Arka Bahçe: Azerbaycan Ligi

Ligimizde isim yapmış ama daha sonra piyasasını kaybedip unutulmuş birçok isim için bir çıkış noktası Azerbaycan Ligi. Rasim Kara'nın Beşiktaş sonrası Azerbaycan'a gitmesi bu lige giden yerli oyuncuların sayısında da artış yarattı. Bu oyunculardan en bilineni şimdilerde Lig TV'de yorumculuk yapan (ya da yapmaya çalışan) Oktay Derelioğlu. Jübilesi de zaten Beşiktaş ile Hazer Lankeran takımları arasında oynanmıştı.

Azerbaycan Süper Ligi 14 takımla oynanıyor ve lig lideri Azerbaycan'ın en bilinen takımlarından Inter Baku. Azerbaycan'ı Şampiyonlar Ligi elemelerinde temsil eden takımdı geçen sene Inter Baku, elemelerde son yıllarda yaptığı sürprizlerle dikkat çeken Rabotnicki'yi 0-0 ve 1-1'lik skorlarla geçtikten sonra Partizan karşısına çıktılar. Partizan'ı eleselerdi Fenerbahçe'nin rakibi olarak ilginç bir işe imza atabilirdi Azeri ekibi ama Partizan'ı elemek onlar için pek de kolay bir iş değildi, 1-1 ve 0-2'lik skorlarla elendiler zaten. Yalnız ben Süper Lig kısmına taktım esas, genlerden bir fantezi midir, yoksa kendini tatmin etme aşkı mıdır, bilemedim.UEFA sıralamasını bu sene 41. sırada tamamladı Azerbaycan, geçen sezon 42. sıradalardı. Yeni sisteme göre Şampiyonlar Ligi elemelerine 1, UEFA Ligi elemelerine 3 takım yolluyor Azerbaycan. Şampiyonların kendi aralarında oynayacağı 4 turlu yeni eleme sistemine 2. turdan katılacak Azerbaycan şampiyonu, yani bizim ikincimizle karşılaşma ihtimalleri yok ön elemelerde. Lig ikincisi ve üçüncüsü 4 turlu UEFA Ligi elemesinin ilk turundan elemeye katılırken kupa galibi 2.turdan başlıyor.

Benim asıl derdim tam olarak Azerbaycan Ligi değil tahmin ettiğiniz üzere, benim derdim Türkiye Ligini düzenli olarak besleyecek bir nevi pilot lig arayışı. İngiltere bu işi İskandinav ligleriyle görüyor, Almanya ise Bosna, Polonya ve Sırbistan liglerinden beslenen bir yapıya sahip. İspanya Portekiz ve Güney Amerika liglerinden gelen oyuncuların hedef ligiyken bizim ligimizi gerçek anlamda parlatabilmemiz için etrafımızdaki ufak liglerin, hatta Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi Balkan liglerinin hedef ligi ve Avrupaya açılış noktası haline gelmemiz gerek. Suni transferlerle kendimizi Avrupanın en büyük 6. ligiyiz diye kandırmaya nereye kadar devam edebileceğiz, orası soru işareti. Hoş, o suni altıncılık bile Rusya'ya kaptırıldı ya, geçmiş olsun...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Adsız dedi ki...

ahmet dursun inter baku de degil khazar lankaranda oynuyor bildigim kadariyla ..

pclion dedi ki...

Evet, hata yapmışız. Geçen gün Inter Baku-Hazar Lankeran maçını izledim de, aklımda ordan yanlış kalmış...

Turgay Keskin dedi ki...

Devran Ayhan, Fatih Sonkaya, Ivan Cvetkov'da Ahmet Dursun gibi Khazar Lankaran'da forma giyiyor.Bu arada Neftchi Baku'de de Suat Usta ve Ali Cansun Begeçarslan yer alıyor.Ben de bununla ilgili bir şeyler yazmıştım.

http://puanyadapuanlaristiyoruz.blogspot.com/2009/04/ahmet-azerbaycanda-dursun.html

salva dedi ki...

sevgili PcLion,

Bakû'de yasayan ve biraz da bu ulkede ki futbolu takip eden birisi olarak, nacizane bir iki ekleme ve düzeltme yapmak istiyorum.

ilk önce bu ülke hakkında ki guncel bilgileri www.pfl.az sitesinden takip edebilirsin.

Ligin mazisi iyi olan en fazla taraftarı olan takımı Neftçi'dir.

Bu takıma sene ortasında Ali Cansun,Suat Usta ve Levent Kartop geldi. Fakat Levent'in ömrü pek uzun sürmedi. Kocaelispor'a Reşad Sadıgov ile beraber transfer yaptı. Suat her maç banko oynasada Ali Cansun henüz bir tempo yakalayamadı lakin gollerine devam ediyor.

Inter Baku ise burada ki en buyuk bankanın(IBA) 2 takımından birisi. Diğeri ise pilot takımı sayılan ve aralarında ki maçları aslında İnter Baku'ye satmasa şampiyonluğa oynayabilecek olan Simurg.

Türkiye'de yaygın olarak bilinen Hazar Lenkeran ise Palmali grubunun takımı ve ligin en fazla para harcayan takımı. Baku dışında Lenkeran ilinin bu takımının çok güzel bir stadyumuda var. Bu takımda ise şu anda Ahmet Dursun, Devran,Göksel ve Fatih Sonkaya oynamaktalar.

Şampiyonluğun en büyük iki adayından birisi olan Baku takımında ise idari heyet,altyapı hocaları ve menajer (Tunç Afşar) Türklerden oluşsada henüz bir Türk futbolcu bu takımda oynamıyor. Sanırım gelecek sene 1-2 Türk bu takımda görebiliriz.

Rasim Kara'nın sezon başlamasına 1-2 hafta kala, resmen satıp Lenkeran'a kaçtığı, Karabağ takımında ise sağaçık Sedat Şahin adlı Türk futbolcu vardır.

Ligin sonlarına doğru yer alan Bakılı takımında ise hala hayret içerisinde bu takımda ne işi olduğunu anlamadığım Beşiktaş altyapısından yetişmiş 26 yaşında ki(Abdul)Kadir Öz oynamakta. Aslında buraya gelen ilk Türk futbolcusu olup 3 sezondur burada olmasına rağmen sanırım askerlik durumu nedeni ile yarım sezonunu burada geçirdiğini düşünüyorum. Gerçekten fundamentali ve yeteneği ile o takıma fazla olmasına rağmen maalesef takımının kötü olması nedeni ile o da bir şey yapamıyor. Tahminim gelecek sezon, Bank Asya'ya transfer yapmaz ise burada ki kafa takımlardan birinde oynayabilir.

Turan takımında da Lenkeran'dan kiralanan 87 doğumlu Muharrem Erdoğdu bulunmakta. Fiziği düzgün ve defansta tandem oynayan Muharrem ikinci yarı takımın dirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Adsız dedi ki...

beyler azerbaycan ligni hangi kanal veriyor?

ismail dedi ki...

aztv'den maçları takip edebilirsiniz arkadaşlar.bu futbolcu arkadaşlardan kimse kalmadı azerbaycanda bildiğim kadarıyla.en başarılı olanları lenkeranda kısa dönem oynayan oktay derelioğlu ile gebele ve bakılı takımlarında oynayan kadir öz oldu.gelen arkadaşların azerbaycan futboluna çokta katkı sağladığını söyleyemicem...hocalarımızda burda göstermiş oldukları performansla gelecek diğer antrenörlerin önünü kesmiş durumda.son umut bülent korkmazdı oda hayal kırıklığı ile döndü,yazık...

Related Posts with Thumbnails