D-Smart & Şampiyonlar Ligi Yayın Politikası

Dün gece 09/10 Şampiyonlar Ligi sezonunun muhtemelen en keyifli karşılaşmalarından birisi vardı. Hayati eksiklerine rağmen Camp Nou'ya turu almak için çıkmış bir Arsenal ve artık kendini apayrı bir konuma getiren Messi önderliğinde bir Barcelona izledik. En azından bir kısmımız. Futboldan keyif alan lakin bizim kadar işin içinde olmayan, işinden gücünden gelip güzel bir Barcelona-Arsenal maçı izlemek isteyen insanlar ise 'Papatyam' adlı diziye maruz kaldılar. Aslında onlar bu duruma çoktan alıştırıldılar ve Şampiyonlar Ligi denen organizasyonun dört-beş sene önce yaşattığı heyecanın yarısını bile hissetmiyorlar.

Yalnız etrafta okuduğum kadarıyla genel yanılgımız bu noktada başlıyor. Star TV ve Doğan Medya'nın bunu bilinçsizce, sadece dekoder satmak ve batık projelerini kurtarmak için yaptığı düşünülüyor. Hayır. Doğan Medya olayın o kadar farkında ki ellerindeki tek pazarlama unsuru olan Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Kupalarını pazarlıyormuş gibi görünerek 'zarar dahi etseler' kendilerini Digitürk platformunun rakibi olarak tanımlayabiliyorlar. Star TV'de yayınlansa elde edilecek reklam gelirleri sırf bu maç için abone olacak ve muhtemelen bini geçmeyecek kişinin ödeyeceği ücretten çok daha fazladır eminim fakat işin ucunda sadece gelire dayalı hesaplar yok. Ve kabul edelim ki Doğan Medya'nın önceliği de hiçbir zaman izleyicinin rahatı ya da mutluluğu olmadı. Biz futbolla kafayı çizmiş belli kesim insan müşteri değiliz onlar için, zaten o maçı izlemek için her şeyi yapacak, o kutuyu evine almasa da kafe köşelerinde maçı izleyecek meczup kişileriz. Bizi tiksindirse de kaybetmeyeceğini bilen bu insanlar da bunun etinden, sütünden faydalanıyorlar.

Doğan Medya'nın spor departmanında son yıllarda ciddi bir değişim olduğunu birçoğunuz farketmişsinizdir. Son olarak 30 kişi daha işten çıkarıldı ve bu küçülme politikası bir zamanlar NTV'ye kaliteli bir spor servisiyle alternatif oluşturan CNN Türk ekibinin dağılmasına, birleşmeye rağmen dar kadrolu bir yapıya geçmelerini sağladı. Bu yapı da Doğan Medya'nın finansal olarak zorda kalmış olması düzelmeden geriye işlemeyecektir. Kadir Has Üniversite Spor İletişimi programına Doğan Medya'da görev yapan hocalar da geliyor, üstü kapalı da olsa bir şeyler anlatıyorlar, içlerinde bu konu da var elbette. Adamlar daha kadrolarındaki iyi elemanları tutamazken zaten umurlarında olmayan izleyici memnuniyetine bakmayacaklardır bile. Yarı finalde iki maçı yayınlayıp finali de Star TV'den vererek zaten yapmak zorunda oldukları asgari açık kanal kontenjanını doldururlar ve bizim ağzımıza da bu senelik bal çalıp giderler. Gelecek sezon da bu sezondan kötü olur, iyi olmaz. Maalesef...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

M.T dedi ki...

O kadrodan ayrılan biri olarak, sözlerine sonuna kadar katılıyorum. Ayrıca eklenecek bir kaç cümle var ama neyse...

KEREM dedi ki...

Kaç yıl daha bu iskence devam edecek.Yeni ihaleyi alamazlar herhalde bu politikayla.

pclion dedi ki...

Kerem, maalesef ihaleyi bu sezon başında yeniden kazandılar. Bu sezon hariç iki sezon daha çekmek zorundayız sanırım. Nasıl oluyor da diğer medya kuruluşları Avrupa kupaları ihalelerine bu kadar uzak kalıyor, anlamış değilim...

yurdum insanı dedi ki...

benim hatırladığım kadarıyla uefa, cl hakları için star' la ihale yoluyla değil de sözleşme yenileme yoluyla yayın süresinin uzatımına gitmişti. gerekçeleri de star tv' nin cl'nin ilk yılından itibaren yayıncı kuruluş olması ve ortaklıktan memnun olmalarıydı. yani kesin emin olmamakla birlikte, ortada "biz uefa olarak cl'nin tr hakları için ihale yapıyoruz, isteyen katılabilir" gibi bir durum yok. star vazgeçmediği sürece de olmaz.

pclion dedi ki...

Yurdum insanı, şimdi düşününce senin söylediğin daha mantıklı aslında. UEFA.com'dan zamanında okuduğum haberde ihaleyi kazandı yazmıyordu sanırsam. Zaman bulunca araştıracağım konuyu, muhtemelen senin dediğin gibi.

Yalnız bir dahaki sözleşmede de "çok memnunuz" deyip sözleşme uzatırlarsa sağlam küfrederim UEFA'ya da, yeri gelmişken söyleyeyim...

Pamukk dedi ki...

ama biz memnun değiliz stardan. uefaya bunu söylemeliyiz işe yarar yaramaz

yurdum insanı dedi ki...

ekşi sözlükten başlayan protesto diğer sözlükler, forumlar ve bloglarda ses getirdi. kısıtlı bi kitle de olsa sadece 1 gün içinde bu kadar yayılması kimsenin memnun olmadığını gösteriyor zaten. dediğiniz gibi asıl hedef uefa olmalı.

ama maalesef şöyle de bir şey var: barca-arsenal maçını tivibu yoluyla izlerim ümidiyle sat1' in yayın akışına baktığımda onların da yayınlamadığını gördüm. 2 cl haftasında da sadece bayern'in maçlarını verdiler. yani bir şekilde haftada en az bir maçın açık kanaldan yayınlanması kuralı bu tutumlarına kılıf oluyor. bu kural yıkılmalı.

Related Posts with Thumbnails