'Yeşil' Kart: İngiltere 1-1 ABD

İngiltere'nin son yarım saatteki kabızlığını bir an için yok sayarsak aslında hikayesi bol bir maç izlediğimiz kesin. Capello'nun iki tercihi merakla beklenmekteydi; forvet hattı ve kaleci. Kaleci seçimini Robert Green'den yana kullanan kurt hoca Wayne Rooney'nin bir adım önüne Emile Heskey'i dikerek maç kadrosunu şekillendirmişti.

Maç başlar başlamaz görüldü ki yarattığı tüm aksaklıklara rağmen epey iş gördü Heskey. Golde Steven Gerrard'a servis ettiği top dışında indirdiği hava toplarıyla Rooney'i rahatlattı. Rooney'nin Lennon'a servis ettiği enfes bir top vardı golden hemen sonra, onun arkasındaki isim de aslında Heskey'di. Beceri kısıtından dolayı birkaç pozisyonda istediklerini beceremese de fiziğini kullandığı her pozisyonda rakibini ezdi ilk yarıda, bu da Capello'nun beklentilerini karşıladığı anlamına geliyor olsa gerek.

Bugünkü İngiltere Milli Takımı dizilişi açıkça gösteriyor ki 'çift yönlü orta saha' klişesinin çıkış noktaları Steven Gerrard ve Frank Lampard, Capello tarafından farklı rollerde değerlendiriyorlar. Orta sahanın ortasına koyduğunuz, çift yönlü gidip gelen, mekanik adamlar değiller bunlar. Lampard defans hattından topu alan, hücumda klasikleşmiş feyk hareketiyle kendini şutunu yapan bir orta saha, Gerrard ise aralara sızmak için fırsat kollayan, Lampard'dan en az bir 10 metre önde oynayıp forvet hattını çoğaltmakla görevli hücumcu orta saha. Bu görev paylaşımının özellikle maçın ilk devresinde verimli olduğunu not düşmeli.

Bu iki artıyı koyunca, Wayne Rooney de bitirecek pozisyon bulamasa da servisleriyle, top kontrolleriyle oyunun içinde olunca İngiltere için ABD'ye büyük ölçüde üstünlük kurmak iş değil. Fakat Capello'nun öğrencilerini yakan arkalarındaki adam Robert Green oldu. Hayatımda birçok kaleci hatası gördüm ama bunun kadar kötüsü sanırım az vardır, hele ki dünya kupalarında. Altidore ve Donovan'ın ayağına bakan ABD için bundan iyi servis olamazdı. Yeşil adam kendi kariyeriyle beraber bütün İngilizlere büyük bir dabe indirdi.

İlk yarıda sol tarafta aksayan James Milner'ı SWP ile değiştiren Capello'nun ilk hamlesi Carragher'ı King'in yerine oyuna almak oldu. Arka alanda daha tecrübeli iki ayak istediğinden mi, Altidore karşısında King'e güvenemediğinden mi bilinmez, daha 45. dakikada hamle sayısını teke indirdi İtalyan hoca. Gittikçe yavanlaşan, zaman geçtikçe kondisyonları maça daha fazla etki eden ABD'nin de katkısıyla gittikçe yavanlaştı oyun. Son bir umutla Crouch'un oyuna alınması yetmedi.

İngiltere adına en temel sorun topu ayağında tutmakta çektiği zorluk. Maç 80'lere geldiğinde topla oynama yüzdeleri 52-48'di. Topu ayağında tutmak, üretmek zorunda olan takım için feci rakamlar bunlar. Topun hakimiyetini kaybettikçe, oyundan düştükçe bu sefer ön alana yığdığınız adamların etkisi de azalıyor. Son 10 dakikada oynanan doldur boşalt futbolu ise ayrı bir rezalet (Tardini jargonuyla kepazelik). Capello'nun işlemeyen sol kanatla beraber çözüm bulması gereken problemin başında bu geliyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

siriusjames dedi ki...

King sakatlanmış sanırım Cezayir maçında oynayamayacakmış, öyle bir şey okudum sanki Uğur.

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba Uğur,

Maç öncesi yaptığın tahmin, 2005 yılında ilk kez Milli Takım maçına Kolombiya karşısında çıkan Robert Green tarafından maalesef tutmadı...

Çok hoş bir başlık atmışsın maçın konusuna! Şimdi David James'i mi göreceğiz kalede? Bir diğer çarpıcı konu ise, Fabio Capello'nun hücumda Heskey'i ne kadar da olumlu kullandığı... Adam hâlen daha o bildiğimiz gücünde!

İyi geceler.

Spooky dedi ki...

Lampard-Gerard ikilisi hakkındaki tespitlerine katılmakla birlikte çok verimli olduklarını düşünmüyorum. Özellikle ilk yarının büyük bölümünde orta sahayı ABD kontrol etti. Belki takımın geri kalanından destek alamadıklarını söyleyebiliriz ama şampiyonluk adayı olan bir takımın daha çok topa sahip olmasını beklerdim.

Heskey'i hücuma çıkarken kısa yol olarak kullanmak yani topu tutup dağıtmasını, kafa toplarını almasını beklemek son derece gerçekçi ve mantıklı ama ben 4-5-1 dizilişine yöneleceğini bekliyordum. Milner aksayınca giren SWP de top kaybedip kritik anlarda etkisizleşince aklıma sonraki maçlarda Carrick'i görebilir miyiz sorusu geldi.

Spooky dedi ki...

Bu arada iki günde tezahüratlı maç izlemeyi unutmuşuz vuvuzela beynimizi yıkamış. İngilizler tezahürat yaparken mutlu oldum :)

pclion dedi ki...

Sirius, haklısın, zaten başka türlü bir anlam verebilmek zor bu hamleye. King de iyiydi bence zaten.

Mert, Green beni de yaktı. :) İddaa oynamıyorum gerçi, yine de beklentilerimin yakınında geçti maçların büyük çoğunluğu. Hedef maç tahmini her zaman daha kolay.

Arda, bence kanatların daha büyük payı var bu top konusunda. Feci top kaybediyorlar, Gerrard ve Lampard da top kapma makinesi değiller. Gerrard'ı sola kaydırıp Carrick girebilir dediğin gibi ama Carrick girerse takımın hücum seçeneği azalacak. Capello ne yapar, beklemek lazım...

Adsız dedi ki...

Philips girdi takım bi anda kötüleşti nerdeyse bütün topları kaptırdı 20 kez çalım denedi birinde geçti sadece

Related Posts with Thumbnails