aklımdan geçen ama dilime kötü kötü laflar gelince yazmaktan vazgeçmiştim. İzin verirsen alıntı yapmak istiyorum blogumda.

karıncaezmez dedi ki...

Güzel bir yazı ve aslında bilinenler. Zaten kopan yaygaranın amacı başka, bağcıyı dövmek. Burası Türkiye ve malesef herzaman olduğu gibi kişisel menfaatler ülke çıkarlarının önünde tutuluyor.

Buarada bu hızlı tren hatlarında Ankara-Sivas hattı acaba kayseriden geçse daha iyi olmazmı?

Efe Yılmaz dedi ki...

öncelikle yoruma başlamadan galatasaray taraftarı olduğumu belirtmek isterim. aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. üniversiteye girdiğimden beri harçlık için bir tur şirketinde çalışıyorum belirli aralıklarla. bu vesile ile istanbulda ki liverpool milan finalinde görev aldım, öte yandan werder bremen shaktar finalinde de alman bir taraftar ekibini gezdirdim. ben kesinlikle olimpiyat stadına karşıyım. ulaşım her ne kadar böyle organizasyonlar da özel önlemler ile toparlansa da , gerçekten o stada insan getirip götürmek çok zor. bir kere belediyenin sunduğu toplu taşıma imkanları ile bu mümkün değil. bence bu yüzden bir şekilde saraçoğlu 6 sene içinde uefanın istediği kriterlere uygun hale getirilmeliydi.

2 olarak şunu belirtmek istiyorum. bu organizasyon sonuçunda ülkemize gelecek turistlerin büyük çoğunluğu hıristiyan olacak. bu yüzden trabzon ve sümela manastırı daha ilgi çekici olurdu. ayrıca ulaşım kriterinden bahsediliyor bazı yerlerde, ama ukrayna ve polanya'nın düzenleyeceği turnuva bu ulaşım kriterine uymuyor.

ayrıca bence diyarbakır yahut doğudan bir il talep etmek populizm değil. önümüzde 6 sene var. bu güne kadar bu ülkenin hükümetlerinin verdikleri düşük faizli krediler ile kimleri zengin ettiklerini düşünürsek, 6 sene içinde diyarbakır yahut urfa gayet uygun bir şehir haline dönüştürülebilinirdi.

fakat bütün bu ayrıntıların dışında, böyle bir organizasyon için birlik olup çalışcağımıza, kısır tartışmalar etrafında dönmek, ki lafım kesinlikle sana değil,gerçekten çok vahim. taraftarlık yapmaya gerek yok. fenerbahçelilerin bu meseleyi bu kadar büyütmeleri çok saçma. ama anlıyorum, bizim kupalarımıza rağmen tek övündükleri şey, statlarıydı. o da böyle bir turnuvaya dahil edilmeyince, övünecek bir şeyleri kalmadı. sevgiler saygılar

Nerazzurri dedi ki...

Bu konuyu zaten yarın bolca konuşuruz Uğurcum ama

- Stadın arkasındaki lise sezon sonu yıkılıyor; otoparklar kaldırılıyor.

- Salı pazarı civarındaki alan boşaltıldı fanzone için ideal bir alan.

- Final stadı için 60.000 zorunluluğu yok keza Euro 2000 Finali : Stadion Feijenoord 51.5000
.... Euro 2004 Finali : Estadio da Luz 65.000

.... Euro 2008 Finali : Ernst-Happel Stadion 53.295

- Diyelim ki 60.000 zorunluluğu var Saraçoğlu 8.000 kişi daha istenilirse rahatça arttırabilir.

- Portekiz bile pek çok stadı az zamanda yapmışken, var olanlardaki sorunları da çözüp büyük bir ekonomik güç elde etmişken Türkiye bunu yapamıyorsa bu mevki sorunu değil ülke sorunudur.

karıncaezmez dedi ki...

@Nerazzurri
Stad çevresinde basın araçları için gerekli olan 15.000m2 alanı nasıl yapcaksın(açık alan). Lise yıkıldı diğelim ve yerine 2016ya kadar hiç bir şey yapılmadı gene yetmiyor. Artık canlı yayın araçlarını kadiköy medyanına koyar kablo çekeriz.

Ki stad çevresi istenen toplam boş alan min. 40.000m2 (güvenlik). İmkansız ama bu kadar alanı istimlak edip yıktık o verilecek istimlak parası ile sıfırdan bir stad yapılır.

Nerazzurri dedi ki...

@karıncaezmez

Okulun olduğu yere canlı yayın araçları çekilsin demedim.

Salı pazarının olduğu o devasa alan istenilirse gayet şık kullanılabilir. UEFA Kupası finalini sadece Show TV vermedi.

ozdemirmusta dedi ki...

Bravo Uğur çok güzel yazmışsın.

Herkes gözü kapalı eleştiriyor, bir kişi de çıkıp yahu ben şu işe olumlu taraftan nasıl bakarım, nasıl projenin elinden tutarım diye sormuyor kendine.

Rüzgar alıyor götürüyor sanki, salla babam salla.. Herkes bir triplerde.. Sanarsın bu işin 20 senelik bilirkişisi.. Ellemesinler arkadaşım, adamlar sadece 2 kişi degil ki federasyonda.. Bir ekipler. Bir emek ortaya koymuşlar ve projeyi bu hale getirmişler. Saçma sapan referanslarla eleştiricegine hepsinin sülalesine küfret daha iyi.

Tekrar tebrikler, % 100 begendigim bir yazı olmuş..

Flying Dutchman dedi ki...

Saraçoğlu dışındaki son bölüme katılmıyorum ve Demirkol'un "yapmayalım o zaman" kısmı dışında söylediklerine katılıyorum. Çok doğru bir ifade var orada "bunu başka bir üke yapsa, örneğin 2008'i Yunanistan ile beraber alsaydık, Yunanistan gidip Girit adasına stadyum dikerdi". Kimse 80 küsür ilin her birini listeye alalım demiyor zaten. Bölgesellikten bahsediliyor. 1994 ABD turnuvasının bir stadyumu New York'Ta, bir stadyumu Los Angeles'ta, bir stadyumu Detroit'teydi...Ülkenin 3 ucu...Ama sıcak hava dışında kimse uzun yollardan şikayet etmedi.

Yukarıda bir ifade var. "Hazır stad varken niye TT Arena diyenlere ise turnuvanın 2016'da düzenleneceğini hatırlatmak lazım."....İşte bu yüzden Trabzon'un ulaşımı zorlu lafı da biraz havada kalıyor...Yine Demirkol'a katılıyorum oraya 6 senede turnuvayı aldıktan sonra uygun koşulları tahsis edemedikten sonra zaten manda isteyelim.

Almayalım, ya da nasıl olsa vermezler gibi bir tutumum yok asla ama bu dağılım konusunda bir hakkaniyet yoksunluğu var ona da katılmadan duramıyorum. 2014 Dünya Kupası stadyumlarına bir bakın derim...Bizden de beter olan, Campeonato'da esamesi okunmayan orta ve batı bölgelerine 3 stadyum yapıyorlar...

pclion dedi ki...

Arda, şehirlerin daha yayılmış olmasını elbette isterim ama turnuvayı hangi şehirlerle alabileceksek onlarla başvurmamız daha makul. Sonuçta bu adaylık projesini hazırlayanlar da bunları düşünmüşlerdir, aylardır da UEFA'yla görüşmeler sürüyor. Saraçoğlu'nu kullanmak için başvurulmuş zaten, diğer aday şehirlerin durumu da tartışılmıştır. Ben bu kadar ajite edilmesine karşıyım işin, Eskişehir'in ve Bursa'nın da modern futbol stadlarına ihtiyacı var. Bunlara da fırsat tanınmalı.

Semih, izin ne demek, istediğin gibi. ;)

effe, Trabzon için turizm ekstra bir faktördür, konaklama bazında da problemler giderilebilir eyvallah da ulaşım çok büyük problem, projeyi toptan çöpe atacak cinsten. Bir kere Trabzon'a konum itibariyle eküri olacak bir şehir yok etrafta, projeye bakarsanız en yakın şehir Ankara ve Kayseri. Trabzon'dan kara yoluyla Ankara ve Kayseri ne kadar sürer, düşünmek bile yetiyor aslında. Futbol yatırımı yapılacak şehirlerden biridir, o ayrı ama Euro 2016 projesinde yer almaması bence doğaldır.

Göksel, senle konuştuk zaten, yazımın da ötesinde fikirlerimi de biliyorsun zaten. Yarın konuşuruz dediğin gibi...

SINO dedi ki...

Mehmet Demirkol'un yazısı buram buram "Hıncal Usta" kokuyordu..

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Bu devletin dilinde tüy bitti iş adamlarına yalvarmaktan ülkenin önde giden zenginlerine gidin doğuya yatırım yapın demekten...

Ama ne oldu yıllarca bu laf havada kaldı kimse umursamadı. Kimse umursamadı o bölgeyi görmezden herkes görmezden geldi.

Ankara - İstanbul arası hızlı tren yaptılar kimsede çıkıp demedi ki kardeşim neden Hakkari - Diyarbakır arası hızlı tren yapmıyoruz diye?

Şimdi bir 2016 finalleri çıktı piyasaya herkes vatansever oldu, meğerse doğusundan batısına ülkemizi ne çok seven kişi varmış bravo vallahi gördükçe gözlerim doluyor çok duygulanıyorum....

Lion Hill dedi ki...

Öncellike çok fazla şansımız olduğunu düşünmüyorum. İstanbul'da 3 stad olayına gelince, bence İstanbul çok farklı bir statüye sahip diğer şehirlerle karşılaştırıldığında. Unutmayalım iki tane kıtayı barındırıyor sınırlarında bir stad Avrupa'da bir stad Asya'da. Kesinlike karşılaştırılamaz..

Effe'nin Olimpiyat Stadı hakkındaki görüşlerine ve diğer görüşlerininde büyük bir bölümüne katılıyorum. Ayrıca Olimpiyat Stadı kesinlikle bir futbol mabeti olamaz ancak Olimpiyat oyunları için güzel bir alan(okçuluk, atıcılık falan güzel yapılabilir uçuran rüzgarın etkisiyle belki.) Bana göre çok yetersiz bir stad ve yanlış bir coğrafya. FB'nin stadını Olimpiyat'a tercih ederim.

Seçilmeyen şehirlerden bazıları seçilmiş olsaydı 6 senede hızlı trende başka alternatiflerde yapılabilirdi bunlar zaten ek bir masraf değil gerekliliktir bu kupada onlara küçük bir bahane olabilirdi. ülke milliyetçiliği v.b. bir şey nerede onu da anlaması güç ? Sana göre belki küçük olan hesaplar o şehirlerin halkları için küçük olmayabilir.

Bu arada PClion. Demirkol'un görüşlerini beğenmem ama kim popülist kim değil o ayrıca tartışılır.

Adsız dedi ki...

trabzon aday şehirlerden biri olmayacaksa,inşallah kazanamayız diyeyim. şehirleri seçenlere de turp sıkıyım.

ulan, antalya nın turizm inden yararlanılacakmış, orası zaten her sene kendi kendine kalkınan bir şehir. maç olsun, olmasın. trabzon a koyacaksın ki bunu, hem futbolu seven halka bir ödül olacak, hem de doğal çevreden faydalanacaksın ki bu konuda kendi içinde çok artısı vardır.

sümela, hristiyanlar için oldukça ilgi çekici. uzungöl, yaylalar ki kısa turlarla çok iyi gider.

yaz turizminden faydalanmakmış, kayseri'de, konya'da, ankara'da, eskişehir'de plajlarda alaman bacılar eğlenir artık.

ulaşım da abartıldığı kadar büyük bir problem değil. sanırsın, on yıl öncesindeyiz. on yıl önce tek şerit, bolaman virajlı yolları hatırlıyoruz. ama, yeni karadeniz sahil yolu ile ulaşım çok rahat bir konumda. madem statlar maket halinde, bu kadar artısı olan bir ili dışarıda bırakmayıp, eksik olarak görülen alanını bu sürede daha farklı kaynaklara yönlendirebilirsin.

* havaalimanı konusunda yeterlidir trabzon. pek kaynak yok elimde ancak, cl finali standartlarının hepsine uyuyordu hava açısından.

* karayolu, bahsettiğim gibi; türkiyenin şuan en yeni otobanı bulunmakta. düm düz, alabildiğince git, akyazı nın olduğu yere yeni garaj da düşünülmekte.

* deniz yolu, deniz otobüsleri sayesinde oldukça kullanışlı bir şey çıkabilir karşımıza.

* 6 sene de istenildiği taktirde, demiryolu da hayli hayli yapılır. ama kim isteyecek.

-----------------

konaklama denilmiş;

şuanki rakamlar:

11. Trabzon 10 bin
12. Adana 7 bin
12. Antep 7 bin
14. Konya 6,5 bin
16. Kayseri 4,5 bin
16. Kocaeli 4,5 bin
18. Diyarbakir 4,3 bin
25. Eskisehir 2,5 bin
25. Sanliurfa 2,5 bin

---------------------

haritaya bakıp, bunlar birbirine yakın demekle olmuyor bu işler.

trabzon un bahsedildiği gibi ciddi dezavantajları yoktur efendim. burayı almayacaksınız, bu alana yapacağınız bir işi, diğer tarafta başka bir şeye yapacaksınız. aha bu da tablolarda belli.

konaklama az diyorlar, rakamlar ortada. trabzon olmayacaksa, italya alsın efendim.

Can dedi ki...

Annem Antalya'da oturuyor. Bundan dolayı son 5 yazımı Antalya'da geçirdim. Merakım şu: Antalya'da hangi akıl sahibi insan yaz günü maç oynatır? Turnuva kışa alındıysa bilemeyeceğim.

Türkiye yapısı itibari ile bu kadar analitik bir analiz yapılacak bir ülke de değil bana göre. Bu yüzden Demirkol'un yazısı son derece yerinde diye düşünüyorum.

Yozgat'da birinci lig maçları seyrettim. Hiç gittiniz mi bilmem ama maç günleri o şehrin yaşadığı heyacanı iyi bilirim. Daha doğudaki yerlerde maç seyretmedim ama hemen hemen hepsini gezdim, gördüm. Tahmin edebiliyorum futbolun etkisini ama. Ülkenin içinde bulunduğu durumu da göz önüne alırsak hakikaten rezil bir seçimdir bu.

İşimize geldiğinde "Futbol asla sadece futbol değildir" diyoruz; bana göre burada işimizin merkezinde olmalı.

Benim diğer düşüncelerimin tamamını Flying Dutchman söylemiş zaten.

JCP dedi ki...

@nerazzurri
yazdıklarının hepsine katılıyorum istense çok çok rahat bir şekilde kapasite artırılabilirdi.ayrıca olimpiyat stadı gibi akustik ve ambians açısından Şükrü Saracoğlu'nun kat be kat altında bi stadın listede olmamasını kabul etmeyenler kulüp milliyetçisi oluyorken,bunu görmezden gelenler ne oluyor acaba?

pclion dedi ki...

Dutchman,

Trabzon alınmasın, alınmamalı demiyorum ama ortada bana göre makul gerekçeler var. Trabzon'un şehir olarak konumu da değişmeyecek 6 senede, ulaşım konusu çözülse dahi belki de maliyeti çok yüksek olacak, onu hesaba katmıyoruz. O da olsun, bu da olsun demenin bir açıdan kolaycılık olduğunu düşünüyorum ben. Zaten ortada geniş kapsamlı bir ulaşım projesi var, bir ili daha dahil etmek için belki bir o kadar daha maliyetin altına girmek akılcı gelmemiş olabilir, saygı duymak lazım. He, iki ay sonra Trabzon da bildirilir belki, onu bilemem ama şu anki argümanlar bana mantıklı geliyor, onu söylemek istedim.

Lion hill, demek istediğini ben anlayamadım. Popülizmi benim yaptığımı ima etmişsin ama ne açıdan popülist, onu çözemedim. Ülke milliyetçiliği dememe taktın sanırım ama derin siyasi anlamlar çıkarılacak bir şey değil o, cümle içindeki anlamına baksan yeterli.

Adsız, yazdıkların bir kenara, argümanla fikrini savunmana sevindim, en azından bir başka detayı öğrenmiş oluruz. Yalnız benim itirazım konaklamaya değildi, yukarda da belirttim onu...

Adem dedi ki...

Yazıdaki Argümanlar hakkındaki düşüncelerimi Flying Dutchman çok güzel özetlemiş. Adsız'ın açıklamaları da son derece detaylı. Ben senin şu Ulaşım'a takmana taktım. Ulaşımın maliyeti yüksek olsa ne olur ki? Sırf bu turnuva için düşünürsen fazla bencilce olur. Ulaşım bir gereklilik... Bir zorunluluk. Zaten yapacaksın bunu, yapmak zorundasın. Sen bu turnuvayla birlikte bazı yetersizlikleri de ortadan kaldırmayı hedeflemelisin. Böyle büyük olunur, böyle gelişir ülke. Ulaşım problemini çöz, maliyeti yüksek olursa olsun. Neticede o takımlar gitse de senin halkın var, biz de faydalanacağız bu nimetlerden, var oğlu var. Mesela TT Arena stadından çok daha faydalıdır vatana millete, ulaşım sorununu çözmek. Zaten asıl hedef o değil midir? Böyle turnuvalar sayesinde abad etmek değil midir memleketin dört bir yanını, demir ağlarla örmek demek değil midir?

Küçük hesapları düşünüyoruz evet. Trabzona, Diyarbakır'a stad yapılması, senin yazında sürekli büyük sorun olarak gördüğün ama hesaba geldiğinde küçük hesaplar dediğin problemlerin çözülmesi buraların abad edilmesi, daha da gelişmesi istanbul'a göre küçük hesaplar olarak görülebilir, zaten oradan bakıldığında her şey küçük görünüyor.

Adem Yiğit

KoKo B dedi ki...

Olaya bir de şöyle bakmak lazım; İtalya'nın ve Fransa'nın lobi olarak bizden daha güçlü oldukları bir gerçek.
Diyelim biz Trabzon'u aday gösterdik. Bu adamlar alttan alttan bu şehirde Santa Maria Kilisesi rahibini öldürdüler gibi çirkin şeyleri koz olarak kullanıp lobi yapmazlar mı?
Ne alaka da diyebilirsiniz ama bunları da dillendirmek lazım gibi geldi bana...

pclion dedi ki...

Herkes "küçük hesaplar" dememe takmış ama o söylenenin muhattabı=Trabzonlular gibi bir algı oluşmasını istemem, genel bir şey söylemeye çalıştım orda. İki word sayfası yazı var, bir o kadar görsel var. Kelimeleri de o ana fikre göre anlamlandırmak gerek, cımbızla seçmekten ziyade.

İstanbul'dan öyle, Trabzon'dan böyle muhabbetine girmeye bence gerek yok, zaten amacımız tartışmak ve doğruyu bulmak. Uzlaşmaz, sabit fikirli bir insan olmadım hiçbir zaman, düzgün bir üslupla yazılmış her şeyi de dikkate alırım, bunu da hissettirmişimdir diye düşünüyorum. Yorum yaparken de bunu hesaba katarsanız sevinirim açıkçası... (Burda da hesap dedim gerçi, neyse :) )

mehm dedi ki...

Kadikoyde oturan bir galatasaray taraftari olarak saracoglunun katilamamasina uzuldum. Mac gunu bagdat caddesinde toplanan kalabaligin orada yaratacagi festival havasini dusunmek bile heyecan verici.Olusabilecek sektorun buyuklugu ve yapilacak olan reklam cok isimize yarayabilirdi. Olimpiyat stadi yerine tercih ederim eger sartlar uyarsa.

Adsız dedi ki...

Olaya tren hatlarını gösterip de yaklaşmak da başlı başına hata olmuş. Zaten ayıp orada. Neden o hatlar doğuya doğru açılmıyor. Ayrıca bu yaz turizmine elverişli şehirler kriterine Konya mı Ankara mı yoksa Kayseri mi uyuyor? Tamam iyi güzel yazmışsın ama bu rant kavgasını da görmezlikten gelme. Seçilen Kayseri ve Konya sürekli ne hikmetse yatırım alan yerler. Zaten zengin şehirler. Burada insanların ülke bölündüden kastı, şehirler arasında ki uçurumun giderek açılmasındadır. Tüm kriterlere uyulunca zaten Türkiye hiç bir şeyi karşılayamıyor. Yazdıklarını şehirlere yapılacak yatırımları ve bunların gelir adaletsizliğinde şehirler arasında ki yaratacağı uçurumu düşünerek tekrar gözden geçir.

bonaventure dedi ki...

bence bütün stadlar istanbulda olsun. özellikle de istanbulun geri kalmış bölgeleri bu turnuvayla canlandırılabilir. mesela maslakın orta yerine bir stad yapılabilir. altından arabalar falan geçer, aynı monako oluruz.
sonra cıma sarıyer var. hem geçmişten gelen bir futbol kültürüde var sarıyerin. stadı yenilenirse ordaki sarıyersporlu taraftarlarımızın kendi bölgelerine stad yapılmasını ne kadar çok istediklerini gözlerimizle görürüz. kendi gözlerimle gördüm yahu. srıyerde berber muhittin abi var ona dedim. turkey 2016 dedim. bir anda gözleri parladı, obarey dedi. neyse efendim. tt arena, olimpiyat, kadıköy,maslak, sarıyer... ah az kalsın unutuyordum. inönüyü nasıl atlarız. özellikle beşiktaşta oturan insanlarımızın futbola açlığı her geçen gün dikkat çeker bir hal aldı. insanlara tenekeyle apış pandik oynamaktan fena gelmiş. her an her dakika futbolu düşünür olmuşlar. o zaman bu da değerlendirilmeli. hem aponun tuttuğu takımda göz ardı edilmemiş olur. ne kaldı? zeytinburnu! işte bu. hem c ronaldoda yuvasına dönmüş olur burda portekizin oynayacağı bir karşılaşmayla. bakarsınız kendi gibileri gördükçe belki zeytinburnusporla 2+3 yıllık bir sözleşme imzalanır. kaç oldu? 7. ee bu kadar yeter. bir tane de anadoluda olsun değil mi? onu da devler ligi finaliyle iyi bir sınav vermiş olan izmet ismetpaşa stadında yaparız. tamam işte. ne gerek var efendim memlekete dağıtmaya etkinlikleri. formula olsun istanbulda yaparız. olimpiyat olsun istanbulda yaparız. ot olsun istanbul. b.k olsun istanbul. eli kalem tutan üç beş yazı yazanın alayı istanbulda oturuyor ya, çoluğundan çocuğundan fazla uzaklaştırmayalım. bütün maçları istanbulda yapalım.

bak tam bitiriyordum ki aklıma harika bir fikir daha geldi. istanbul ligi tekrar mı canlanrılsa ne? hem fazla uzaklara gidip maç izlemek zorunda da kalmazsınız yarın öbürgün canınız deplasmana gitmek isterse. yumurtalarınız sıcacık kalır. diğerleri oynamasa da, olmasa da, yaşamasa da olur zaten...

Arkhe dedi ki...

İsteyen istediğini anlatsın ama koca bomboş Salı Pazarı alanı ve Kenan Evren varken, senin söylediğin ve insanları yanlış yönlendirdiğin gibi 60.000 kapasite final için şart değilken Saraçoğlu'nu dışarıda bırakmak saçmalıktır, bunu savunmak da havada kalır. Olimpiyat Stadı için yapılacak yatırımın daha azına Saraçoğlu çevresi çok uygun bir hale getirilebilir. Ve bu yatırım Olimpiyat Stadında olacağı gibi tek bir turnuva için değil, uzun yıllar için yapılmış olur. Saraçoğlu'na itiraz edilecekse daha sağlam argümanlar üretmek gerekir. Bu tarafta ise itirazlar Seyrantepe'den çok Olimpiyat Stadı içindir.

Kadıköy trafiği öne sürülüyor ama aynı hat üzerinde iki stadın yer almasının getireceği trafik göz önüne alınmıyor. Bu iki stada tek bir hat ile ulaşılan bir raylı sistem ve otoban dışında bir ulaşım imkanı yokken Kadıköy'ün Marmaray, E5 metrosu, Söğütlüçeşme ve deniz ulaşımı dile getirilmiyor.

Olimpiyat Stadı'nın sağlayabileceği her imkanı kat kat fazlasıyla Saraçoğlu ve hatta yapılabilecek yeni İnönü Stadyumu bile sağlar. Tahtaya ilk yazılması gereken stadyum Olimpiyat Stadı değildir. Bir gün olimpiyata aday olursak belki o zaman en tepeye onu yazarsınız.

Bu arada Fenerbahçe bildirisinden sadece şehirleri ve stadları almamak lazım. Orada bahsedilen isimler ve iddialar çok ciddi. Görmezden gelmeyelim. Bu turnuva ne şekilde olursa olsun Türkiye'ye gelsin ama paramız da doğru yerlere doğru şekilde gitsin.

Arkhe dedi ki...

"Fenerbahçe'nin gönlü olsun diye İstanbul'un en değerli arazilerinden olan Kadıköy'ü de baştan imar etme şansının olmadığını düşünürsek. Saraçoğlu'nun bir yanı okul, diğer iki tarafı ev, nasıl düzenleyeceksiniz böyle bir bölgeyi?"

Tekrar baktım da burası gerçekten hiç olmamış. Kadıköy'ü daha alıcı gözüyle gezmen gerekiyor.

Noat Samisa dedi ki...

Devlet Karadeniz'e, Doğu'ya yatırım yapıyor mu ki stad yapsın? Onu geçtim, stad dünyanın her yerinde var; bize diğerleri lazım. Sahil yolunun ne yalan proje olduğunu Karadenizli iyi bilir. Yine de karayolu hususunda gelinen nokta kötü değil, Samsun'a trenle-uçakla ulaştıktan sonra çift şeritli yollar ile Trabzon'a kadar olan yerleşim birimlerine ulaşıyorsunuz. Devletin TFF'ye Trabzon ve Diyarbakır için devasa bir yatırım sözü vermesi gerekirdi. Doğu Ekspresi'nin güzergahının yenilenmesinden, şehir içi ulaşıma kadar Trabzon için sayısız yatırım kalemi üzerinde çalışılması gerekirdi. Bunun yerine halihazırda imkanları olan ve coğrafi koşulları nispeten kolay sayılan şehirlere yoğunlaşıldı. Yeni ray döşeyeceğimize olanları yenileriz, yeni stad yapacağımıza olanı kullanırız, denildi. Tam Türkiye işi yani, hepimizin bildiği gibi. TFF bugün Trabzon ve Diyarbakır'ı listeye alsaydı UEFA'nın bu şehilere google'dan bakması bile şansımızın sıfırlanmasına yeterdi. Devlet her zamanki tutumunu sürdürünce ortaya bu tablo çıkmıştır. TFF'yi suçlamak en basiti olur. Bu şartlarda Euro 2016'yı ancak bu harita ile düzenleyebiliriz, bir şansımız varsa eğer ancak bu şehirler sayesinde olur. Futboldan öte bir problemdir bu, hatta futboldan epey alakasız.

Adem dedi ki...

@Koray

İstanbul'un göbeğinde iki tane Leeds United taraftarını öldürdüler diye de lobi yapabilirler öyleyse.

Adem

Erdal Güngör dedi ki...

Ellerine sağlık kardeşim,olay bu kadar basit hiç ekranlar karşısında şov yapmaya gerek yok.

Bakın 2016 için çok ümitlenmeyin çünkü İtalyanlar kimseye yar etmez,onlara yıllar önce şart koşulan taraftar olaylarını aza indirmelerini başarılı şekilde uyguluyorlar eğer geçmişte o büyük olaylar olmasaydı euro 2012 İtalyada düzenlenecekti.Öte yandan şöyle düşünün bir ülke dünya çapında organizasyona soyunuyor insanlarda heyecan oluşturacaklarına düşmanlık tohumları ekiyorlar.Böyle turnuvayı henüz resmen almamışken başından içinde benimsemeyen,özdeşleşmeyen bir ülkede böyle bir organizasyonu siz UEFA'nın yerinde olsanız Türkiye'ye verirmisiniz? Hani şu klasik cehenmde kazan hikayesi var,işte şu an onu yaşıyoruz aman sakın yükselmeyelim ebediyen o kazanın içinde cayır cayır yanalım,bize müstehak.

Son olarak sana bir sorum var Uğur,arkadaşım anlattı bugün.Sözde bizim stadda kriterlere uymuyormuş,koltuk araları yeni kriterlere göre 12cm olmalıymış tt arena'da ise 9cm miş,varmı bunun aslı?

pclion dedi ki...

Erdal abi, bir önceki yazıda çok kısa geçmiştim onu şöyle.

"bunun dışında tamamlanmadan temelsiz eleştirilere maruz kalsa da 52.500 kişilik TT Arena olacak. Bazı seyircilerin istenilen açıya sahip olamayacağı söyleniyor ancak ordaki durum farklı, bir Aslantepe postu hazırladığımda orda anlatırım"

Detayına yorumda inmeyeyim ama aslı yok, o kriter dedikleri bambaşka bir şey için. Dünyada o kriterleri sağlayan stadyum bir elin parmağı kadar var mıdır, emin değilim. Euro 2012 stadyumlarının birçoğu da sağlamıyordu zaten o değeri. Anlatacağım müsait bir zamanda, bölük pörçük yazınca yazılanlar uçuyor, böyle topluca bir şey yazmak lazım...

KoKo B dedi ki...

@ adem; bu adamlar dini kullanarak çirkinleşebilirler benim demek istediğim.
yanlış anlaşılmasın o şehirde bu oldu burada böylesi olmaz da değilim ben...

Adem dedi ki...

@koray

anladım, eyvallah. Ama ellerinde patlar bu dini kullanma tutumu. Dini kullanırlarsa Trabzon kafadan şanslı demektir. Sümela Manastırı, Vazelon Manastırı, Santa Harabeleri... Kardinaller yetiştirmiş şehirdir Trabzon. ;)

Adem

bahadir dedi ki...

öncelikle olimpiyat stadına değinmek istiyorum. gidenler çok iyi bilir, içeride muhteşem bir rüzgar var ve futbol oynamaya bile neredeyse müsait değil. biz bu stadı yine böyle bir organizasyona ev sahipliği yapabilmek adına inşaa ettik. sonuç nedir hüsran. Arkadaşlar şunu kabul etmek gerekirki avrupadaki stadlara bakıldığı zaman biz bu işi beceremiyoruz. ülkemizde kayda değer kaç stadyum var. olimpiyat stadı gibi bir stadda daha yapılacaksa ben bu ülke vatandaşlarının parasının çar çur edilmesinden yana değilim. neden çar çur? çünkü bu tarz stadlarla bir organizasyona ev sahipliği yapmak pek zor. ben hala şaşırıyorum o stada nasıl şampiyonlar ligi finali verdiler. ayrıca ulaşımıda başlı başına bir dert. ulaşım sorununa mutlak bir çözüm bulunmalı. gelelim diğer stadlara, İstanbulun neresinde olursa olsun TT Arena olsun saraçoğlu olsun inönü olsun istanbul içinde her yerde trafi sorunu mutlaka yaşanacaktır. Bu sorunun ceremesini yine halk yani bizler çekeceğiz. Yollar kapanacak istanbul trafiği zaten berbat o zaman arap saçına dönecektir. ben şöyle bir fikir atayım o zaman şimdi. Bu tip organizasyonlar için Türkiye'nin en güzel yerleri seçilerek birer adam gibi stadyum yapılsa mesela inönü stadı manzarasıyla dünyada ilk 5 içinde olan bir stadyum. İzin verilsin bu stadyum yenilensin, Antalya'da yine bir çok turistik alan var bu alanların yakınlarına adam gibi bir stadyum inşaa edilsin. Eski tarihi eserlerin olduğu illere bu eserlere ulaşımında rahat olduğu boş alanlara stadyumlar yapılsın. Bir arkadaş güzel bir fikir atmış gelecek olan ziyaretçiler hristiyan olacağı için Trabzon bu iller arasına dahil edilebilirdi. Trabzonda yeni bir stadyum inşaa edilebilirdi. Hemde organizasyonun reklamı yapılırken bu tarihi eserler kullanılabilirdi. stadyumların logoları hazırlanırken arka planında hangi antik kente yada hangi esere yakınsa onun resmi kullanılabilirdi. Beşiktaşın yeni stadyum projesini düşünün, arka fondunda da boğaz manzarasının. bence hoş olurdu. hem turistik mekanlarımızın reklamınıda yapmış olurduk. belki maddi durumu dolayısıyla ülkemize gelemeyecek olanların aklında bile yer edebilir maddi durumunu düzelttikten sonra bu eseri görmek adına ülkemiz ziyaret edilebilir. dağ başındaki, ulaşım da bile zorlanılan bir stadyumun reklamını nasıl yapabilirsiniz ki? düşüncem bu organizasyon için istanbuldan 1 stadyum yeterliydi. diğer stadyumların illerin trafiğini zorlamayacak şekilde hazırlanması menfaatimiz icaabıdır diye düşünüyorum. Bu organizasyonu biz düzenlersek emin olun ileride istanbul trafiği insanları boğacaktır organizasyon sonunda da gerek stadyumların yetersizliği gerekse istanbul trafiği çokça konuşulur. şahsi düşüncemdir.

pclion dedi ki...

60 bin kapasite diye bir kural olmadığını iddia eden arkadaşımız için dökümandan alınmış bir görseli daha ekledim yazıya. İki stadyumdan birinin 60 bin+ olması öneriliyor. Diğer adaylar bunu sağlarken bizim sağlayamamız da şansımızı sıfırlamak demek. Kimin neyi yanlış yönlendirdiğini de ortadadır diye düşünüyorum.

Saraçoğlu'nu UEFA kabul etmiş de ben istemediğim için kabul edilmiyor gibi yorumlar yapılmış, onlara da diyecek sözüm yok açıkçası. Açın dökümana bakın, 25 sayfa stadyum kuralları yazıyor. Saraçoğlu'nun sağlamadığı kuralları da tek tek benim yazacak halim yok. Olimpiyat denen belayı çekmiş bir Galatasaraylı olarak 80 kere tercih ederim Saraçoğlu'nu ama olmuyorsa ihaleyi de TFF'ye bırakamazsınız, kusura bakmayın.

Ayrıca 32 yorum gelmişken birinin de çıkıp "Trabzonspor, futbol şehridir" yazmama itiraz etmemesi de ilginç hakikaten. :)) Düzelttim şimdi...

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Yahu beyler bu devlet bu ülkede ki trafik sorununu, yol sorununu 80 senedir çözemiyor, 6 senede nasıl çözsün lütfen yorum yaparken biraz tutarlı olun.

Burada millet birbirine girmiş ben halen Euro 2016 finalleri hayali kuruyorum... Türk futbolunun geleceğini vede o müthiş stadları düşünüyorum, ama malesef şu andan itibaren ne heves kaldı ne istek.

Tamam siz merak etmeyin biz böyle devam edersek bize vermezler zaten. Umarım içiniz rahat eder.

Mehmet Dinler dedi ki...

Türkiye 7 bölgeydi en son, diye uyuz bi giriş yapalım. (:

Saraçoğlunu isteyenler sadece FB camiası aslında. Ama gerçekçi davranmaları gerekiyor. Beşiktaşlıyım, İnönü'nün girmesini herşeyden çok isterdim ama "Neden İnönü yok" demiyorum kalkıp da.

Aslında Denizli de olsa iyi olurdu, 5-6 sene öncesine kadar tel örgüsüz başka stad mı vardı :P

Eline sağlık, yazı için. (:

Majesty dedi ki...

Bu işin az içinde olan birisi Aslantepe ile Saraçoğlu kıyaslamasını yapmaya utanır zaten, hangi takımlı olduğunun da önemi yok. Şu kulüpçülüğü bırakın yalvarırım. Olimpiyat stadyumu varken de final için başka stadyum düşünülmesi kadar komik bir şey olamaz.

Arkhe dedi ki...

Görsele gerek yoktu, birçok sanal platformda kapasite argümanı sürekli dile getirilince, hatta bir ara 80.000 kapasitenin şart olduğu gibi sallama konuşmalar yapılınca ben de o dökümanı çoktan indirip incelemiştim.

"Tercihen birinin 60.000 kapasiteli olması" demek ile "60.000 kapasite şart" demek çok farklı şeyler. Son 3 finalden 2 tanesinin 55.000 kapasite altı stadlarda oynandığını düşününce kimsenin şansının sıfırlanmadığı da çok açık. Tahtaya ilk olarak Olimpiyat Stadı'nın yazılması gerektiğini söylemek de yanlış yönlendirme oluyor.

Hele ki hali hazırda Fenerbahçe'nin kendi imkanlarıyla kapasiteyi Saraçoğlu kapasitesini 60.000'e çıkarmak üzere hazırlanmış bir projesi varken kapasite argümanıyla Saraçoğlu'nın dışarıda kalmasını normal görmek ise ayrı bir saçmalık.

Ulaşım konusunda ise Saraçoğlu ve hatta İnönü'nün şu an seçilen iki stada göre çok daha avantajlı olduğunu, bu aralar çok kullanılan o kriterleri çok daha rahat karşılayacağını ise ayrıca tartışabiliriz.

An itibariyle Saraçoğlu ve İnönü'yü Olimpiyat'ın arkasında bırakabilecek tek bir kriter varsa o da çevredeki boş alandır. İnönü için ne kadar mümkün bilmiyorum ama Kadıköy ve çevresini çok iyi bilen biri olarak Olimpiyat Stadı'na yapılacak yatırımın çok daha azına Saraçoğlu çevresinin adam edilebileceğini söyleyebilirim.

granger17 dedi ki...

insanlar yorumunu okurken konuya odaklandıkları için ve anlatmak istediğini anladıkları için itiraza gerek duymazlar ama sen burda insanların açıklarını arıyosun galiba belki farkedip yazmaya gerek duymamış olanlarda olabililir ama insanlarını küçümsemenide gerektirmez (ne demek yani birininde çıkıp )

Adsız dedi ki...

özellikle Trabzon açısından yazdıkların tam anlamıyla komedi.Turizm potansiyeli seçilenlerin çoğundan fazla,konaklama kapasiteside seçilen bazı illerden fazla,ayrica trabzona ulaşım hava,kara ve deniz yoluyla mümkün,
60000+ kapasiteye zorunluluk yazmişsin,buda yanlış, tercih edilir demek ne zamandan beri zorunluluk oldu,diğer ülkelerle karşılaştırmaya başlayacaksak kendimizi, bırak stat kapasitesini zaten aday olmayalim,sunduğun tek argümanın çevrenin geniş olması,o zaman düzlük bulduğumuz yere verelim adaylığı diycem ama zaten futbol federasyonu bunu düşünmüş,konyayı koymuşlar hemen.konya demişken nasrettin hocayla bitirelim sözümüzü;"olmayan stadların Türkiye'deki en iyi imkanlara sahip olacağına inanıyosunda,varolan en iyi stadların imkanlarının geliştirileceğine niye inanmıyorsun."

pclion dedi ki...

Arkhe,

Anlaşıldı ki bu kapasite konusunda senle anlaşamayacağız. Kapasite demek koltuğu doldurmak, otoparkı yapmak da değil, bunun C-Value'su var, sahanın her yerinin oturarak rahatlıkla görülebilmesi de gerek, bu açıdan Saraçoğlu'nun 50 bin+ olduğu bile şüpheli olabilir. Şimdi senle oturup 300 kuralın üstünden geçecek ne vaktim, ne de azmim var. Demekki Saraçoğlu kabul ediliyormuş, ben ve TFF yüzünden Olimpiyat stadı tercih edilmiş, bunu da öğrenmiş olduk.

Ben yine de okuyucular için şu metni asmak isterim, federasyonun konuyla ilgili açıklaması.

"UEFA'nın aynı şehirde en fazla 2 statta maç oynanmasına müsaade etmesi ve final maçının oynanacağı stadyumun minimum 60 bin kapasiteli olmasının istenmesi, İstanbul'da 2 stad ile sınırlı tutulmasını beraberinde getirmiştir. Yeni projesiyle 81 bin kişiye ulaşması hedeflenen kapasitesi ile Atatürk Olimpiyat Stadyumu, final için belirlenen koşullara uygun tek staddır. "

Jordi Metal dedi ki...

Peki yıllar sonra inşası tamamlanan Şanlıurfa stadı ne iş? Bence en az 1 Güney Doğu şehri olsa Mehmet Demirkol'un tezini çürütürdü.

Aslantepe dedi ki...

Olan ile olması gerekeni iyi ayırt etmek gerek. Evet olması gereken Demirkol'un dediği gibidir. Eğer bilmediğimiz bir Doğu Türkiye Batı Türkiye ayrımı yoksa ve başvuruyu EURO 2016 West Turkey olarak yapmamışsak bu il çeşitliliği olması gereken birşey. Sadece Diyarbakır da değil Erzurum'dan gelen son haberler orada futbolun ne kadar geriye gittiğini gösteriyor bizlere keza Malatya'da da durum aynı ve hatta bir zamanlar Van birinci ligde oynardı. sadece futbolun değil sporun,ekonomik ve kültürel gelişmenin sağlanması için bir fırsat olması gerekir bu projenin ama olması gerekir.

olan ise bambaşkadır türkiye yıllardır avrupa birliği tarafından oyalanıyor. türlü ve haklıgerekçeler ile. altyapı eksiklikleri,nüfus,işsizlik,kültürel farklılıklar,güvenlik,.. İstanbul bir ülke olsa belki de üye olmuştu birliğe durum tam olarak böyle. Böyle koşullar içerisinde Türkiye'ye bütün bir ülkeye yayılmış bir projeyle 2016 verilir mi düşünmek lazım. Deniliyor ki Şampiyonlar Ligi,UEFA finali organize etti Türkiye bu yüzden şansı var. Türkiye etmedi İstanbul organize etti bu finalleri. UEFA önündeki listeye baktığında İstanbul'u, Antalya'nın konaklama olanaklarını, Eskişehir'in ulaşım imkanlarını, Ankara İzmir gibi şehirleri görürse böyle bir projeyi ciddiye alabilir. Aksi takdirde stadı bırakın ne ulaşım ne de konaklama imkanı olmayan şehirlerle başvuruyu ciddiye bile almaz.

Sonuç olarak yaratılan tablo şu Türkiye dört dörtlük bir ülke muazzam otoyolları harika konaklama imkanları son teknoloji tren yolları ile örülmüş dört bir yanı ama federasyon bunu gözardı edip bazı illeri seçmemiş. marmaray projesi ilk ilan edildiğinde bitiş tarihi 2010'du olimpiyat stadı inşa edildiğinde belediye başkanı bir yıla kalmaz metronun stada ulaşacağını söylüyordu TT Arena'nın ne zaman biteceği hala muallakta, karadenize ulaşımı kolaylaştırmak için son teknoloji trenyolu hattı kurulmadı doğayı katleden biçimsiz bir sahilyolu yapıldı, ulaşımı kolaylaştırmak için bize özgü bir hızlı tren icat ettik, yıllarca elimizde onlarca otobüs ve transit geçiş yapılabilecek boş bir sağ şerit varken istanbul trafiğini metrobüs'ü seçim öncesi yanlışlıkla keşfederek çözmeye çalıştık, diyarbakır'da hayatta karşılaştıkları eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı tepkilerini bir futbol maçında gösterdikleri için insanlara bir hayvan demediğimiz kaldı ki diyenler oldu ligde düşürülmeleri gerektiğini söyleyenler oldu,..(Bkz:Diyarbakır-Fenerbahçe maçı sonrası blog dünyası ve gazetelerin köşebaşlarını elinde kalemle tutan kişiler) Kısaca Türkiye böyle bir yer. Federasyon da bu Türkiye'nin federasyonu buna niye şaşırıyoruz..

inönü cehennemi dedi ki...

bence çok güzel bir yazı eline sağlık

Adem ÖZTÜRK dedi ki...

Neresinden tutsan elinde kalacak bir yazı olmuş.

Turnuvayı düzenleme amacın ülke ekonomisine yeni bir heyecan, katkı değilse neden düzenleyesin? İstanbulun olimpiyatını 150 milyona mal edip ulaşıma belkide milyar doların üstünde yatırımı yapmaya gıkın çıkmayacak. seçilen şehirler birbirine yakındı o yüzden kayseriden batıya gitmedik diyeceksin.

Hazır stadın olacak, cevresini sadece salı pazarı kullanıp üstüne liseyi taşıyarak geniş faz zone ve yayın alanları sağlayacaksın fakat kadiköyün değerli arazisini bahane edeceksin.

Olimpiyata metro varsa kadıköye metroda yapılıyor metrobüste var.Kadıköye arabayla ulaşamayan, deniz yolunu kullanma şansına sahip. Olimpiyata karayolu dışında ulaşım varda ben mi bilmiyorum.

Stadın hazır hale getirilmesi konusuna girmiyorum bile çünkü olimpiyat stadının bu haliyle reklam çekiminden başka bir işe yaramayacağını söylememe bile gerek yok. Yok rüzgar paneli yok üstünün kapatılması derken harcanacak paraya yeni bir stad yapılır 15bin kişilik.

Yok Uefa 60bin+ istemişde o yüzden Olimpiyat stadını seçtik gibi komik argümanlarlada savunmaya geçmişler.

Ben halkalıda oturuyorum evimin penceresinden Olimpiyat stadı görünüyor, bu kadar yakın sayılabilecek bir futbol stadına benim gibi canlı maç izleme delisi adam bile gitmiyorsa elin gavurunu hadi binin otobuse binin metroya gidin. Maç bitsin sonra tekrar binin otobüse metroya taksime eğlenmeye gidin demek saçmalıktan öte aptallıktır.

Dünyada iki kıtanın 2 dakika mesafede olduğu başka bir nokta yok. Sen bir maçı asyada diğer maçı 2 saat sonra ondan araba mesafesiyle 20 dakika uzaklıkta avrupada oynatma şansını görmezden
geliyorsun.

Trabzon işini girmiyorum bile, belkide bütün futbol dünyası bu yüzden seçimlere karşı çıkması gerekirken ancak Fenerbahçe açıklama yapınca akılları başlarına gelip tartışmaya başlıyorlar.

Birde D.bakırda askerlik yapmış biri olarak, bölgenin en çok ihtiyacı olan şey şuan için bir süreliğinede olsa gündeme terör dışında bir haberle gelmek. Bizim elimizde bu bölgenin en büyük potansiyel şehrinide işin içine katmak varken bir köşeye itmemiz ayıp. Ayıp olduğu kadarda başkalarının eline koz vermektir.

Gala's dedi ki...

Bunların amacı Galatasarayın katıldığı her saklanbaç oyununda, her miskette, her halayda yer almak.

Kuruluş amacı Galatasarayı yenmek olan kulüpten ne beklenirki.

Sırf kişisel tatminleri için onca yükümü hiçe sayıp ülkeyi desteklemiyorlar.

En iyi değilsiniz işte kardeşim. Pazarı yıkıp, okula peşkeş çekip bilmemne otopark yapmaya gerek oyk. KASMA. Bir şeyi de kabullenin.

Galatasarayı geçmeye çalışmayın bir kezde.

TFF En doğru stad ve şehirleri seçmiştir. Bu kulüpçüler yüzünden gelişemyiyoruz. Trabzon neden tartışılıyor anlamadım. Orda bir turnuva düzenlense rezalet olurdu. O tartışılıyorsa Türkiyede bu işi yapacak 60 tane il vardır.

Bolat dedi ki...

Saracoglu alinmazsa alinmasin, cok umrumda olmaz acikcasi...

Ama bunu temellendirirken ortaya konulan argümanlar bu yazida oldugu gibi insani büsbütün sinirlendiriyor.

Atütürk Olimpiyat nasil Saracoglu'dan bu kadar kolayca öncelik alabilir; akil almiyor...

Arkhe dedi ki...

"Demekki Saraçoğlu kabul ediliyormuş, ben ve TFF yüzünden Olimpiyat stadı tercih edilmiş, bunu da öğrenmiş olduk."

Demagoji yapıyorsun, gerek yok. Saraçoğlu bu haliyle kabul edilmese bile Olimpiyat Stadı'ndan az bir maliyetle uygun hale getirilebilir diyorum, malum Olimpiyat Stadı da bu haliyle kabul görmeyecek bir stad. Olimpiyat Stadı'nın Saraçoğlu'na tercih edilmesinin çok normal olduğu düşüncene de katılmadığımı söylüyorum.

300 kriterin üzerinden ben de seninle geçemem. Vakit bulduğumda bir karşılaştırmasını yapar belki yazarım. İlla ki Olimpiyat Stadı'nın Saraçoğlu'na üstün geleceği noktalar olacaktır ama eminim ki o 300 kriterin çoğunda, başta ulaşım olmak üzere Saraçoğlu üstün çıkacaktır.

TFF de açıklamasında yalan söylüyor. Kural çok açık ve 60.000 kapasite "şart" değil. TFF ile de yazı yorumlarında tartışabilseydik onlara da son 3 finalin ikisinin nasıl 55.000 altında kapasiteli stadlarda oynandığını sorardım ve eminim yine bu son açıklamada olduğu gibi anlamsız ve boş bir cevap alırdım.

Yazık. Adamları İstanbul'a getiriyoruz ve şehrin bir ucuna gönderiyoruz. Finali yerinden izleyen birinin galibiyeti kutlamak için şehir içine gelip kalabalığa karışması bile ekstra bir iş olacak, belki saatler alacak. Maça gidecek taraftarlar şehirden uzak kalacak, bütün o eğlenceyi arkalarında bırakacaklar. Tek yapabilecekleri Fanzone'lara tıkılmak olacak.

Bu organizasyonu ülkeye kazandırmak için öncelikle birlik olmamız ve hep beraber kayıtsız şartsız destek vermemiz gerekirdi. Daha yolun başında kopmalar başladı. Sorumlular kına yaksın.

Frapppedaki dedi ki...

Soylenenleri tekrarlamaya gerek yok. Arkhe`nin yazdiklarina tamamen katiliyorum. Bu kapasite kriteri esnek tutuluyor zaten kuralda da yaziyor bu.

Benim derdim hangi aklin hala Olimpiyat stadi`na yatirim yapilmasinda inat ettigi. Oraya yapilacak yatirimin hicbir hakli gerekcesi yok. Zaten iyilestirme calismalarinin da durumunu ne kadar kurtaracagi mechul. Bakin yasadigim yerden ornek vereyim. 2004 olimpiyatlari oncesinde bircok stad yapildi. Ayni kavgalar atina olimpiyat stadi icin de yapilmis vakti zamaninda. Ispanyol bir mimar tarafindan muazzam masraflarla insa edilen stada o zamanlar herkes karsi cikmis. Ve o stad bugun sadece stadi olmayan takimlar tarafindan zorunlu kullaniliyor. Yakin bir gelecekte o takimlarin da stad yaptiracaklarini dusunurseniz o stad atil durumda olacak. Papandreu hukumeti de geldiginden beri olimpiyat oyunlarinda yapilan onlarca spor kompleksini pisligini temizlemekle mesgul. Alinan karar ne biliyor musunuz?? Kullanilmayan bu komplekslerin bir kismi devlete gelir saglamak icin satisa cikarilacak ve bir kismi da park ve sosyal alanlara cevrilecek. Olimpiyat stadi da bunlardan birisi. O donem harcanan yaklasik 6 milyar euronun dortte birini kazandirmis bu turnuva ve ulke ekonomisinin cokuse gecmesinin temeli de malesef budur. Kisacasi sadece bir turnuva icin kullanilmayacak bir stada masraf yapmak birilerinin cebini doldurmaktan baska amac tasimaz.

Olimpiyat stadini zayif argumanlarla inatla savunmanin altinda asil bir Fenerbahce taraftarinin ince hesaplar aramasi daha mantiklidir.

Isbu yorumu yazarken Seyrantepe ve Saracoglu kelimeleri kullanilmamistir.

Pamukk dedi ki...

herkes stadını beleşe yaptırma peşinde

sunshine dedi ki...

Ben bu kadar çocukça bu kadar saçma bir tartışma daha görmedim.Tamam şehirleri tartışalım ama seçilen şehirden bu stat niye olmadı neden bizim stadı seçmediniz geyiklerinide bırakın artık.Bir galatasaraylı olarak umrumda değil aslantepenin listede olup olmaması, Şükrü Saracoğlu seçilseydi yerine ben gene aynı şeyleri hissedecektim.

Adem ÖZTÜRK dedi ki...

Gala's yazmış tek amacı gsyi yenmek olan bir takım bunlar. Bunu yazan insan ya takımının olimpiyat günlerini bilmiyordur yada ortayı kzıştırmak için yazıyordur. Hiç biri değilse akli sorunu vardır.

Ben halkalıda oturuyorum arabam var o stada gitmek içimden gelmiyor, sen hala yok takımcı bunlar yok şu yok bu diye yazıyorsun.


Boşa atılacak çok paramız var zaten birde i.b.b 8 seyirciye oynasın diye 1 milyar doları olimpiyat stadına harcayalım.

Soruyorum yarın bjkda fb ve gs gibi stad yaptığında o stadı kim kullanacak. O para kimin için harcanıyor, kimin cebine girecek?

alpigeneral dedi ki...

mehmet demirkol saçmalıyor resmen. sanki biz 2 kez yada 3 kez büyük bir organizasyon falan yaptık.bu ilk olucak ilk!bu organizyonu almamızda gerçekten büyük bir ihtimal. ne olursa olsun bu desteklenmeli. isterlerse bütün şejhirleri egeden aday göstersinler yinede ülke olarak desteklemeliyiz gerçekten demirkol saçmaladı.

birkan dedi ki...

Beleş stada kon, üstüne ülkenin geri kalanını aşağıla.
Haydi Aziz saçmaladığı için müstehak, ona istediğinizi söyleyin.Saracaoğlu seçilse faydası ne olacaksa.
Ülkenin geri kalanına hangi yüzle laf atıyorsun? O beleş stat normal geliyor artık heralde beleş olduğu unutuldu.
Bir zamanlar Fenerbahçe'ye isnat ediyordunuz ya kendini bu ülkenin üstünde görüyor diye, işte yalakalarınız ve ittifakçılarınız gerçek yüzünüzü görsünler.

Arkhe dedi ki...

Bir de bu var, Şekip Mosturoğlu demiş ki;

Haluk Ulusoy döneminde 2008 için başvurduğumuzda bu stat listede vardı. O zaman Avrupa Futbol Şampiyonası için başvuruda bulunan Futbol Federasyonu’nda ben yöneticiydim. Ve Şükrü Saraçoğlu Stadı, UEFA kriterlerine uygundu. Levent Bıçakcı’nın başkanlığı döneminde 2012 için başvuruda bulunduk ki o zaman da ben vardım. Yine stadımız UEFA kriterlerine uygundu. Ama şimdi bir takım yetersizlikler var deniliyor. Kriterler değişti de bizim mi haberimiz yok.

onur dedi ki...

Diyarbakır, Ş.Urfa, Erzurum yazan arkadaşların ne kadarının bu bahsedilen şehirlere gidip gördüklerini merak ediyorum doğrusu? Ben gitmedim, hiç merak da etmiyorum; ne yapacağım orada sıkıntıdan patlamaktan başka? Otel desen yok, bar desen yok (olsa da girmek döt ister), sinema & tiyatro hakeza, kız arkadaşınla gitsen sorun; e bir tek yemekler kalıyor geriye o da mevcut İstanbul'da! Tabii şimdi kimse üzerine alınmaz "en milliyetçi" kesilir saldırır "ben gitmesem de yüreğimde yaşatıyorum Diyarbakır'ı" diye...

Arkadaşlar bizim gitmediğimiz, merak etmediğimiz, gidersek sıkıntıdan patlayacağımızı, terör yüzünden başımıza bir iş gelebileceğini düşündüğümüz yerlere yabancıları nasıl göndereceksiniz? Bu arada Konya kaynamış araya; acaip sıkıcı yerdir 10 kez filan gittim, kınıyorum TFF'yi...

Saraçoğlu meselesi de Fenerbahçeliler'in gereksiz alınganlığı bence...Ne yani TT Arena'da maç oynandı diye boncuk mu takacaklar (GS taraftarıyım da); kulüp para mı kazanacak; kombineler cebimizde kalsın nasılsa araya kaynar beleşe gireriz filan diye mi düşünüyorsunuz anlamadım ki sorunu?

Ezgi dedi ki...

Henüz sadece adayız; kimse turnuvayı alabilmek için hangi stratejilerin benimsenmesi, ne yapılması gerektiğini tartışmıyor. Alınan kararları bu açıdan sorgulamıyor. Lig arasında yerel kavgalarımıza burda devam ediyoruz. Böyle önemli bir organizasyonda bile stadlar üzerinden takımları yarıştırıyoruz.

Bu kafayla gittiğimiz sürece turnuvayı bize vermeseler daha iyi ederler sanırım.

ocsb dedi ki...

Şimdi olay şükrü saraçoğlu, tt arena olayı değil. Soru neden olimpiyat?

Yeterli alan demiş bazı arkadaşlar. Abartıp 100.000 metrekare lazım diyelim. Yaklaşık 333*300 metrelik bir alana denk. Bu şükrü saraçoğlu çevresinde yapılamayacak bir alan değil.

Ve bunca tantanadan sonra benim tanıdığım Aziz Yıldırım, 2016'ya kadar 80000 kişilik bir stad, 20000 araçlık otopark, 200.000 metrekare taraftar,basın,sponsor alanı yapar.

Spooky dedi ki...

Bu arada final için gerekli 60bin kişi kriteri bu yıl kriterlerin yenilenmesi sonucu ortaya çıkmış.

Ayrıca, turnuva adaylığının bu şekline karşı çıkanlar, futbol düşmanı, turnuvayı umursamayan faşit milliyetçiler değil. Bu önyargımızı da aşalım.

Erdal Güngör dedi ki...

Eğer yanılıyorsam düzeltin,sabahleyin TV'de duydum,yeni UEFA kriterlerine göre staddın etrafında 40 metre boş alan olması şart koşuluyormuş,Saraçoğlu statı buna uygun değil son oynanan UEFA kupası finalinde TIR'ı sokamamışlar demonte edip tekrar yeniden kurulmuş.Şöyle örnek vereyim,eğer zamanında Galatasaray Mecidiyeköy'de stadını yaptırsaydı burasıda devre dışı kalacaktı.Ben Euro2008'de oynadığımız yarı final müsabakasına gittim Basele,gerçekten stadın 40 metreden fazla etrafı trafiğe kapanmıştı tramvayı bile sokmuyorlardı bir noktadan sonra o bölgeye.Bellinzona'ya karşı oynadığımız UEFA grup eleme maçı için ikinci kez Basele gittiğimde statı tanıyamadık o kadar değiştirmişler Turnuva zamanında.

Uğurun yazısına demagoji yapıyor diyenler medyanın gazına gelmiş yazdıkları yorumlarla trollculuk yapıyorlar.Arkadaşlar bende şu lanet olası UEFA kriterlerini beğenmiyorum,meşale,konfeti,pankart,megafon serbest bırakılmasını istiyorum,kale arkalarında koltuk istemiyorum hatta statın dışında güzel bir clean fight için boş alan yapsınlar ama huyu kurusun bir türlü şu inatçı Fransıza Oui dedirtemedim...

Adsız dedi ki...

Olimpiyat Stadı'nın renovasyonu için 3 yıl önce konuşulan rakam 30 milyon tl idi. Şimdi sağa sola sızan yeni renovasyon planlarına bakınca bu işin 30 milyondan fazlasına mal olacağını anlayabilmek için mimar mühendis olmaya gerek yok. Tabi daha altyapı, yol gibi çevreyle alakalı harcamalar bunlara dahil değil. Sadece Stadyum mimarisindeki değişikliklerden bahsediyoruz.

Stadyum yapıkdıktan sonra da sanki sürekli kullanılacakmış gibi bir hava var. Turnuvadan sonra kim kullanacak o stadı gerçekten merak ediyorum. İBB ve Dubai Milli Takımı.

Fenerbahçe Stadı'na değil 30 milyon, 10 milyon yatırılırsa her türlü gereksinimi de karşılar. Koca iş merkezi yapılacak kadar alan var orada siz tutup yok ekipmanlar sığmayacak diyorsunuz. Salı Pazarına zaten hiç değinmiyorum. Ulaşım konusunda bu yazıyı yazan arkadaş da muhtemelen İstanbul dışında yaşıyor. 2014 yılına kadar Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'na iki ayrı metro hattı geliyor. Bunun yanında zaten deniz ve kara Ulaşımı var. Gebze'deki bir adamla, Beylikdüzü'ndeki bir adamın stada ulaşım süresi 1 saat civarında olacak. Ben soruyorum bu yazıyı yazan arkadaşa. Olimpiyat Stadı için tek bir ulaşım yolu var o da raylı sistem. Avrupa Yakası'ndaki bir adam o bahsedilen yatırımlar yapıldıktan sonra bile ne kadar sürede varacak o stadyuma. Üstelik maç günleri trafiğini düşünüp bu soruya bir cevap versin. Bir yanda her türlü ulaşım aracıyla gelinebilen dolayısıyla ulaşım yükünü istediğiniz kadar dağıtabileceğiniz bri stadyum, diğer tarafta da yalnızca metroyla gelinecek bir stadyum.

Bunun dışında erken gelen taraftarın takılabileceği bir dünya yer var Kadıköy etrafında. Beşiktaş'ta, Taksim'de, Sultanahmet'te gönül rahatlığıyla takılıp maça yarım saat kala stad yoluna düşebilirsiniz. Aynı şeyi Olimpiyat Stadı için yapabilecek miyiz? Helikopterle mi taşıyacağız bu kadar insanı? Şu iki stadın fotosunu çekip Avrupalılara göstersek acaba hangisi cazip gelir çok merak ediyorum.

Neymiş trafik tıkanıyormuş. Ben 2 yıldır Seyrantepe Polis Lojmanlarında yaşıyorum. Sen zannediyor musun ki şu anda bile normal zamanlarda trafikle boğuşan Seyrantepe yolları tek bir metro hattıyla otobana dönecek? Maç günleri şu anki trafiğin rahat iki katı ortaya çıkacak ve bu sorun değil ama yürüyerek bile gidilecek stadyumun trafiği sorun? Aynı şekilde tek metro hattıyla gidilecek Olimpiyat Stadına normal çevre yollarını kullanarak gidebilmeniz için maçtan saatler önce yola çıkmanız gerekecek. Üstüne birbirine çok yakın bu iki stadyumda aynı gün oynanacak maçlarda Avrupa Yakası'nın nasıl bir cehenneme dönüşeceğini tahmin etmek için uzman olmaya gerek var mı? Bunlar İstanbul'un gerçekleri. Bu şehirde yıllardır yaşıyoruz. Son 10 yılda o kadar metro hattı eklendi. Ne değişti de 6 senede bir deişiklik olacağına inanıyorsunuz? Yapılan metro inşaatlarının tamamı birbirinin devamı değil birbirine ekleme usulü yapılıyor. Taksim'den metroya binecek bir turistin Seyrantepe veya Olimpiyat Stadı'na gitmesi için takip edeceği güzergah ve çekeceği rezillik ortada. Aynı turist,n yürüyerek Beşiktaş'a oradan da Kadıköy'e varması için gereken maksimum süre 1 saat bile değil. Eğer metro alternatifini kullanırsa çok daha çabuk gidecek. Şimdi bize kulüpçülük yapıyorsunuz diyenler bunlara da bir cevap versin.

Adem ÖZTÜRK dedi ki...

@ onur

Diyarbakırada gittim Erzurumada diyarbakırda 6 ay erzurumda 2 ay kaldım.

Erzurum gerçekçi değil diyebilirsin fakat unutmamak lazım bu şehir 2011 de kış üniversite oyunlarına sahiplik yapacağından zaten bir kısım eksiğini giderecek.

Ha keza D.bakır emin ol barıda var, sokakta kız arkadaşınla sarılarak da dolaşabiliyorsun. Flört istediğinle yapabiliyorsun.

Ülkenin geri kalanı istanbuldan göründüğü gibi geri kalmış, yaşanılmayacak yada gidipde turist olarak kalınamayacak durumda değil.

Hele ki D.bakır hiç değil.

Adsız dedi ki...

öncelikle turizm konusu ile başlamak istiyorum. İzmir(Ege) ve Antalya(Akdeniz)'nın, turizm ve tarihi zenginlik yönünden Türkiyenin önde gelen bölgeleri olması konusunda herkes hemfikirdir heralde. Bu durumda turizm açısından potansiyeli olan başka bir bölgemizi seçerek orayı tanıtmamız gerekiyor değil mi? Hayır. İzmir ve Antalya nın turizmini toplasak bir Yunanistan etmez heralde. Aksine bu bölgelerimizi daha çok ön plana çıkarmalıyız. Bu bölgeler turizm konusunda potansiyellerinin çok gerisindeler avrupa klasmanında. Trabzon u çok severim, futbol şehridir ama Sümela manastırı gibi bir argümanla Trabzonu savunmak saçmalığın daniskasıdır, hristiyan vatandaş öncelikle Meryem Ana kilisesine gider hacı olur. Bu iki şehrin ulaşım, konaklama, eğlence gibi kriterlerinden bahsetmiyorum bile. Kayseri de hazırda stadı olan ve Kapadokya bölgesine yakın bir şehir olarak bu durumda öne geçer. Bu bölgede konaklama sorunu olacağını sanmıyorum, eğlence, ulaşım gibi konuları bilemem gidip görmedim.

Diğer önemli bir konu şehirler arası ulaşım. Elin Avrupalısı, ülkenin öbür ucundaki şehre stadı diker tabi. Açın bakalım Avrupa demiryolu haritasını. Bizde o kadar karayolu bile yok. Demiryolu yapılır diye savunan arkadaşlar olabilir tabi. 80 senede 80 km demiryolunu zor yapmış bir ülkenin vatandaşı olarak, ben bu duruma çok umut bağlamıyorum. Trabzon un olmamasını ulaşım sorunuyla alakalı görüyorum biraz.

Diyarbakır, Urfa, Muş, Van da gelişsin tabi. Ama öncelikle sanayi, ticaret, sağlık, eğitim olarak gelişsin. Bir stat yaparak ihya olucaksa, 1 aylık bir turnuva süresince gelen insanla kalkınacaksa, listeye ilk yazılan şehir orası olsun o zaman. Ama statdan önce fabrika, okul, hastane yapmak biraz daha mantıklı gözüküyor.

Saygılar
cagdas

Adsız dedi ki...

Daha mecburiyetle öneri arasındaki farkı anlayamadan böyle bir yazı kaleme almak doğru olmamış..

Ayrıca TFF yalan söylüyor, aynı şehirden 2 stad bildirme zorunluluğu yok.. İngiltere 2018 WC için Londra'dan 4 stad belirledi.. Fifa yapar da Uefa izin vermiyorsa ona bir şey diyemem ama böyle bir mallığı Uefa yapmaz..

Tamamen eyyam var, ticari ilişkiler var bu işte.. Buna alet olan bloglarda var işin kötüsü yanlışı yine yanlış argümanlarla savunuyorsunuz..

cakarkeyf dedi ki...

MDemirkol'un yabanci dili var, Uefa.com daki pdf dosyasını acıp okumadigi kriterlerini sormasından belli oluyor, guya internet cagındayız. Bu konuda uzman edasiyla yorum yapanlardan yabancı dil bilenlerin %kacı okudu acaba, klasil bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma sendromu.

PCLion,

Bir konuda hatalisin, AOS tercihini sadece +60bin kapasite ve stad etrafı bosluk ile acıklamıssın. Oysa Uefa, 2012 den sonra ozellikle Final stadi kriterlerini degistirdi. Soyle ki C90 value denen seyirci gorus parametresini zorunlu kıldi final stadı icin, Emirates, Alianz Arena, TT Arena C60'tır, yani birakin TT Arenayi,SS nu Emirates, Alianz Arenada bile final oynatılmaz. Tartan pisti olmayan cagdas futbol stadları hep C60 tır, yani ilk kat biraz yatık ama sonraki katlar dik, egim olarak sahaya hakim tribunler. C90 olmasi icin bir stadin tribunlerin sahaya uzak ve cok dik olmamasi gerekiyor, bu da dogal olarak tartan pistli olimpiyat stadlarina cikiyor. Ayrıca tribun ve saha arasındaki boslugu UEFA final icin ozellikle istiyor guvenlik acisindan, Sahaya tecavuzu kesinlikle istemiyorlar.

Yani AOS bir tercih degil, final maci icin zarurettir. Uefa bu C90 ı niye diretiyor bilmiyorum bence gereksiz ama adamlar diretiyorlar. O yuzden zaten gecenlerde TT Arenada final olmaz ama yari final olur geyigi vardi NTVSporda.

Tek maclık final kriterleri ile turnuva kriterleri cok farklıdır, okuyalım biraz, adamlar uzenmeyip yayinlıyorlar. En guzel hamaset yapana da kurdela takmıyorlar.

Birisi 40bin ingilizin Ankaradan Trabzon'a nasıl ve ne surede ulasagini izah ederse sevinirim. 10bin tane araba mi 250 tane boing mi kiralayacaklar.

pclion dedi ki...

Çakarkeyf, insanlar C-Value'yu bile bilmezken C90, C60 demem pek bir şey ifade etmeyecekti, o yüzden daha genele yazdım. Ne TT Arena, ne Saraçoğlu'nda finalin oynanması mümkün değil, final için Olimpiyat stadyumu lazım. Kırk kere söylersek belki anlaşılır diye ümit ediyorum.

Ortega'nın bloguna da yorum olarak yazdım. 80 yıldır kurduğumuz şu tren ağına bakınca 6 yılda Trabzon'u ya da X bir ili bu ağa katarız demek çok havada kalıyor, tutup da bunu stadyum yapmakla karıştırmamak lazım. UEFA ulaşım, güvenlik gibi konularda uygun olan şehirlerin alınması için diretmiş, TFF de en uygun maliyetle bu şehirleri çıkarmış. Tamam, bakınca gerçekten hoş bir tablo değil ama bunun sorumlusu ne TFF'dir, ne de Euro 2016 adaylığı.

Hangi ülkede yaşadığımızı bu adaylık sayesinde farketmişiz gibi davranmanın alemi nedir? On yıllardır bu şekilde yönetiliyoruz zaten, tren yolu neden yok sorusunun muhattabı da görev almış hükümetlerdir. Tutup da şartlara göre bildirim yapmış federasyonu ve bu bildirimi makul gören insanları hedef almakta problem var, sıkıntı var. Noat Samisa güzel bir yorum yazmış yukarıda, bir okumanızı tavsiye ederim...

sunshine dedi ki...

Bu konuda galatasaraya söyleyecek söz bulamayıp işte sizin statta beleş yapılıyor demek tartışmayı iyice dibe indirmektir.Kadıköy belediyesinin fenerbahçeye beleş verdiği ve sonradan imar planlarıyla oynadığı ataşehir'deki arazinin değeri ne kadar acaba.

Arkhe dedi ki...

@cakarkeyf

Yorum yazmıştım ama sanırım gelmedi. İngilizce bilgime güvenirim ve o dosyayı da iyi okudum. Sizin anlamak istemediğiniz bir şey var;

Biz Saraçoğlu bu haliyle tüm kriterleri yerine getirir demiyoruz. Olimpiyat Stadı'na yapılacak masrafın çok daha azına final için uygun bir stad haline gelir diyoruz. Ama Olimpiyat Stadı'na ne kadar masraf yaparsanız yapın orayı şehir içi ve iyi bir lokasyon haline getiremezsiniz diyoruz..

Haydi şimdi siz C Value falan anlatmaya devam edin.. Sizin ne anlattığınız çok açık ama belli ki biz 40 değil 140 kez anlatsak da anlamayacaksınız çünkü anlamak istemiyorsunuz..

Sizlere kolay gelsin..

Gala's dedi ki...

Neden olimpiyat bir türlü anlamıyorlar.

2*2 = 4
1904 + 1 = 1905
1922 + 1 = 1923
1923 - 624 = 1299
2009 + 7 = 2016
80.000 > 50.000

Gala's dedi ki...

@ Adem Öztürk lafına dikkat ette konuş.

Alınmadı işte kardeşim kasmayın. En iyi değil stadınız. Bu kadar basit.

Eğer kadıköy uygun olursa Bakırköy stadıda olur, İnönü de olur, Beylerbeyi de olur, Zeytinburnu da olur, İstanbul Parkda olur. Şu anda kritere en uygun stadlar en az harcama ile düzenlenecek.

Trabzon olursa Edirnede olur, Hakkaride olur, Adnada olur, Sinopta olur.

Ne yani Saraçoğlunda oynanınca başınız göğe mi erecek? Saraçoğlunda Uefa finali oynandıysa olimpiyattada Şampiyonalr ligi finali oynandı. Saraçoğlunda oynanınca kombinenizle mi gireceksiniz sanki. Locanız sizin mi olacak sanıyorsunuz?

Çok mu önemli Avrupalı bir ülkede spikerin ;

" Bu stad fenerbahçenin maçlarına evsahipliği yapıyor" demesi.

Maç başlamadan stad boşken sarı lacivert olarak koltukları Avrupaya gösterince madalyamı takcaklar.

Bu mu amacınız ?

Madem tarafsızsınız neden kadıköyü istiyorsunuz. Neden inönüyü tartışmıyoruz. Veya neden Dönerce Halı saha tesislerini tartışmıyoruz.

6 senede bizim sokakta çocukların 2 taş 1 top ile oynadığı alan da imar edilir.

Bolat dedi ki...

Bir tarafta henüz var olan stadyumlar icerisinde en büyügü ve moderni var. Bu Stadyum daha gecen sezon UEFA Kupasi finaline ev sehipligi yapmis, daha önceki iki turnuva adayligimizda da listeye girmis bir stadyum...

Diger tarafta Trabzon sehri... Türkiye'nin en güzel futbol sehri. Bana göre. Istanbul'u saymazsak. Bir zamanlar Samanyolu TV Hollanda ligini verirken, Trabzon sehrinde esnaflar istisnasiz daha benim o zamanlar adini dahi duymadigim "tuhaf" takimlarin futbol karsilasmasini izliyorlardi... Tesadüfen bir iki esnaf da degil bu, sira sira her esnafta ayni kanal acik ve o mac pür dikkat takip ediliyor...

Haliyle de gerek Fenerbahcelilerin bizim stadyumumuz neden yok demesi ve amacta mücadele etmesi, Trabzonlularin da, maclarini ortalama 8 bin kisiye oynayan Kayseri listeye giriyor da biz neden giremiyoruz arkadas demesi son derece anlasilirdir...

Her ikisi icin de haklilik kavrami üzerinde insanlar tartisabilir; ama tartisilmayacak bir sey vardir ki bu iki camianin itiraz etmesidir... Ne Saracoglu cok siradan ve bu yazida resmedilmeye calisildigi gibi kolaylikla üstü cizilbilecek bir stadyum, ne de Trabzon sehri futbol bazinda yurdumuzdaki herhangi bir baska sehir gibi alelade bir sehir. O yüzden bu iki camia da bu listeye itiraz edecek, mücadelelerini verecek, ellerinden geldigince bu karari degistirmeye calisacaklardir...

Verilen bu mücadeleyi, sehir veya takim milliyetciligi suclamasi icine hapsetmemek gerek... Bu cok sig bir yaklasim olur.

Fenerbahce stadyumu özeline dönersek yeniden, bu stadyum neden olmamali sorusuna verebileceginiz daha tutarli yanitlar olmali... Öyle baslangicta final maclari icin 60 bin sarti araniyor deyip arkasindan gelen elestirilerle 60 bin öneriliyora savrulularak olmaz. Federasyon baskani cikip Trabzon neden alinmadi dendiginde ulasim kolayligi stadlarin sehir merkezlerine yakinligi vs. gibi nedenlerden diye konusuyorsa cuvallamis olur; cünkü bu durumda Atatürk Olimpiyat'in Fenerbahce'ye göre nasil öncelik aldigini anlatamaz...

Kapasite konusu da, etrafinin düzenlenmesi de halledilemeyecek sorunlar degil. O yüzden Fenerbahcelilerin itirazi hic de havada kalmamakta ve hatta Atatürk Olimpiyat ile kiyaslandiginda oldukca saglam bir zemine oturmaktadir...

Adsız dedi ki...

Yıl 2000 Galatasaray daha UEFA kupasını almamışken okulda şöyle bir efsane dillendiriliyordu: Oğlum var ya seneye Fener stadını yıkıp yeniden yapacakmış bizim okulu da satın almışlar geçen gazetede haber vardı seneye başka bir yerdeymişiz haberin var mı? 2000 yılı geçti Galatasaray UEFA ve Süper Kupayı aldı ertesi yıl Fenerbahçe inşaat çalışmalarına hız verdi okuldaki öğrencilerin hayatını tehlikeye atarak hem de temel direklerinin dikilmesi sırasında biz öğrenciler durumu protesto ettik ve derslere 1 ay boyunca girmedik gazetelere televizyonlara haber olduk. Sene 2001'di ve yine Fenerbahçe'nin okulu satın aldığı ertesi yıl başka bir yere gideceğimiz ve okulun otopark olduğu söyleniyordu. Yıl 2009,9 hala aynı hikaye dillendiriliyor. Okulu zaten aldık kriterlerdeki çevre düzenlemesi de yapılamayacak bir şey değil zaten. Yapılamayacak birşey. Kadıköy gibi değerli ve gözönünde bir arazinin imar durumunu değiştirmek o kadar değil. Değiştirirseniz de mahkemeden döner böyle. 10 yıldır bir okul arazisini alamayan Fenerbahçe nasıl olacaksa çevre bina ve arazilerin imarını 2 dakikada halledecek. Hayal dünyasında yaşayanları ellerine bir harita ve bir kalem almalarını ve bunlarla Dereağzı ile stadı uzaydan bakıldığında FB harfleri görünecek bir şekilde nasıl istimlak edeceklerini düşünmeye çağırıyorum kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

uğurcum ali turan mehmet topuz gökhan ünal süleyman hurma meseleleri ile ilgili bir araştırma yapıp yazı yazarmısın sıktı bu kayseri artık

cem dedi ki...

bence mehmet demirkol haklı bölücülüğü yapamn doğulular değil asıl batılı biz beyaz türkleriz

onur dedi ki...

Şimdi şöyle bir düşünelim bakalım:

1) Güvenlik alanı: Eğer ki vazgeçilmez şart olarak 40mt ya da civarı bir güvenlik alanı oluşturulması talep ediliyor ise ŞS stadı çevresindeki yollar (bilmeyenler için açıklayayım deniz tarafında çift yön Moda-Kızıltoprak; kara tarafında çift yön Kadıköy-Kızıltoprak + E-5 giriş ve çıkışları, dere tarafında arayol) ya yeraltına alınacak ya da karşılaşmaların oynanacağı günler trafiğe kapatılacak. lise arazisini Aziz başkan AVM ile değerlendirip (imar plan tadilatı ile tabii ki!!!) boş bırakmayacağına göre eski Salı pazarı arazisi kullanılacak ve burası da kapatılacak. Yani Moda'nın tüm giriş çıkışları ve Kadıköy-Kızıltoprak E-5 bağlantıları iptal edilecek. 37 yaşında doğma büyüme İstanbul'lu olarak şahsen ben böyle zulüm görmedim desem yalan olmaz! Maça bile gitmeyip TV başında takılacakların şeyinde değil tabii! Diğer olasılık olan yolların yeraltına alınması projesi için de o bölgenin "dere yatağı" olduğu ve inşaat maliyetinin normalden fazla olacağı; bu faaliyet esnasında yine yolların bir süre trafiğe kapatılması gerekeceği aşikar iken acaba Aziz başkan neden ısrarla tutturuyor ŞS kullanılsın diye? Devlet bu yolu seçsin de yollar yer altına alınsın ve hatta etraftaki binalar kamulaştırılmak yıkılsın da yeni yapacağı AVM'ye otopark, rekreasyon alanı vs. olarak geri dönsün diye olmasın sakın? Kısacası gecekonduya iskan vermek???

2) Kapasite: C60, C90 bana göre de biraz işin hikayesi; sağlam lobisi olan aşabilir bunları...Ancak 60.000 kapasite biraz muallakta?? Şimdi Olimpiyat yerine ŞS seçilse ve devlet tarafından kapasitesi arttırılsa fena mı olur yani? Sahi turnuva bitince kombineleri kim satıyordu o stadda?

Bence FB kulübünün derdi kardeşlik, dostluk, futbolun gelişmesi filan değil kafadan cukka...Bunu doğrudan söyleyemedikleri için de basında dolaylı yollardan dillendirecek bir isime ihtiyaç var o da kim dersiniz?

mussano dedi ki...

Karadeniz'i Trabzon'dan ibaret saymaya devam edelim...

Samsun'dan Trabzon'a otoyol varmış, Samsun'dan da her yere hava,kara ve demiryoluyla ulaşım varmış...

Üstüne basıpta görememek diye işte buna denir!

Adsız dedi ki...

allah askına nedır bu ya cem kımse boluculuk yapmıyo bence sende beyaz< turk falan degılsın dıyarbakırda urfada guvenlıgı nasıl saglıycaksın dusunun bıraz ya bu ulkeyı bole zamnlarda guvensız ve barbar gostermek ısteyen ınsanların ekmegıne yag surmek degılmıdır buraya organısazyon vermek anlamıyorum sızı ya bırden hepınız sankı yumam vatandası oldunuz turkıyede yasıyoruz arkadaslar unutmayın konya dısında ıtıraz edecegım yer yok guneydoguya organısazyon veremezsın mısal fransa dıyarbakıra geldı otobuse molotof , patlayıcı madde veya tas atsalar ve bunun sonucunda takımdan bırı yaralansa turkıye dıs basında nasıl gozoukucek belkı uefa ıstemıyo guneydoguyu sonucta onlarda bazı ıthamlarla karsı karsıya kalıcak bu kadar basıt degıl hersey lutfen bıraz dusunun bıde arkhe bu kadar buyutme ya vermedıler yanı bu secım yapıldı dıye ne bukar uzatıyousn anlamıyorum aslında anlıyorumda neyse :D

roland deschain of gilead dedi ki...

kore ve japonya da dünya kupası düzenlendi her yere uçakla gitmek zorundaydı insanlar kimse yok trafik yok otobüs yok tren gibi saçmalıklar öne sürmedi bu ülkelere kupayı verirken...

adana trabzon gaziantep gibi gölgelere de uçakla ulaşmak gayet kolay ve ucuz..bu durumda ulaşımla ilgili yazdıklarınızın tamamı çerçöp...

zihuatanejo dedi ki...

Samsun-Trabzon
Diyarbakır-Urfa

Diyarbakır-Antep olabilir

Trabzon gezip görülebilecek yerler var, özellikle yaylaya çıkmak zevkli bir şey... Benim için Antalya tatilinden daha zevkliydi trabzon tatili..

Diyarbakır urfa dememin sebebi urfa da hazır stat olması.

Her bölgede bu organizasyonun olması her bölgedeki insana bu futbol şölenini yaşatmak biraz da futbol federasyonunun görevi aslında..

Grupları Anadoluya dağıt..
Çeyrek final ve yarı finali büyük şehirlerde oynansın..

böyle yapsan niye eskişehir yok niye konya yok olur ama daha dengeli bir dağılım olur..

Great White dedi ki...

Dünyanın en güzel kızına platonik bir aşk ile bağlanmışız ve babasından istemeye gidiyoruz. Ama üzerimizde ne ceket var ne de bir pantolon. Don gömlek çıkıyoruz kayınpederin karşısına. Tip zaten Boris Karlof' dan hallice..

Diyoruz ki "Dünya güzeli kızınıza talibim"
Adam: "İyi hoş da bu ne hal kardeşim. Hadi tipin zaten bozuk, bari insan üzerine bir çeki düzen verir"
"Efendim, pantolonu giyecektim ama ağı sökük, ceketin de yakaları yırtık. O sebepten böyle geldim"

İşte aday şehirlerin haritasına baktığımda ve bu rezil tabloya aldırmaksızın turnuvaya talip olduğumuzda aklıma gelen tek şey bu replikten ibaret..

Böyle çarpık bir düzene zaten turnuva falan vermezler. Benim derdim dıravdan sebeplerle futbola gıdım ilgi duymayan bazı şehirlerin haksızca nemalandırılmasıdır; fazlası değil..

Gerisi de boş beleş tartışmalardan ibaret..

Related Posts with Thumbnails