Kısa Vadeli Çözüm: Sabri Sarıoğlu

Dün Ali Sami Yen'de o kadar kötü bir takım izledik ki aslında ne söylesek faydası yok. Bunun bir kadro yapılanması problemi olduğu ortada ve bunu düzeltme, en azından hafifletme şansını da Harry Kewell ve Milan Baros'un sakatlıklarını Avrupa kupası maçları göz önünde bulundurularak giderme ihtiyacı sebebiyle harcadı Galatasaray. Devre arası transfer döneminde aktif olunmasına rağmen temel sorunlara eğilemedi yönetim, takımın eksikleriyle gelen oyuncular arasında eşleşen tek isim Lucas Neill'dı. Bu sebeple bence yakın tarihin en kötü orta sahasına ortalama bir oyuncu bile getirilememesi mevcut durumu hazırlayan en önemli stratejik hataydı. Hoş, şu takımda iki formda orta saha oyuncusu olsa hayallerdeki takım yine olmayacak. Ön taraftaki dağınıklık, defansta Servet Çetin'den başlayan savrukluk da çok ciddi problemler ve ana sorunla bir araya gelince sahaya yansıması çok daha güçlü oluyor ama gövdesi olmayan bir takımda sıra bu sorunlara bir türlü gelmiyor. Galatasaray'ın öncelikli halletmesi gereken sorun bu.

Galatasaray'ın artık alternatifleri tükendi, mevcut orta saha rotasyonunda hiçbir tercihin durumu kotarmaya yetmediğini tecrübe ettik. Ne Ayhan Akman ve Barış Özbek, ne Mehmet Topal ve Mustafa Sarp, Elano ya da oynadığı zaman Arda Turan'ın arkasını doldurmaya yetecek performansı gösteriyorlar, göstermeye yaklaşabiliyorlar. Galatasaray'ın bu sezon oynadığı en organize maç Dinamo Bükreş deplasmanıydı ve o maçın yıldızının 77 pasının 76'sını isabetli kullanan Mehmet Topal olması tesadüf değildi. Lakin Mehmet Topal, son şampiyonluğu getiren, A Milli Takım oyuncusu değil şu anda, kaydettiği aşamayı bırakın, Dardanel'den geldiği gündeki halinden bile geri olduğunu görmemek için kör olmak lazım. Fiziksel bir problemi olduğuna inanmıyorum, tamamen futboldan kopuk bir görüntü çiziyor ve kendi haline bırakarak düzeleceğe de benzemiyor. Son 7 haftada en azından ikinciliği kurtarmak hedefindeki bir Galatasaray'da yer alması da mümkün gözükmüyor. Mustafa Sarp'ın Galatasaray için hala iyi bir kulübe adamı olabileceğini düşünüyorum ama o sezon bu sezon değil, Sarp da Galatasaray'da 50 maça çıkacak kalibrede bir oyuncu değil zaten. Onun problemi tamamen yıpranmışlık ve ne kendine ne kadar iyi bakarsa baksın yapabilecekleri belli. Ayhan ve Barış da bu iki oyuncudan hiç farklı değiller. Barış Özbek kendini yararlı kılan enerjisini ve rakibi bozabilme becerisini sahaya yansıtmak yerine pas hatalarıyla, yanlış tercihleriyle tribündekilere, ekran başındakilere kendisinin futbolculuğunu sorgulatacak duruma geldi. Ayhan Akman geç form tutan bir adam, ezelden beri öyleydi ama formda olduğu zaman takımın en vazgeçilmez oyuncularından biri olduğunu da görmüştük. O Ayhan bu Ayhan değil ve şu dağınık ekipte bir şeyleri bir araya getirecek oyuncunun da Ayhan Akman olduğunu söylemenin gerçekçi bir yaklaşım olduğuna inanmıyorum.

Transfer şansı yokken ve orta saha oyuncularının hali bariz bir şekilde ortadayken bence yapılacak tek hamle orta sahaya çekilebilecek diğer alternatiflere yönelmek olur. Şu takımda enerji ve patlama gücü olan tek insan evladı Sabri Sarıoğlu, bu sezon dişe dokunur ne yaptıysak en büyük pay sahiplerinden birisi de odur. Geçen senelerde oyun dışında her şeyle uğraşan, rakibiyle ve hakemle didişen bu adam oyunu oynamaya çalışıyor ve elinden gelenin en iyisini yapıyor. Sabri Sarıoğlu ideal bir orta saha oyuncusu mudur, hayır. Sabri Sarıoğlu şu haliyle takımın en iyi kanat beki midir, ona da evet fakat mevcut rotasyonu kırabilecek tek isim o ve Galatasaray'ın yapabileceği tek hamle de bu gibi gözüküyor. Vezirini vermiş durumda Galatasaray fakat haftaya mat olmak istemiyorsa bir şeyler yapması gerek ve duygularımızdan bir anlığına sıyrılıp durum değerlendirmesi yaparsak benim aklıma yapılabilecek tek şey Sabri'nin merkezde kullanılması geliyor. Sabri merkezde yer alırsa Keita'ya da yana oynama şansı doğacak, belki orada kullanılacak bir Uğur Uçar takıma farklılık katacaktır. Sabri'nin yanına uzun süredir sakat olmasa Hakan Balta da yazabilirdik, en azından bu dörtlüden mümkün olduğunda uzak kalmış olurdu takım fakat o da Ayhan gibi sakatlık sonrası iyi dönemeyenler listesinde başa oynayanlardan birisi. Ezelden beri Fenerbahçe maçlarındaki gerginliğiyle bilinen fakat tribünü sakinleştirmek için elinden geleni yapan şu fotoğraftaki adam Galatasaray'ın tek umududur. Hem saha içinde, hem saha dışında...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

28 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Şu düşüncenin aynısı maç oynanırken aklıma geldi. Bence denenemelidir, zaten kaybedecek birşey kalmadı. Ama katılmadığım kısım Uğur'un sağ bekte oynaması. Uğur sağ bek oynarsa bu sefer orası aksayacak, çünkü Uğur da "top benden çıksın" kervanından. Sağ beke Lucas'ı alıp merkezde Servet-Emre ikilisini oynatmak bence daha güzel bir tercih olur.

Mustafa Sarp, Ayhan-Arda ikilisinin arkasındayken bu kadar sırıtmıyordu. Ne zaman Elano-Barış-Topal Mustafa'nın önüne gelmeye başladı, o zamandan beri sıkıntı çekiyor. En geride tek başına olsa bu kadar verimsiz olmaz gibi geliyor bana.

JANiTSCHAR dedi ki...

Rijkaart Barca efsanesini yaratan adam değil mi ? peki bu adama Galatasaray'dan önce neden bir avrupa Klubü teklif götürmedi ?

Elano Berezilya milli takımının Banko oyuncusu değil mi ? İyi de bu adam neden Türkiye Süper ligini tercih etmek zorunda kaldı.

Jo ve Santos'u da bu Mihvalde değerlendirebiliriz.

Avrupa'da fitbol çok hızlı ilerliyor biz Türkiye olarak buna ayak uyduramıyoruz.Özellikle yöneticilerimiz Avrupa'da Iskartaya çıkarılan ve artık tercih edilmeyen Berezilyalıları almayı Büyük iş sanıyorlar..

Para babası Rus Klubleri bile Berezilyalılara kapıyı gösterdi.Biz ise hala Uykudayız.

Fletcher,Gibson,Park Mancester'ın oRta sahası...Bir zamanlar Anderson vardı bu ortasahada ama Şampiyonlar Finali maçının devre arasından bu yana KEsik.1 sezondur kesik adam..

Olay bu Fletcher,Gibson,Park
Yani Ernst,Fink,Toraman...

Düşülen hata şu Elano,Tabata,Tello,Ayhan,Arda gibi topçuların XAvi ve İniesta'nin Eşdeneği sanılması.

Bazılarımız kızabilir ama Arda Çağdaş fitbolun gerisinde kalan Oyuncu tipidir.5 metre karelik alanda Oynar durur.
Tıpkı Alex,Alanzinho,Tello,Tabata,Delgado'nun yaptığı gibi.

Kewel'da büyük sorun aslında ama oynamadığı için bugünlerde adam kıymete biniyor.

Çağdaş Fitbolun istediği oyuncu Tipi Hazard Arsen Venger'in göz koyduğu oyuncu...Bizde bu adama benzeyen oyuncu Bursa'da yedek bekleyen İsmail Odabaşı...

Yıl 2010 Türkiye'de Fitbol ilerleme YOk.

KEREM dedi ki...

Rijkaard'a güveniyor ve halen destekliyorum(en azından desteklemeyi çok istiyorum).Ama bu anlattığını bile rijkaard'ın düşünmesi ve uygulatması çok uzak geliyor bana nedense.Hiç bir hücum organizasyonu göremiyorum sahada.Keita,Gio,Arda biri topu alıp kaleye kadar gidip gol atmaya çalışıyo.Sene başından beri herkesin birleştiği orta saha zaafiyetinde en ufak bir gelişme yok.Rijkaard'ı geçtim bu alandaki futbolcular bile kendini gram geliştiremiyo.Beğenmediğimiz selçuk öyle böyle vurdu gol oldu.Nolur bir günde Mustafa Sarp vursun ordan ve golsun.

excellence dedi ki...

Sabriyi orta sahaya cekmek ilginc fikir, aslinda beklenenden iyi bir cözum olabilir bu.

Eger bugun ben Galatasarayin teknik direktöru olsaydim aynen su onbiri oynatirdim.

Leo Franco
Ugur Güngör Servet Balta

Keita Sabri Neill Arda

Baros Jo/Giovanni

cs dedi ki...

aynısını ben neil için yapılabilir diye düşünmüştüm. sabri de mümkün tabi. yeter ki şu sezon bitmeden iki pas görebilelim orta sahada.

Seatue dedi ki...

Kesinlikle Sabri'nin orta sahada sağ içte oynaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hem enerjisi ile, hem top kullnama becerisi ile o bölgede oynayan Sarp'tan da, Topal'dan da, Barış'tan da daha becerikli. Hatta Caner'in de sol içte denenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Sabri'yi Feldkamp denemedi mi Fener macinda ortada. Sonucunu gorduk. Sabri oranin adami degil. Ne yapacagini bilemez, ortada kosar durur..

firat selcuk dedi ki...

3-4 ay evvel ben sabri'nin orta sahanın ortasına kalıcı bir cozum gelene dek kullanılması gerektigini soyledigimde deli gozuyle bakıyorlardı resmen.. demek ki derbi maglubiyeti lazımmıs bunu herkesin gorebilmesi icin..

excellence dedi ki...

Bizim takim futbol literatürüne yeni bir sistem getirdi. Bütün dunya bunu konusuyormus.

TotalHavayollari. Totalfutbol, ama havadan.

Sade dedi ki...

sabri, maymun olur ortada!

Selim Ugur dedi ki...

Bloga yazdigim yorumdan iki paragrafi izninizle buraya da yorum olarak geciyorum.

Bugun itibari ile herkes futbolculara kizacak, onlarin ruhsuz oynadigi dile getirilecek ama kimse bu takimin arka plandaki boslugunu gormeyecek veya gormek istemeyecek.

Siz dunya capinda bir hoca olan Rijkaard'i getirip, Neskeens, Puyol ve Quadrat ile sahane bir ekip kurup, onlarin yanina Turkiye'deki futbol ortamini bilen bir hoca ile desteklemez, ustune ustluk bu ekibin ve futbolcularin basina ne yaptigini bilmeyen tecrubesiz Cenk Ergun'u idari menejer yapip, Kapalicarsi Ingilizcesi konusan, yaptigi tercumenin dortte biri yanlis, dortte biri uydurma olan bir acemi tercuman ile desteklerseniz, saha icinde olmasi gereken Adnan Sezgin'i pasifize edip tribune "genel mudur" olarak oturtursaniz sonunda olacagi budur.

Turkiye'deki futbol takimlarda hiyerarsik duzen onemlidir. Cunku futbol sadece sahada degil saha disinda da oynanir. Bir taraftan takimdaki duzeni, oyuncularin ve teknik ekibin iliskisini ayarlayacak, onlarin sorununu cozup, maclara motive olmasini saglayacak, diger taraftan da futbolun saha disindaki vecibelerini yerine getirecek profesyonellere ihtiyac vardir. Futbol subesi sorumlusu olmadan biri tribunde oturan pasif menejer, digeri de kulubede uyuklayan cakma idari menejer ile bu islerin olmayacagi acikken Adnan Polat ya bunu 2 senedir gormuyor veya gormek istemiyor. Icraat olarak her kotu neticede suclu hoca veya futbolcular ilan edilip, ona gore hersey silbastan yapiliyor ve bu kafa degismedikce sorunun temelinin futbol subesinin isleyis yapisinin oldugu gorulmedikce de bu durum korkarim aynen devam edecek.

ike144 dedi ki...

Ben de aynı şeyi Neill için düşünmüştüm, en aklı başında top kullanan oyuncumuzun açık ara o olduğu ortada. Sabri yanlış hatırlamıyorsam altyapılarda sağ iç oynatılmıştı aslında, uzaktan (çok eleştirmemize ve dalga geçmemize rağmen) şut çekebilmesi, çok koşması, mücadelesi ve isteği sebebiyle. Bence de bu çözümler artık denenmeli. Elanoyu çok savunduk ama çok kaçak oynuyor. Orta sahaya playmaker diye aldığımız adam sorumluluk al"a"mamaktan artık dmc konumuna geldi nerdeyse. Takıma acil hakan balta şart çünkü bu takımın artık soğukkanlı ve ne yaptığını bilen oyunculara ihtiyacı var, ne yaptığını bilmez samimiyetsiz adamlara değil..

Sade dedi ki...

@Pclion: @Selim Uğur'un bahsettiği konuda haklılığı %100. Galatasaray'lılar olarak çıktığınız TV' programlarında bunu dile getirseniz ve/veya konuyu aktarabileceğiniz etrafınızda, tanıştığınız Galatasaray yönetiminden hatrı sayılır bir kişi yok mu?!

Programları pek izleyemiyorum. Dile getirdiysende artık yapacak başka ne var pankart mı açılsa acaba kapalıda tam başkanın karşısında :D

pclion dedi ki...

Erdem, Uğur’un oynamasından ziyade Neill’ı kaydırmanın ek problemler yaratacağını düşünüyorum ben. Sağ bekte öyle ya da böyle bölgesine hakim bir Uğur var, performansından herkes emin olamasa da. Neill’ı da sağa kaydırırsak Servet-Emre Güngör ikilisi ne kadar güven verir, bence orası soru işareti.

Ayrıca senin bir Musa Çağıran yazısı isteğin vardı. İzmir’de okuyan ve görüşlerine çok güvendiğim bir arkadaşım transfer olduğundan beri canlı izliyor Musa’yı, ona bir izlenim yazısı yazdırdım. Onun yazısıyla beraber ben de bir şeyler karalayacağım, haberin olsun. Merak edenlere duyurmuş olayım.

Janitschar, özellikle şu Xavi-Iniesta sanrısı konusunda çok haklısın. Her hücum yönü kuvvetli orta sahayı Xavi zanneder olduk, küçücük çocuklara bile altyapıda “aynı Xavi gibi” diyen altyapı hocaları türedi ülkede. Bir an önce kurtulmamız gereken bir psikoloji.

Mehmet Celal, uygulanması konusunda benim de şüphelerim var ama niye yapmadın denebilecek bir konu da değil sonuçta ama bana göre şu tahtada yapılabilecek tek hamle bu. Onu anlatmaya çalıştım.

Excellence, az önce de dediğim gibi bence Neill’ı kaydırmak defans için daha büyük sorunlara yol açabilir. Onun hakikaten alternatifi yok orada, Servet-Güngör bence ideal bir ikili değil. Topu orta sahaya bile iletemeyiz bu ikiliyle.

Seatue, Caner için de benim sene başı bu yönde beklentilerim vardı ama aynı anda bu kadar çok oyuncuyu devşirmek beklenen etkiyi yapmayabilir. Sabri savunma konusunda büyük yol aldı bu sezon, 70 metre depar atıp kaleciye boş pres yapan bir adam değil artık. Sağ iç oynarsa doğru kullandığı enerjisiyle sağ beki de rahatlatacaktır zaten, Uğur da o bölgeyi kotarır diye düşünüyorum.

Jermanc, Feldkamp onu Topal’ın pozisyonunda değerlendirmişti ve orta sahada yalnız kalmıştı Sabri. O deneyim tam bir felaketti, o ayrı fakat arkasında idare eden bir Sarp, yanında da asgari savunma yapan bir Elano olursa Sabri bu oyuncuların eksikliği olan enerjiyi orta sahaya getirebilir. Bir sağ iç olarak ama, defansif orta saha değil.

Fırat, benim dost meclislerinde sürekli dile getirdiğim bir konuydu bu, hatta derbi öncesinde bir kez daha niyetlenmiştim yazmaya ama kongre araya girince yazmak kısmet olmadı. Derbi gazıyla yazmadım, onu söyleyeyim. 

Zeynel abi, şu an oynayanlar çok mu iyi desem? 

Selim abi, özellikle tercüman serzenişine katılmamak elde değil, biliyorsun daha önce de yazmıştım bunu ve “ama çok sevimli” tepkileri gelmişti. Yalnız Rijkaard ve ekibinin sil baştan yapılacağını ben zannetmiyorum. Uzun yıllar sonra ligde başarısız da olsa devam eden bir teknik heyet göreceğiz. Giderlerse esas o büyük hayal kırıklığı olur benim adıma...

Erdem Karakuş dedi ki...

Musa Çağıran yazısı için teşekkür edeyim şimdiden. Zamanında ekstrem bir tepki vermiştim neden yazılmıyor diye, nedeni dünkü maçta olduğu gibi her maç pasif ötesi bir orta saha görmenin neticesinde "kim oynayacak burada" serzenişinin sonucudur. Her top kaybında ilk "Musa ne yapar acaba?" sorusu geliyor aklıma.

theoden dedi ki...

premier ligin işe yaramazlarını toplayan ikinci sınıf takım olduk çıktık.sadece Neill aradan super çıktı nazar degmesin.onun yarısı ruh jo da olsa SON 2mac bizimdi.baros gibi hırslı adamı yedekte tutup gecekuşu jo ya 3 haftadır inat eden rijkaard da sene sonu Abdullah Avcıya koltugu devretmeli.

M.T dedi ki...

İşimiz Sabri'ye kaldıysa, sizin gibi aklı başında Galatasaraylılar bile bunu iddia ediyorsa yazık halimize. 5.lik bile iyi derece bu zihniyetle.

xaar dedi ki...

Ayhan,Sarp,Topal ve Barışı toplasak bir adam ettiremedik bu sezon!Hepsiyle sene sonunda vedalaşılmalidir ve suan ki form durumlariyla kaderleri Manisaspor daki Mehmet Güven den öte olamayacaktir...Ancak benim anlayamadığım bir konu,bu 4 şahsiyetin bu kadar gözebatan form düşüşlerinin temel sebebinin ne olduğudur,en azindan idare eder futbol oynayabiliyorlardi ancak şuan hepsi tüm kredilerini tüketmiş ve artık her maç durumu idare edemez olmuşlar.
Bunda Riijkaard in oynatmaya çalıştıgı şeyinde (sistemin diyemiyeceğim) etkisi çok büyük olduğunu düşünüyorum.Çok değil geçen sezon örneklerini gördük veyahut ilk yarinin başında,pres Galatasaray da hucüm hattından başlıyordu ancak şimdi bırakın ileri uçta presi adeta galatasarayin ileri ucu,top rakipdeyken gömülüyor...Bu etkenlerden biridir mutlaka ama cok başka şeyler olmuş bu adamlar...Senelerce bu takımımda ön libero olarak kimler kimler oynatılmadı da bu 4 oyuncu kadar sırıtmamışlardı.Onceden de takım basarısızdı,o zamanda şampiyonluklar kaçmıştı ama yine de bu kadar göz önünde olmamıştı ön liberolar...Yeri geldi H.Balta oynadi,yeri geldi Mehmet Güven bile oynadi ama inanin bu kadar gözümüze batmamıştı!Saidoular dan Inamatolar dan bahsetmeyeyim hiç...
İş işten çoktan geçti ama bu aksakliği bu son haftalarda bile olsa Riijkaard bir şekilde gidermelidir;Kendi bulamıyorsa çözümü idari menejer sifatinda bir A.Sezgin var,eminim o sebebini gayet iyi biliyordur...

onur dedi ki...

Şimdi tüm bu yazılanlardan anladığım kadarı ile elimizde Emre Aşık, Emre Güngör, Servet, Gökhan Zan, Mehmet Topal, Ayhan, Barış, Mustafa Sarp, Elano(?), Arda(?), Dos Santos, Kewell'dan oluşan bir "ya sakat, ya tecrübesiz , ya yaşlı, ya yeteneksiz ya psikolojik bunalımda" oyuncu topluluğu var ki gelecek sene hepsini temizleyip yerlerine "baba" elemanlar alırsak 1978 Hollandası gibi TOTAL FUTBOL oynayabileceğiz...

İyi de hırsızın hiç mi günahı yok arkadaşlar???

Erdal Güngör dedi ki...

Şimdi hiç yapmadığım bir şeyi yazıcam,sevmem öyle takım üzerinde oynamayı ama güzel teşhis koymuşsun ve seninle aynı fikirdeyim.

Hatırlarsanız Sabriyi Fatih Terim genç takımdan A Takımına çıkardığında bir Suat/Okan alternatifi olarak kadroya monte etmek istemişti,ki gerçek mevkisi o bölge,sonra sağ beke kaydırıldı yokluktan.Her neyse,ben Hakan Balatayı sol beke koyar Caneri ortaya çekerim çünkü Rijkaard'ın kafasında olan oyun planını takımda sade Sabri ve Caner uygulayabilir,diğerleri boş yere refakatçılık yapıyor.

Bu ikilinin yanına kesici olarak Barışı koyar,sağ beke Uğuru,göbeğe Serveti yerleştirir Neill'i de defansta serbest oynatırım.Almanların 1974'de dünya şampiyonu oldukları oyun dizilişidir ve şimdilik tek alternatif olarak duruyor bence.

Unknown dedi ki...

Ugur, yeni sezon icin bir yabanci oyuncularimizin bir degerlendirmesini yapmayi dusunuyor musun? Leo'nun son hatasi ve genelde guven vermeyisi, Kewell'in kontratinin belirsizligi, Jo ve Dos Santos'un performanslari, orta sahaya alinabilecek bir box-to-box..hatta bunlara yerlilerden gidebilecek olanlari da eklersen iyi olur.

sembolist dedi ki...

Uğır şöyle bir tesptim var:Sarp-Topal-Servet'i 2005-006'daki Ciahanlı-Orhanlı kadroya koy sırıtmadan oynarlar.Fakat Keita-Elano-Arda-Kewel-Giovanni-Baros-Jo arasından seçilen bir 4lü ile takımı yaktıkları gibi,bu 4'lünün de çok ama çok kötü maç çıkarmalrına sebep olurlar.Elano özelinde şunu net bir şekilde söyleyeblrim ki,Sarp-Topal-Barış-Ayhan(herhangi 2'si ile) gibi bir orta saha ile bu adam(elano) yokları oynar,fakat Ernst-Emre bölezoğlu gibi adamlarla havasını bulup maça ağırlığını koyar..
Hücum bölgesinin kalitesi çok ama çok yüksek,buna karşın orta sahadaki 2 adam çok ama çok kalitesiz..Böyle olunca da tempo yapamayan bir takım,yerine gitmeyen paslar,geciken ya da verilemeyn paslar oluşuyor.
Mustafa Sarp, Elano ile sağlıklı paslaşamaz,ama Cihanla-Orhanla bu paslaşma sağlıklı olur çünkü aynı hantallıkta adamlar,aynı seviyedeler.Tıpkı Fenerbahçede Selçuk ile Emre belezoğlu ya da Alex arasındaki sayısız pas hataları gibi..
iç'te kalite artmadığı,2 oyuncu monte edilmedği sürece,oyunu da skıştıramayız,maça da ağırlığımızı koyamazyz..Yabancı oyuncular da 'gamsız-koşmayan-ruhsuz' gibi tabirlerle nitelendilirirler..
Bu orta saha ile Messi oynasın,idda ediyorum 'ruhsuz' yakıştırması hemen yapılır.
Sabri önerisi kısa vadede dikkate değer..

Adsız dedi ki...

Bek oynarlarken yaptığı kademe hataları ile eleştirdiğimiz Sabri'nin önü boşalttığını düşünemiyorum bile. O bölge için ideal isim kesinlikle Neill ancak Rijkaard'ın böyle bir değişiklik düşündüğünü sanmıyorum.

Galatasaray kötü bir durumda. 7'de 7 yapan takım sezonun devamında 20'de 9 galibiyet alabilmiş.(Ankara maçını çıkarınca 8 galibiyet) 7'de 7 yaparken ve takımın geleceğine yönelik methiyeler düzülürken söylediğim bir şey vardı o da Galatasaray'ın ön alanın zayıflığıydı. O zayıflık süreç içerisinde toparlanacağına acınası bir hal aldı ki üzücü olan bu.Gelişme yok gerileme var..

Rijkaard'ın sistemini oturtmasının zaman alacağını hepimiz biliyorduk. Rijkaard ismini ilk duyduğumuzda pek çoğumuz bu sene şampiyon olmasak da olur dedi. Yeter ki sistemi oturtalım. Ancak devrim öyle bir hal aldı ki karşı-devrim halini aldı. Açıkcası Rijkaard'ın Türkiye futbolunu ve Türk futbolcusunu anlama konusunda en ufak bir ilerleme kaydettiğine de inanmıyorum. Rakiplerin Bursa Spor'a karşı nasıl oynadığını en son düşünmesi gereken kişi olması gerekirdi Rijkaard'ın. Olmadı bu sene. Seneye de olacağını sanmam. Bu oyuncularla olmaz zırvasına da inanmıyorum açıkçası. Misal yetersiz Mehmet Güven bu sezon bu Mehmet Topal-Mustafa Sarp'ın oynadığı takımda rahat oynardı. Yarın da işleyen bir sistemde Mehmet Topal harikalar yaratacaktır. Sorun sistem. İşlemiyor.Türkiye'de futbol akılla değil mücadele ile oynanıyor. Rijkaard da farkında ancak taviz vermek istemiyor. Belki de haklı. Ancak bu uzun yol. Tepeden inme bir devrim bu. Kısa vadede şansı yok. 2-3 yıllık bir proje ile olacak bir şey değil. Rijkaard bu kadar uzun bir süre kalacak mı? Ya da her yıla bu sene UEFA'da final garanti diyerek yola çıkan bir yönetim zihniyeti bu baskıyı ne kadar süre kaldırır..

pagani dedi ki...

benim için bu sezon bitmiş sayılır. bir sürü kritik maçta galatasaray,kazanıp arayı açacağı maçlarda ya yenildi ya da berabere kaldı. sonuç olarak bu tablonun ortaya çıkması çok da şaşırtıcı değil. madem böyle bir duruma geldik yeni şeyler denemenin de tam zamanıdır diye düşünüyorum.
nedir bu yenilikler:
ilk olarak kalede artık kesinlikle ve kesinlikle ufuk'u görmek istiyorum. biz bu adamı alabilmek için neredeyse yarım takım verdik(orkun,yaser,mehmet güven)ama adamı yanlış bilmiyorsam ordu ve antalya kupa maçlarında görebildik. artık bu saatten sonra leo franconun sezon sonuna kadar kalede kalıp tecrübe kazanmasını bekleyecek halimiz yok. ikinci yenilik artık servet'in yerine emre güngör'ü monte etmeye çalışmaktır neill'ın yanına.
orta sahada ise pclion'ın dediği pekala denenebilir. mustafa sarp'tan daha etkisiz olabileceğine kesinlikle inanmıyorum. hızı, azmi ve uzaktan şutları her şekilde sarp'tan etkilidir.
bir diğer yenilik ise emre çolak olabilir. elano'nun bu kadar isteksiz bu kadar toptan ve mücadeleden kaçarak narin futbolunu izleyeceğimize emre çolak'ın gelişimini izleriz çok daha iyi. kimse dünya kupasında oynayacak diye topa girmemezlik yapamaz galatasaray klübünde. burası dünya kupasına adam gönderme klubü değil.
forvet olarak bir değişiklik yapmak şu an için imkansız gözüküyor.
bir de şu son maçlarda gördük ki bu takımın değişilmez bir ismi varsa o da harry KEWELL'dır. bu çok net bir biçimde anlaşıldı artık.

tukankaan dedi ki...

Bence Hakan Balta'nın da gelişiyle Caner orada denenebilir. Biraz sakat müdahaleleri var ama onları sol bekte iken de yapıyor zaten örn. G. Gönül'e yaptığı.

ali dedi ki...

Temel sorun defansin icine gomulme gibi gozukuyor, Selcuk topa vurdugu anda 9 tane oyuncu topun gerisindeydi, ve bu oyunculardan Selcuga en yakin olani 10 metre uzagindaydi.

Ben takimdaki sorunun Elano oldugunu dusunuyorum, bir pozisyonda solda topu acip depar atti cizgiye inip ortayla bitirdi,bu kadar yetenekleri oldugu halde kacak guresen adama forma verilmemeli. Insallah, dunya kupasi kampinin ilk gununde sakatlanir da kadrodan cikarilir.

Unknown dedi ki...

Ben de Sabri'yi çözüm olarak görmüyorum ne yazık ki, Sabri bir orta saha oyuncusu için fazla kısa ve fazla panik bir oyuncu, ayağına da o kadar hakim değil.

Uğur bu arada Feed yayınlamaları kısa yapmışsın belki de site hitlerini artırman için ama benim gibi genelde Reader'dan okuyanlar için biraz zor oldu haberin olsun..

Adsız dedi ki...

Sabri adamım ya :D

Related Posts with Thumbnails