Bosman Fırsatları #1: Andre Moritz

Andre Moritz, 2.5 sezondur Kasımpaşa'da forma giyen ve son dönemdeki formuyla dikkat çeken 1986 doğumlu bir ofansif orta saha oyuncusu. Son dönemde Kasımpaşa'nın yükselen performansında büyük rol oynamasıyla dikkatleri zaten çekmişti ancak Moritz'i transfer dönemi için değerli kılan bir diğer unsur da sözleşmesinin 31 Mayıs 2010'da bitiyor olması. Türkiye'de bildiğiniz gibi Bosman kuralları pek aleni biçimde kullanılamıyor, bu sebeple oyuncular "takıma ihanet etmemek" adına ancak sözleşmeleri bittikten sonra bu görüşmeleri yapabiliyorlar. Andre Moritz'i bu noktada farklı kılan ise daha şimdiden sezon sonu bonservisinin elinde olacağını ve hedefinin İstanbul'da kalmak ya da Avrupa'ya gitmek olduğunu açıklaması.Andre Moritz'i Türkiye şartlarında başarılı bir bosman transferi yapan bazı şartlar var. Öncelikle 3 senedir İstanbul'da yaşayan ve akıcı şekilde Türkçe konuşabilen bir oyuncudan bahsediyoruz, yani bir yabancı transferi gözüyle bakmamak gerekiyor pratikte. Yararlı bir rotasyon oyuncusu olmasının yanında İstanbul büyüklerinde yedek kalmayı problem etmeyecek olması da önemli çünkü Türkiye'de +2 gibi absürd bir yabancı kuralı var. 8 iyi yabancı getirmek yeterli değil, rotasyonu da düşünebilmek gerek. Moritz, senede 15-20 maç fırsat bulacak, formda olduğu zaman iyi katkı verecek bir hücum oyuncusu olabilir. Her takıma Alex, Keita, Elano lazım ama onun arkasında duran bir Moritz de sanıldığından daha büyük katkı yapabilir takıma.

Bunun dışında sene sonunda 3 yılı dolduracağından vatandaşlık alması şansı da ortaya çıkıyor. Vederson'a, Nobre'ye alınan vatandaşlıklar varken Moritz'in 5 seneden önce bu hakkı elde etmesi mümkün olabilir.Beşiktaş'ın yabancı kontenjanının dolu olmasını ve ofansif bölgedeki yabancı yığılmasını düşündüğümüzde Moritz'i istemeleri pek akılcı gözükmüyor, Galatasaray ve Fenerbahçe için makul bir tercih olabilir Moritz +2 için. Trabzonspor, Kayserispor, Bursaspor gibi ekipler de boşa düşerse peşinde olacaktır, ligin gerekliliklerini öğrenmiş, 'yerli' bir yabancının her zaman talibi olur. Transferiyle ilgili çıkacak haberlerinin zamanı yakındır Moritz'in.

Ayrıca federasyonun resmi dergisi olan Tam Saha'ya geçtiğimiz ay güzel bir röportaj vermiş, orda da ayrılacağıyla demeçleri var. Zamanınız varsa o yazıya da bir göz atın derim.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Schumy dedi ki...

Adamın Alman vatandaşlığı da varmış. Annesi veya babasından birisi Alman olabilir. Babası da doktormuş sanırım. Yani Kaka misali zengin Brezilyalılar'dan.

İçimden bir his bu adamın Kayserispor veya ayarında bir Anadolu kulübüne imza atacağını söylüyor.

Şansımız varken Troisi'yi almalıydık, gerçi onu da kaçırdılar ama yine de Kewell'dan sonra onun genç halini, Kewell'dan birşeyler öğrenmiş olanını oynatabilirdik.

Adsız dedi ki...

http://fossacimbom.blogspot.com/2009/12/andrea-mp.html

Bizde geçtiğimiz günlerde aldığımız bir bilgi doğrultusunda böyle bir haber yapmıştık. Sadece lafta değil yani bu durum, ciddi ciddi düşünülüyor Moritz. Kasımpaşa cephesinden bu tür bilgi gelmişti; Galatasaray cephesine doğrulatmak gerekiyor ama yakın kaynaklardan gelen bilgilerde bir ilgilenme sürecimizin ve takipte olduğumuzun belirtileri var.

Cem Kalay dedi ki...

Şu anda Nonda'yı gözümün önüne getiriyorumda Moritz harika olurdu yav.

Hem genç, hemde ligimizin kurallarını çok iyi biliyor. Türkçe konumasıda çok iyi. Galatasaray'a gelmesini isterdim.

Sözleşmesi biten futbolcularla ilgileniyoruz, umarım Morits'e de bir göz atmışızdır. Yedek bir forvet şart..

beren dedi ki...

baros sakatken devre arasında bir forvet almamız lazım. eğer bu dönemde gelmeyecekse moritz, önümüzdeki sene gelmesinin pek bi anlamı yok. baros'un yanına onun ayarında bi forvet daha alınır gibime geliyo önümüzdeki sene için, 3. forveti de kaliteli bir türk oyuncu(mesela sercan) alarak o hattı doldurabiliriz. ki zaten transferlerde rijkaard ismini duyup da gelecek birçok yabancı yıldız olacaktır. hele bir de bu sene olası bir avrupa başarısı durumunda bu takıma bir oyunucunun 'gelmem' demesi için hiçbir neden kalmaz. kısacası bence moritz gibi küçük takım oyunucuları yerine kewell, elano, keita gibi yıldızları dahi oyun içinde yukarılara taşıyabilecek bi forvet(baros gibi) lazım bize.

moist dedi ki...

Baros'un yok diye forvet almak çok saçma. Adamın bir yere gittiği yok, 1-2 ay sonra dönecek işte. Ara transfer dönemi bittiğinde Baros da iyileşmiş olacak kesin. Nonda'ya bir iki maçlık performansından dolayı çok sallıyoruz ama Antalya maçı dışındaki performans düşüklüğü takımın genel performansının düşük olmasından kaynaklıydı. Şu an Kewell'la birlikte takımın en golcü oyuncusu olduğunu unutmamak lazım.

Kewell demişken, umarım Bosman Fırsatları arasına Harry de katılmadan sözleşmesini uzatırız...

pclion dedi ki...

Moist, ilk yorumuna tam katılamayacağım ama son cümlen şahane olmuş. :))

Moritz esasında forvet değil arkadaşlar, son dönemde ihtiyaçtan forvet oynatılıyor. Daha doğrusu hem ikinci forvet oynayabiliyor, hem de yüzü dönük ofansif orta saha olarak. Baros'un yedeği anlamında söylemedim. Santrafor yedeği de var aslında ama ona Fenerbahçe sulanıyor gibi, Mehmet Batdal. Onu da yazacağım yakın zamanda...

sukullaci dedi ki...

deivid neden tc vatandaşı olamıyo acaba. milli takımda oynamadığı için ayrı bi statü olmuyomuydu. alexte 5 yılı doldurdu oda tc vatandaşı olabilir. ikiside olursa artık fener 11 yabancıyla oynar.

pclion dedi ki...

Alex, Brezilya milli takımında oynadı, onun Türk statüsünde oynaması mümkün değil. Bence kuralda bir saçmalık var ama o dönem Mondragon da faydalanamamıştı ülkesinde milli olduğu için. Deivid için ise bir mani yok sanırım...

moist dedi ki...

@pclion

tabii ki çok haklısın, ama ben yorumlarda da dile getirilen ve şu an kamuoyuna çok hakim olan bi görüşe tepki göstermek istedim. yani konuştuğum konu moritz'ten çok baros ve sakatlığıydı. ama çok anlaşılır olamamışım tabii :)

dediğin gibi moritz'i yalnızca forvet olarak düşünmek yanlış. kasımpaşa'da ve -ve benim için özellikle fm'de :) - hayranlıkla izlediğim bi adam. ama bizde verimli olabilir mi o konuda hala şüphem var. şans bulması konusunda daha da büyük şüphem var. tabata'yı da beğenerek izliyorduk ama durumu ortada şu an.

türk vatandaşlığına geçtiği ve bonservisine para verilmediği takdirde denemekten çok da büyük zarar geleceğini düşünmüyorum çünkü karakter ve disiplin olarak sorun da çıkarmayacağından hemen hemen eminim.

moritz bi kenara, bize bir stoper, bir de ortayı tek başına kapatabilecek bir önlibero lazım.

moist dedi ki...

Manisaspor - Beşiktaş maçında aklıma geldi... Beşiktaş ağzıyla kuş da tutsa kontenjan boşaltmak için Bobo'dan kurtulmaya çalışıyor ne zamandır.

Adamın sözleşmesi bitiyor... Ne dersiniz? Hoş olmaz mı? :)

pclion dedi ki...

Moist, sinsilik gibi olmasın ama benim de bir süredir aklımda. :)

excellence dedi ki...

Hazir ordan otlanmay baslamisken neden Serdar Özkani da düsünmeyelim? Bilgidim kadariyla Serdar Özkan 1 ocak dan itibaren resmen bosman, kontrati 31 mayis gecesi bitiyor.

Arda nin yakin bir tarihte takimdan ayrilacagini göz önunde bulundurup ayni zamanda Kewellin tek basina sol kanadi tüm sezonu kendi basina göturumeyecegini düsünürsek Serdar Özkan cok iyi bir secenek olur bence.

Bence Serdar Besiktasin bu sezon bizimle ve ManU ile yaptigi ilk macin en iyi oyuncusuydu. Tabi kendi takiminda.

Bu transferin olma ihtimalini yüksek tutan faktörleri siralayim:

1. BJK de hala bir rotasyon oyuncusu olmaktan kurtulamamisdir.
2. "Gökhan Zan" sürprizi Serdarin bu konuda cesaretli davranmasina yol aca bilir.
3. Arda nin bu transfer de rolü olabilir bildigim kadariyla baya iyi kankalar Arda ile Serdar.

Eger olursa baya iyi olur diye söyleyip gecelim simdilik :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Moritz hem kaliteli bir futbolcu olmasından hemde 2.5 senede neredeyse benden bile iyi Türkçe konuşacak kadar ülkeye alışmış olmasından dolayı Galatasaray'ın kaçırmaması gereken bir adam.

Buna ek olarak Bosman denince aklıma gelen diğer isimler arasında Serdar Özkan ve Altıntop kardeşlerde var.

Birde Manisa'dan Nizamettin alınsa çok şık olur gibi orta sahada ihtiyacımız olan tarzda hem sakız gibi rakibe yapışabilen hemde ayağına hakim bir oyuncu.

Özgür Umut dedi ki...

Uyum sorunu yaşamayan Türkiye'ye adapte olan bir Brezilyalı ve daha yaşı 23...ama bizimkiler almaz...

beren dedi ki...

arkadaşlar ne serdar özkan'ı allah aşkına:) espri yapıyorsunuz sanıyorum. hiç olmazsa gidin beşiktaşlılara sorun kendilerine nasıl illalah dedirttiğini. zaten gökhan zan transferi bana göre bir fiyaskoydu, bu da üzerine tuz biber olur eğer gerçekleşirse. bonservisi yok diye her aklımıza gelen oyuncuyu transfer edeceksek işimiz var!

excellence dedi ki...

Bence konunu basligi "bosman firsatlari" olunca asil Serdar Özkani potansiyel iyi bir bosman transfere olarak görmemek bir $akadir.

Su ligde Serdar Özkani beles ken iyi bir transfer olarak görmeyeceksin de kimi göreceksin? Sanki lig yetenekli oyuncularla kayniyor da biz arasindan secemiyoruz. Su an gündemimizde olan Volkan Sen ve Sezer Özturk'ten asagiya kalir bir futbol yani yok serdarin. Ustelikte bedelsiz.

Daha ne olsun?
unutmayalim ki Baros ta Liverpool da Lyon da bir Serdar Özkandi ama yerini bulunca oluyor iste.

beren dedi ki...

illa serdar olsun diyorsanız, serdar eylik'i de unutmayın derim:)

Related Posts with Thumbnails