Beşincilik Hesapları

Avrupa kupaları için mücadele denince akıllara Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş falan geliyor ama pek göz önünde olmayan sıralamada 5-8 arasında bulunan ekipler arasında da az da olsa bir UEFA Avrupa Ligi ümidi var. 50 puanlı Trabzonspor'un arkasında bulunan İstanbul BB (49), Eskişehirspor (48) ve Kayserispor (47) beşinci sırada yer alıp kupa kontenjanının kullanılmasını bekleyecek. Eğer kupayı kazanan ekip zaten UEFA Avrupa Ligi'ne katılan bir ekip olursa diğer UEFA Avrupa Ligi kontenjanı beşinci sıradaki takıma devrediyor ve böylece beşinci sırada yer alan ekip UEFA Avrupa Ligi elemelerine ikinci turdan katılma hakkını elde ediyor.

Bunun gerçekleşmesi için ise iki senaryodan birisinin gerçekleşmesi gerekli. İlki 27 sezondur Türkiye Kupası'nı müzesine götüremeyen Fenerbahçe'nin kupayı kazanıp aynı anda Şampiyonlar Ligi elemelerine katılacak dereceyi almaması. Bunun için Galatasaray ya da Beşiktaş'tan birisinin Fenerbahçe'yi altına alması ve Sarı-lacivertlilerin Türkiye Kupası'nı alması gerekli. Fenerbahçe şampiyon ya da ikinci olursa Şampiyonlar Ligi'ne katılacağından kupa bileti finaliste devrediyor, bu durumda Fenerbahçe'nin finalde rakibi olacak Trabzonspor ya da Antalyaspor Avrupa yolcusu oluyor. İlk maçın 2-0 Trabzonspor lehine bittiğini düşünürsek bu senaryo zaten beşinci sırada bulunan Trabzonspor'un işine geliyor.

Beşinciyi Avrupa'ya götürecek diğer senaryo ise kupanın Trabzonspor'a gitmesi ve 50 puanlı Trabzonspor'un ligi 57'şer puanı bulunan Galatasaray ya da Beşiktaş'ın üstünde tamamlaması. Trabzonspor Beşiktaş'ı evinde mağlup edebilseydi bu senaryo daha kuvvetli bir seçenek olarak önümüzde duruyor olabilirdi fakat iki ekibin de kalan beş haftada 7 puandan fazla bırakacağı ve Trabzonspor'un 5'te 5 yapıp ilk dörde gireceği senaryosu bana pek makul gelmiyor açıkçası. Tüm bunlara rağmen Eskişehir, İstanbul BB ve Kayseri gibi üç ekibin bu heyecanı hâlâ yaşadığını unutmamak gerekiyor. Benim için bile keyifli bir takip, bu takımları destekleyenlerin bu heyecanlı bekleyişini düşünemiyorum. Normal bir sezonda Galatasaray veya Beşiktaş'ın da kupa hesapları içine dahil olması bu ihtimali çok daha kuvvetlendirebilirdi gerçi, şu an gerçekleşmesini pek de olası görmediğimi belirteyim...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

Great White dedi ki...

Ortadaki tabloda neredeyse her yol bizi (TS) UEFA' ya götürüyor..

Yani şu şartlarda dahi Avrupa' nın dışında kalmayı becerebilirsek kelimeler kifayetsiz kalır sanırım..

sukullaci dedi ki...

harbiden ya ts uefa ya gidemezse blogger hesabımı silerim :D yok lan ne silicem, great white silsin :D

tanjue dedi ki...

2. ihtimal gereksiz olmuş uğur sanki:) Zira Trabzonspor bu Galatasaray ya da Beşiktaş'tan birini geçerse zaten bu 2sinden biri 5. olacağından Kayseri Eskişehir ya da İBB'nin yine şansı olmayacak. Trabzonspor'un ilk 4'e girdiği bir senaryoda bu 3 takımdan 1inin uefa'ya gitmesi için yine Beşiktaş Galatasaray'dan birini geçip 5. olması gerek. Ki zaten bu takımlardan biri Galatasaray Beşiktaş'tan 1ini geçecek olsalar Trabzonspor'un ilk 4e girmesine dua etmezler aksine keşke puan kaybetsek de ilk 4e girsek derler:)

He bu hesaplara gerek var mı, bence yok:) Fener banko ilk 2'de olur, biz de kupayı alır ilk 4'e giremeyiz. Almasak bile fener ilk 2 'de olacağından Uefa'ya gideriz ki allah yazdıysa bozsun:)

pclion dedi ki...

Tanjucum, başlık beşincilik hesapları zaten. Bahsi geçen takımların önce beşinci olmaları gerekiyor. "İkinciyi geçersen ikinci olursun" demeye gerek yok. :)

He, fikrimi soracak olursanız epey düşük ihtimaller bunlar, söyledim zaten en sonunda ama ligin sonunda UEFA Avrupa Ligi için oynamaya devam eden ortalama ekiplerin mevcut olması beni mutlu ediyor açıkçası. Önümüzdeki senelerde dokuzunculuğa yükselebilirsek altıncılık için benzer şeyleri sıkça konuşuyor olacağız...

tanjue dedi ki...

Uğur tabiki 2.yi geçersen 2. olursun demeye gerek yok. Ama trabzonspor'un 4.lüğe çıkma durumunda - ki 7 puan kolay kolay kapanmaz- diğerlerinin 5. olması için 8+ puanı kapatmaları neredeyse imkansız. Ki bir de Kayseri-İBB ve Eskişehirspor - Trabzonspor maçları varken bunun ihtimali daha da düşüyor. İlk ihtimale, yani Trabzonspor'un 5.liği kaybetmesi ve Fenerbahçe'nin ilk 2'ye giremeyip kupayı almasına lafım yok. Ama 2. ihtimal çok ütopik:)

Related Posts with Thumbnails