Genç Oyuncu Raporları #8: Galatasaraylıların Haftası

Haftanın raporunu yazacaksak bunun kapağı Semih Kaya olmalıydı elbette. Benim için fazla sürpriz olmayan, onu izleme fırsatı bulamamış futbol kamuoyu için ise beklentilerin üzerinde bir başlangıç yaptı profosyonel lig kariyerine Semih, ilk 90 dakikasında kendinden söz ettirmeyi başardı. Hamburg maçı öncesi onun hakkında söylediklerimiz yavaş yavaş dillendirilmeye başlandı futbol medyasınca, Rıdvan Dilmen de bu çocuk varken Kewell'ı neden oynatmış Bülent hoca diyordu maç akşamı. Günaydın demek isterdim ama onlar da haklı aslında, bu ülkede 25 yaşını doldurmadan adam yerine konmadığın için futbolcularında haliyle topa vuramayacağını, son 10 yılda gelmiş en iyi stoper gözüyle bakılan bir oyuncunun bir sol açık kadar kademe yapamayacağını zannediyorlar. Semih onları şaşırtmaya, bizleri mutlu etmeye devam edecektir, buna inanıyorum.

Bir de Serkan Kurtuluş var tabii, Semih'in aksine dünün kötülerindendi o. Yalnız anlayamadığım bir mesele bu Serkan antipatisi, her yerde bir sorunmuş gibi yazılıp çiziliyor. Galatasaray'ın her sorunu hallolmuş, kanatlar vızır vızır işliyor da Serkan bunu bozuyor gibi bir hava var. Bu çocuk 90 doğumlu yahu, bırakın da arada bir vasat oynasın, hata yapsın, hatta gol yedirsin. Galatasaray transferde hata yapacaksa da bırakın Serkan Kurtuluş'la yapsın, Volkan Yaman'la değil. Bursaspor altyapısında ofansif görevler üstlenen bir oyuncuydu Serkan, sene başında geçirdiği antremansız üç ayı da hesaba katarsak kuvvetli bir Serkan beklemenin zaten beklentileri fazla yüksek tutmak olduğunu kabul etmeliyiz önce. Henüz 19 yaşına yeni girmiş bir oyuncu ve zamanla bölgesinin getirdiği sorumlulukları, önündeki oyuncuya göre kendini ayarlamayı daha iyi kavrayacaktır. Ha, illa harika bir sağ bek olur mu Serkan'dan, onu şimdiden söyleyemeyiz ama bir oyuncuyu bu kadar sürede dar ağacına göndermek en hafif tabirle sabırsızlıktır. Serkan iyi oyuncu olur ya da olmaz ama sırf bir öngörü ortaya koyabilmek adına bir oyuncuyu asmak benim tarzım değildir, benden de böyle bir şeyi kolay kolay duyamazsınız.

Özgürcan Özcan için çok değil 6 ay önce benzer şeyler söylemiştim, bir genç oyuncuya bu kadar töleranssız olunmaması gerektiği söylediğimde gelen yorumlara şurdan bakabilirsiniz. O yerden yere vurulan 88 doğumlu Özgürcan Özcan'ın Galatasaray'a dönmesi için gün sayılıyor. 17. golünü attı Bank Asya'da ve bugün Sakaryaspor Türkiye liglerinin en büyük geri dönüşüne imza atmak üzereyse en büyük pay ona ait. Bu takım Cihan Haspolatlı'ya, Orhan Ak'a yıllarca sabretmiştir, bırakın da bölgesinde üçüncü alternatif olarak da olsa 19 yaşında bir oyuncuya şans versin.

Semih, Serkan, Özgürcan dedik ama bu haftanın en önemli performansına imza atan oyuncu bunların hiçbiri değildi, Diyarbakırspor'da kiralık olarak forma giyen Erhan Şentürk sahasında 2-0 geriye düşen takımını ipten alarak attığı bir gol ve yaptığı bir asistle belki de takımına Süper Lig yolunu açan oyuncu oldu. Daha önce de söylemiştim, Galatasaray'dan ilk ayrılık her zaman zordur. Bu ayrılıktan sonra ayakta kalabilen sadece iki oyuncu vardı, Manisaspor'da Arda Turan, Kayserispor'da Uğur Uçar. Aynı seviyede olmasa da Erhan bunu başarabilen üçüncü oyuncu olmuştur bana göre, seviye atlayacağını öngörmek çok zor değil. Galatasaray'da sezon öncesi kampın ilk hazırlık dönemine katılması onun için iyi bir fırsat olur ama Diyarbakırspor'da yerini sağlamlaştırmışken Süper Lig'de bir dönem daha kiralık oynaması onun için en doğru seçenek olacaktır.Son olarak hafta içinde basında da yer alan bir haberle bitirelim. Daha önce adı Galatasaray'la da anılan Barış Özbek'in kardeşi Ufuk Özbek, Türkiye U16 milli takımına davet edilmiş. Abisinden faydalanamadık (malesef) ama kardeşinden faydalanma şansı elimizde. Eylül 1992 doğumlu Ufuk, eğer abisi gibi kendini geliştirme konusunda hırslı bir oyuncuysa kalburüstü bir oyuncu olacağına şüphe yok. Epey de benziyorlar tip olarak hani! Ufuk, Schalke 04 altyapısında oynuyor şu an, gördüğüm kadarıyla da kendi kategorisinde epey süre alan bir oyuncu. Abisinin de referansıyla Galatasaray'ın onun için bir girişimde bulunması muhtemel, sadece Galatasaray'la da kalmayacaktır Türkiye'deki ilgi. Kısa listemize eklediğimiz bir oyuncu daha, bakalım profosyonel düzeyde abisi kadar başarılı olabilecek mi Ufuk?

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

15 yorum:

Kapali Ust dedi ki...

Serkan konusunda çok ümitsizim.. Şu ana kadar seyrettiğim Serkan Uğur Uçar'ın da iyileşmesi ile beraber sağ bek mevkinde 3. konuma düşer.. Nasıl Semih Kaya oynadığı ilk maçta hızı, gücü, zamanlaması ile yeteneğini belli ettiyse Serkan'dan da bu tarz bir yetenek ışığı görmek istiyoruz sahada.. Şu ana kadar seyrettiğimiz Serkan, ağır, çok pozisyon hatası yapan, hücuma desteği sıfır olan vasat bir oyuncu görünümünde.. Takımın iyi oynadığı ve önünde Sabri'nin olduğu bir kaç maç belki bu durum sırıtmamış olabilir ama şu haliyle/yeteneği ile Galatasaray'da önümüzdeki senelerde forma giymesi zor grünüyor.. Hazır CV'si genç, Galatasaray'da oynayan bir yetenek olarak parlak dururken bu sene alınacak muhtemel yerli transferlerinde takasta kullanılması klüp adına daha karlı olabilir.. Serkan'da ısrar etmek, sebat etmek için öncelikle Serkan'ın sahada yeteneğini ispat etmesi gerekir.. Arda, Sabri, Uğur Uçar, Okan Buruk, Mustafa Kocabey hemen, hemen aynı yaşlarda çeşitli eksikliklerine rağmen 19 yaşında yeteneklerini ispat etmediler mi? 19 yaş futbol için çok da erken bir yaş değil...

Adsız dedi ki...

bu serkan'ı beğenen bir ben varım heralde yahu

Sacit Tekin dedi ki...

Lyon selam,

Serkan!a özel olarak antipati yok bence.

Serkan konusundaki eleştiriler -ki ben de aynı noktadayım- genel olarak:

Bu adamın potansiyeli olmadığı doğrultusunda.

Israrla belirtiyorum, 3 yıl da geçse GS de oynayacak noktaya gelemez bu adam. Temel özellikleri zayıf çünkü.

Nasıl ki Alparslan Erdem, Kocaeli maçında 15 dakikada umut dağıttı ise bizlere, aynı şekilde Serkan'da kanat adamında olması gereken özellikle bindirme yapma ve adam geçme gibi temel özelliklere sahip olamama nedeniyle -ki zamanla geliştireceği mevzular değil bunlar- bir transfer yanlışı olarak kalacaktır.

Tıpkı Yaser, Volkan, Ferdi transferlerinde olduğu gibi. Geriey sadce etrafa saçılan 4-5 milyon euro kalacak. Alın işte GS nin trasfer politikası.

3 tane blogger seçin, gönderin bu adamları izletin. Adım gibieminim ki 4 ü için de olumlu rapor verilmez, ama Sezgin bu adamlara parayı saçıyor. Amaç transfer yapmak ve para saçmak için transfer yapmak olmamalı.

Ferdi yerien kadroda Cafercan olsa, GS şu an bulunduğu konumda 6-9 puan geride mi olacaktıyai?

Olay vizyon problemi ne yazık ki o da yöneticilerde ziyadesiyle yok...

pclion dedi ki...

Her şey tamam da Lyon ne yahu, ya lion deyin Uğur. Bu nik türevleri öldürecek beni bir gün. :)

sahinkurt dedi ki...

serkan ı skibbe ilk uefa kupası maçlarında oynatmıştı(bellinzona mıydı) antrenman eksikliği,ilk maçı ve ilk avrupa kupası maçları gibi dezavantajlarına rağmen gayet iyi oynamıştı.sonra ne suçu günahı varsa sab(ı)rli günlerimize döndürdü bizi.durduk yere kesti adamı, giden kadar da şans vermedi.bunun büyük psikolojik etkilerinin olduğunu zannediyorum.büyük olasılıkla uzun süre gözden çıkarıldığını düşünmüştür.kendini toparlayacağını düşünüyorum.bülent korkmaz ın tek olumlu hareketi,serkan a daha fazla şans vermesidir(tabii skibbe ye göre).genç oyuncu,sabırlı olmak gerek.beklediğimiz ışığı son 7 haftada göreceğimizi umuyorum serkandan.

Sacit Tekin dedi ki...

Lion selam,

Az önce kendi bloğumda fransa ligi üzerine bir yazı yazdım da oradan kalmış copy paste :)

sembolist dedi ki...

Transfer yapılacaksa kaliteli ismler edilmeli(kewel-baros örneğimde oldğu gbii).. sırdan düz oyuncular için (yaser-volkan vb.) para saçmak mantıksız.. Sene başında Özgürcan olsaydı eminim Barostan çok şey öğrenrdi..Galatasarayımızn kadrosunda Uğur Uçar sağda,Arda ortada,Semih göbekte ,Özgürcan Forvette olmalı. Sahi bi de en büyük umudum Cafercan vardı?Lion Cafercana ne oldu?

apaç dedi ki...

işte görmek istediğim tablo :55

serkan'ın değil ilk 11 çıkması; florya'da idman yapması dahi birinci dereceden bir futbol cinayetidir.

insanların yavaş yavaş da olsa gerçekleri görmesi çok güzel.

şu an içim kıpır kıpır ve sabri'nin değerini bir kez daha anladım.

onu seviyorum.

gelin, siz de sevin.

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

gs gençler
alayına gider

Adsız dedi ki...

Sevgili pclion/lion/Uğur :)

Tespit doğru,yorum yanlış bence."Serkan antipatisi" var denmemeli,"Sabri sempatisi" var denmeli arada olan da bu çocuğa oluyor.Demiyorum ki yeni Dani Alves geliyor,ama kardeşim "bu çocuk kendini geliştiremez" minvalinde yorum yapan herkese sorum 6-7 yılda sabrinin altyapıdan beri futbolunun üstüne ne koyduğudur.Ekşide biri belirtmişti "the curious case of Sabri Sarıoğlu" diye ki hakkı var,adam altyapıdan çıktığından beri geri gidiyor ya da en iyi ihtimal ilerlemiyor hiçbir teknik/mental yönde.Takım onun düzeyine "inince" ilk 11 oluyor ama belli bir sistem/derinlik oturunca gene sırıtıp kenara geçiyor.İlginçtir Sabri'nin a takımda olduğu ve takımın ligi forse ettiği (Hagi-Gerets 1.-Kalli sezonları) hiçbir sezon düzenli ilk 11 değildi bu arkadaş,Cihan/Uğur sakatlık ve cezaları durumunda ilk 11 çıktı.Aksi örnek varsa hatırlarsanız sevinirim.Zaten genelde yanlızca kaotik ortamlarda başarılı Sabri,en iyi örnekte Terim dönemi milli takımı.

He yazı Serkan'ı savunma yazısı olacaktı ama Sabri'ye sallama yazısı oldu ama fena da olmadı sanki:)asıl sözüm Serkan'a ve Sabri'ye değil yeni 3'e,"küçük kaptan"a:dön artık be kardeşim!dip çizgiye inip kafa yukarıda pas veren,"orta" yapmayan bir sağ bek izlemeyeli 13 ay oldu neredeyse.Yetiş artık da kurtar bizi bu eziyetten,yetiş ki final maçında Anakonda yazsın kafayla Sivas'a,Bülent'e,Mecnun'a,alayına...

Pads dedi ki...

Türkiye'deki futbolseverlerin ne kadarı Futbolanlar ki onlardan mantıklı yorum bekliyorsun lion? Serkan dün kornerden bir gol atsa 'Genc yıldız' olacaktı, bunları görmedik sanki. Bu çocuk devşirme bek, Sabri'nin ilk sağ bek oynadığı dönemleri hatırlayın -ki futbolseverlerimizin çoğu onu da hatırlamaz ya, neyse- , ne kademeye girmeyi ne adam karşılamayı bilirdi.

Ben demiyorum ki Serkan müthiş oyuncu olacak, ama şimdiden 'Bu adamdan bi b.k olmaz hacı' demek futbol cahilliğidir. Wenger de futbolcudan anlamadığından Bendtner'de ısrar ediyor zaten değil mi canlar?

@Sacit Tekin,
Bence de Galatasaray oyuncu izleme ve transfer komitelerinin sizin gibi blogger'lara bırakmalı. Ekran başında harcanıyorsunuz valla yazık.

mondo trasho dedi ki...

bülent korkmaz'ın korkaklığının itirafıdır bu geç gelen karar. geçti borun pazarı demek istiyorum. soyadıyla tezat hocamız, hamburg rövanşında semih'e güvenmedi ve neredeyse ikiye katlandı eksik sayısı. açık oyuncu kewell yerinden oldu, sağ bek ve sağ açık kurcalandı. dengesizlik kaçınılmaz sonu doğurdu. gram ümit vermeyen korkmaz, şimdi sürmüş semih'i belediye çayırında sahaya! puan farkı bu kadar açık olmasaydı, görürdüm ben bülent korkmaz'ı... semih o zaman yine kulübede uyuyan hasan abisinin ensesine yastık koyardı.

aslantepe dedi ki...

Serkan'ın potansiyeli yok. Ondan adam olmaz diyenleri gördükçe fıttırıyorum. Serkan'ı kaç maç izlediniz de potansiyeli hakkında ahkam kesebiliyorsunuz yahu. Neymiş hücuma fazla bindirmiyormuş. Takımın her tarafı dört dörtlük işliyor da Serkan bindirmediği için mi pozisyona giremiyoruz. Bırakalım bu saçmalıkları. Gönderecekler listesi yapmaktan da vazgeçin artık. Ne Türkiye Ligi Premier Lig ayarın da ne da Galatasaray ve oyuncuları Manchester United,Arsenal seviyesinde oyuncular..
İşleyen bir sisteminiz olur. O sistemi etkili kılacak kilit oyuncularınız olur diğer oyuncularınız da görev adamı olur. Ortada ne sistem ne de sistemin işlemesine aracı olacak isimler (bunu sadece oyuncular olarak düşünmeyin tdirektör,yönetim de dahil) yokken seyrettiğiniz 1-2 maç üzerinden genç bir oyuncunun neler yapıp yapamayacağına dair konuşma hakkınız yok. Konuşan da futbolsever değil football manager severdir en fazla.
Fernando Meira gibi bir oyuncunun maçın 10.sn topu ıskalayarak gol yedirdiğini gördük. Serkan öyle birşey yapmış olsa neler yapacaktınız kim bilir. Ya da Emre Aşık'ın geçmişte yaptığı saçmalıkları düşünün. C.Brugge maçında yedirdiği golü,ıskaladığı topları,.. Keza Bülent için de aynı şey geçerli Parma maçını hatırlayın. Bu zihniyet her ikisini de takımdan kovardı. Ama biri takımını UEFA şampiyonu olmasına katkı sağlarken bir diğeri 35'den sonra oynadığı futbolla gelişmenin yaşı olmadığını gösterdi.

Bırakalım şu gitsin bu kalsın muhabbetini. Burada tartışılacak birşey varsa niye Serkan da Erkan değil olmalı. Erkan'dan kastım Erkan Ferin. En son İstanbul'a kiralandı yanılmıyorsam. Oynuyor mu oynamıyor mu bilmiyorum. PcLion'un bu konuda bir bilgisi varsa bizi bilgilendirsin. Tamam fiziği pek iyi durumda değildi. İBB'ye kiralandığı dönemde. Ama U-17 seviyesinde epey sivrilmiş gelecek vaat ediyordu. O Erkan sürgündeyken transferin son günü gelen Serkan 11 çıkıyor bugün. Yıllarca altyapıda eğitim almış oyuncuların uğradıkları bu muameleyi anlamak mümkün değil pek..

Sözün özü her oyuncu yıldız olacak diye bir kaide yok. Her oyuncu banko 11 çıkacak diye birşey de yok. İyi oyunculara iyi yedeklere de ihtiyaç var sonuçta.. Bu kadar acımasız olmayalım.

pclion dedi ki...

Aslantepe;

Erkan Ferin bildiğim kadarıyla İstanbulspor'da kiralık, 2B'de oynuyor.

Adsız dedi ki...

Bir de yorumlarda yapılan açılımlardan şunu da ekleyelim;sistemsizlik sorunu.Flying dutchman'in 96-00 dönemini açıklarken kullandığı bir argüman var;Taffarel-Popescu-Hagi-Hakan dan oluşan bir temel.Tabi Hagi-Hakan hariç 2 parça sonradan eklendi ama bu veriye bakarsak;bu 4 adam sezonda yapılan maçların neredeyse %85-90 ında düzenli ilk 11 çıkan ve hemen her maç çok istikrarlı performans veren adamlar.Hal böyle olunca geliştirilebilir bir sistem oluşuyor ve zamanla işlemeyen parçayı çıkarıp işleyeni monte ettikçe avrupada mesafe alıyorsunuz.Atıyorum Fethi çıkıyor daha verimli Bülent giriyor ve peformans artıyor.

Bu sene var mı böyle birşey sormak lazım.Bırakın böyle oyuncular var mı diye sormayı,ki az olsa da var,bu adamlar sağlıklı kalamıyor ki bir temel atalım binaya.Normalde bence rotasyonun parçası olması gereken Sabri-Emre A.-Barış-Mehmet T. gibi adamlar düzenli ilk 11 oyuncusu oldu bu yıl.Sonra da zaten olmayan sisteme monte edilen baskı altındaki genç verim vermeyince kuruyoruz idam sehpasını.Sorun burada bence.çok beğenilen Sivas'ın en büyük şansı bizim aksimize Mehmet y. Petkovic gibi temel direklerin neredeyse her maçın tamamını oynayacak şans ve hazırlığa sahip oluşu.

Related Posts with Thumbnails