Avrupa Liglerinde Son 10 Yılın Unutulmazları #1: La Liga

Son zamanlarda hem Avrupa Liglerine hem de moda olan son 10 yıl değerlendirmelerine uzak kaldım ama hastalık sebebiyle odama kapanmışken son üç günü iyi bir yazı dizisiyle kapatmak iyi gider diye düşündüm. Avrupa liglerinde kısa turlar atıp finali de Türkiye'yle yapmak var aklımda, bakalım nasıl olacak?

La Liga
Her daim güzel ve estetik futbol vadeden bir lig olmuştur La Liga ama Avrupa'da daha fazla söz sahibi olması 2000'lerin başına da sarkan 'Los Galacticos' dönemiyle oldu desek yanlış olmaz. Serie A'nın yavaş yavaş popülaritesini kaybetmesiyle birlikte yıldızlar için daha çekici olan La Liga, İtalya'nın pastadaki payını almayı başardı. 2000'lerin başında Zidane ve Ronaldo'yu İtalya'dan koparan İspanya, bu sezon daha büyük bir darbeyi Kaka ve İbrahimoviç'i kopararak vurdu. İngiltere Premier Ligi'nin en önde gelen oyuncusu Cristiano Ronaldo'yu da bunu katarsak La Liga'nın 2000'lerin başından itibaren popülaritesinde ivmeli bir yükseliş olduğunu söyleyebiliriz açıkça.

Şampiyonlar

Son 10 yıla baktığımızda şampiyonluklarda Barcelona ve Real Madrid'in bariz üstünlüğünü görüyoruz. Avrupadaki beş büyük lig için bir yazı hazırlamıştım aslında bununla ilgili, isteyenler aşağıdaki linkten bakabilir. Rekabet rakamlara da yansımış durumda, Madrid'in 4, Barcelona'nın 3 şampiyonluğu var. Bu iki ekibi Valencia 2 kez, Deportivo 1 kez ile takip ediyor. La Liga da Türkiye'ye bu açıdan benziyor, çift kutuplu bir lig görünümünde son 10 senedir. Son iki senedir Barcelona'nın şampiyonluk barajını 85+'ya taşıması ise zirveyle üçüncü arasındaki farkı 17-18 puanlara kadar yükseltti. La Liga'nın Premier Lig'e karşı en büyük eksisi de rekabette çeşitliliğin sınırlı olması.


En iyi seriler


Son 10 yıla baktığımızda yenilmezlik serileri anlamında öne çıkan iki ekip var. İlki 2002'de 22 maçlık bir seride hiç mağlup olmamasına karşın Real Madrid'le girdiği şampiyonluk yarışını son anda kaybeden Nihat'lı, Kovaçeviç'li, Karpin'li, Alonso'lu, De Pedro'lu Real Sociedad. Gerçekten çok iyi bir takımdı o Sociedad, içinde Nihat Kahveci'nin de yer alıyor olması ayrı bir gururdu bizler için. Diğer en iyi yenilmezlik serisi de yine 22 maçla Eylül 2008'den Şubat 2009'a kadar yenilmeyen Barcelona'ya ait. Böyle bir seri sonrası Real Madrid'i ümitlendirecek duruma gelmeleri ama sonra Bernabeu'da rakiplerine tarihin en karanlık gecelerinden birilerini yaşatmaları unutulmazlardan oldu.

Son 10 yılın karması

----------------Casillas----------------

--Alves---Puyol----Hierro---Carlos---

-----------Xavi-----Iniesta-----------

---Messi-------Zidane-------Figo-----

------------------Raul-----------------

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

Gökhan dedi ki...

valencia nın 2 şampiyonluğu vardı son 10 yılda,2002 ve 2004.

bu durumda sanırım real in 4 barca nın 3 şampiyonluğu oluyor.

Onur Değerli dedi ki...

aslında defansa bir maldini iyi giderdi. sonra c.ronaldo da olabilirdi. orta saha da bir gattuso fena durmazdı. sonuçta xavi, iniesta çok daha iyiler tabiki ama son 10 yıldan bahsediyorsak daha geniş bakılmalıydı bence. tabi benim görüşüm bu :)

pclion dedi ki...

Gökhan, haklısın. Barcelona bir şampiyonluk kazandı hesaptan çıkan şampiyonluk da onlarındı. Düzelttim.

Onur, Maldini Serie A'nın 11'inde yer alacaktır, Ronaldo da Premier Lig yazısında. Atlamış değilim yani. :) Yazının La Liga özelinde yazıldığını unutmayalım...

Adem dedi ki...

Uğur Valencia'dan kimse yok mu son 10 yılın kadrosunda? Haksızlık etmişsin sanki biraz :)

Adem

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Son 10 yılda oynayan en büyük oyuncuları ele alacaksak pek itirazım yok,ama performansla ilgili konuşacaksak kadronun bazı kısımlarına katılmıyorum şahsen.2003-2004-2005 gibi dönemleri sezonda 10 golü bulmadan geçiren Raul,2 senelik bir süper yıldız olan Iniesta bu kadroda bence yer bulmamalıydı.Figo ve Alves'te tartışılır.Benim kadrom (Aynı sistem ile): Casillas-Ramos-Puyol-Hierro-Carlos-Xavi-Makalele-Messi-Zidane-Ronaldinho-Eto'o

Hierro 2003'te bıraktı aslında ama yerine adam gelmemiş resmen,düşündüm ve bulamadım.

excellence dedi ki...

Güzel yazi. Aslinda su bunun yerine olsaydi demeye pek gerek yok cünkü zaten hepsi üst düzey oyuncular ama ben Alves'in yerine Ramos'u koyardim.

Uca da Raul u koyman mantikli, her nekadar Torres ve Villa su andra dunyanin en iyi 5 forveti arasinda olsada.

Avram dedi ki...

sag bek olmamis bence - son 10 yila bakarsak salgado daha cok katki yapmistir diye dusunuyorum.

bir de la liga barca-real eslesmeleri haric cok sıkıcı bir lig oldu, premier lig her zaman daha zevkli geliyor.

just dedi ki...

keşke hakiki ronaldo da olsaymış ama raul de yakışır bu kadroya

Seyyid Ali dedi ki...

burada Valenciadan o efsane kadrosundan Mendieta,Claudio Lopez, Aimar; Espanyoldan Raul Tamudo; Deportivo'dan Djalminha,Kameni;Atletico Madridden Forlan,Fernando Torres ve tabi ki beyaz ayakkabılı efsane eski Betisli Alfonso'da unutulmamalı.

hagibaba dedi ki...

xavi ve iniesta şu anda dünyada ki en iyiler ama son 10 yılda ben olsam onları koymazdım gibi özellikle makalele varken

Related Posts with Thumbnails