Süper Lig'de Yılın En İyi Bosman Transferleri

Geçtiğimiz günlerde ligin en iyi yabancılarıyla ilgili bir yazı yazmıştım ve gördüğüm kadarıyla epey hoşunuza gitmiş. Bu tip fikirler aklıma geldiğinde not alıyorum kenara, yabancı 11'iyle beraber not aldığım bir diğer yazı da başlıktan da görebildiğiniz gibi ligin en iyi bosman transferleriydi. Burda ilk 11 değil Flying Dutchman usulü bir top 10 oluştursak daha güzel bir yazı olacağını düşündüm, beğeneceğinizi umuyorum.

1-Harry Kewell (Galatasaray): Bu konuda kimsenin bir itirazı yoktur sanıyorum, hatta yazının çıkış noktasının bu transfer olduğunu bile söyleyebilirim. Galatasaray uzun yıllar sonra hem kalite olarak hem de maliyet olarak çok kârlı bir transfere imza attı. Bu kalitedeki oyuncuları bu yaşta Türkiye'ye getirmek çok çok zor, birçok şartın bir araya gelmesi gerekiyor. Sadece para da bir yere kadar.Dört-beş yılda bir Kewell kalibresinde bir adamı getirebilsek başka bir şey istemem herhalde.

2-Fabio Bilica (Sivasspor): Sivasspor kadrosuna katıldığında kimse pek adını bilmiyordu ama biraz araştırdığınızda aslında hatrı sayılır bir Avrupa özellikle İtalya kariyeri olduğunu görüyoruz Bilica'nın. Brezilya 20 yaş altı takımında birçok yıldızla beraber forma giyen Bilica'nın yolu geçen sezon son haftalara kadar zirveyi kovalamış olan Sivasspor'la kesişince ortaya harika bir birliktelik çıktı. Bülent Uygun'u çenesinin fazla düşük olmasından ve antipatik hareketlerinden dolayı pek sevmediğimi biliyorsunuz ama bu transfer konusunda muazzam bir başarısı olduğunu gözardı etmemizi gerektirmiyor. Hatta teknik direktörlük yönünden çok yaptığı isabetli transferlerle başarıyı yakaladığını söylesek yanlış olmayacak. Bilica'nın sadece bir stoper olmadığını geçtiğimiz gün burda yayınlanan videodan da hatırlıyoruz, bu da onu Harry Kewell'ın ardından ligin en başarılı transferi yapıyor. Hatta kimilerine göre (bkz. apaç) Kewell'dan bile iyi transfer denebilir.

3-Rigobert Song (Trabzonspor): Ligimizin en iyi stoperlerinden biri daha. Uzun yıllar terlettiği Galatasaray formasıyla taraflı, tarafsız herkesin takdirini kazanan Rigobert Song geçtiğimiz sene Servet Çetin-Emre Güngör ikilisinin yakaladığı uyum sebebiyle Galatasaray'da gözden düşse de onun kıymetini bilen bir takım çıkıyordu ligimizde, Trabzonspor. Sezona neredeyse tamamen yenilenmiş, genç bir kadroyla başlayan Trabzonspor'un tam da ihtiyacı olan oyuncuydu Rigobert Song, o olmadan muhtemelen buralara da gelemezlerdi. Zaman zaman yaşının ve fiziksel durumunun getirdiği bireysel hataları gözümüzden kaçmasa da takıma yaptığı katkı yadsınamaz. Benim de çok sevdiğim oyunculardan biridir ayrıca Song, yolu açık olsun. Futbolu bırakana kadar bu diyarlarda izleyebileceğimizi umuyorum onu.

4-James Troisi (Gençlerbirliği): Blogda sıkça ismi geçen bir oyuncu James Troisi, onun transferi üzerinden Gençlerbirliği'nin Avustralya'da oluşturduğu kimliğe vurgu yapıyoruz zaman zaman. Eh, bu kadar konuşmuşken bu listenin üst sıralarında yer vermesek abes olurdu zaten. Hızı yerinde, top sürebilen, pozisyon geldiğinde bitirebilen bir hücum oyuncusu Troisi. Bu şekilde süre almaya devam ederse gelişimine devam edebileceğini de öngörmek zor değil. Newcastle çıkışlı olan Troisi muhtemelen ligimizden daha büyük bir takıma ya da daha göz önünde bir lige sıçrama yapacaktır önümüzdeki 1-2 sene içinde. Bonservis bedeli ödemeden Troisi'yi kadrosuna katmış olan İlhan Cavcav da bir süredir sarsıntıda olan şöhretini kurtarabilir bu transferle.

5-Egemen Korkmaz (Trabzonspor): Listemizin ilk yerli oyuncusu yine bir stoper. Bursaspor'da kaptanlık yapmasına rağmen sözleşmesini yenilemeyip Trabzonspor'a imza atan Egemen ona güvenenleri pişman etmemişe benziyor. Agresif oyun yapısı sayesinde Song'la iyi bir ikili oluşturdular göbekte. Zaman zaman sol tarafta da görev alması da cabası. Agresifliği ona bolca kart olarak geri dönse de Ersun Yanal'ın ondan fazla şikayetçi olduğunu sanmıyorum. Yerli ve belli bir kalitenin üstümndeki oyuncuların yurt içinde pek sık başvurmadığı bir transfer türü bosman, bunu tercih etme cesaretinde bulunması da transfer piyasamızın normalleşmesi adına güzel bir gelişme ayrıca.

6-Yusuf Şimşek (Bursaspor): Şimdi Yusuf Şimşek'in bu listede ne işi var, baya da kallavi bir bonservisle transfer yaptı Yusuf diyebilirsiniz ama işin püf noktası tam da o zaten. Sezon başında Denizlispor'dan ayrılıp önce Skoda Xanthi'ye imza atan, sonra cebinden fesih bedeli ödeyip Bursaspor'da sezona başlayan Yusuf ilk yarıdaki performansıyla olmasa da takımına kazandırdığı bonservis bedeliyle bu listede olmayı hakediyordu. Sonuçta yılın en iyi transferlerinden bahsediyoruz değil mi, Bursaspor adına baya iyi bir transfer olduğuna kimsenin itirazı yok herhalde!

7-Herve Tum (Sivasspor): Sivasspor adına bir diğer yararlı oyuncu Herve Tum oldu bu sezon. Geçen sezon Pini Balili'yle etkili bir ikili oluşturan Mehmet Yıldız'ın bu sezon daha golcü bir kimliğe bürünmesinde başrol sahibiydi Tum. Top tekniği ve yanındaki forveti rahatlatan koşularıyla Bursaspor'da tek forvet oynadığı dönemden çok daha verimli bir oyun ortaya koyan Tum Sivasspor'un etkili forvet hattına önemli bir ekleme oldu. Kamanan'ın gelişiyle aldığı süreyi iki oyuncuyla paylaşmak durumunda kaldı ikinci yarı ancak rotasyondaki yerini kaybetmiş değil Tum. Sivasspor sezonu şampiyon olarak tamamlasa bile ön planda sayılmayacak oyunculardan Tum ama önemli bir rol oyuncusu olduğu gerçeğini değiştirmeyecek bu.

8-Darryl Roberts (Denizlispor): Malta liginde forma giydikten sonra serbest kalmış bir oyuncu olan Darryl Roberts Denizlispor'a geldiğinde beklentiler fazla yüksek değildi futbol kamuoyunda. Biraz araştırmayla aslında reputasyonu kadar düşük kalibrede bir oyuncu olmadığını görebiliyordunuz ancak yine de iyi bir transfer diyebilmek için elde yeterli veri yoktu, taa ki Darryl Roberts ilk yarıya harika bir giriş yapana kadar. Çevikliğiyle, top saklamasıyla takımının en dikkat çeken oyuncusu oldu bu dönemde. Son zamanlarda gol haberleri azalsa da verimli bir transfer gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz Denizlispor'un.

9-Dimitar Ivankov (Bursaspor): Ligin en iyi yabancılarını saydığımız yazıda da bahsettik ondan. Son Galatasaray maçında karizmayı çizse de hala ligin önemli kalecilerinden ve hala milli seviyede forma giyen ender Süper Lig oyuncularından. Attığı goller de cabası. Geçtiğimiz sene Vega'nın koruduğu Bursaspor kalesi için bence güvenilir bir isim Ivankov. Her kalecinin başına gelecek bir hataydı ve bu hata yıllardır bu ligde gösterdiği istikrarlı ve başarılı performansı değiştirmez.

10-Roman Kratochvil (Konyaspor): Denizlispor'un devre arasında verdiği kararın yanlışlığını o dönem de söylemiştim, fikrim değişmedi bu konuda. Yerine gelen oyuncunun yıllarca Denizlispor'da başarıyla görev yapmış, yanındaki bütün yerli stoperlere transfer yaptırmış, istikrar abidesi Kratochvil'den daha fazla bir şey verebileceğini sanmıyorum. Konyaspor da bu fırsatı kaçırmadı tabii, ligin kalburüstü stoperlerinden biri olan Kratochvil'i kadrosuna kattı hemen. Defanstaki katkısının yanında golleriyle de adından söz ettiriyor. Golcü defans oyuncusu kimliğiyle öne çıkıyordu zaten yıllardır, Konyaspor'da da devam ediyor gördüğümüz kadarıyla.

Bonservislerle ilgili veriler temel olarak transfermarkt.de'ye dayanıyor ancak bazı normal transferleri de bosman gibi gösterdiğini de söylemem lazım. Rodrigo Tabata da bosman gözüyor orda mesela. Bu sebeple gözümden kaçmış bazı hatalar olabilir, o yüzden şimdiden mazur görün diyorum. İnternetimle ilgili sorunumu bazı arkadaşlarım yanlış anlamış, maddi bir sıkıntıdan dolayı değil direkt olarak telekom kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorum, muhtemelen yarın akşama kadar düzelecektir arıza. Yine de düşünceli mesajlarınız için çok teşekkür ederim, bu işi bu kadar zevkle götürebilmemin en önemli sebebi bu güzel mesajlar zaten. Kıyıda, köşede tuttuğum birkaç yazı birikti, onları da internetim tamamen düzeldikten sonra asarız bloga. Şimdilik bu yazıyla idare edin...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

apaç dedi ki...

stopere geçip, kalbime bir ok sapladığından beri kewell hakkında kötü konuşmak istemiyorum; ama madem lafı açılmış, overratedin hakkını overratede verelim.

kewell, elimizde pek bir alternatif olmadığından listeye girebilir; ama asla dillendirildiği kadar kaliteli bir futbolcu değildir.

evet iyi bir sol ayağı var, futbolu da biliyor; ama hepsi bu.

buraya kadar da biraz karizma, biraz da taraftarda oluşturulan yılların yıldız özlemiyle geldi zaten.

mesela son antep maçında yaptığı asisti sabri yapsa ''balını si.eyim sabri, önümüzdeki 4 hafta gene ilk 11'desin'' denilirdi.

ama kewell yapınca ''süper solak'', ''kız olsam veririm'', ''ikinci hagi'', ''kewell futbolcuysa sabri ne?'' oldu.

lan top antep'li defans oyuncusuna çarpıp baros'a gelmiş, neyin asisti, neyin dahiliğı!?

yabancı hayranlığı sığlığına girmeyeceğim; ama bu denli bir açlık, bu denli bir ''amaann canım yıldız olsun da nasıl olursa olsun''culuk var bizim taraftarımızda.

şimdi soruyorum size:

bu adamda hız var mı? hayır.

bu adam çalım atabilir mi? hayır

bu adam bekine yardım eden, güçlü bir premier lig kanadı imajında mı? hayır

günümüzünü moda akımı olan ters kanatta oynamabilme yetisine sahip mi? o da hayır.

peki ne yapar bu adam?

işte ara ara sürpriz kafa golleri atar. soldan iyi buldumu vurur ve yıldızdır.

hepsi bu kadar.

ha bir de çok karizmadır. dövmeler filan..

bir kez daha söylemek istiyorum:
bu adamın yaptığını rashad sadıgov, umut koçin ya da rızvan şahin tipinde, nayıldızlığında bir futbolcu yapsa ''ne işi var bu lavuğun galatasaray'da, defolsa da kurtulsak'' olurdu.

ama kewell yaptığı için ''seni veren allah'a kurban olayım. yerim ben seni, yerim, yerim'' oluyor.

türkiye'de yakışıklı, yıldız futbolcuların yaşama hakkıdır işte bu.

başka bir şey değil.

apaç dedi ki...

10 çok geldi. bu da benim top 5'im.

-fabio bilica: kral teknik direktörün en bi kral transferi. daha da bir şey yazmak istemiyorum hakkında.

-erhan güven: öncelikle söyleyeyim, bosman olmayabiilr. ama bosman olmasa da bosman gibi bir transfer olma ihtimali yüksek. mehmet çakır olayı hepimizin malumu. budaklandırmadan, erhan'a dönüyorum tekrar. kendisi sevdiğim beklerdendi zaten. bu sene de aykut balonu devreye girene kadar takımla orantılı güzel bir performansı vardı. 2 numarayı ona veriyorum. helal-i hoş olsun.

-daniel braga: denizlispor'un ön liberosu bu, bizden yani. araştırmadım ama herhalde bedavaya bitirildi transferi. hatta hakkında annesinin ölümü üzerine futbola bir süre ara verdiği, araya giren en az ali şen kadar değerli dostlar sayesinde futbola döndürüldüğü gibi bir anektot da mevcut. ne kadar şehir efsanesi ya da ne kadar şehir efsanesi değil bilemeyeceğim tabii.

-souleymanou: iyi kaleciydi zaten. tolunay'la, eren'le, ali turan'la daha bi kendini buldu.

-okan buruk: 5'e tamamlamakta güçlük çektim ve sırf bu yüzden aldım okan'ı, itiraf ediyorum. kendisine her dem özel bir sevgim olmuştur zaten. illa bir neden söylemem gerekirse de takıma çok iyi abilik yapıyor ayrıca zeki korkmaz'ın çıkşında da çok büyük payı var, der; kaçarım.

Mithra dedi ki...

listedeki en kaliteli isim tabii ki Kewell.Galatasaray belki bu sene oyun anlamında vitesi küçültmüş olabilir.Ama ya o da olmasaydı ne olurdu halimiz?

Bilica ve Troisi de iyi paraya satılır.Bu açıdan en iyi 2 transfer gibi görünüyor.

tobias dedi ki...

bilica nın sene sonunda sözleşmesinin bitiyor olması lazım. meira nın yerine iyi bir tercih olabilir.
james troisi ye bir miktar para verildi diye biliyorum. ayrıca ısaac de var ama performansı ile listeye girer mi muamma tabi.

çağrı dedi ki...

İvankov Bosman ile transfer oldu ama kendisine ödenen para çok büyük.Maddi anlamda pek bişey değişmedi Bursaspor için,iyi bi kaleci kazandılar ama...
Song'un ise gönderilmesi taraftarıydım miyadını doldurduğunu düşünüyordum zira.Yerine alacağımız yıldız stoperden verim alamayacağımızı düşünememişim.
Troisi daha ilk maçında kendini gösteren bi futbolcuydu,yaşı da henüz 20.Newcastle altyapısından genç oyuncu alıp,parlatıp satmak önemli meziyet.Cavcav'ın tükenmeye yüz tutan havasına biraz daha oksijen katar bu çocuk.
Bizim büyücü ise tam bir piyango zaten...

Adsız dedi ki...

benim ilk 3'üm şu şekilde olurdu:

1-kewell
2-bilica
3-song

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Harry Kewell çalım atamazmış.Böylece bunuda öğrenmiş olduk...

kapalıüst dedi ki...

galatasaray bu yıl şampiyon olamayacaksa (ki muhtemelen olamayacağız) bu tamamiyle song-meira değişiminden olacak. song gibi bir cengaver bırakılır mı yahu!!!

Adsız dedi ki...

senin anlattığım futbolcu bülent akın apaç.4-5 yıl önce ayrıldı takımdan.kewell başka.sene başında liverpool'dan geldi.avustralya'lı, solda oynuyor.

Adsız dedi ki...

Bursaspor biraz daha zorlasa listeyi dolduracak

father vic dedi ki...

apaça şu konuda katılıyorum..kewell da hız yok kewell da çalım atma özelliği fazla yok..ama şu konuda ayrılmak zorundayım çünkü bu eksiklikleri kalitesizlikten değil 5 sene boyunca yaşamış olduğu skatlıklardan dolayı kaynaklanıyor..leeds unt ile oynadğımız yarı final maçlarından aklıma kazınan 3 şey vardır..zafer,2 ingilizin ölümü ve harry kewell..o zamanlar dünyanın en iyi kanat oyuncularından biri olarak gösteriliyordu..sürati adam eksiltmesi ve şutlarıyla..liverpoola gelişi olay oldu ve o kadar sakatlık yaşamasına rağmen sahalara döndüğünde ilk 11 de oynadı ya da tam hazır olmadığı için oyuna sonradan girdi ki buna şampiyonlar ligi finali de dahil..tamam kewell eski kewell değil..eski süratinden eser yok ve bu da adam eksiltme özelliğine bi darbe vuruyor ama benim gözümde kalite farkli bişeydir..derler ya kumaşı iyi die..tüm bu eksiklerine rağmen şu an ligde alexle beraber en kaliteli oyuncudur..ve her top tutuşunda o klişe gelir aklıma..kumaşı çok kaliteli..liste de çok iyi olmuş bence..1.liğide hakedene verdiğin için tebrikler lion

Related Posts with Thumbnails