Meksika: Peru '05, Kanada '07 & Güney Afrika '10

'Altın jenerasyon' Dünya Kupası dönemi daha sık kullanılan futbol tanımlamalarından biri. Yerli yersiz kullanımını bir kenara koyarsak aslında ülkelerini Dünya Kupası vitrinine taşımış bazı jenerasyon bu övgüyü daha kupa başında hak ediyorlar. Slovakya'nın Marek Hamsik, dün ülke futbolunun gündemine damga vuran Miroslav Stoch, Vladimir Weiss Jr. gibi oyuncularını kapsayan 87-89 jenerasyonu bunlardan biri olmaya adaydır mesela.

Bu ülkelerin dışında bir de  belli bir başarı geleneği olan ülkeler var. Meksika'yı ben o grup içinde tanımlarım. Yaklaşık iki saat sonra vitrine çıkacak Meksikalılar'da gözler yeni jenerasyonun üstünde olacak. Bu jenerasyon bize de pek yabancı değil. Nuri Şahin, Caner Erkin, Tevfik Köse gibi adamların parladığı, Türk futbol tarihinin en başarılı alt yaş takımlarından biri olan 2005'teki Peru U17 Dünya Kupası'nda boy gösteren takımın rakiplerinden biriydi Meksika. Brezilya ve Türkiye'yle beraber 88-89 jenerasyonun en iyilerine sahip olan Meksika, o şampiyonada bizim uzatmalarda mağlup olduğumuz Brezilya'yı finalde 3-0'la geçerek kupanın sahibi olmuştu.

O takımın devamı niteliğinde olan, 2007 yılında Kanada U20 Dünya Kupası'na katılan ekipten bugünkü milli takıma geçiş yapan oyuncusu sayısı beş: Giovani dos Santos, Carlos Vela, Javier Hernandez, Hector Moreno ve Efrain Juarez. Bu oyunculardan sadece Javier Hernandez Peru 2005'te şampiyon olan kadroda yer almıyordu. İki takım da Jesus Ramirez tarafından çalıştırıldı ki bu bile Meksika'nın bu jenerasyona belli bir istikrarla yatırım yaptığının göstergesidir. Bizim hocamız Abdullah Avcı, Bank Asya'daki İstanbul BB'ye 'terfi' ederken Meksika Federasyonu Jesus Ramirez'i takımın başında tuttu. Ortada baya bir fark olduğu da açık.
Meksika Milli Takımı'nın geleceği şu an onların elinde. Bu onların ilk Dünya Kupası deneyimi olacak ve önümüzdeki iki kupada yer alacak kadronun temel parçaları olacaklar. Ev sahibi Güney Afrika ile yapacakları maç ile başlayacak bu serüven bence kupanın en ilgi çekici hikayelerinden biri...

Geçen hafta İtalya'ya karşı hazırlık maçı oynayan kadro: (İlk fotoğraf)
(İlk sıra, soldan sağa) Efrain Juarez, Paul Aguilar, Carlos Salcido, Giovani Dos Santos, Javier Hernandez. (İkinci sıra, soldan sağa) Carlos Vela, Rafael Marquez, Oscar Perez,Gerardo Torrado, Francisco Rodriguez, Ricardo Osorio.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

Umut dedi ki...

gio'nun bonservis opsiyon süresi ne zamana kadar bilgin var mı?

Adsız dedi ki...

dos santos'un bonsevisini almamamız benim cok canımı sıkıyor.. takımdan da yönetimden de sogudum.. umarım stoch vakasında hüsrana uğradıktan sonra dos santos'un bonservisini almak için uğraş veririz..

QuaresmA dedi ki...

Şu anda izlediğim Dos Santos Galatasaray'da niye böyle oynamıyor veya oynayamıyor ?

Teknik direktör, taktik, ülkeye alışamamak mı ? Benim oyum yerli oyunculardan yeterli desteği görememesine. Arda'yı satıp Gio'yu satın almak en mantıklı hamledir şu noktada.

pclion dedi ki...

Meksika'daki rolü farklı çünkü. Keita'nın olduğu yerde Giovani bu şekilde oynayamazdı zaten.

Gio'nun bonservis bedeli bizim bildiğimizin üstündeymiş. 8 milyon avro. Üstelik bildiğim kadarıyla 11 Haziran'da, yani kupa sonuna kadardı opsiyon...

Neco dedi ki...

Ömer Catkic'in ne isi var resimde?

Related Posts with Thumbnails