Serdar Özkan Üzerine

Yaklaşık iki senedir blog tutuyorum, Galatasaray üzerine de epey yazı yazmışımdır. Zaten beni daha 15 yaşında bir veletken yazmaya, araştırmaya, futbolla ilgilenmeye iten de Galatasaray sevgisidir temelde. Altyapıdan gelen oyuncularla ilgilenirdim çünkü Galatasaray pahalı yerli transfer yapamazdı ve iyi olmaya devam etmesi için doğru oyuncuları bulması gerekiyordu. Yabancı ligleri seyreder, yeni oyuncular keşfetmeye çalışırdım çünkü Galatasaray'ın iyi yabancılara ihtiyacı vardı. Ülke ve takım puanlarını takip ederdim çünkü o sıralamalar aynı zamanda Galatasaray'ın prestiji demekti... Uzatmayayım, bugün futbola dair ne birikimim varsa ucundan kıyısından hepsi Galatasaray'a bağlanır.

Taraftarlığın doğasında transferin etiketine bakmak yoktur derler bazen, ben katılmam buna. Sahiplendiğim takımın bugünü kadar geleceğini de düşünmek isterim, bunun üzerine kafa yorarım çünkü. Galatasaray Mario Jardel'i ve Serkan Aykut'u  almak için 40 milyon dolar harcadığında "Para mühim değil" dendiği için çilesini seneler boyu çekmedik mi? Benim Galatasarayımı o sahneden söküp alan bu para denen illet değil de nedir? Galatasaray bir gün tekrar altın çağına dönecekse, o sahnede tekrar yerini alacaksa bu kez daha sağlam temellerle, dersler alarak çıkmalıdır. Benim Galatasaray idealimde yatan budur ve yapılan transferler de bu idealin bir parçasıdır. Galatasaray 20 milyon avro verip büyük bir yıldızı getirse burada "Aynı fiyata satılabilir mi, ölü yatırım mı?" sorusunu soracak ilk kişi de benim, kimsenin beğenmediği Serdar Özkan'ı uygun şartlarda takıma getirip 23 yaşındaki birine ikinci bir şans tanınmasını isteyen de...

Başlığı Serdar Özkan'dan attım çünkü Haziran başında "Bir Yapılanma Hamlesi Olarak Serdar Özkan" başlıklı bir yazı yazdım. Yazının ana fikri aslında çok netti, olumlu ya da olumsuz bir fikir belirtmekten ziyade bir mantık yürütmeydi. Kadrosunda Harry Kewell, Arda Turan, Giovani dos Santos, Abdul Kader Keita, zorlanırsa Elano gibi kanat oyuncuları bulunduran bir takımın ilk transferlerinden birisi Serdar Özkan ise bu kanat rotasyonunun değiştirileceği anlamı taşır. Bu "bilinçli ya da bilinçsiz" bir yapılanma girişimidir, arkasının beklenmesi gerekir.

Türk futbolunda imajı Serdar Özkan kadar bozuk çok az oyuncu var. İbrahim Üzülmez, Sabri Sarıoğlu, belki biraz Cihan Haspolatlı... Bu oyuncular hakkında konuşmak her zaman tehlikelidir, zaten istikrarsız oyuncular olduklarından söylediğiniz her şey aleyhinizde delil olarak kullanılabilir. Bir çeşit mahalle baskısı yani. Kötü demek en kolayı ama "Ama..." deyip arkasını doldurmak yasak. Benim de zamanında çok atıp tuttuğum Sabri Sarıoğlu geçen sene takımın en iyilerindenmiş, ne gam.

"Yeteneği oyun zekasından önde giden her kanat oyuncusunun yaşadığı doğru zamanda pas, şut, dripling tercihi yapmakta zorlanır Serdar" demiştim transferin gerçekleştiği gün, bugün de farklı bir düşüncede değilim ama özgüveni bir miktar onarılmış bir Serdar'ın kafaca ona yakın bir Arda Turan'ın yanında Galatasaray'a faydalı olabileceğini söylemek ne zamandır beri suç, ne zamandan beri aşağılık bir düşünce olmuş? Serdar Özkan'ın bu takımdan aldığı garanti para yıllık 1 milyon TL... Neredeyse altyapıdan çıkan çocuklarla aynı parayı almayı göze alarak buraya gelmeyi kabul eden, milli takım, Şampiyonlar Ligi görmüş, 60 küsür TSL maçına çıkmış bir kanat oyuncusunu Galatasaray niye almamalıdır? Adı Serdar Özkan olduğu için mi? Benim de bir şekilde dahil olduğum, kendini futbol otoritesi gören insanların birçoğu onu mimledi diye mi?

Serdar Özkan başarılı olabilir, olmayabilir o ayrı bir mesele. Onun başarısız olma durumu dahi Galatasaray için alınabilir bir risk ve takımı rotasından saptıracak kadar merkeze konan bir oyuncu değil. Frank Rijkaard istemiştir, şartlar uygundur ve alınmıştır. Bu oyuncuya bir şans verildiğini, sabretmek gerektiğini hatırlatmak da küfür değildir. İsteyen beğenmez elbette, ben de denemeye değer bulabilirim, bu iki görüş de birbirini bağlamaz lakin esas arıza farklı görüşteki adamı gerçekten 'aşağılıkça' şekilde itham etmekte... Sırf şunu dedik diye yönetimin adamı da olduk, aşağılık da ama ben kendi fikirlerimi, görüşlerimi yazabildiğim için bu blogu tutuyorum ve bu noktada kimseye hesap vermek ya da şirin gözükmek durumunda değilim. Olmayacağım da... Burası Uğur'un ya da yine aynı çocukluk döneminden kalma takma isimle pclion'un blogudur, fikirlerinin toplandığı yerdir. Eskiden forumlarda ayrı ayrı okunurdu, şimdi bir arada toplanıyor, tek farkı da odur.

Fikirlerime karşı çıkılması, doğru düzgün bir dille bana karşıt görüş belirtilmesi aslında benim hoşuma gider, en çok istediğim şeylerden birisidir burada. Tartışmak benim için de yeni bir bakış açısı oluşturmak demek. Buna açık olduğumu da her fırsatta ifade ettim, farklı bir fikir/görüş belirtene özel olarak teşekkür etmişliğim de çoktur ama hasbelkader göz önünde olduk diye beni bir objeymişim gibi yermeye, arkamdan laf çevirmeye kalkanlara ise allah akıl fikir versin derim. Çünkü bir insan karşısındakinin anladığı kadarını anlatabilir sadece. İki sene boyunca kendimce yazdığım, anlatmaya çalıştığım bir şeyleri kendi kafasına göre bir şeylere yorup "Sağdan soldan duyduklarımla harmanladıydım ben" diyenlerin de, sağdan soldan konuşanların da cehennemin dibine kadar yolu var.

Serdar Özkan üzerine dedik ama daha çok blog üzerine oldu. Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla misali. Anlayana...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Raşit ŞİMŞEK dedi ki...

Az sakin olmak gerek bence. Okumak istemeyene kimse zorla okutmuyor yazdıklarını...

Filler dedi ki...

Herif abuk sabuk atıp tutturmuş da bu kadar göz önünde olan bir blog için saçma yorumlar da olacaktır, görmemek lazım aslında sen o kişiye cevap verince onun istediği olmuş oluyor bi bakıma.. Sen rahat ol aslan bey, bu blog başka blog boru değil bu blogg..

excellence dedi ki...

Bazi kafasi boslara güzel cevap olmus. Sevgili PCLION, sen bu blogu hayatta tuttukca ben ve benim gibi futbolu yapici bir sekilde tartismayi sevenler hep destekcin olacaktir.

Selamlar.

Koray Özdemir dedi ki...

Bence de es geçmek gerek böyle şeyleri. Kafaya takmamak gerek.

Serdar Özkan'ın Galatasaray tercihi çok önemli. Birçoğuna tükürdüğünü yalatacaktır. Ben en başından beri inanıyorum Serdar'ın doğru transfer olduğuna.

Atilla Çelik dedi ki...

Seni anlayan anlamıştır sevgili Uğur.. Kafanı bozmaya bile değmez gibi bir cümle de kuramam. Çünkü oldukça samimi bir şekilde yazdığın bir şeyin saçma sapan bir şekilde değerlendirilmesi ve laf atılması sinir bozucu bir durum. Üzülmene hak vermemek mümkün değil. Paylaştığın bir düşüncenin aşağılık olarak nitelendirilmesi seni ya da görüşünü aşağılık yapmaz zaten. İnsanlar neler neler yazıyor ve oldukça aklıbaşında, şahsi bir düşüncenin sanki bir ahlak meselesini aktarmışsın gibi aşağılık bulunması o kişilerin sorunu.

Blogumu ilk açtığım zamandan beri seni takip ediyorum ve paylaştığın düşüncelerinin oldukça samimi ve aklıbaşında olduğunun bilincindeyim. Seni bilen de biliyor.

Bu arada seni blogunda ilk kez sinirli bir şekilde yazarken gördüm. Senin blogundan bahsederken, ona laf atılsa bile bu Uğur hiç küfür etmez demiştim. Senin küfürün "cehennemin dibine kadar yolu var" olmuş. Böyle küfüre(!!) de can kurban. :)

Hiç sıkma canını..

lions dedi ki...

bence çok fazla romantiksin her seye her harekete iyi yonden bakıyorsun ve bundan dolayı son senelerdeki basarısızlıklar bir cok kimse gibi seni de biraz antipatik yapar. melih sabanoğlu var cok iyi tanırsın adı kimle gecse gs yın hemen baslardı biz hazırız cocukalr siz hazırmısınız işte futbol aklı geldi yok one touch futbol vs gibi yani futbol bu kadar romantik değil gs bariz şekilde tartışmasız vede başarısızdır. bunun sebebi de bir numara adnan polat tır ki ben kendisi için seçimlerde herkesle tartısmıstım desteklemek için, ama felaket bir yoneticilik anlayısı ikinci sebebide frank rijkaard dır . barcelona teknik direktörlüğü kimseye done vermez bence. oralarda insanlar sistem içinde basarılı olur gitsin tekrar cl alır. ama frank rijkaard basarısızdır gs da . sen burda bunları yazıyorsan gelecek eleştirelerede katlanacaksın yada blogunu yrumlara kapayıp hatta herkse kapayıp sadece kendin okuyacaksın. birde soyle dusun bu blogda bugune kadar yazdığın her sey doğrumuydu...değil ise eleştiri normal değilmi..

Kaan dedi ki...

Uğur boşver zaten bu ara bloglara sallama goy goy muhabbeti yapma modası var.Bu mabbette en baştta kulanılıcaklar arasında da sen geliyorsun çünkü çok tutulup izleniyorsun.

yunus dedi ki...

Ben pek samimi bulmadım.Olaya objektif bakmamışsın.Zaten onjektif olmana gerek yok.Sonuçta taraftarsın ama objektifmişsin gibi yapma.
gökhan zan beşiktaşda devamlı sakat formsuz, her maç taraftara saç baş yolduran bir adamken gs geldiğinde "senelerin milli takım oyuncusu", "servetle iki kule olacaklar" dendi.Ee peki oldumu.senelerin milli takım oyuncusu size ne verdi.O zaman beşiktaşlılar kurtulduk derken siz kıskanıyorsunuz dediniz.

aynı durum serdar içinde geçerli.serdar'ın sadece sahadaki değil dışardaki performansınıda bir araştırın.1 milyon tl garanti paraya ikinci şansı hakediyormu görün.bugün fenere gitse dalga geçeceğiniz adama "abi 60 tsl maçına çıkmış, cl görmüş adam" demek komik.

bjk ali güneşi alırkende komikti, fener burakı alırkende komikti, gs gökhan zanı alırkende komikti.Bu senede komik olacak.

pclion dedi ki...

Lions, sen de yüzeysel bakıyorsun. Eleştiriyle hakaret arasında fark var, yazıda da yazdım. Üstelik bloga yorum olarak bırakılan şeyler değil bunlar ki "eleştiri" kisvesi altında yorumlanması da güç. Fikir belirtiyoruz, bir şeyler yazıyoruz diye kimsenin bana hakaret etmeye hakkı yok.

Çizdiğin Galatasaray portresine ise katılmıyorum ben, futbola da pek romantik bakan birisi olmadım. Daha başlamamış sezona şimdiden başarısız damgasını vurmak bence bireysel tatminden öte bir şey değil.

Yunus, Galatasaray Gökhan'ı aldığında Servet Çetin gidiyordu, o an için doğruydu o transfer ama Servet kaldı ve transferi anlamsız kıldı. Gökhan-Servet başlanması ise faciadır. Serdar Özkan ise bence iyi bir yedek olacak, daha farklı bakıyorum ona. Sen olayı yine "Beşiktaş'a farklı, Galatasaray'a farklı" penceresinden almışsın ki Fenerbahçe-Beşiktaş hattındaki transferlere getirilen eleştirilerin sorumlusu ben değilim. Kendi algını bana yüklüyorsun.

yunus dedi ki...

@pclion
Bu sadece senin algın değil.Son cümlemde belirttiğim gibi genel bir taraftar algısı.Senin serdar özkan hakkındaki düşüncende de bu algının baskın olduğunu, serdar özkana objektif bakmadığını düşünüyorum.Serdar öyle 6-7 maçta harcanan biri değil.Senelerce izledik gördük.Saha içinide biliyoruz, dışını da.Ama sen formanı giyip pollyannacılık oynarsan eleştirileride göğüslemen lazım.

Biri çıkıp "x takım aydını aldı.Aydın süper yetenekli, bilmem kaç maç oynamış, seneler önce konyaya şöyle gol atmış.yılda 1 milyon tl verelim gitsin" falan dese ona da aynı şeyler denir.Bu doğaldır."neden bana kızıyorsunuz" demek saçma.görünen köy kılavuz istemez.

Koray Özdemir dedi ki...

@ Lions: Bence de son derece yüzeysel bakıyorsun. Derwall de iki yıl hiçbir şey kazanamadı, onu da mı başarısız sayacağız?

Olay başarı ya da başarısızlık değildir. Olay bir projeye sahip olup onun üzerine bir yapı inşa etmektir. Barcelona veri olamaz diyorsun. Al sana veri: Valdes- Reiziger, Puyol, Oleguer, Bronckhorst- Xavi, Cocu, Davids, Overmars- Ronaldinho, Saviola... Bu kadro, Rijkaard’in Barcelona’daki ilk yılının son günlerinde, deplasmanda R.Madrid’i 2-1 mağlup eden on biri... Bir yıl sonra Rijkaard'ın oluşturduğu 11'e ve yakaladığı başarıya bak. Barcelna bir yıl önce ne yapmış, ona bak.

Biz her şeyin teknik direktörde bittiğini sanıyoruz. Bu büyük bir yanılgı. Rijkaard pas futbolunu oturtmaya çalışıyor. Fenerbahçe maçında futbolcuların değişimleri hiç gözüne çarpmadı mı? Arda mesafeli şut çekmeyi, Sabri orta yapmayı öğrenmiş. Servet'te bile değişim var. Gözünü kapatıp sallamak kolay tabii. Rijkaard'ı şu hâlde beğenmeyenler, en hafif deyimle yüzeyseldir. Konuyu anlamaya çalışmayan önyargılı insanlardır. Başka bir şey değil.

Bir de bir hazırlık maçı üzerinden adama sallayanlar var. Onları Türk hekimlerine emanet ediyorum.

sozcelyk dedi ki...

serdar özkanın pino kewell arda hatta elano'nun bile kanat oynayabileceği takımda yeri gelir diye kenarda bekletmek bile hatadır.

serdar özkan ki istikrarlı şekilde forma giymeye başladığında kariyerinin en kötü performansını sergiledi kendisini senede max 10 maç kullanıp verim almak isteniyorsa kritik noktalarda kaç galatasaraylının canını yakacaktır siz düşünün , bir beşiktaşlı olarak serdar tamamen kendisinden kaynaklı sebeplerle bizim canımızı çok yaktı hani sizin caner fenere gitti şimdi fenerin tüm ortaları telsim tribünlerine gidecek dediğiniz gibi.

18 yaşından beri serdar takımımda oynar o sebeple her surette altyapıdan bu çocuk diye çok dikkatle incelemişimdir ki zaten az çok futbol izleyen serdar hakkında '' 3 kişinini arasına bilinçsizce giren , zorlanarak adam eksiltip iş son hamleyi yapmaya geldiğinde topu ya rakibe teslim eden ya da topu kesinlikle ve kesinlikle kale dışına gönderen bir adam '' yorumunu yapıyor.

serdar'ın sorunu ne özgüven ne teknik ne taktik ne de başka birşeydir serdarın sorunu tamamen kalite beceri meselesidir eğer ki kendisinden atacağı çalımlar ve bazen üç kişi arasında yapacağı çalımlar ( senede 3 kere filan olur bu ) dışında birşey beklemiyorsanız serdar özkan sizin için gayet iyi bir rotasyon oyuncusudur hani rijkaard filan da onaylamış diyerek bu transferi olumlamaya çalışmanız arda'nın iyi arkadaşı diye üstün performans göstermesini beklemenizden bahsetmiyorum bile.

pclion dedi ki...

Sozcelykk, Arda'nın arkadaşı diye üstün performans bekleyen kim? Ben öyle birini tanımıyorum...

İlker Sayhan dedi ki...

Sevgili Uğur,

ilgi çekmek için bu tür yöntemlere baş vuracak insanlar çok çıkacaktır. Hiç kafanı takma, hatta umursama bile. Yazılarına yada yazmak için seçtiğin konulara yansıtma.

Bir insan karşısındakinin düşünceleri hoşuna gitmiyor diye, onun düşüncelerine aşağılık sıfatını yapıştırıyorsa, kendisin ne "mal" olduğunu, eğitim seviyesinin ne olduğunu ve karakterinin belirli bir kısmını belirgin bir şekilde orta koyuyor zaten. Ülkenin ortalama eğitim sevyesi malum. Bunun üstüne bir de sınırsız fikir beyan edilebilen platformlar (ekşi sözlük vb.) sunulunca ortaya bu görüntünün çıkması beni hiç şaşırtmıyor.

Bazı insanlar burada kendi fikirlerimizi paylaştığımızı unutuyorlar (sen makalelerinle, bir çok insan yorumlarınla). Malesef iki kez 4-3-3 bir kez de 4-4-1-1 yazınca kendilerini Mourinho sananlar var. Daha da vahimi, kendilerinde başkalarına saygısızlık yapabilme hakkını görüyorlar. Böyle insanlarla muhatap olmamak lazım.

Serdar Özkan’ın kendisine gelecek olursam: Benim için en büyük soru işareti olan transferlerden bir tanesi. Aydın Yilmaz’ın Beşiktaş versiyonu. Çok yetenekli, hızlı, teknik bir oyuncu, ama bir o kadar da sorunlu. Sorunu kendisiyle. O da Aydın Yılmaz gibi büyük bir takımdaki son şansını kullanıyor. Umarım bulunduğu genel durumu kavrar ve şansını iyi kullanır. Aydın’da bu umursamazlık varken, kendi içinde bulunmuş olduğu genel durumu kavrayabileceğini sanmıyorum.

onur dedi ki...

Serdar'ın transferine "tek başına" bakarsak doğru,alınabilecek bir risktir. Ancak sağ kanatta Keita'yı satıp yerine "soru işareti" Pino'yu alıp; onu da Serdar ile yedekliyorsak bu hareket risk alma potansiyeli olarak 10. kattan paraşüt niyetine masa örtüsü ile atlamaya eşdeğerdir bence. Yani elbette tutabilir ama akıllı, mantıklı adam yapmaz!

Yazı yazmadan önce söyle bir arkanıza yaslanıp, bir kahve alıp elinize, hoşlandığınız bir müzik eşliğinde başlasanız yazmaya bence çok daha "objektif" olabilirsiniz. En basitinden GS kadrosunun (kağıt üzerinde) geçen sezon başına göre daha güçsüz olduğunu görmek için alim olmak gerekmiyor; bunu itiraf edebiliriz. Haa çok düşük ihtimalle o olmayan paramız ile bu saatten sonra çok baba 2 transfer kotarırız orası ayrı. Ya da kağıt üzerindeki kadro pratikte hepimizi şaşırtan bir performans ortaya koyar o da ayrı. Ancak dediğim gibi bunlar masa örtüsü ile 10.kattan atlayıp sağ çıkmak ile (bence) eşit başarı şansına sahip şu anda...

Adsız dedi ki...

bir beşiktaş taraftarı olarak olaya mudahil olmak istemezdim ama imajı kötü futbolcular içinden ibrahim üzülmezi çıkarır mısın galatasaray için hakan şükür bülent korkmaz neyse ibrahim üzülmezde beşiktaş için odur

Adsız dedi ki...

fazla romantiklik değil ama hepimiz taraftarı olduğumuz kulübümüzün şunu alsa bunu gönderse diye planlar yaparız düşünürüz, çoğuda genellikle istediğimiz gibi olmaz sonrada yönetimin yaptığı hamleleri neden yapmış olabileceği üzerine kafa yorarız onları bir mantık çerçevesine oturturuz olay bundan ibaret

Related Posts with Thumbnails