Nürnberg'in Nimetleri: Misimovic, Vittek, Saenko

Türkiye'de hükmen yenilgilerin, birleşmelerin, kavgaların etkisiyle bu sene pek çetin geçmeyeceği açık olan küme düşme mücadelesi Avrupa'da yavaş yavaş kızışmaya başladı. İngiltere'de kayyuma devredilerek 9 puanı silinen Portsmouth ve Almanya'da 15 puanla son sırada yer alan, geçtiğimiz sezonun flaş ekibi Hertha Berlin yarışa erken veda eden köklü ekipler olarak göze çarpıyorlar. Hepimizin aklında dramatik şampiyonlar yer etmiştir birçok kez, 2006'da Galatasaray'ın aldığı gibi unutulmaz olanları da vardır aralarında fakat madalyonun bir diğer yüzü var ki o da dramatik bir şekilde lige veda etmek durumunda kalan ekipler. Yakın geçmişte benim hatırladığım en dramatik küme düşme hikayesi ise güçlü kadrosuna rağmen son maçını kaybederek lige veda eden 2007/08 Nürnberg'i idi.

Devre arasına girilen son Schalke 04 maçıyla başlayan ve 10 maç süren galibiyetsiz bir serinin ardından toparlanıp 6 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik çıkarmıştı Nürnberg, o iki beraberlikten birinin kendilerini küme düşüreceklerinden ise habersizlerdi. İçerde 2-0 öne geçtikleri maçta Arminia Bielefeld'in ikinci yarıda bulduğu iki gole engel olamayarak beraberliği elde etmesini bilmişti. 6 maçtan 11 puan çıkaran Nürnberg ise bu beraberliğin bedelini son iki hafta Hertha ve Schalke'ye kaybedip küme düşerek ödeyeceklerdi. O sene Almanya'da herhalde en sıkı takip ettiğim takım Nürnberg'di, yakaladıkları seriyle beraber kümede kalacak gibi duruyorlardı fakat olmadı. Son iki maça bir galibiyet sıkıştırması gereken takım bunu yapamayınca Bielefeld'in 2 puan arkasında kalıp Bundesliga II'ye düşen ekip olmuştu.

İlginç olan bundan ziyade küme düşmeyi hak etmeyecek kalitedeki kadrolarıydı. Takımın oyun kurucusu Misimovic, sezon bitimi 4 milyon avro karşılığı Wolfsburg'a geçip takımını tarihinin ilk şampiyonluğuna taşıdı. Kendimi az paralamamıştım, bu fırsattan istifade Galatasaray alsa diye, olmadı tabii. 4 milyon avro bonservisi olan bir diğer oyuncu Robert Vittek, Fransa'da Lille forması giydikten sonra aktarmalı olarak Türkiye'ye geldi. Çeklerin dev pivot santrforu Jan Koller, Nürnberg'le küme düştüğü o sezonun ardından Avrupa Şampiyonası'nda Çek Milli Takımı'nın ilk 11 oyuncusuydu, Milan Baros'un önünde. Daha sonrada Rusya'ya gitmişti yanılmıyorsam. Bir başka Rus Ivan Saenko da memlekete dönüp Spartak Moskova'yla anlaşmış, Rus ekibi onun için 3 milyon avro bonservis ödemiş. Tomas Galasek de ülkesine dönenlerden fakat Galasek üst düzey futboldan fazla uzak kalamayıp 6 ay sonra Banik Ostrava'dan Mönchengladbach'a transfer olmuş 50 bin avro karşılığı. Şimdilerde Bayernliga ekiplerinden Erlangen-Bruck forması giyiyormuş, ilginç. Takımın  Marek Mintal ise gemisini bırakmayan kaptan konumunda, Bundesliga II'de forma giydikten sonra takımıyla beraber Bundesliga'ya döndü. Leverkusen'e 3 attıkları maçta ismini de sıkça duyuyorduk.

Fırsatçılık mı deyin, leşçilik mi deyin bilemem ama bu tip takımlara her zaman ilgi duymuşumdur, kadrolarındaki iyi oyuncuların nerelere gittiği, başarılı olup olmadıklarını takip etmek ilgimi çeker. Galatasaray'ın kaliteli oyuncu getirmekte sıkıntı yaşadığı yıllardan kalma bir alışkanlık herhalde. Bu senenin Nürnberg'leri kim olacak, onu da merak etmekten kendimi alamıyorum...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

biragobegi dedi ki...

manisa nın küme düşmesi(2007-2008) de buna bir örnek olabilir. Diğer takımlar resmen yağma yapmıştı hatırladıklarım arasında selçuk inan,uğur inceman, koray avcı, burak yılmaz, celalettin ve şener vardı.(sezonun yarısına kadar da holosko) bu gidenlerin dışında da rafael, borbiconi, okan koç, zelenka, sezer öztürk ve kolombiyalı kaleci martinez in olduğu kadronun düşmesi çok şaşırtıcı idi bence.

CaRtMaNtR dedi ki...

Porsmouth'ta o kadar gözüme takılan fazla isim aklıma gelmiyor ama Hertha'da özellikle Gojko Kacar muhakkak sezon sonunda düşünülmesi gereken bir isim. Onun haricinde yine genç ve yetenekli pek çok oyuncuda var.

Related Posts with Thumbnails