Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi Yolu: Torba 3,5


Öncelikle, özlemiştik... Şampiyonluk bir yana, Galatasaray ve Şampiyonlar Ligi’ni aynı cümle içinde kullanmak dahi büyük bir keyif. 6 senedir buruk bir özlemle ve kıskançlıkla dinlediğim Şampiyonlar Ligi tema müziğini bu kez heyecanla dinlemek, o kura çekimi günü binbir türlü hesabı yapacak olmak şimdiden sabırsızlandırıyor adamı.

Sonra ise elbette torba hesapları... İki senedir büyük fiyaskoların doğal getirisi olarak ilk 30 sınırına dayandığı takım sıralamasında büyük bir düşüş yaşayan ve 38.615 puana kadar gerileyen Galatasaray’ın yumuşatılmış Platini sisteminde dahi üçüncü torba şansı sadece üç seneden gelen puanlarla doğal olarak zor ancak hâlâ imkansız değil. Özellikle Galatasaray’dan düşük puana sahip takımlardan Almanya’da Dortmund, Fransa’da ise Montpeiller’nin doğrudan Devler Ligi biletini kapması Galatasaray’ın lehine oldu ve muhtemel dördüncü torbanın üst sıralarına taşıdı. Ön elemelerde seribaşı takımların kazanılacağı düşünülürse Galatasaray şu anda 4.torbanın ikinci sırasında yer alıyor. Bu da üstünde yer alan takımlardan ikisinin herhangi bir şekilde gruplara kalamaması halinde Galatasaray 3.torbada yer alacak demek.

Bu sürprizlerin gerçekleşebilmesi için iki yolu var. Birincisi henüz sıralaması kesinleşmemiş liglerde puanı Galatasaray’dan yüksek bir ekibin bu şansını kaybetmesi, ikincisi elemelerde puanı Galatasaray’dan düşük bir ekibin Galatasaray’dan daha yüksek puanlı bir takımı eleyerek gruplara girmesi. İkinci seçenek için ise iki farklı yol var: Şampiyonlar ve Şampiyon olmayanlar elemeleri.

1-Yunanistan ŞL Play-offları ve Panathinaikos
Sıralaması kesinleşmemiş Avrupa liglerinden sadece Yunanistan'daki bir ihtimal Galatasaray için gerekli kriterleri sağlıyor; o da 50.920 puanlı Panathinaikos’un ocak dışı kalması. Yunanistan’da şampiyon normal sezonda belirlendikten sonra 2 ila 5.sıra arasındaki takımlar play-off oynuyor ve zirvede yer alan ekip Şampiyonlar Ligi’nin “Şampiyon olmayanlar yoluna” katılmaya hak kazanıyor. Şu andaki puan durumuna göre Panathinaikos iki maç kala grupta 8 puanla lider, buna karşın 7 puanlı PAOK, 6 puanlı AEK ve 5 puanlı Atromitos’un hâlâ kupa 1 şansı var. PAO gruba 4 puan avantajla başlamasına karşın avantajını kullanamadı ve puan avantajına sahip olsa da yerini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Galatasaray’ın buradaki şansı AEK de dahil olmak üzere üç ekibin de takım puanının 38 binden az olması, yani Galatasaray’ı otomatikman bir sıra yukarı atacak olması. Üstelik bu üç takımdan birisi Yunanistan adına elemeye giderse Fenerbahçe’nin elemeye katılması halinde seribaşı olacağı anlamına geliyor.

2-Elemelerdeki ihtimaller
a) Basel
İlk 12 sıra dışında kalan ülkelerin şampiyon takımlarının katıldığı elemede Galatasaray’dan puanı yüksek tek ekip İsviçre temsilcisi Basel. Eğer Basel, iki ön eleme turundan birinde elenirse Galatasaray’ın beklediği sürprizlerden birisi gerçekleşmiş olacak ancak özellikle bu sezonki kadronun edindiği Avrupa deneyimi düşünülürse bunun epey düşük bir ihtimal olduğunu da unutmamak gerekiyor.

b) Şampiyon olmayanlar elemesi
Şampiyon olmayan takımların elemesi sürprizlere, dolayısıyla Galatasaray’ın beklentilerine daha açık. 38 bin puanın üzerinde bulunan takımlardan Braga, Dinamo Kiev ve Spartak Moskova ikişer; Tottenham, Udinese ve Lille ise birer eleme oynayacak. Bu elemelerden gelecek beş takımdan ikisinin Galatasaray’dan düşük puanlı takımlardan olması halinde diğer hesaplara hiç gerek kalmadan otomatikman üçüncü torba yolu açılacak ancak bu pek de kolay değil. Bu ihtimali gerçekleştirmeye en yakın takımlar ise Malaga ile Borussia Mönchengladbach. Sadece bir eleme oynayacak bu ekip gruplara kalmayı başarırsa bu doğrudan Galatasaray’ın işine geliyor. Öte yandan Galatasaray çok değil, sadece 0.400 puan daha fazla puana sahip olabilseydi Lille (38.835) ile Udinese’nin (38.936) kazanma ihtimallerini de cebine koyacaktı. Bu eleme döneminde epey canımızı yakabilir.

Toparlamak gerekirse Galatasaray’ın torbası henüz kesinleşmiş değil ve 3.torba ihtimali hâlâ sürüyor. Özellikle kısa vadede Panathinaikos’un durumunu takip etmek, sonrasında ise elemelerde beklentilere uyan sürprizlerin gerçekleşmesini ummak gerekiyor. Üçüncü torbaya girmek bir prestij olduğu kadar Juventus, Ajax, Olympiakos gibi ekiplerle eşleşmek yerine alt torbadaki takımlardan birini seçmek demek, bu da hiç küçümsenecek bir avantaj değil. Kısacası bekleyelim görelim, şimdilik torbamız 3,5.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

26 yorum:

Sinan Kolat dedi ki...

daha yazıyı okumadım, birazdan okicam ama dün şampiyonluk kutlamalarında düşünüyordum "artık Uğurun yeniden torba-katsayı-puanlama yazıları başlamalı" diye. artık başlayabilirim :)

Mert Kuyumcu dedi ki...

Uğur,

Ellerine sağlık. Bu istatistikleri nereden çekiyorsun?

Sevgiler.

SportArc dedi ki...

Reis Basel için İsveç temsilcisi demişsin. Ben de hep karıştırıyorum bu İsveç ile İsviçre'yi :)Panathinaikos için şansımız da baya varmış ama 2. bi takım daha lazım sadece bu PSG'ye yarayacak.

pclion dedi ki...

Sinan, eheheh, eyvallah :)

Mert, puan durumu Maçkolik'ten, sıralamalar için faydalandığım siteler için yanda bir sayfa var, oradan bakabilirsin.

Modern, vallahi o yorgunluğun üstüne yazı yazmak için deli olmak lazımdı, sırf keyfime sabahın 6'sında yazdım :) Elim gitmiştir, o kadar olur artık...

AtaKan dedi ki...

benimde geçen gün aklıma geldi.seneye acaba hangi torbadan katılırız kura çekimine diye.sonra tahminen bende böyle bir sonuca vardım.3. torbaya son anda girebiliriz diye.bilgiler için teşekkürler.
bu arada en son şampiyonlar ligi maçını 2006 yılında oynadık.gerçekten büyük bir başarısızlık örneği.hatırlıyorumda bir ara portoyla birlikte şampiyonlar ligine en fazla katılan takımdık.inşallah tekrar düzenli olarak şl de oynayan bir takım oluruz.

erdincbiyik dedi ki...

Anderlecht'i unutmuşsun sampiyon grubunda onlarda elenirse işimize gelir

la mano de dios dedi ki...

fenerbahçe açısından bakınca da play-off 1i geçince,play-off 2de 2.torbada olmak daha iyi gibi duruyor.udinese lille ve malaga gibi dişi takımları görünce insan çekinmiyor değil.galatasaray açısından 3.torbaya çıkma ihtimali çok yüksek bence.düşüşteki bi d.kiev ve ön elemelerde yamuk yapmaya aday bir panathinaikosu görünce yüksek ihtimal 3.torbada olur diyorum.tabi grup aşamasında 4torbadan bjk misali wolfsburg tarzı bir takım gelmesi durumunda da bu hesapları yapmanın anlamı kalmıyor herşey sahaya dönüyor o da ayrı.

ultras/Movement dedi ki...

Puan,hesap,sıralama iyi güzel de Platini kapıyı kapatırsa Türk takımlarına, o zaman esas kıyamet kopacak...
Bu arada Fatih Terim'in sözüyle bitireyim: Şampiyon olmak istiyorsanız 1. torbaymış, 4.torbaymış fark etmez, herkesi yenmelisiniz:)

Lev dedi ki...

Bu durumda fenerbahçe'de etkilemiyor mu bizi? gruplara kaldıkları taktirde 4. torbada üstümüze çıkıyorlar gördüğüm kadarıyla?

Lev dedi ki...

Bir de ek olarak 4.torbada da bir dordmund- gerçeği var ajax-juve den kaçalım derken dordmund'a denk gelmek de lanet ettirir heralde 3.torbaya:)

Yener dedi ki...

Harika bir yazı,milliyet gazetesi boş durmamış tabi;

http://spor.milliyet.com.tr/f-bahce-elenirse-g-saray-/spor/spordetay/15.05.2012/1540575/default.htm

Adsız dedi ki...

eline sağlık kardeşim

Adsız dedi ki...

Seni daha iyi yerlerde görmek isterim saygılar Mehmet Derviş

Adsız dedi ki...

Taraflı yazılarla olmuyor paşam

pclion dedi ki...

Erdinç, Anderlecht eğer Bayern şampiyon olursa doğrudan katılıyor, henüz bizle bir işleri yok onların.

La mano de dios, Fenerbahçe için de bir değerlendirme yazdım, Fenerbahçe’nin değişkenliği daha kısıtlı ama şansı epey yüksek bence.

Sabri abi, eğer bunları düşünürsek zaten hiç futbol düşünmeyelim, dükkanın kapısını çekip çıkalım :) 1.torba ile 4.torba fark eder, Fatih hoca orada oyun ve düşünce yapısını ortaya koyuyor ama kurada bacaklarını yaslayıp da seyretmiyordur. Dünya Kupası’nda Brezilya çıktı, yarı finalde kaldık. Belki Almanya’nın yolundan gelsek finale çıkacaktık, niye Brezilya’yı ister insan o durumda misal?

Lev, Fenerbahçe zaten çıkacaksa şu an kendinden yüksek puanlı bir takımı eleyecek, o da Galatasaray’ı etkilemez. Eğer seribaşı olursa durumlar değişir, o ihtimalleri de yukarıdaki yazıda yazdım. Dortmund sıkıntı ama Juve de ondan aşağı değil :) Alt taraftan Partizan tipi bir takım çekme şansı da var üstelik.

Yener, yazıyı yazdığım gün Milliyet’e uğramıştım, Taktik ekinde tahmin yapıyorum ben. Muhabbeti haberleştirdiler herhalde, kaynak benim yani, doğrudur :)

Adsız ve Mehmet Derviş, çok teşekkürler.

Son adsız, taraflı takım puanı analizi. Sözün bittiği yere geldik, inecek var. Bir yukarıda da Fenerbahçe için olanı var, orada da Fenerbahçe’nin tarafındayız herhalde...

erdincbiyik dedi ki...

Bunu bilmiyordum teşekkürler bilgi için.

Adsız dedi ki...

Bak arkadaşım burada Fenerbahçe Galatasaray tartışması olsa kimi savunacağın açık bütün gsliler aynısınız haklı olsanız da olmasanız da sizden dürüstü doğrucusu yok değil mi

Umut dedi ki...

Eger Chelsea Sampiyonlar ligini kazanirsa Tottenham gidemiyor Sampiyonlar Ligine...

Adsız dedi ki...

Böyle cevap veremez kalırsın iste sizi seneye çimlere gömeriz eminim ilk önce Ağustosta süper kupada sonra lig Türkiye kupası derken seneye Fenerbahçe'nin yılı olacak bakalım seneye de aynı yazılar yazacak misin Sampiyon Fener

pclion dedi ki...

Normalde yayınlamam da teşhir edeyim dedim. Benim de cevabım bu...

erdincbiyik dedi ki...

Neden bütün Fenerbahçe taraftarı Galatasaray'ı böyle çok kıskanıyor ??

Adsız dedi ki...

Başkan ben böyle karışık uzun yazılar okumayı sevmem sen söyle hele bir bizim PSG, Club Bruge ve Milanla aynı gruba düşme ihtimalimiz nedir?

Lev dedi ki...

danimarkada işler değişti...son haftaya Nordsjaelland önde giriyor..copenhagen ön elemeye kalabilir bu da bizim için yararlı bir gelişme olacak.

harun dedi ki...

anderleth de şampiyon eşleşmelerinde onunda elenmesi işimize gelir şu anda basel-cluj,limassol-anderleth,malaga-panathinaikos,mönchengladbach-dinamo kiev eşleşmelerinde basel,anderleth,pana,dinamo kiev takımlarından en az 2 si elenirse 3. torbadayız diye biliyorum

Adsız dedi ki...

az kaldı 3.torbaya

Demirdöküm Servis dedi ki...

Bu Takımdan hiçbirşey olmaz deli dana gibi koşmayla olmuyor bu işler sıfır çekeceğiz gibi geliyor bana.

Related Posts with Thumbnails