Kaptan Arda'nın İmtihanı

Arda Turan'la Caner Erkin bugünkü antrenmanda ikili mücadele sonrası tartışmışlar, Caner'in de dudağı açılmış arbede sonucunda. Her takımda olabilecek şeyler bunlar, zaten ikili de çalışma sonrası barışmışlar hemen. Manisaspor döneminden bu yana belli bir samimiyetleri var bu ikilinin, Serdar Özkan'ın da dahil olduğu bir arkadaş grupları var diye biliyorum. Çok derin yorumlamalara gerek yok belki ama belli olan bir şey var ki Arda hâlâ gergin...

Galatasaray kaptanlığı en büyük onurum
Galatasaray kaptanlığını Türkiye için oldukça erken bir yaşta aldın. Sorumluğunun artması da seni bir vites daha yukarı taşımış görünüyor. Bu konuda ne söyleyeceksin?
Mourinho'nun çok güzel bir sözü var, "Bana baskı var mı diye soruyorlar, baskı evine ekmeye götürmeye çalışan insanların üzerinde olur" diyor. Evet, benim üzerimde baskı var ama ben bu baskıdan keyif alıyorum. Bir de şöyle bir şey var. Galatasaray taraftarı bazen bana homurdanıyor. En fazla gücüme giden de bu oluyor. Çünkü ben iyi de oynasam kötü de oynasam daima mücadele ediyorum. Babam da bana homurdandığında bozuluyorum. Çünkü ailemden biri huzursuzluk çıkarmış gibi geliyor. Galatasaray'daki homurtulara da aile içindeki huzursuzluk olarak bakıyorum. Kaptanlığa gelince, çok seviyorum. Pazubandı her taktığımda, soyunma odasından çıkarken aynaya her baktığımda içimden "Çok şükür" diyorum. Bunu yaşadığım, bu pazubandı koluma taktığım için… Dünya hayatımda yaşayabileceğim en büyük onur Galatasaray kaptanlığı. Bu konuda çocuk ruhlu düşünüyorum. Evde odama gidip pazubandıma bakıyorum. Düşünsenize, en büyük hayalinize kavuşmuşsunuz. Galatasaray kaptanlığını lâyıkıyla yaptığımdan bir gram bile şüphem yok. Hiç yakışıksız bir davranışta bulunmuyorum, çok da güzel taşıdığımı düşünüyorum. İnşallah şampiyonlukla da taçlandırırsak, kupayı kaldırdığım gün dünyanın en mutlu insanı olacağım.

Arda Turan, taraftar ve taraftar tepkisiyle ilgili hissettiklerini bu şekilde ifade ediyor. Hiçbir eleştiriden etkilenmediğini ama taraftarın mücadele etmesine rağmen homurdanmasına alınan bir oyuncunun sevgilisine yaptığı ufak bir jest üzerinden kendi taraftarının tezahüratlarına konu olması nasıl hissedeceğini düşünmemiz gerekiyor önce. Doğru ya da yanlış, belki Arda Turan stadyum taraftarının yönlendirilebilir olduğunu göz ardı edip bu tepkileri fazla önemsiyor olabilir ama bu ona yapılanı ve Arda'nın algısını değiştirmez.

Belli ki Arda çok kırgın ve bu kırgınlığına rağmen göstermelik bir şov içine girmeyi düşünmüyor. Manisaspor maçında çağrılmasına rağmen tribünlere karşılık vermemesi bunu açıkça gösteriyor. Kimileri taraftara karşı durulmaz diye düşünebilir ama bence tamamiyle "biz Arda'yı da protesto ederiz, sonra nasıl olsa çağırırız" egosuyla bu protestoya karşı Arda'nın bir duruş göstermesi yadırganmamalı. Tribüne çağırmamak, gol atarsa adını bağırmamak bir mesaj verebilirdi belki ama yönetimin onayından geçmeden yapılabileceğine inanmadığım bu tepki ve tezahüratın elle tutulur bir tarafı yok bence. Manisa deplasmanına giden ve çevre illerden tribüne giden dostların da Arda'nın kırgınlığını belli edişine fazla alınmaması, kişisel algılamaması gerektiğine inanıyorum. Sonuçta Arda'nın muhattabı bellidir, karşılık verirse neyin nasıl görüneceğini de hesap etmiştir. Kendilerinin istediği oyuncuya istediği şekilde sallama hakkı olduğunu, Arda'nın da hemen yumuşayacağını düşünenlerin bunun bir sonucu olacağını bilmesi gerekirdi...
Bunlar işin insani yönü biraz da, kendimi Arda'nın yerine koyduğumda sonuna kadar hak veriyorum ben ama liderlik denince işin içine farklı kriterler de devreye giriyor, sorumluluk alanınız genişliyor. Kriz durumunda lider kişinin sadece kendi hissiyatını düşünerek değil mevcut durumu analiz edip ona göre en doğru hamlenin ne olduğuna karar vermesi, kısacası soğukkanlı olabilmesi gerekiyor. Taraftarla arasındaki ilişkinin asla aynı olmayacağı aşikâr olsa da Arda'nın burada insiyatif alması gereken taraf olduğunu, Galatasaray adını bu çekişmeye daha fazla malzeme etmemek adına en azından sezon sonuna kadar bu tavrını askıya alması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu çekişmenin görünmeyen bir de yönetim ayağı olsa da iyi bir kaptana, iyi bir kriz yöneticisine yakışan bu sorunu daha fazla uzatmamaktır. Sezon bittiğinde de oturulur, konuşulur.

Görünüşe göre Arda'nın bir gözü artık Avrupa'da. Ortada daha protesto yokken dahi mevcut ortamdan bıkkın olan bir oyuncunun bu muameleden sonra kalmakta ısrarcı olacağını ben hiç zannetmiyorum. Sezon sonu için bu da bir opsiyon belki Arda için ama hâlâ hedefleri olan ve son dört haftada oynayacağı her maçı kazanmak zorunda olan bir takımın kaptanının bir adım öne çıkması gerekiyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

Emre Bozkurt dedi ki...

Arda son olan olaylar sonrası Avrupa'ya gitme işini ciddi ciddi düşünmeye başlamışdır..Ama benim içim rahat sezon sonu gitse bile bir gün geri döneceğini biliyorum..

ForJustice dedi ki...

o söz maradonanın değil miydi ben mi yanlış biliyorum?

Unknown dedi ki...

Ben senın kadar olumlu düşünmüyorum.Her takımda olur boyle tartışmalar dıyorsun fakat Ne zaman duydunuz Galatasaray kaptanı takım arkadaşının dudağını patlatıcak.Hangi kaptanımız Bülent Korkmaz,Cuneyt Tanman,Hakan Şükür'den gördunuz boyle bır davranış.Bizim farkımız burdaydı işte.
Eskiden arkadaşlık,abilik,kardeşlık takım ruhu vardı şimdi hepsının yerınde yeller esıyor.ne yanı u-17'den veya manısadan arkadaşlar dıye yumruk atma hakkını vermez kımseye.
ciddi psıkılojık desteğe ihtiyacı var ardanın.ve bu davranışı basına açık antremanda yapıyor!..
kaptanlığı kaldıramadığı okadar açık ve netki hala savunuyorsun Uğur bazı şeyleri,ki benim
düşüncelerimi bilirsin arda hakkında :)

bir an önce gıtmelı artık zarar vermeye başladı...

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Bugün ki hadise ve bugün okuduğum Arda endeksli yazılar içinde en aklı selim düşünüp yazan sen olmuşsun,gönülden tebrik ederim.Birkaç sözüm var Ardayı acımasızca eleştirenlere; Bence Arda kaptanlığı değil biz Ardayı kaldıramadık.Sahip olduğumuz değerleri, yitirdiğimizde kıymetini anlamaya devam ediyoruz,Şimdi herkes arda gitsin zarar veriyor diyor,gitsin tabi nasılsa b takımda nasri ve pedro a takıma çıkmak için gün sayıyor!Hem nedir bu saplantı bu idol yaratma merakı neden bu kıyaslama? Her kaptan Cüneyt gibi mi olmalı Bülent gibi mi olmalı,anlayamıyorum?Neil için yeni popescu diyorlar dimi şimdi,aman tanrım nasıl unuturum hagi sonrası yıllarca veliaht aramadık mı? 10 numarayı giyen herkes yeni hagi siydi bu takımın sonuç?Velhasıl,Arda kaptanlığın yükünü kaldırdı da,Biz 23 yaşında galatasarayımızın türk futboluna armağan ettiği,yetenekli,sempatik,son zamanlarda medyatik kaptanımızı sindiremedik.(Tanrım sana şükürler olsun; Cristiano Ronaldo türk değil)

Unknown dedi ki...

Medyatik kaptan Galatasaray kaptanlığını sindirdi mi peki ?
Liderlik kaptanlık böyle günlerde belli olur. Bunca eleştiriyi kaldıramıyorsan kabul etmeyecektin kaptanlığı.Kendısı eğer Galatasarayın bır numaralı ısmı Metın Oktay'ı ıdol olarak her açıklamasında söyluyorsa,Hakan ağabey gibi kaptanlığı layıkıyla yapıcam dıyorsa tabıkı de eski kaptanlarla kıyaslarsın Arda'yı gidip alexlemı kıyaslayalım ?
En başından beri söyluyorum basının yıldıza,haber değerı taşıyan sempatık! bir malzemeye ıhtıyacı vardı Arda'yı yarattı.O da kendısını bitiriyor.bu yolda başarılar..

BT dedi ki...

Hadi takılayım biraz sana. Dudak açılmaz, kaş açılır. Dudak patlar. Sen sen ol, kavga etme ama:)

pclion dedi ki...

Hahah. Abi, patladı ağır geldi bir an, açıldı dersem olur diye düşünmüştüm. Olmuyormuş. :))

Bahadir Yilmaz dedi ki...

Arda'ya verilen tepkinin dozajı biraz fazla, tamam. Sevgilisinin üzerinden eleştirmek çok çirkin, buna da tamam. Ama Arda'nın son haftalardaki futboluyla burada söylediği olay çok çelişiyor; "Çünkü ben iyi de oynasam kötü de oynasam daima mücadele ediyorum."

Protestonun temeli de buydu aslında, takım Arda dahil olmak üzere mücadele etmiyordu sahada. Tüm bunlara ek olarak takımdaki bazı futbolculara pas atmaması, sene başındaki 10 numara pozisyonundan sonra kanatta oynarken isteksiz davranması, aylardır büyüttüğü göbeği ve kalçalarıyla şu an koyduğun ikinci resimden çok farklı bir fiziğe sahip olması bir noktadan sonra insanların sabrını taşırıyor doğal olarak. (Sene sonunda eğer İngiltere'ye giderse bu fizikle o maç temposunu nasıl kaldırır çok merak ediyorum)

Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı da Arda takımda oluşan kutuplaşmalarda birleştirici bir rol oynasaydı, takım sahada dinginleştiği zaman 66 numarayla oynadığı zamanlardaki gibi ateşleyici güç olsaydı vs. Bilemiyorum, belki de biz çok şey bekledik. Ama illa bir suçlu bulunacaksa o sadece protestoda yer alan taraftar değildir bana göre.

muyek dedi ki...

Ya gercekten anlamiyorum Arda Turani bu kadar ozel ve ayricalikli kilan nedir ? Adam osursa Turkiye'nin gundemine oturuyor. Messi midir , Ibrahimovic mi yoksa bir Zidane mi ?

Alsin kiz arkadasini gitsin gercekten Avrupaya Tuncayin yanina. O got gobekle oyniyacagi takim ya Stoke olur ya da Ispanyada Getafe ayarinda bir takim. Sukredicegi yerde hala millete poz kesiyor niye kiz arkima laf ettiniz diye . Sen milletin kiz arkadasina yan gozle bakip ayartinca kimse bi sey demesin, 50 tane show yap , millet sinema kapattin diye minikten giydirince vay efendim niye laf ettiniz.

Insan kaptanda olsa , Turkiye'nin Maradonasi da olsa mutevazi olmasini bilmelidir. Isteseydi alirdi kiz arkadasinin filmini evinde izlerdi sessiz sakin, millette dalga konusu yapmazdi ama paranin yuzu sicak . Ciktin Bayrampasadan yola , verdin Floryada mola misali ne oldum oluyor insan boyle 1 senede Kaptanlik gibi zor bir mertebeye layik gorulunce.

call911 dedi ki...

Takımın en iyi oyuncusunun en iyi karaktere sahip olması gibi bir zorunluluğu yoktur.

En iyi karakterli oyuncunun kaptan olması gibi bir zorunluluk da yoktur.

Şu durumda, Arda'nın kaptan olmasının da bir sakıncası yoktur.

Profesyonel bir oyuncunun sağlığına dikkat etmesi zorunluluğu vardır.

Arda'nın da aldığı kiloları verme zorunluluğu vardır.

Yoksa Arda profesyonel bir oyuncu olamaz.

Profesyonelce davranmayan bir oyuncu ise kaptan olamaz.

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Adamın biri ,Bulaşık eldiveni imal ediyor markası ''HAMARAT'' gel zaman git zaman bir türlü satışlar istediği gibi gitmiyor.İnsanlar dönüp tezgaha bile bakmıyor,satamıyor eldivenleri,ama durumunda farkında ufak bir ambalaj değişikliği yapıyor ve eldivenlerin markasını ''diana'' olarak değiştiriyor.Sonuç tahmin edileceği gibi...

Nevzat dedi ki...

Bakiyorumda su anki takimimizda Captain material yok. Neillden haric. Ama ben bir turk kaptan olmasindan yanayim. Sadece altyapidan geldin diye kaptan olunmaz.

Seneye kaptan kim olur? Arda giderse.

sarkık libero dedi ki...

Tuncay: sakarya-fener-middlesbr.-stoke-fener-sakarya

Arda: gs-manisa-gs-stoke-gs-manisa

türk futbolcusunun yaşam döngüsü

3 seneye kalmaz arda manisaya geri döner bu kafayla.bu göt göbekle.

ahmet serdar dedi ki...

süper bir yorum. altına imzamı atarım..
ama şu insanların kendi değerlerini bile çekememezliklerini görünce hayret ediyorum.

Related Posts with Thumbnails