Rooney-Fabregas-Nuri-Kroos

Aralarında Nuri Şahin'in de bulunduğu bu dört önemli oyuncunun önemli bir ortak özelliği var: Dört oyuncu da kendi dönemindeki U17 Avrupa Şampiyonası'nda turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen isimler. 2002 Wayne Rooney, 2004 Cesc Fabregas, 2005 Nuri Şahin, 2006 ise Toni Kroos, şampiyonanın MVP'si oldu. Bu da U17 şampiyonlarının önemli birer referans olduğunu fazlasıyla ortaya koyuyor. "Adamı beğeniyoruz, bakıyoruz Barcelona'da oynuyor!!" demeden önce ümit milli takımların dışında kalan (Özellikle U17 ve U19) şampiyonaları takip etmekte fayda var.


2002'den bu yana düzenlenen U17 Avrupa Şampiyonalarının en değerli oyuncuları ve şampiyonlarının listesi ise sağda.. 2008 MVP'si Danijer Aleksic'in Bundesliga II takımlarından Fürth'te, 2009'un MPV'si Benjamin Siegrist'in ise Aston Villa akademisinde oynadığını de not düşeyim...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

TA dedi ki...

takip etsende sana bırakmazlar uğur kardeş.fabregası rooneyi 17 sinde keşfetsen alabilecekmisin?yok. zaten dünyada 5 büyük lig gerçeği var.genç oyuncuların hedefi 5 büyük ligde oynayabilmek.g.amerika dahil.

onun için özkaynağa yönelmek daha mantıklı.bugün 17 yaşında g.amerikalı bir topçuyu izlesen ve almak istesen 5 milyon avrodan kapı açılır.eğer 2 ülke talip olmuşsa ve bunlardan biri 5 büyük ligse parayı versende tercih edilmiyorsun.
günümüzde scoutlar dünyanın her yerinde faaliyetteler.genç yaştada keşfetsen yine yüksek fiyat veriyorsun vede tercih edilmiyorsun 1.derecede. şaktar alıyor mesela genç brezilyalı ama bonservislere bakmak lazım birde.çok büyük rakamlar veriyorlar.
olay takip etmekle bitmiyor.liginin albeniside olması gerek.

pclion dedi ki...

TA, takip etmek elbette yetmez ama "İyilerini kapıyorlar" demeden önce iyilerini bilmek lazım. En azından sana gelmek için büyük çaba gösteren Nuri'yi almak için elinden geleni yapacaksın. Bu kadar da zor değil...

fabianernst dedi ki...

galiba o listeden yalnizca david rodrigez defolu çıkmış onun dışnda kilerin potansiyeli var.birde aleksicin bonservis genovadami ben mi yanlış biliyorum..ayrica soyle bir şey var porto aly cissokkoyu çok ucuza alıyor illa rooney i veya gremıodaki ronaldinhoyu ( ki bilrisin ozamn belliydi çok piyaysasi vardi)almadan da yapılabilir..yeterki araştirılsin..portonun en pahalı tranferi motinho şairtici ama kimse bu adamlarin luchoyu parlatmadan alınabilecegine bakmıyor turkiyede .tutturmuşlar gelmez.abi zaten bojani al denmiyor ki..gitsin lucho gonzalezi alsin cissokkoyu alsin bu adamlar portodan once çok mu unluydu bilinıyordu...pastoreyi pallermodan once galtasay da ben beşiktaşlıyım bjk da alabilirdi ..sonuçta aguero 15 16 yaşına çok iyi bir piyasa yaparak gitti atleticoya illa agureuoyu almak zorunda degiliz gidersin lucho gonzalezi alirsin..pepeyi alirsin..deconun portekizde ilk yıllarinda begenilmedigni sonradan portoyla çıkışa geçtigini bilmeyen adamlar var ..decoyu yolladıklarinda begenmediklerinde porto gibi alabilirdi gs de bjk da..ama menajerler tutturmuşlar bunlari alin diye ne araştirma ne izleme var..dortmund kagawayi lewandowskiyi 10 milyon eoraya almadi sonuçta bu adamlar dan biri polonya dan digeri de ikinci ligden geldi.nuri gibi 16 yaşinda parlamasina gerek yok transfer yapmak için onun gelmemesi normal o çok kuçukken parladi çunku.illa latin amerikadan shaktar gibi çok paraya adam almak zorunda degilsin ..biraz akıl pastore palermoya çok buyuk yıldiz olucak diye gelmedi yoksa zaten arsenalle manchester alirdi altyapidan bu çoçuğu..her genç yıldiz rooney veya agureo gibi piyasasi 17 yaşiindayken patlamiıyor araştirmak lazim...

aks111 dedi ki...

bence zaten sorun orda.takip bile edilmiyor bence.hani bi uğraşılsa bence olur.ha başka bi olayda şu bizde adam diğer ülkelerde geliştiği kadar gelişmiyor öyle bi sorunda var.isaac promise denen adam şu listedeki adamlar kadar değerliydi dünya şampiyonlarında.ama gençlerbirliğinde yerinde saydı hatta geriye bile gitti.yani bir kaç tane bu şampiyonlarda yıldızlaşmış oyuncuyu kapsak bile gelişimini sağlayamıyoruz.

Adsız dedi ki...

Nuri kiralık gittiği zamanlarda ben çocukken galatasaraylıydım türkiyede galatasarayda oynamak isterim demişti hemde bir kaç kere ama bir laf daha dolaşıyor biliyorsundur uğur stephan ireland GS önermişler Adnan beyler tanımıyormuş kabul etmemişler ee nuriyi de almalarını beklememk lazım bu ekipten.

Adsız dedi ki...

Bende Danijel'in sırp ve Genoa oyuncusu olup Greuther Fürth kiralık olduğunu not düşeyim:)

pclion dedi ki...

Zaten Aleksic'in durumu garip geldiği için not düştüm, Genoa patentli olduğunu bilmiyordum.

Sondan bir önceki adsız,

Ireland'ın da Nuri'nin de hikayesinin detaylarını biliyorum. Ireland'ınki de öyle değil. Nuri'nin Galatasaray'a gelmek için büyük uğraş verdiğini ise biliyorum. Tabii bugünden söz etmiyorum. Galatasaray treni kaçıralı çok oluyor...

TA dedi ki...

@alioner

bize katar gözüyle bakıyorlar.porto misal L.gonzaleze talip olurken takımı 5 isterken biz talip olursak 10 istiyor. m.city nin bir oyuncuya talip olup fiyatının anormal artması gibi bir durum.oysa bizde petrol falan yok:)

şu anki durum maalesef böyle.(tabi bunun bir sebebide transferlerde oluşan rant sistemidir.uzun meseledir bu)

ayrıca g.amerikalıların özellikle brezilyalıların ilk tercihi portekiz.çünkü aynı dili konuşuyorlar.

ayrıca kimse yetenekli genç oyuncusunu düşük rakamlara vermiyor.aman ben keşfettim bunu deyip alamıyorsun.

en doğru tercih scout sisteminin türkiye içinde daha çok faaliyet göstermesi ve özkaynak.çünkü memleket yetenek ve futbol zekası fakir bir ülke değil.bizde alt yapı olmadan sergenler oğuzlar hakan şükürler çıkabiliyor.yani saf yetenekler.alt yapı teknik adamları çoook önemlidir aslında.topçuyu görecek olan ve işleyecek olan alt yapı hocalarıdır.onun için 10 tane yıldız alacağına 1 tane teknik adam almakta fayda var.

Adsız dedi ki...

bizim taraftar profilimiz de genç ve gelecek vaad eden oyuncu transferine uygun değil özellikle son 3 sezondur yapılan kewell baros lincoln elano misimovic gibi oyunculardan sonra pino'yu daha izlemeden herkes burun kıvırıyor..

misimovic geldi die herkes mutluluktan havalara uçtu bir gün önce adnan sezgine küfür edenler ertesi gün cıldırt bizi adnan sezgin demeye başladı oysa misimovic yerine milli takımda misimovicin arkasında takımı organize eden ibricic transfer edilseydi hem takım için cok daha yararlı olur hemde oyuncudan para kazanma ihtimalimiz olurdu.. ama adnangiller yaşanan başarısızlıkların üstünü örtmek için yıldız transferini tercih ettiler.. cünkü adamlar da haklı eger ibricic transfer edilseydi kimse bu transferden memnun olmayacak yönetime olan isyan dewam edecekti..

misal biz 28 yaşındaki elano'ya 7 milyon euro verirken benfica 21 yaşındaki ramires'i aynı ücrete transfer etti.. o dönemde ramires mili takımda elano'nun yedegiydi.. bir yıl sonra ramires 22 milyon euroya chelsea ye gitti biz elanoyu aldıgımız ücrete satamıyoruz..

fabianernst dedi ki...

@ TA
oysa bizde petrol falan yok:)
haha abi bu lafa fena guldum ama ya hay sen çok yaşa emi...ya bak ben bjk lıyım necip çıkti mesela geçn sene ki nerdeyse hiç oynamamsına ragmen gitti şu açıklamyı yapmışti maç esnasinda nerede oyniyacagimi maçlarda oynayinca oğrendim..adam burada ki çok başarili olarak gorulen altyapimizin mahsulu diyor bunu bir de.ya ben de riykard ile shuster den o yuzden kalmasini istiyorum adamlar mantalite ve en azindan bizim kuluplerin altyapisi için bir kaç tavsiyede bulunabilir.şu belli altyapi da nasıl eğitim veriyoruz ki necip oyun stili olarak modern orta saha olmasina ragmen çoçuk açıkça isyan etmişti yıllarimı aldiniz bir şey veremediniz diye.bak şu manisa maçi için hocada onurlu necipli ali kuçuklu bir ilk 11 istiyorum yenilmeye razıyım yeterki şans verelim .bizim bjk taraftari için en buyuk handikapi genç oyuncuya ilk başta destek verir ama oyunu geliştiremedigini gorunce zivanadan çıkıyor .tabi burada ornek olarak ismail verilir 2 yıldir ilermiyor çoçuk da iste burada kendini geliştirmeyen turk oyuncu mantalitesini egitimci hocalarla olabilecegini dolayisıyla gene bu hocalara destek verilmesi gerektiğini duşunuyorum..ha ayrıca bu hocaların yabancı olmalı bu sistemi ilk oturtmaya çalışacak adamlar onlar çunku yabancı hocaya daha çok guvenildiği için ve daha fazla kredisi var.yok wenger turk olsa bile bunu başaramz bence 3 buyuklerde ilk sistemi oturtmak mesele zaten

TA dedi ki...

@alioner

yabancı hocaya karşı değilim ama doğru yabancı hoca konusunda çok az isabet sağlıyoruz.bence rijkaard eğitimci bir hoca değil.ve takıma bundan dolayı birşey verdiği yok.

son 10 yılda bence 2 önemli teknik adam memlekete uğradı ve iz bıraktı.bunlardan biri luce diğeri skibbe.
luce türk futboluna savunma yapmayı öğretti.yada çalıştırdığı takıma dersek daha doğru olur.modern savunma teknikleri ile neler yapılabileceğini gösterdi.sadece savunma değil ama ağırlıklı olarak savunma idi.hücumda da hızlı ve efektif işler yaptı.
skibbe ise galatasaraya daha önce görmediğimiz efektif! hücum organizasyonunu öğretti.ve bunu avrupa maçlarında da sahaya yansıttı.tahtada kalmadı.
şimdi alamanyaya bakıp vay nasıl hücum ediyorlar diyoruz.2 yıl önce skibbeli galatasarayda almanyaya benzer hücum organizayonu yapıyordu.galatasarayın o dönemdeki mesut özili lincoldü.sahada fazla gözükmesede ortasahada ve hücumda oyunun içinde oluyordu.klose-muller-podolski-mesut varsa galatasarayda benzer efektif ataklar yapan arda-baros-kewell-lincoln vardı.hatırlayın atılan organize golleri ve pozisyonları.aynı alamanya gibi müthiş uyum vardı.
lakin bu iki teknik adamın kıymetini bilemedik.löwün bilemediğimiz gibi.skibbe öğretici hocaydı ve öğretti.lucede öğretti.ve ikiside verim aldı.luce hem ligde hem avrupada verim aldı.skibbe ise çok kötü dış etkenlerden dolayı sadece avrupada skorsal verim sağlayabildi.ligde ise futbol olarak iyi ama skor olarak verimsiz bir yıl geçirdi.
bugün şaktar ş.ligi takımı oldu.ş.ligi kuralarına 2. torbadan katılıyor.skibbe ise almanyada kısıtlı kadrosuyla yine pozitif işler yapıyor.

kıssadan hisse. bize birşeyler öğreten yabancılara haksızlık yaptık(luce ve skibbe)karizmadan sudan sebeblerle kovduk.
şimdi ise türk futboluna 1,5 senedir hiçbirşey vermeyen rijkaarda ''futbol romantikleri''toz kondurmamaya çalışıyor.ve başkan sözleşmesini uzatacağız diyebiliyor.garip değil mi?bu futbol romantikleri ya hayalperest(barcalılar)yada marka düşkünü.bunlar futbol romantiği falan değil.futbol romantiklerini skibbeye haksızlık yapılırken görmek lazımdı.sana pozitif efektif futbol izlettiriyor ve onu savunmuyorsunda hiçbirşey vermeyen rijkaardı savunuyorsun.bu olsa olsa marka düşkünlüğü olabilir.
skibbe giderken ne denildi.bu kadro öyle süperdiki skibbe küçük geliyordu bu kadroya.rijkaard gelincede kadro küçük rijkaard büyük geldi deniliyor.(skibbe kadrosuna süper dedirten skibbenin oynattığı pozitif oyundu.küçük geliyor denmesinin sebebide skorlar.oysa skorlar her zaman doğru yolu göstermez!)
sonra gelince ne denildi.rijkaard en doğru kulübü seçti.galatasaray zaten pozitif oyun oynuyor rijkaardda barcadan geldiğine göre işi kolay.fenere gitseydi zor olabilirdi vs vs.
tabi skibbeyi küçük gördükleri için oynanan oyunu skibbeden değil kadro kalitesinden bildiler.bülent korkmaz gelincede gördük skibbeden mi değilmi o oyun oynanıyor.
skibbe zamanındaki oynanan oyun, hücum organizasyonları, uyum bence oldukça üst düzeydi.almanyaya benzetiyorum bu hücum organizasyonlarını.luce ve skibbe türk futbolundaki son 10 yılın en önemli 2 yabancı teknik adamıdır.kimse başka bir isim söyleyemez.

Related Posts with Thumbnails