Avrupa Liglerinde Son 10 Yılın Unutulmazları #2: Premier Lig

Son 10 yılda en büyük değişimi geçiren lig şüphesiz İngiltere Premier Ligi oldu. Yabancı sınırlamasını sayı değil kalite üstünden yapan EPL, kulüplere dışardan sermaye aktarılmaya başlanmasıyla büyük bir transfer çılgınlığının içinde buldu kendisini. Dolayısıyla ligin bir 10 sene önceye oranla çok daha 'az İngiliz' olduğunu söylemek basit bir tespitten fazlası değil. Bu süreci en iyi tanımlayan takım ise Chelsea olacaktır. Abramoviç'in kulübü satın alması ve ilk çılgın transfer denemeleri sonrası kulübü Jose Mourinho'ya emanet edişi futbolda yeni bir çağın da başlangıcı oldu. Hem futbolun kendi içindeki taktiksel gelişimi, hem de futbol ekonomisinin yeniden şekillenmesi açısından söyleyebiliriz bunu. Sadece Chelsea de değil elbette, Ferguson'un yeni jenerasyonlar yakalaması, Wenger'in Arsenal'le apayrı bir model kurgulaması, Liverpool'un özellikle İstanbul 2005 sonrasında toparlanması Premier Lig'i büyük bir cazibe merkezi haline getirdi kuşkusuz. 'Dört büyükler' dışındaki kulüpler de dünyanın en kaliteli futbolcularını kadrolarına katabilecek mali yapıya ve prestije kavuşması EPL'yi diğer liglerden çok daha farklı bir noktaya taşıdı. Bu başarının Avrupa kupalarına yansımasını da unutmamak gerekiyor. Şampiyonlar Ligi yarı finaline uzun süredir iki-üç takımla katılır oldular ve Avrupa'yı da domine ediyorlar. 2000'lere Premier Lig'in altın çağı dersek yalan söylemiş olmayız sanırım.

Şampiyonlar

Premier Lig kurulduğundan beri en başarılı organizasyona sahip takım açık ara Manchester United. Lyon, Bayern gibi uzun süreli dominasyona imza atmasa da kadro yapılanmasını tamamladığında ligin bir dönemine damga vurmayı başarıyorlar. Son üç şampiyonluk da dahil olmak üzere 10 yıla tam 6 şampiyonluk sığdırdılar. Bu iki serinin de apayrı jenerasyonlarla başarıldığını eklemek lazım. Arsenal'in ve Chelsea'nin futbolu yeniden tanımladığı iki dönemi de atlamadan elbette. İki ekip de son 10 yıla 2'şer şampiyonluk sığdırarak 92/93 sezonundan itibaren oynanmaya başlanan Premier Lig'de şampiyonluk görebilen dört ekip arasında yer aldılar.

En iyi seriler

En iyi seriler, bir anlamda döneminin en iyi takımlarını da vurguluyor ancak Arsenal'in serisi İngiltere tarihini yeniden yazacak cinstendi, 'en iyi seri' desek yeterli olacaktı belki de. Arsenal, Mayıs 2003'ten Ekim 2004'e kadar oynadıkları tam 49 maçta mağlubiyet yüzü görmedi, hakikaten inanılmaz. Geçtiğimiz sezon Manchester United'ın 14 maçta kalesini gole kapaması da atlanmaması gereken bir seriydi, Noat Samisa'nın rekoru takip ettiği güzel bir yazı dizisi de vardı hatırlarsanız. Ona da selam etmiş olalım.


Son 10 Yılın Karması

---------- ---Van Der Sar-------------

--Essien---Terry---Ferdinand--Cole--

----Ronaldo---Lampard----Gerrard---

-------Rooney--Drogba---Henry------

Mansiyon ödülü: Ryan Giggs

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Adsız dedi ki...

2 Essien olmuş.Ayrıca Lampard ve Gerrard'ın olmamasını yadırgadım.Her kadro 4-3-3 oynamak zorunda değil,Rooney yerine orta saha alınabilirdi.Ayrıca Drogba yerine Ruud giderdi bence.

pclion dedi ki...

11'i önceden taslak gibi hazırlamıştım, sonradan kontrol etmeyi unutmuşum. :) Gerrard ve Lampard olmaz mı, EPL'yi temsilen seçtiğim fotoğrafı özellikle ikisinin beraber olduklarından seçtim. Orta sahada yer açmak için Essien'i sağ beke kaydırdım, oynamışlığı da var zaten...

Orange dedi ki...

hehe ben de gerrard yok mu diye yazacaktım ki değiştirmişsin

Seyyid Ali dedi ki...

2004 yılında namağlup şampiyon olan ve bence 90ların Milan'ından sonra gördüğüm en zevkli oyunu oynayan Arsenal kadrosundan daha çok adam bulunmalıydı burada.Kalede cech alternatifi, defansta Sol Campbell, orta sahada Patrick Viera, Robert Pires,Harry Kewell,Claude Makalele; ileride Dennis Bergkamp,Alan Shearer da bence gözardı edilmiş.Özellikle Bergkamp'ın adı belki de bu kadroda ilk yazılması gerekendir.Newcastle maçında attığı gol bile bunun için yeterli.

Adsız dedi ki...

pires, ruud, beckham

hagibaba dedi ki...

Rooney gereksiz
Ruud van ya da Bergkamp

Related Posts with Thumbnails