Leo Franco Transferi & Morgan De Sanctis

Uzun zamandır kaleci transferi gündemde ve listenin en tepesinde Leo Franco vardı. Bugün ön anlaşma imzalandığı haberleri yerli basına düştü ama esas kaynağın El Mundo Deportivo olduğunu, bu habere güvenerek işi bir adım öteye taşıdıklarını okumak zor değil. Esas kaynak olarak bu haberi almak lazım. Ne demişti El Mundo Deportivo peki, ona şurdan bakabilirsiniz.

Adnan Sezgin'in açıklaması ise az önce geldi. Ön anlaşma haberinin doğru olmadığını, Leo Franco'nun görüştükleri kalecilerden biri olduğunu açıkladı. Burdan yapılacak çıkarım Leo Franco transferinden önce De Sanctis'le ilgili. Resmi bir ağızdan ilk defa bu kadar net biçimde kaleci transferi girişimleri doğrulandı, bu da De Sanctis'in Galatasaray'daki son 5 maçını çıkardığı anlamına geliyor. Ben bu noktada De Sanctis transferinin maliyeti ve yapılış biçiminin sorgulanması gerektiğine inanıyorum. 550 bin euro gibi bir kiralama bedeli verdiğiniz kaleci üzerinde hiçbir hak iddia edemiyorsanız ve Sevilla'dan bonservis önceliğini almamışsanız buna en basit tabirle işbilmezlik denir. De Sanctis'in forma şansı bulduktan sonra bizlerce yani Türk futbol kamuoyunca ekstra bir performans gösteremediği için başarısız bulunsa da maç kondisyonunu ve piyasasını toparlayacağını ön görmek için düz mantık yeterlidir. Bu transferde ipler Galatasaray'ın elinde olmalıydı en baştan, yani kararı Galatasaray vermeliydi. Bu De Sanctis'in performansından bağımsız bir olgu.

İkinci olarak De Sanctis'in bir-iki şanssız gol yemiş olmasına rağmen Galatasaray kalesinde düşünüldüğü kadar kötü bir performans sergilediğine kesinlikle inanmıyorum. Kalecilik meziyetlerini gösterdiği birçok maça şahit oldum ve bir Taffarel seviyesinde olmasa da Galatasaray kalesini koruyabilecek kalitede bir oyuncu olduğunu düşünenlerdenim ben. Türkiye'ye de alışmışken bir sezon daha kalemizi yeni bir isme emanet etmek kalite olarak arada uçurum yoksa benim kriterlerime göre yanlış hamle olacak. Mondragon sonrası sendromu hala devam ediyor, 2 seneyi tereddütler içinde kaybettik, umarım yeni gelen kaleci, bu Leo olur olmaz bilemem, istikrarlı olarak 2-3 sezon kalemizi korur.Leo Franco'nun Türkiye referansları pek iyi değil, özellikle 9 sene önce Hagi önderliğindeki Galatasaray'a karşı gösterdiği performans onun yetersiz bir kaleci olarak akıllara kazınmasına neden oldu ancak unutulmaması gereken şu ki Leo Franco o dönem 23 yaşında ve Avrupa tecrübesi olmayan bir kaleciydi. Bugün ise yıllarca İspanya'da forma giymiş ve takımlarının 1. kalecisi olmuş, hatalarını ve eksiklerini törpülemiş bir oyuncu. Atletico Madrid gibi kalburüstü bir kulüpte Coupet gibi bir kaleciyi arkasında tutuyor. Açık söyleyeyim, Güney Amerikalı kalecilerle ilgili hep bir tereddütüm vardır, Leo Franco da bu oyunculardan biridir ama Galatasaray karşısındaki performansıyla asılıp kesilmesinin yanlış olduğunu söylemek lazım.

Leo dışında birçok kaleci ismi geçti, hatta bazılarına burda yer verdik. O yüzden transfer netleşmeden yazmama niyetindeydim ama görünen o ki en ciddi aday Leo Franco. İsmi geçen kalecilerden Le Mans'ın kalecisi Yohann Pele'yi tercih ederdim ben ki o da sözleşmesi biten bir oyuncu. Leo Franco daha çok İspanya kariyeriyle öne çıktığından maliyeti de performansından üstte olacaktır haliyle. Beni esas endişelendiren İspanya çıkışlı oyuncuların Türkiye'de yaşadığı uyumun her zaman beklendiği düzeyde olmaması. Buna istisna olarak elbette Hagi ve Popescu'yu gösterebiliriz ama bunun karşısına koyabileceğimiz bir sürü örnek var. Arjantinli olması da gündeme gelebilir bu noktada ama yıllardır İspanya'da oynayan bir oyuncu olarak artık Avrupa kültürünü benimsediğini sanıyorum, bu anlamda ligimizde başarısız olan Arjantinli oyuncularla aynı kefeye koymamak lazım.

Lafın kısası benim çekincelerim var Leo Franco'nun transferiyle ilgili ama hemen köprüleri atmamak lazım, aklımızdaki Leo Franco imajıyla değil performansıyla değerlendirmek lazım. Bu sene yeterince Atletico Madrid maçı seyretmedim, seyrettiklerimde de dikkat etmemiştim Leo Franco'ya. İspanya'ya hakim arkadaşlardan dinlemek daha da önemlisi izlemek bizi en doğru fikre götürecektir. Sizin yorumlarınızı da bekliyorum hem De Sanctis, hem de Leo Franco'yla ilgili.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

24 yorum:

Temur dedi ki...

Uğur

Galiba her Galatasaraylı gibi hem senin hem benim Leo Granco denilince aklına Mallorca maçı ve yediği 3 aşırtma gol geliyordur. Lakin özellikle son 3-4 sezondur kendini geliştiren bir kaleci oldu. Bununla beraber saçma goller yese de De Sanctis önünde istikrarlı ve formda bir savunma ile çok iyi bir kaleci seçimi bana göre. Kalli'nin ilk altı ayı'nda ki Orkun'u hatırlar isek önündeki sağlam defans hattı ile ligin en az gol yiyen kalecisi durumundaydı. Keza özellikle deplasmanlarda çok önemli performansları vardı bu sene Morgan'ın. Benfica, Hertha Berlin, Hamburg ve Bordeaux deplasmanlarında takımın en iyi 2 oyuncusu arasına hep giren oyunlar sergilemişti.

Temur dedi ki...

bu arada bende nasıl bir ön yargı varsa adama karşı Franco yerine Granco yazmışım. Ön yargı kötü bir huy :)

adozzi21 dedi ki...

Kesinlikle De Sanctis'ten iyi bir kaleci değil. Zaten De Sanctis'e niye kötü kaleci yakıştırması yapılıyor anlamadım bir türlü..

Adsız dedi ki...

Ben De Sanctis'i tercih ederim. Bonservis problemi nedir onu da anlamadım. Adamın sözleşmesi bitiyor sene sonu, kendisi de istiyor zaten. Bizde arada sırada yaptığı hataları sene sonu dönecek olmasından dolayı kafasını toplayamamasına bağlıyorum. Kafası hep başka yerdeydi bence. Hep söyledim, eğer Galatasaray'ın sözleşmeli futbolcusu olursa daha iyi performans sergiler Morgan.

Confeng dedi ki...

Ağzınıza sağlık güzel bahsetmişsiniz durumdan. Ben ilk maçından beri De Sanctis'in arkasında oldum. Zira De Sanctis hem kalesinde hem de takım içindeki uyumu, maç içindeki yönlendirmeleriyle şu anda ligimizde bulunan en iyi kaleci bana göre. Ancak "istatistiğe bakma" hastalığına yakalanmış bir takım kişiler, çok kolay gol yiyor diye eleştirip durdular kendisini. Hatta sık sık geçtiğimiz yıl kaleyi koruyan Aykut ve Orkun'la kıyaslamaya gittiler. Geçtiğimiz yıl hemen hemen kesintisiz oynayıp uyumu tam anlamıyla sağlamış Servet - Emre Güngör - Mehmet Topal üçlüsünün arkasındaki Kaleci De Sanctis olsaydı, biz ne Leverkusen'den 5, ne Sivas'tan 3 yerdik. Bunu kimse göz ardı etmemeli. Ben De Sanctis'i en azından 1-2 sene daha görmek isterim kalede, ama önündeki savunma da adamakıllı yapılandırılmalı.
Leo Franco'ya gelince, gene istatistiklere bakıp konuşacak olursak Atletico Madrid şu anda İspanya'nın en çok gol yiyen 3. takımı konumunda. Yani Sanctis hakkında istatistiklere dayalı konuşan kişiler çıkıp diyecek ki bu kaleci de çok gol yiyor, De Sanctis kötüydü, bu da kötü. Şimdiden bu tür yorumlara prim verilmemesi gerektiği kanısındayım. Leo Franco 7 sene önce gösterdiği 1 maçlık performansı ne olursa olsun şu anda da bizim ligimiz için kalburüstü bir kalecidir. Şampiyonlar Ligi'nde oynama şansımız çok düşük olduğundan, Uefa için de yeterlidir. İlk bakışta "yeterli" bir transfer gibi duruyor yani bana göre ama gelecek için "iyi" bir transfer mi bunu sizin de söylediğiniz gibi uyum problemleriyle başa çıkabilmesinden ve sergileyeceği performanstan sonra görebiliriz.

Berk Tuna Tertipli dedi ki...

Öncelikle merhaba,

Leo Franco'yu biraz açmak isterim. Refleksleri, fiziği ve kalecilik yetenekleri olumlu. Karşı karşıya pozisyonlarında da hareketli olması itibariyle başarılı diyebiliriz. Ayrıca, kesinlikle çizgi kalecisi değil ve -klasik tabirle- bir libero gibi ataklar kestiğini görebiliriz. Bu, tabi ki bazen olumsuz sonuçlar doğurabiliyor, yediği aşırtma gol sayısı bir hayli fazla.

Karakterleri ve kariyerleriyle bu tarz oyunculara her zaman olumlu bakmışımdır. Türkiye'nin sıkıntısını yaşadığı kültürlü oyuncu profiline uyan, takım içindeki arkadaşlığı rahat kurabilen bir isim.

İstatistikleri kötü gözüküyor ama Coupet'i yedek bıraktığını ve önündeki rezalet savunmayı unutmamak gerek. Bu iş birazda savunmanla alakalı.

Leo Franco Atletico taraftarları tarafından da sevilen bir isim, La Liga'nın ve Premier Lig'in kalburüstü takımlarında ki her 1.kalecinin de Türkiye'de rahatlıkla oynayacağına inanıyorum ayrıca.


www.berktuna.blogspot.com

Adsız dedi ki...

geçtiğimiz yılların müzmin yedeği acil durum çekici güzel insan emre aşık'ın sanırım 20 küsür maç yaptığı bir sezonda kaleci performansını sorgulamak adil bir davranış olmasa gerek.geçtiğimiz yıl servet sezonun tümü,song 1. emre 2. yarı neredeyse firesiz tüm 90 dakikaları oynadılar(gerçi bu da sıradışı olmuş ya).bu yıl nazar değmesin hepsi taş gibi(!) olduğu için ön alandaki oyuncuların verimliliği bir türlü skora tam olarak dönüşemedi.bu ortamda cech,buffon ya da cesar olsa da kötü görünürler.bir de üstüne takım ın savunma dirayeti kağıt helvadan hallice olunca de sanctis'in performansta bir türlü istediğimiz kıvama gelemedi.aynı açıdan örneğin kayseri,sivas gibi takım savunması çok iyi olan ekiplerde her kaleci kendi performansını aşıyor.

kısaca adamın performansını olumsuz etkileyen çok faktör vardı bence.tüm bu şartların altında bence başarılıdır ve ne çıkacağı belirsiz leo franco'ya tercih edilmeli sanki.bundan bağımsız olarak bence bizim seviyemizdeki takımlar için ideal bir kaleci de sanctis.orta-orta üstü bir oyunu her maç sahaya koyar,mondi gibi maç almaz belki ama maç verdiği de olmaz.

Cenky dedi ki...

Galatasaray'ın bundan sonraki transfer stratejisi bellidir, üzerine boşuna çene yoruyoruz bence. Bonservisi olmayan, diğer seçenekten daha az paraya oynayacak adam gelecektir takıma. Bu isim Leo Franco'dur an için, geliyorum derse alınacaktır. Şu günden sonra Galatasaray kimseye bonservis ödemez, belki takas yapar ama para vermez. O yüzden Franco mu Sanctis mi yerine bedavaya aldığımız adamlar ne kadar verimli olabilecekler onu tartışalım.

Adsız dedi ki...

de sanctis gelmeden önce palop'un yedeğiydi. leo franco ise coupet'i yedekte bırakıyor ayrıca de sanctis italya milli takımı 3. kalecisi iken leo franco (yanlış bilmiyorsam) arjantin milli takımı as kalecisi. bunlar bir miktar kıyas şansı veriyor ama her oyuncu da her takımda aynı performansı vermiyor tabii ki. şahsen sanctis'in performansından ben memnunum her kaleci sezon içerisinde şanssız goller yer. taffarel de yemişti leo franco da yiyecek. de sanctis'in şanssızlığı yediği şanssız goller hep önemli gollere denk geldi.(kayseri(e), fenerbahçe(d), hamburg(e) maçları gibi). sonuç olarak maliyet durumları da göz önüne alınarak en doğru adım atılmalıdır. bu arada bir kalecinin 9 sene önceki performansının eleştirilmesini gülünç buluyorum...

UzunPaslar dedi ki...

leo franco kesinlikle kötü bir kaleci değil tıpkı de sanctis gibi. ama ne zaman ne yapacağı belli olmayan kaleciler ikisi de. aralarında büyük bir fark yoktur bence, de sanctis'in bonservisi sorunken bonservissiz bir oyuncu leo franco'yu takıma katmaları bence gayet mantıklı.

apaç dedi ki...

orkun o kaleyi her türlü doldurur.

en azından morgan dirayetsizi gibi kaleye gelen her 3 topun 2.55'ini içeri almaz.

bir de neymiş, buffon'un yedeğiymiş..

ferhat odabaşı'nın bandanası olamaz bu adam.

neyin buffon'u, neyin yedeği!.

Nevzat dedi ki...

Sizleri bilmiyorum arkadaslar ama benim kanim kaynadi Morgana. Bence GSde cok iyi uyum kurdu. Bunun en iyi örnegi bence son Ankaraspor macinda oldu. Seyircisiz oynadigimizdan sahada konusulanlari daha iyi duyabildik. Mesela ASnin attigi golden tam önce herhalde Mehmet Topala birseyler demisti. Allahalla filan demisti ve beni güldürmüstü. Tabi gol olunca pek gulesim gelmedi

kaleciligine gelmisken diyecegim yok. Hata yapmis olabilir ama tum takima bakarsaniz hata yapan oyuncu bir hayli cok. Aralarinda DeSanctis en az hata yapanlardan.
Benim görüsüm, DeSanctisi tercih ederim. Helehele Francoyu Santander macinda 5 gol yerken görunce.

mondo trasho dedi ki...

eğer denildiği gibi yılda 2,5 milyon euro alacaksa bonservissiz diye sevinmeye gerek yok. üç senede normal alacağından çok üstünde para alacak böylece. diyelim 1,250 normal şartlarda bu adamın dururmu ki bence öyle... her sene 1,250 zarar X 3 sene=4 milyon euro... yani bu adama 4 milyon euro bonservis öder galatasaray ki buna ben en kibar haliyle "enayilik" derim.

sunshine dedi ki...

Burada önemli olan konu gelecek sezonun teknik direktörünün belli olmamaması.Gene Adnangiller kafalarına göre başladılar transferlere.
sanctis konusunda gelince birinci yarı önünde sabit iki tane defans vardı ama sonuç ortadaydı.Geçen sezondan sadece iki maç söyleyebiliyorsunuz leverkusen orkun kaledeydi sivastan 3 yenen maç aykut kaledeydi.Sivas maçında song kendi kalesine attı onu heralde julio sezar olsa gene yerdi.Başka maç gösterebilir misiniz ama ben sanctisin hatalarından demet yaparım.geleni aldığı maçlardan.diyeceğim şudur ki getirecekleri kaleciler aykut ve orkundan iyi olmayacaktır ama yokmu bizdeki yabancı sevdası.yabancı olsunda 5 lira fazla olsun.

Adsız dedi ki...

Amanteramco; Aykutun berbat yan top zaafı var.Yan topa çıkmadığı için yediği bir sürü gol sayarım.Önemli maçlarda yaptığı bir sürü hata sayarım .En önemlisi hiçbir zaman kalesini terkedip topu uzaklaştırmaz.Çok eleştirdiğimiz volkan demirel bile zamanında kalesini terkediyor.Aykutun hemen hemen her maçta kalesini terkedip topu alması gerekirken hiçbir zaman yapmamıştır.Aykut ve Orkunu geçin diğerlerinden daha kötü bu ikiside.Aykut geçen yıl son haftalarda iyi oynadı.Çünkü defans sağlam takım iyi oynuyordu hepsi bu.(+)

çağrı dedi ki...

Ne Aykut'muş be kardeşim.Sarı saç,manken gibi vücut ve kuvvetli reflekslere sahip olmak yetiyor demek ki bu iş için.Başka herhangi bi üstün vasfını görmedim de kendisinin.Ha bir de "Gelecek kalecinin benden daha iyi olması lazım,Buffon ve Cech takımında kaldığına göre transfer yapılmayacaktır" açıklaması vardı...

lowrider dedi ki...

Valla benim icin Morgan , Fener macinda kavga esnasinda kendini yere atan Semih'i 2 eliyle cuval gibi kaldirdigi an 5 yillik sozlesme imzalardim

father vic dedi ki...

de sanctise baktığımda kalede pancu kadar kaleci duruyor..arkadaşlarla maç izlerken sabriyle ikisine top gelirken şöle bi yerimizden doğruluoz ve sonunda genelde gülüorz..karşı karşıyalarda açılma konusunda dünyanın en saçma sapan stiline sahip..resmen yüzü koyun yere uzanıo..yerden 30 cm yukardan giden bi top kesinlikle gol oluyor..bjk maçında delgadodan yediği gol ya da gb maçında yediği golde açıkça gözüküo..ayrıca 2 örnek daha vericek olursam yine bjk maçında holoskodan yediği golde ayakta kalsa göğüsüne gelicek topa(18m den vurulan bi top)saçma sapan yere eğilip hamle yapmaya çalıştı..ts maçında da colmanın attığı top kendi hizasına gelirken yani elini olduğu yerde havaya kaldırsa eline çarpacak topa da gereksiz yere sola doğru uçarak olduğu yerden gol yedi..top havalanıp ters direkten auta giderken de topa bakarken genelde direğe çarpacak kadar da kalecilik vasıflarında yoksun bi isim..yani diyeceğim leo franco çok ii bi kaleci diil belki ama sanctis den daha kötü olucaına ihtimal wermiorm..bence aykut da orkunda santcisden daha iyidir..illaki yabancı kaleci alıncaksa ankaraspordan senecky alınsın..hemde ligimizi tanıyan çok yeterli bi kaleci..

father vic dedi ki...

ayrıca unutmuşum..adsız ın yorumunda görünce hatırladım..kayseri maçında da yediği gol..20 metreden 30 cm havadan gelen topa yine yüzü koyun yatarak müthiş bir gol yemeyi başarmıştı..bu adamın gs de işi olamaz..olmamalı

Gala's dedi ki...

de sanctis konusunda hiçbir hak iddia edilmemesi gerçekten çok kötü. nasıl bu hata yapılır anlamadım ama onun son maçalrı olduğu bir gerçek. leo ise sanıldığı kadar kötü olmadı bence

Adsız dedi ki...

Father vic; söylediklerinde haklılık payı olmakla beraber şunu da ekleyebilirdin.Santics Konya maçında harika kapanarak bülent bölükbaşının topu saçma sapan vurmasını sağlamıştır veya bunun gibi 15 tane daha şey sayarım.Birebirlerde inanılmaz alan kapatıyor rakip oyuncu vuracak yer bulamıyor vurunca da anca üstüne gidiyor ya da 30 metreden yukarıya.Santicisi beğenmeyebilirsiniz de Aykut gibi bir kaleciyle nasıl kıyaslanabilir ki bu adam.Aykut yan toplarda sıfırdır ani çıkışlarda sıfırdır.Bir kaleci de olması gereken en önemli 2 şey aykutta yoksa ondan kaleci falan olmaz.Santicse gelince kötü gollder de çok yedi ama kurtardığı maçta çok.Aklıma gelmişken sayiyim.Berlin Benfica Ts Bordo ilk maç.Hamburg ilk maç.A.gücü İbb Konya Kayseri ilk maç G.antep.Bu kaleci 5 uefa maçında hem de oynadığımız rakipler şampiyonlar ligindeki rakiplerden farkı yok sadece servetin hatasından 1 gol yemiş.Nasıl olmuş bu peki.Santics berbat değildir normal dersiniz anlarım bize daha güvenilir kaleci lazımsınız dersiniz oda olur ama çok kötü kaleci aykut daha iyi demek bambaşka bir şeydir .(+)

father vic dedi ki...

aslına bakarsan dediğinde şöle bi haklılık war..kaleyi iyi kapatıyo ama sadece enlemesine çünkü boylu boyunca yatıyo yere..ama akıllı bi futbolcu topun biraz altına girip bi vuruş yaptıında gol kaçınılmaz oluyor ama türkiyede böle futbolcuların sayısı bi elin parmağını geçmez o da ayrı konu..avrupa maçlarına gelince..skibbenin o kadar yerden yere vurulmasına katılmayışımın sebebidir o maçlarda alınan skorlar ve yenen sadece 1 gol..ama bunlarda santcisin benfica maçındaki o harika kurtarışı dışında ekstra bi hareketi yoktu..he bi de olimpakos maçının son dakikasında nası dengesizce çıkıp kaleyi boşalttığı da göz ardı edilmicek bi hataydı her ne kadar gol olmasa da..adamlar bi kere geldiler onda da şanslı olmasak kaleci hatasından gidiodu 2 puan ki özgüven kırılmasıyla beraber tura bile malolabilirdi..diceğim şu santcis kötüdür ve ayrıca yabancıdır..aykut iyi değildir ama yerlidir..geçen sezon son 8 maçta sadece sivas maçında 3 gol yedi die(7maç gol yemedi) ve bunlardan biri hatalı die kaleyi ona teslim etmemek yerine palop gibi vasat bi kalecinin yedeğini yabancı kontenjanı doldurarak alınması büyük bir hatadır..ben aykutu tercih ederdim santcise..ama bu aykutun iyiliğinden ziyade santcisin kötülüğündendir..yoksa iyi bi kaleci şiddetle gereklidir..

Adsız dedi ki...

Doğru sadece enlemesine kaplıyor Gb maçında da aynı tarz yemişti.Katılıyorum bugün de hata yaptı ama sadece benfica dediğine katılmıyorum.Berlin maçında da inanılmaz oynadı.Bordo ilk maçında da harika kurtarışlar yapmasa zamanda çıkmaları sakinliği yan toplarıyla gayet iyiydi.Hamburg ilk maçında da çok önemli kurtarışlar yaptı.Takım o kadar berbat ki bence en az eleştirilmesi gerekenlerin başında.Herkesden daha çok çabalıyor bence.Bunu seyircisiz maçta daha da öğrendik şabani bariş şu bu çık bende vb. gerçi kalecinin yapması gereken şeyler zaten bu arada unutmadan Bülent iStifa!!!!!!!

lugatiweb dedi ki...

bence genel olarak site verimli

Related Posts with Thumbnails