Fenerin Caner'i: Sol Açık Mı, Sol Bek Mi?

Galatasaray'ın 4 milyon avroluk opsiyonu kullanmayacağı belli olduğundan beri Caner Erkin için iki ihtimal vardı. Fenerbahçe ya da Beşiktaş... Bugünkü Bank Asya yazısında da söyledim. Türkiye'de selam verilen oyuncunun değeri 4 milyon avrodan başlıyorsa zirvede geçmese de gayet sağlam bir kariyeri olan, milli takım görmüş 22 yaşındaki bir adam için kelepirdir. Galatasaray bu riski bilerek aldı, sonuçlarına katlanmak da bu kararı verenlere düşüyor.

Sol açık olarak Caner
"CSKA'nın Caner Erkin için Manisaspor'a ödediği 4 milyon euro transfer bedelinin esnekliği kısıtlayacaktır ancak yerli piyasasındaki ciddi rekabet bu civarda bir bonservisi ödemeye hazır kulüplerin olmasını sağlayacaktır. Senaryo işini biraz abartırsak er ya da geç büyük liglere kapağı atacak olan Arda Turan sonrası dönem için sol kanat rotasyonu adına hedef oyuncu olabilir Caner, çok da iyi olur."

Yukarıdaki alıntı blog arşivinden, Mart 2009'da söylenmiş "Rusya'daki Yabancı Sınırı & Bizimkiler" başlıklı yazıda. Uzun süredir kaderinde Türkiye'ye döneceği yazılı olan bir adamdı Caner Erkin, fark yaratabilecek bir hamleydi. Bu hamlenin Galatasaray'dan gelmesi beni sevindirmişti ama ne Caner bu fırsatı tam anlamıyla değerlendirebildi, ne de kendisine uygun bir rol bulup takıma girebildi.

Caner Erkin'i iki farklı başlık altında incelemek lazım aslında. İlki kendisini rahat hissettiği bölge olan sol açık. Caner'in Galatasaray forması altında gösterdiği en başarılı performansların bu bölgede, özellikle ilk yarının son haftalarına doğru olduğunu hatırlayalım. Trabzonspor kupa maçı bu performansın zirvesidir. Takımda sadece Harry Kewell'ın kotarabildiği ikinci forvet rolünü üstlenebileceği, sağ kanadın hareketlerine göre pozisyon alıp bitirebileceğini, bunun yanı sıra sahaya enerji koyabileceğini göstermişti o maçta.

Ne var ki bu ümitleri haftalar geçtikçe boşa çıkardı Caner. Tamam, belli meziyetleri Türkiye standartlarının üstünde bir oyuncu olabilir ama saha görüşü bu kadar kıt, tercihleri bu kadar mı kötü olur bir oyuncunun? Takımdaşlarının pozisyonuna hiç bakmadan kestiği anlamsız ortalar bir yana, yanındaki oyuncularla anlaşmakta güçlük çektiğini, pas alışverişinde sorunlu bir adam olduğu notu düşülmeli.

Yukarıda dediğim gibi, bu Caner'in neden kafalardaki Caner olmadığını anlatıyor ama şu andaki Caner de eğer bonservis bedeli 2 milyon avroysa hem girilebilecek bir risk, hem de gerektiğinde 15-20 maç forma giyebilecek, değerli bir rotasyon oyuncusudur. Benim fikrim Fenerbahçe'nin bu yatırımdan zararsız çıkmayacağı yönünde.

Stoch'un dış beki Caner?
Herkes onun Galatasaray deneyimi sonrası sol açıkta değerlendirileceğini düşünüyor olabilir ama Aykut Kocaman'ın aklında başka bir fikir de olabilir. Bu transferi aslında Miroslav Stoch paralelinde değerlendirmek gerek. Sol açıkta Stoch'u yedekleme ihtimalinin yanı sıra özellikle hücuma ekstra bir katkı gerektiğinde işletilebilecek bir formül de Caner-Stoch kanadıdır.

Filmi biraz geriye saralım. U17 takımından çıkışı sol açık orijinli olan Caner Erkin, Ersun Yanal himayesinde Arda Turan'a benzer bir gelişim süreci geçirip sol bekte değerlendirildi, o dönemin en değerli deneylerinden biriydi bu. Arda Turan Galatasaray'a dönüp harikalar yaratırken o da 6 ay içinde, henüz 18 yaşındayken CSKA'nın yolunu tuttu. CSKA'ya gidişinde U17 referansının yanı sıra bu çok yönlülüğünün de payı olduğunu düşünüyorum. Zaten Rusya'da görev aldığı maçların neredeyse yarısı sol bek bölgesindeydi. Milli takım havuzuna dahil olması da büyük ölçüde bu sol bek formasyonuna atfendir.

Galatasaray'da Hakan Balta'nın sakat olduğu ya da stopere çekildiği dönemde bu bölgede düzenli şans buldu Caner. Sonuçları ise tam bir faciadır. Bölgesini savunamaması bir yan etki olarak tolere edilebilirdi belki ama Sabri Sarıoğlu gibi rakip savunmayı zorlayan, bu tehdidi sayesinde rakip kanat ve bekin organize hücum yapmasını engelleyen bir oyun stili yok Caner'in. Yani kafalardaki defansif değil ofansif bek imajını Fenerbahçeli dostlar hemen silseler iyi ederler. Önündeki kanat oyuncusuyla iletişimi ise sıfıra yakın. Şöyle söyleyeyim, sol bek Caner Erkin'in sol açık Giovani dos Santos'a en az pas atan oyuncu olarak tamamladığı maçlar var Galatasaray'da. Hem kendi etkinliğini sıfırlayıp hem de önündeki oyuncuyu baltalıyor kısacası.

Tüm bu olumsuz anekdotlara rağmen Miroslav Stoch'un oyun stiliyle bir sol açık gibi oynamaya çalışan sol bek Caner Erkin'i eşleştiren bir taraf da yok değil. Stoch'un sürekli içe kat eden oyunu, kat etmese bile sağ ayağıyla geriye çekip pasları bu şekilde dağıtabilmesi Stoch'la aynı anda sahada olan bir Caner Erkin'i hem daha boş, hem daha etkin bir şekilde oyuna sokabilir. Fenerbahçe adına bu sol bek deneyini anlamlı kılabilecek tek makul argüman bence budur.

Son olarak toparlarsak Fenerbahçeliler beklentilerini rotasyon oyuncusundan ötede tutmadıkları takdirde iyi bir parça eklemesi olarak öne çıkacaktır ama o kadar... U17'deki Caner Erkin'i izlemek istiyorlarsa bir yerlerden 5 sene öncesinin kayıtlarını bulup izlemeleri gerekecek. Aslında ben bu hamleyi Beşiktaş'tan beklerdim, ön bölgedeki yerli alternatifsizliği had safhadayken. Onlara göre değersiz de olsa Serdar Özkan gibi bir rotasyon elemanını kaybetmişken Caner Erkin burayı doldurmak için iyi bir alternatif olabilirdi. Fenerbahçe'nin de işini asgari düzeyde görecektir. Tüm bu öngörülerin dışına çıkmak, olumlamaları boşa çıkarmak ya da "bir cacık olmaz" diyenleri susturmak ise Caner Erkin'in elinde...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Selocan dedi ki...

Sol kanada acil bir bek almazlarsa orası kevgire döner. Ne Caner ne de Santos tam bir bek. İkisi arka arkaya oynarsa hele sıkıntı olur kesin...

sembolist dedi ki...

Dik başlılığından kaynaklanan,'ben bilirim,kimseye pas atmam' tripleriyle, Emre-Lugano-Bilica-Topuz gibi benzerlernin yanında fenerbahçe vitrini için bulunmaz bir isimdir Caner..

TribunselSevda dedi ki...

Caner bek , Santos Açık ;)

ensarkocc dedi ki...

fenere imza atar atmaz eski takımı için "o takım" demesi, bence fenere gitmesinin birinci nedenidir.

Adsız dedi ki...

Walla oyuncuların neden bi takım kendisini istemiyimce niye o takımı düşman ilan etiğini anlamış değilim canerin kişiliği gereği galatasaray da iken kalmak istiyorum diye en vayi çeşit röportaj verip fenerbahçeye gidince ben kalmak istemdim galatasarayda demesini anlaya biliyorum ama uğur giderken söyledikleri beni turk futbolcusunun futbolu buraktıktan sonra adından daha fazla kullandı türkiye de kimse futbolculara hatır göstermiyor lafını kendi işlerine gelince nasıl unuttuklarını görmek üzücü.Fenerbahçe için garip olansa herkez bize karşı deyip türkiyenin antipatik futbolcularının toplanma merkezi haline geldi.

Adsız dedi ki...

bu kdr ucuza alınmış bi oyuncunun birşey kaybetirmiyceğine katılıyorm hele caner bu haliyle bir anadolu takımında oynasa bu fiyatın çok çok üstünde alına bilceğini de düşünüyorum ama caner sol back oynarsa Fenerbahçe bazı şeyler kaybede bilir.Bir de caner sanki huzursuzluk yaratan bir adam gibi geldi bana yanlış düşünüyo olabilrim ama galatassarayda olduğu sürece bende bu izlenimi yaratı sonuçta manisada ki ve cskada durumunu bu kdr yakından takip edemedik

Related Posts with Thumbnails