Gözde Kasımpaşalılar: Andre Moritz & Yekta Kurtuluş

Şu ligin en iyi hücum takımlarını say deseler tereddütsüz listemde yer alacak ekiplerden birisi Kasımpaşa. Canlı izleyince çok daha iyi kavrayabiliyorsunuz bunu, topla oyunda gerçekten çok hareketliler ve her oyuncu kendi rolünü kavramış durumda. Ağustos ayının sonlarında tamamen Yılmaz Vural'ın telefon rehberinden çıkan bir ekibin bu kadar başarılı olması takdire şayan. 

Bu kısıtlı imkanlarla bu kadar iyi bir hücum takımı ortaya çıkınca arada parlayan oyuncular da oluyor. Bu oyuncuların başında ise özellikle ilk yarıdaki performansıyla öne çıkan Andre Moritz ve bu sene gösterdiği gelişimle herkesin dikkatini çeken Yekta Kurtuluş geliyor. Andre Moritz, üç yıllık İstanbul tecrübesi, lige ve ülkeye gösterdiği uyum düşünüldüğünde daha yüksek bütçeli bir kulübe sıçraması beklenen bir oyuncuydu zaten. Sözleşmesi de bu sene sonunda bitiyordu, bu sebeple İstanbul kulüplerinin de +2 kontenjanından sulanabileceği bir oyuncu olarak görüyordum fakat bu tip transferlerde en aktif kulüplerden biri olan Kayserispor büyük ölçüde anlaşma sağlamış kendisiyle. Sakaryaspor sonrası alınan Franco Cangele, Gençlerbirliği'nden olaylı bir şekilde gelen James Troisi ilk akla gelen örnekler.Lig tecrübesi olan yabancılara yönelmek hiç de fena bir strateji sayılmaz, en azından belli bir noktanın üzerinde kalabilmenizi size garantiler. Andre Moritz de bu stratejinin yeni halkası olacak gibi gözüküyor. Andre Moritz'in de bu sene sonunda bol sıfırlı bir kontrat kovalayacağı bilinen bir gerçek, o yüzden resmileşmemiş de olsa bu söylentinin gerçekleşme olasılığını epey yüksek görüyorum.

Tüm bunlara rağmen Moritz-Kayerispor birlikteliğinin istenen sonucu iki taraf için de vermeyeceği kanaatindeyim ben. Andre Moritz Kasımpaşa'da vazgeçilmez oyuncu statüsü yaşadığı sakatlık dönemi ve bu dönemde Yekta Kurtuluş'un bu dönemde yakaladığı büyük çıkış sonrası sekteye uğramıştı. Hatta kulüpten gece hayatıyla ilgili şikayetler geldiği de basında yer almıştı. İstanbul'dan Kayseri'ye geçecek birisi için pek iyi bir referans değil bu öncelikle. İkincisi mevcut yapıda Cangele ve Makukula ile beraber rol paylaşımında sorun yaşayabilir Moritz lakin Tolunay Kafkas'ın takımdan ayrılacak olması yeni bir yapılanmaya gidileceğini de gösteriyor. Bu yapılanmada ne rol alacağı belirsiz, "kaliteli oyuncu, alalım" mantığıyla getirilirse Kayseri'nin +2'sinden birisi de olabilir. Hoş, az önce de dediğim gibi Moritz'in önceliğinin sağlam bir sözleşme olduğu da atlamamak lazım. Parasını aldıktan sonra pek şikayetçi olmayabilir o da. Son olarak Kasımpaşa'nın sözleşmesi devam eden oyuncuları Moritz'le görüşen Kayserispor'u şikayet edip etmeyeceğini ise merakla bekliyorum! Ülkemizde Bosman kuralları işine gelene işliyor ya!..
Burada esas konuşulması gereken oyuncu Yekta Kurtuluş aslında. Özellikle ikinci devrenin ilk yarısında yakaladığı müthiş çıkış ve gösterdiği gelişimle diğer İstanbul ekiplerinin radarına gireceği gayet açıktı, kağıt üstünde sözleşmesi de bittiğinden çektiği dikkat bir kat daha arttırıyordu. İlk ciddi talibi olarak ortaya çıkan takım ise Galatasaray oldu. Kasımpaşa tarafında kaptanları Yekta'ya Galatasaray tarafından sözleşme uzatmaması yönünde telkinde bulunulduğu yönünde bir açıklama geldi. Galatasaray'dan ise bu açıklamayı yalanlayan herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu işin kokusu bir-iki aya çıkacaktır fakat transfer gerçekleşse dahi bu büyük ihtimalle bonservis bedeli ödenecek büyük ihtimalle. TFF.org'da Yekta Kurtuluş'un ana sayfasında sözleşmesi sezon sonunda bitiyor diye gösteriyor ama oyuncu hareketlerine baktığımızda Yekta'yla "dönem harici sözleşme yenileme" başlığında Yekta'nın yeni sözleşmesinin 2011'de bittiğini görüyoruz. Muhtemelen kendisiyle anlaşmalı olarak belli bir bonservis bedeliyle göndermek için anlaşılmıştır, sözleşmenin bir yıllık olması da onu gösteriyor. Bekleyip görelim...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Spooky dedi ki...

Kayserispor'un Bosman kuralını algılayışı da çok ilginç. Ali Turan, Moritz transferi arasında 3 ay var. Bu 3 ayda öğrendiler herhalde kuralı.

Troisi işiyse çok farklı. Bir kere ne oldu da İlhan Cavcav Fifa'ya gitmekten vazgeçti. Açıktan bir 500 bin dolar almıştır tahmin ediyorum. :) Boş da bir tahmin değil dolaylı da olsa kendisi hakkında çok hikayem var.

"sözleşmesini, gençlerbirliği ile federasyona gönderilen esas sözleşmeden önce yaptığı ön protokole dayanarak 1 milyon dolar karşılığında feshetmiş.
gençlerbirliği bu ön protokolün esas sözleşmenin imzalanmasıyla geçerli olmadığını iddia ediyor; kayseri ise tersini. bu maddeye takılmadan, kayserispor'un haklı olduğunu kabul ederek yapılacak hesap, olayın başka bir yüzünü gösteriyor.

fesih için ödeden 1 milyon dolar banka kayıtlarına göre james troisi tarafından yatırılmış.
gençlerbirliği james troisi'ye yıllık 275 bin euro ödüyormuş ve iki sene daha sözleşmesi varmış.
aynı troisi, kayserispor ile yıllık 500 bin euro karşılığında 4 senelik sözleşme imzalamış.
bu rakamlar önümüzdeki iki seneye bakarsak troisi'nin 450 bin euro fazla kazanacağı anlamına geliyor. son iki seneyi de hesaba katınca 1.45 milyon euro için 1 milyon dolar ödediğini görüyoruz. an itibariyle euro/dolar çevrimi yapıldığında 1 milyon dolar 716 bin euro'ya denk geliyor. 1.45 milyon euro ile 716 bin euro arasında 734 bin euro fark var.

görünüşe göre bu transfer ile troisi 4 sene sonunda 734 bin euro net kazanç sağlayacak.

troisi, gençlerbirliği ile olan sözleşmesini tamamlasaydı iki senede 550 bin euro kazanacaktı. üstüne kayserispor ile yıllık 500 bin euro karşılığında iki senelik bir sözleşme imzaladığında 1.55 milyon euro kazanırdı yani bu yaptığı transferden 816 bin euro fazla.
hatta 275 bin euro'luk sözleşmesini iki sene daha uzatsaydı -dört sene sonunda- 1.1 milyon euro kazanırdı ki, bu rakam da dört sene içinde kayserispor'dan alacağından 360 bin euro fazla.

şimdi süleyman hurma çıkıp "etik, duruş muruş..." konuşmasın, matematik çalışsın. şu hesabı fifa'ya gösterseniz troisi'nin o parayı cebinden vermediğini on saniyede anlaşılır. söz konusu ön protokol maddesi geçerli olsa bile futbolcu ayartmanın da tek taraflı fesihe özendirmenin cezası belli."

yazmışım transfer döneminde.
Hala da bu hesabı açıklayan olmadı.

Adsız dedi ki...

Makukula seneye yok diye biliyorum, kiralık değil miydi..

pclion dedi ki...

Arda, o olayın Beşiktaş-Mehmet Topuz-ayartma çığlıkları arasında gerçekleşmesi de onun kadar ilginç.

Tozasor, Kayserispor'un bonservis opsiyonu var 3.5 milyon avro. Muhtemelen onu kullanacaklardır tutmak için, o yüzden söyledim...

Turan dedi ki...

Aslında Barış Başdaş'ı da atlamamak lazım. Sözleşmesi 2014'e kadar devam ediyor ancak şu anda istenirse çok büyük bir bonservis bedeli çıkartacağını düşünmüyorum Kasımpaşa'nın. Yetenekli bir genç ve gelecek vadeden bir stoper.

kaan dedi ki...

pazar günü tribünde duyduğuma göre:
yekta fenerbahçe ile anlaşmış...

Adsız dedi ki...

hayır anlaşma falan yok.fenerbahçe çok istiyor yalnız henüz klube resmi bir teklif gelmiş değil.içerden alınan duyumlara göre.

Related Posts with Thumbnails