Mehmet Topal & Valencia

Bir süredir Valencia'nın Mehmet Topal'la ilgilendiğini ısrarla yazıp çizen İspanyol gazeteleri işi bir adım öteye götürüp transferin Mehmet Topal kanadında bittiğini söylemişler. Hatta rivayete göre Topal, 4 yıllık ön anlaşma bile imzalamış. Ortalıkta dolaşan fiyat 7 milyon avro lakin henüz bu fiyatı onaylatma şansımız henüz yok. Bülent Timurlenk yani namı diğer Aceto, Valencia'nın Topal için 5 milyon avrodan fazlasını önermeyeceğini yazmıştı bir süre önce, yani fiyat baremi aşağı yukarı 5-7 milyon avro arası bir yerde gibi gözüküyor. İyi para. Kazanılan bonservisten de öte Galatasaray, 1 milyon avroya aldığı ve 11 gün sonra Steven Gerrard'ın karşısında oynattığı genç bir oyuncudan dört sezon faydalanıp dünyanın en iyi liglerinden birine bu oyuncuyu iyi bir fiyata pazarlamıştır, mühim olan nokta bu. Aradaki fark Topal'ın değeri olduğu kadar Galatasaray ve Galatasaray etiketiyle seçildiği millii takım apoletinin marka değeridir. Galatasaray, kendi değerini pazarlamayı sonunda akıl edebilmiştir. Sevindirici olan nokta bu...

Mehmet Topal, iki sezondur son kazanılan şampiyonluğun baş mimarlarından biri olmasını sağlayan oyun yapısından uzak. Kalli sonrası çalıştığı Michael Skibbe, kısa da sürse Bülent Korkmaz ve özellikle Frank Rijkaard dönemlerinde üzerine koyamamış, hatta kaydettiği gelişimi de sahaya yansıtmakta zorlanmış olması Galatasaray taraftarlarının gözünden kaçmıyordu. Bu blogda da iki üç kez söyledim sanırım. Verimli oynayabildiği zaman en üst düzey liglerin kalburüstü takımlarında rahatlıkla yer bulacak bir oyuncudur Topal ama formsuz hali hakikaten çekilmiyor. Takım, Topal üzerine plan kurduğunu ve arkasını doldurmadığı zaman da onun formsuz dönemlerinde nal topluyordu. Son iki sezondur maddi anlamda azımsanmayacak yatırım yapılan Galatasaray'ın zirve yarışında istediğini bir türlü elde edememesinin ana sebeplerinden birisi orta saha rotasyonunu bir türlü yenileyememesi idi. Mehmet Topal transferinin iyi bir nakit girdisi sağlamanın yanı sıra bu bölgeyi yenileme zorunluluğu getiriyor olması bence sevindirici bir gelişme.
Mehmet Topal için de gerçekten önemli bir adım olacak bu transfer gerçekleşirse. La Liga'ya transfer olup iş yapan en önemli oyuncumuz Nihat Kahveci'ydi ama o teknik direktör kontenjanından genç yetenek olarak gitmişti. Valencia, Topal'ı isterken herhangi bir referans kullanmadan, direkt olarak oyuncuyu izleyerek bu karara vardı. -ki uzun süredir üst düzey yerli oyuncu ihraç etmekte zorlanan Türkiye Ligi için de sevindirici bir gelişmedir bu- AB dışı oyuncu kontenjanında yer alan Topal'a Valencia'nın ne kadar önem verdiği buradan rahatlıkla okunabilir. Mehmet Topal'ın oynayacağı bölgenin şimdiki sahibi Albelda. Onu da 34'lük Baraja yedekliyor. Baraja, ezelden beri sevdiğim oyunculardan biridir ama kariyer zirvesinden çok çok uzakta şu günlerde, Albelda'nın da uzun süre formayı tapulayabileceğini sanmıyorum. Topal eğer bu değişimi fırsata çevirir ve oyununu üzerine koymaya devam edebilirse Valencia ilk 11'ine yerleşmekte bence sıkıntı yaşamayacaktır.

Yine de Frank Rijkaard'ın konu hakkında ne düşündüğünü bilmiyoruz, transfer resmileşmeden onun hâlâ müdahele edebilme şansı olduğunu unutmayalım. Hoş, ben onun da rotasyondan pek memnun olduğunu sanmıyorum, muhtemelen Topal'ın bu sezonki gelişimine ve diğer oyuncuların kenardan katkı vermesine yatırım yapmıştı. Karşılığını aldığını söylemek zor. Musa Çağıran'ın rotasyon elemanlarından biri olacağını düşünürsek bu bölgenin bir ya da iki ciddi takviyeye ihtiyaç duyacağı kesin. Arda Turan ve Servet Çetin söylentilerini de hesaba katarsak ciddi bir yerli revizyonuna gidecek sanırım iş. Feyenoord sonrası piyasası makul, Dortmund tarafından bırakılmaya müsait bir Nuri Şahin'i kaçırmış olmanın pişmanlığını yaz transfer döneminde daha yoğun yaşayabilir Galatasaray. Hareketli günler bizleri bekliyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

Ibrahim Temel dedi ki...

InsAllah bu transfer sonuclanirda yeniden Avrupa'da oyuncularimiz cogalmaya baslar. Avrupa'da oynayan Turkiye altyapili oyuncu sayimiz yanlis bilmiyorsam dört tane: Tuncay Sanli-Stoke City/Ingiltere ve Hasan Kabze, Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz-Rubin Kazan/Rusya(Zaten uc tanesininde hala Avrupa topraklarinda olmasinin ana sebebi Turkiye hayrani Turkmen kardesimiz Haci Gurban Berdyev).

Norvec, Isvec, Danimarka gibi kücük ulkelerin bile onlarca futbolcusu bes buyuk ligden birinde oynarken bizim sadece bir tane oyuncumuzun kume dusmeme mucadelesi veren bir takimda oynamasi gayet uzuntu verici bir durum.

Gecen senelerde durum daha iyidi ama yabanci sinirlamasinin olumsuz bir sonucu oldugunu dusundugum takimlarimizin avrupadaki turk oyunculari geri getirme meraki sonucunde dibe vurduk.

InsAllah bu istatistik Arda, Mehmet ve Servet transferleriyle yeniden yukselise gecer.

Ben bu transferlerin, hem Galatasaray'a, hem bu gidecek oyunculara, hem milli takima, hem ulkedeki genc oyunculara, hem alt yapimizdan cikartacagimiz genc aslanlarimiza, hemde ulke tanitimina faydali olacagini dusunuyorum. Yani bu transferler kagit uzerinde mukemmel faydali transferlermis gibi duruyor. InsAllah gerceklesirler.

Unknown dedi ki...

FCN blog 6M avro diyor bonservisi icin. Umarim gelen gideni aratmaz.

Emre Bozkurt dedi ki...

Umarım iyi bir fiyata gider ve orada kendini geliştirir.Gün gelir belki Tugay gibi Tüekiye'de verilmeyen değeri orada görür..

Gala's dedi ki...

Abi senin dediğin bonservis kültürü oluşuyor mu acaba? Şimdi Mehmet'in yerine gelecek Musa'yı takip edeceklerdir yabancılar. Yerine yabancı alınması daha akıllıca olacaktır ama Musa'da çok işimize yarar ve satabiliriz.

Ayrıca Arda giderse yerine koyulacak Emre Çolak'ta aynı olaydan yararlanabilir.

Bu arada Mehmet Topal iyi bir sezon geçirdiği için değil, Rijkaard'ın takımında oynadığı için transer olmuştur bence. Haksız mıyım ?

mre dedi ki...

Öncelikle Topal'ın gidişinde Rijkaard'ın bir katkısı olduğuna inanmıyorum. Rijkaard öncesinde de ilgilendikleri biliniyordu ancak o dönem maddi anlamda çok sıkıntıdaydılar. Ayrıca kimse sırf Rijkaard'ın takımında oynuyor diye hele hele bir Türk oyuncuya 5-6 m euro vermez.
Ben en çok Topal için seviniyorum. Burada gittikçe gözden, düşüp taraftarın hedefi oyuculardan biri haline gelmeye başlamıştı. Bu yüzden de futbolundan gereken ilerlemeyi gösteremiyordu. Formayı kapıp orada iyi bir kariyer elde edeceğini düşünüyorum. Bizim çok bilmiş taraftarımızdan daha az bilen (!) İspanyollar, bunca para verdiğine göre hata birinde ama kimde???
G.Saray tarafında ise en eksik olduğu mevkideki en iyi oyuncusunu kaybediyor. Hem de yerli. Gelen para işin tesellisi ama aynı parayı bir yabancıya vereceklerini bildiğimden çok da sevinemiyorum.

pclion dedi ki...

Gala's, (adını hatırlamaya çalışıyorum, bir türlü çıkaramadım)

Frank Rijkaard'ın bu transferde referans olduğunu sanmıyorum, Topal'ın piyasası daha çok Euro 2008'den kalma. Elbette görüşmelerde olumlu etkisi olmuş olabilir ama 'Rijkaard'ın öğrencisi' etiketi yok Topal'da. Onu ilerleyen yıllarda görebiliriz diye düşünüyorum.

mre,

Aslında sen de söylemişsin. Burada kalsa şu andaki statüsünü bile korumakta zorlanabilirdi. Bir oyuncunun daha düşüşe geçmesine izin vermeden Avrupaya yollayabilmek doğru bir iş, bence. Topal'ın yeri ancak Topal'ın transfer stratejisi yerleşirse dolar. Bu kadar başarılı bir örnek varken 4 senedir armut toplamamıza şaşırıyorum açıkçası...

onur dedi ki...

Bu işte bir bit yeniği var; şöyle ki:

1) GS bloglarında defalarca M.Topal, Ayhan, M.Sarp, Barış'tan "Rijkaard sistemi" de bir nane olmayacağı, hepsinin şutlanması gerektiği yer aldı. Blog yazarları haklı ise 5-7 milyon € bonservis bedeli ile üzerine +1 adam verip davul zurna ile göndermemiz lazım. İyi de bu ispanyollar keriz mi? Asparagas olmasın haber?

2) Haber doğru ise Blog yazarları mı anlamıyorlar yoksa topçudan? Yine de bu durumda davul zurna ile değil de bir buket çiçekle gönderilir o paraya...

3) Yoksa elimizde herhangi başka bir sistemde yüksek performans verecek kaliteli bir orta saha oyuncusu var da aslında değerinin altında mı gidiyor? Bu durumda hem blog yazarları hem de Rijkaard epey prestij kaybına uğrar biz "alelade halk" gözünde?!

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Bir futbolcunun gelişiminde,Kendi yetenekleri kadar oynadığı ligin kalitesininde çok önemli olduğu aşikar.Ben beğenmiyorum Mehmet Topal'ın futbolunu.Fakat geçen yıl David Moyes ısrarla istemişti topal'ı.Olmayınca fellaini yi transfer ettiler yanlıs hatırlamıyorsam.(topal mı fellaini mi deseler 100 kere topal derim) Bu sezon valencia istiyor,umarım gerçekleşir bu transfer ve umarım topal la liga da kendini bulur.

pclion dedi ki...

Onur, 'blog yazarları' diye bir zümre var mı bilmiyorum ama ben Galatasaray orta sahasının yetersiz olduğuna inananlardan biriyim. Mehmet Topal'ın hiçbir zaman kötü oyuncu olduğunu düşünmedim, dediğim gibi formunda olduğu zaman rahatlıkla dünyanın en iyi liglerinde oynayacak çapta bir adamdır. Son iki sezondur yaşanan arızalarda da payı olduğu gerçeğini değiştirmez bu. Bence ikisi birbiriyle çelişen bir durum değil, Galatasaray'ı maç maç takip eden herkes anlatmak istediğim hissiyatı anlamıştır diye tahmin ediyorum.

Prestij kaybı gibi bir derdim yok, 'prestij' kazanayım diye de blog yazmıyorum. Mehmet Topal'ın da Arda'nın da Servet'in de Avrupa'da oynayabilecek çapta adamlar olduğunu, bu oyuncuları doğru zamanda pazarlayıp akılcı bir bonservis kültürü oluşturması gerektiğini defalarca yazıp çizdim burada. Blogdan önce de çeşitli forumlarda. O yüzden 'blog yazarı' olduğum için abuk subuk sınıflandırmalarda yer alıyor olmamı pek önemsemiyorum. Tırnak içinde yazılmış "alelade halk"tan bir farkım da yok zaten, tek yaptığım düzenli bir şekilde bedavaya alınmış bir günlükte çiziktirmektir. Beğenen okur, beğenmeyen okumaz. Her zaman bir tercih şansınız var yani, o kadar abartmamak lazım...

Unknown dedi ki...

Topu doğrudüzgün durdurmayı bilmeyen, süratli olamayan ve havatoplarında başarısız bir önliberonun başarılı olma şansı yok. Topal Valencia'ya satılırsa bu büyük bir menajer başarısı olur derim.

Bu arada Fellaini 100 tane Topal eder bence.

pagani dedi ki...

topal şu an galatasarayın elinde bulunan en iyi orta saha futbolcularından biridir bana göre. fakat orta 3'lüde 1+2 oynadığımız zamanlarda o yükü kaldıramadığını düşünüyorum. bir kere topal mevkinin gerektirdiği sert futboldan oldukça uzak bir isim. bana göre orda oynayan futbolcunun; sert, ikili mücadelelerde ayakta kalan, sahanın her yerinde basan bir oyuncu olması gerektiğine inanıyorum. topal'da bunların bir çoğu maalesef yok. ama o bölgede oynamasına rağmen artıları topu iyi kullanması(o bölge oyuncularına göre) ve şutlarıdır.
4-4-2 gibi bir sistemde gayet başarılı olduğunu düşündüğüm bir isim. nitekim 2008 yılında da takım bu şekilde oynuyordu ve gelen şampiyonlukta da payı çok büyüktür.
transfer gerçekleşirse iki taraf içinde hayırlısı olacağını düşünüyorum.

lamhaltas dedi ki...

"AB dışı oyuncu kontenjanında yer alan Topal'a Valencia'nın ne kadar önem verdiği buradan rahatlıkla okunabilir."

bildiğim kadarıyla ispanya da türk oyuncular AB statüsünde kabul ediyorlar Nihatın kazandığı davayı emsal göstererek. Ek bilgi olsun bu da.

aks111 dedi ki...

Valencia gerçekten o bölgede büyük sıkıntı çekiyor.Albelda ve baraja sezonun ilk yarısı ve 2. yarının başında sakatlarmıydı bilmiyorum ama o bölgede marchena oynuyordu :).Valencia her şeyi denedi orda zaten önceden de mehmet topalı izliyolar diye haberler vardı.Manuel fernandezi,baraja yı,albeldayı,maduro yu denediler ama bi türlü istedikleri sonucu alamadılar o yüzden mehmet topala yönelmiş olabilirler.Bide javi martinez de adaymış ama pahalı olduğu için vazgeçmişler diye duydum.O oyuncuda çok iyi olucak ama 12 13m dan aşağı vermez herhalde bilbao o yüzden mehmet topala yönelmişlerdir.Galatasaray içinde hayırlı olcağını düşünüyorum bu transferin.

liverpoolandkop dedi ki...

Busquets'in oynadığı ligde, Katalan olsa banko Barca 11'inde çıkacak adam.

İnş. Xavi, İniesta gibi klas üstü oyuncularla çarpışa çarpışa kendini geliştirir ve 1-2 sezon içinde onların arasında kendine yer bulur.

Gala's dedi ki...

Evet abi haklısın Euro 2008 vardı. Ah bir de şu dünya kupasına gitsek Servet gibi oyuncuları da pazarlayabilirdik. Her ne kadar başarısız olsalar da finallerde iyi oynuyorlar. Bu da bizim ekolümüz sanırım. Bunu Rijkaard geldiği ilk aylarda söylemişti. Bu arada adım Burak. İyi çalışmalar :)

Syd dedi ki...

Dortmund'da kalmaz, Galatasaray'da Nuri'yi kaçırırsa çok üzülürüm :( Rijkaard'a uyan bi ortasaha, türk ve genç.

Related Posts with Thumbnails