Bülent Uygun'un Bucası

Her lig kendi karakterine uygun teknik adamlar yaratır. Bülent Uygun da Türkiye Ligi'ni çözmüş, doğru bir alan savunması, güçlü bir forvet ve hücuma katkı veren iki bekle zirve yolunun açılacağını çözmüş bir hocadır. Çenesinin düşüklüğü, ucuz ve anlamsız söylemleri Sivasspor döneminde başını çok ağrıtsa da en azından saha içinde hakkının pek verilmediğini düşünüyorum.

Bülent Uygun'un en iyi becerdiği iş ise açık ara transfer. Futbolculuğunun ardından biraz da ülke içindeki 'bağlantılarını' kullanarak adım attığı menajerlik işini iyi kıvırmış olması ona teknik direktörlük döneminde çok şey kattı. Kaç paraya hangi kariyerde ve kalitede oyuncuların gelebileceğini biliyor, kendini ip piyasa dinamiklerine kaptırmıyor. Bence Süper Lig'in ihtiyaç duyduğu profilde bir teknik adam. Kulüpler profesyonelleşmiyorsa kulüpte ağırlığı olan bir hoca bence ülke şartlarında iyi bir çözüm.

Buca'ya gelişi şu yüzden önemli. Sivasspor'da elinde Şampiyonlar Ligi vizesi olsa da istediğiniz yabancı oyuncuyu ikna edebileceğiniz bir şehir yok elinizde. Bouzaza, imza attığının ertesi günü bavullarını topladı, gitti. Birçok kalburüstü adam düşünülse de hiçbiriyle anlaşma sağlanamadı. Biz o dönemki Sivasspor'la bugünkü Buca arasında Sivas lehine bir fark olduğunu içerden görebiliyoruz ama bence yabancılar bu farkı dışarıdan göremiyorlar. Görebildikleri kendilerine davranış şekli, çokça para ve kalacakları şehir/ev. Türkiye'ye gelmeye karar verdiyse Buca'ya oyuncu getirmek bence çok daha kolay.

Orta sahaya Jerko Leko alındı ki bu adamı geçen sene Galatasaray alsa buraya yazacağım yazı "tecrübeli, iş yapar" minvalinde olurdu, Türkiye standartlarının üstünde bir adam. Euro 2008'de Hırvatistan kadrosunda da yer alıyordu. Son iki senede az forma şansı bulması bence çok da önemli değil. Ayrıca Standard Liege'den Mulembo imza atmış. Standard Liege'i Sinan için birkaç kez izledim ama benim gözüme takılmamıştı. Verileri ise baya etkileyici. Belçika U21'de forma giymiş, Standard ile 120 Belçika Ligi, 3 Şampiyonlar Ligi, 4 UEFA Ligi maçına çıkmış. 23 yaşındaki bir sol bek için fazlasıyla tecrübeli. Standard referansı yeter zaten Türkiye için.

Bunun dışında iki tip yerli transfer ağırlıkta. Eski tüfekler ve alt liglerden toplanan yetenekler. Musa Aydın ve İbrahim Dağaşan'ı almışlar fakat bunlar kadar önemli olanı 2B'de, 3.Lig'de sivrilen adamları toplamaları. Ozan İpek'i de Kahramanmaraşspor'dan almıştı Buca. Darıca Gençlerbirliği'nden aldıkları Oğuz hakkında güzel şeyler okumuştum, Buca'da izleyeceğiz artık. Takımın altyapısından gelenleri, Veli Kızılkaya'yı, Sercan Kaya'yı (Soyadlar Yahşi Batı esprisi gibi oldu yalnız) düşününce bu sene Buca izlenesi bir takım olacak. Geçen seneye benzemezse tabii...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Elbette niyet kötü değil, ama Buca'da ikamet eden biri olarak başlık küfür gibi geliyor bana.

Neyse, Buygun gidene kadar zaten desteklemeyeceğim.

pclion dedi ki...

Orası öyledir tabii, ben bile ilk duyduğumda rahatsız olmuştum ama yapacak bir şey yok. Türkiye burası, kulüplerin kimlikleri o kadar keskin çizgilerle belirlenmemiş. Kendini biraz yontarsa ve saha içine bakabilirse bence iyi bir organizasyon olabilir Buca...

TA dedi ki...

''Her lig kendi karakterine uygun teknik adamlar yaratır. Bülent Uygun da Türkiye Ligi'ni çözmüş, doğru bir alan savunması, güçlü bir forvet ve hücuma katkı veren iki bekle zirve yolunun açılacağını çözmüş bir hocadır. ''

bu manu sistemi değil mi??? :)

güçlü bir forvet: rooney
hücuma destek veren bekler(kanat hücumları):valencia,rafael sağda,nani,evra solda.

sivasın hızlı kanat akınları gerçekten çok etkileyiciydi.

pclion dedi ki...

Sivasspor, topu Mehmet Yıldız'la önde tutup beklerle kaleye inerdi, Musa da ince işleri yapmaya çalışırdı. Orta sahada pas yapan bir takım değildi, mümkün olduğunca kestirmeden iş görüyorlardı. Bunu yapabilmek için de gerekli adamlar Mehmet, Abdurrahman ve Hayrettin'di. Demek istediğim bu.

"Manu'yla aynı oyunu oynuyor" yazmışım da ona cevap veriyormuşsun gibi davranmanı anlamadım. :) Her hücum beki kullanan, her tek forvet kullanan takım da Sivasspor mu peki? Chelsea de Sivas gibi oynuyordu o zaman. Her takımın kendine ait farklı bir kimliği var. Bucaspor yazısında da elli paragraf Sivasspor yazmayayım müsadenle, kısaca ne demek istediğimi özetleyeyim.

Sonra uzun yazma diyorlar bir de. :)

Umut dedi ki...

Bir Bucalı olarak keşke senin gibi toz pembe görebilsem her şeyi.
Her takımın ayrı bir stratejisi,her şehrin ayrı bir havası vardır.Hepsi olmasa da transferleri ben de beğeniyorum.
Ama bir takım olabilmek orada duruyorum işte.Belki Abdullah Avcı olsa ; ki Buca'ya geldi.Tesisleri gezdi.Ama Belediye'den kopamadı.Pürüzleri çözemedi.Belki O olsa bu kadar negatif düşünmeyeceğim ama.Ama işte neyse çok doluyum bu konuda :)

http://umutcanuner.blogspot.com/2010/05/izmir-sana-large.html

http://umutcanuner.blogspot.com/2010/06/dur-orda.html

İnşallah sen haklı çıkarsın.Ne diyeyim???

TA dedi ki...

çelsi ile manunun futbolları hiç birbirine benzemez.manunun en önemli özelliği kanat akınlarını mükemmel yapmasıdır.cr7 nani,valencia hep fergusonun istediği hızlı dikine sıfıra inebilen oyuncular.
şaka değil tabi sivas ile manu genelde aynı tarzda oynarlar.tabi oyuncu kaliteleri farklıdır orası ayrı.
sivas mehmet yıldıza her zaman topu ileriye şişirmezdi.mehmet yıldız top sivas defansında iken orta sahaya gelip kanatlardan bindiren arakadaşlarına servis yapıyordu.

manuyla aynı oyun tarzını oynuyor ben diyorum.sen istemeden tarif etmişsin zaten.tebrik ederim.

pclion dedi ki...

TA, açıkçası ilk bakışta alay ediyorsun diye düşündüm. Öyle diyorsan öyledir, Sivas konusunda çok farklı düşünmüyoruz bence...

TA dedi ki...

@umut

endişelerinde haklılık payı var.ama buca bence gerçekci bir yapılanmaya gitti.yani süper ligin karekterini iyi bilen ona uygun bir teknik adam getirdi.
abdullah avcı bile son senesinde süper ligin karekterine uygun futbol oynattı ibb ye. ha ligimiz hollanda ligi yumuşaklığına evrilir o zaman farklı senin düşündüğün tarzda hocalar düşünülebilir.
buca altyapısı mükemmel işleyen bir altyapı.buca bu bakımdan örnek alınacak bir kulüp.
buca+abdullah avcı birlikteliği güzel olurdu elbette.ama buca+bülent uygun birlikteliğide güzeldir.
hızlı kanat bindirmelerini, tempoyu izleyeceğiniz için şanslısınız bence.

not: momha iyi bir kanat oyuncusu ama taliplisi yok.ilginç.

HHKahraman dedi ki...

Bülent Uygun Sivas kadar rahat iş yapabileceği bir takıma geldi. İzmir'in unutulmuş çocuğudur Buca. İzmir kendini Altay'a, Göztepe'ye, Kaf-Kaf'a o kadar kaptırmıştır ki, İzmir denince Buca akla dahi gelmezdi bu seneye kadar.
Ama verimli alt yapısı, iş yapmaya çalışan yönetimi ve zirve yarışı tecrübesini yaşamış Bülent Uygun birleşince bakarsın bir şeyler olur...

steven_stiffler dedi ki...

Uğur yine bir düzeltme yapacağım. Darıca'dan alınan elemanın adı Oğuz. Küçükken birlikte oynamışlığım var fakat son dönemlerde hiç izlemedim.

Mulembo'yu çok merak ediyorum ben de. Bülent Uygun scout sistemiyle transfer yapan bir hoca. İyi yabancılar almıştır mutlaka, geriye verim almak kalıyor.

pclion dedi ki...

Daha yazarken bir hata vardır demiştim kesin. :) Düzelttim Serkan...

Related Posts with Thumbnails