Avrupa Yolları #1 : Beşiktaş & Sivasspor

Ligimizle beraber birçok Avrupa Ligi de tamamlandığından artık görüntü daha net ve daha sağlıklı bir inceleme yapmak mümkün. Bu sezon karşılarına çıkacak zorlukları ve grupları belirlemek ve takım puanlarını göz önünde bulundurarak gelecek sezon için bir perspektif çizmeye çalışacağız beraber. Bunun için Bert Kassies'in ve Ricardo'nun sitelerinden de faydalanacağız. Lig Şampiyonu Beşiktaş'tan başlayalım.

Beşiktaş, yenilenen sistemdeki ilk şampiyonumuz olarak Avrupa yolculuğuna çok büyük bir avantajlarla başlıyor. Bu avantajların ilki bildiğiniz gibi ön eleme stresine girmeden, direkt olarak gruplara katılma şansı. Bunun yanında lig ikincisi için zorlaşan sistemin getirisi olarak gelecek muhtemel 15 milyon euro var. Sivasspor bir mucizeyi gerçekleştirse ve gruplara kalabilse bile Beşiktaş'ın payı 10.5 milyon euro olacak en az ve bu da uzun yıllar sonra ilk defa futbol içi bir kaynak yaratılması anlamına geliyor. Bir önceki Şampiyonlar Ligi katılım payının Del Bosque'nin cebine gittiğini düşününce Beşiktaş'ın şu sıkışık mali yapısında bunun anlamı büyük.
Bunlar dışında yeni sistemin bir getirisi daha var, o da 32.445 olan takım puanıyla gruplara 3. torbaya kalmayı garantilemesi. İlk 12 ülke dışında kalan şampiyonlardan 5 tanesinin lige dahil edilecek olması gerçekten büyük bir değişiklik yarattı alt tarafta. Fenerbahçe geçen sene 51.469 puanı olmasına rağmen tabiri caizse mucizevi bir şekilde 3. torbaya kalabilmişti, Beşiktaş ise çok daha düşük bir puanla bu hakkı elde etmiş durumda. Bu da lig ikinciliğiyle şampiyonluk arasındaki uçurumun ne kadar büyük olduğunun bir kanıtı artık. Avrupada ne kadar başarılı olursanız olun, lig şampiyonu olamazsanız Şampiyonlar Liginde mücadele etme şansınız çok düşük.
Beşiktaş tüm bu avantajları başarıya dönüştürebilecek mi, esas soru bu. 3. torbadan Şampiyonlar Ligine girecek olması burda önem kazanıyor işte. Şampiyonlar Ligi sonrası için 4. torbadan gelecek takımın büyük önemi olacak Beşiktaş için. Türk takımlarının genel şanssızlığıdır bu aslında, 4. torbadan gidip en zorlu ekipleri bulmak neredeyse bir gelenek. Daha önce Galatasaray'ın seçtiği Real Sociedad, Hertha Berlin, geçtiğimiz sene Fenerbahçe'nin seçtiği Dinamo Kiev hep temsilcilerimizi geride bırakmış takımlar. Bu sene Beşiktaş gidip Wolfsburg'u bulursa hiç şaşırmamak lazım bu sebeple. Şaka bir yana, eğer Beşiktaş ilk 12 ülke dışında gelecek şampiyonlardan birini seçebilirse Avrupada Şubat ayına kalma adına büyük bir adım atmış olacak.

Grup bölümünden çıkarılacak bir 7-8 puan UEFA Ligine geçiş için yeterli olacaktır. Bunun takım puanına yansıması ise gruplara katılımdan kazanılacak 3+kaba bir hesapla gruplardan gelecek 5 puanla beraber Şubat ayı öncesi kazanılan 8 takım puanı olur. Bu da gelecek sezon hesaptan çıkacak olan 7.075 puanı fazlasıyla telafi edecektir. Beşiktaş'ın öncelikli hedefi bana göre bu olmalı. UEFA Liginde geçilecek her ekstra puan sıralamada üstlere çıkma anlamına gelir.Sivasspor ise Şampiyonlar Ligine kaldığı için şanslı mı şanssız mı, ona karar vermekte güçlük çekiyorum açıkçası. Yeni sistem lig şampiyonu için ne kadar avantajlıysa lig ikincisi için o kadar zorlu. Bana sorarsanız lig şampiyonu olmadan Şampiyonlar Ligine kalabilen her takım gruptan çıkmaya adaydır şu sistemde, bana göre grup bölümünden daha zor bir eleme sistemi var. Sivasspor ve Trabzonspor gibi ekipler için bu çok daha zor zira takım puanları ilk elemede dahi seribaşı olmaya müsade etmediğinden geçtiğimiz seneki sistemin 3. ön elemesinden daha zor olan iki tur oynamak zorunda olacaklar.

Sivasspor'un ilk turdaki muhtemel rakipleri UEFA Kupasının son şampiyonu Shaktar Donetsk, Sporting Lizbon, Panathinaikos, Celtic ve Anderlecht. Bu takımlardan birini elemeleri halinde dahi karşılarına yukardaki ekiplerden Shaktar, Sporting ve Pana'nın yanında Arsenal ya da Lyon'dan biriyle eşleşmek durumdalar. Yukardaki üçlüden birini elerseniz 5. takım Almanya üçüncüsü Stuttgart. En güzel özet şu olacak sanırım. Bu play-off turunu geçmesi muhtemel 5 takımdan 4'ü grupların kura çekimine 2. torbadan katılacak. Gerisini siz hesap edin.

Sivasspor'un görünürdeki hedefi bu anlamda UEFA Ligi. Yeni sistemin geçen seneden bir farkı da bu, artık lig ikincimizin ilk eleme sonunda Avrupaya veda etme şansı yok. Daha önce Beşiktaş ve Trabzonspor bu şekilde elenmişlerdi ve ülke puanına ciddi zararları dokunmuştu bunun. Sivasspor adına bu anlamda bir tehlike yok Şampiyonlar Liginde ama UEFA Liginde aynı şey geçerli değil doğal olarak. Sivasspor ilk turda elenirse UEFA Ligi play-offlarına kalmış olacak ancak takım puanı 6.445 olduğundan burada da seribaşı olamıyor, aynı Trabzonspor gibi. Ülke puanımızın kaderi esas olarak bu noktada çizilecek bana göre. Play-off turunda bu iki takımımız iyi bir kuranın da yardımıyla rakiplerini eleyebilirlerse puanımızı ve yerimizi koruma adına iyi bir başlangıç yapmış sayabiliriz kendimizi.

Sivasspor'un takım puanı olarak hedefi öncelikle UEFA Ligi play-offlarında bu sezon seribaşı olabilmek için yeterli olan 12.890 barajına yaklaşmak olmalı. Sivasspor UEFA Ligi gruplarına kalmayı başarabilirse gerekli olan 6.5 puanı toplayabilir. Değişen sistemle beraber artık elemeler de takım puanına katkı yapıyor, bununla ilgili detaylı açıklamayı UEFA Ligi yazısında yaparız. Play-off turunda alınacak bir galibiyet 1.5 puan demek. Kaba bir hesapla Şampiyonlar Ligi elemesinden alınacak 0.25 puan (bir beraberlik)+play-off turunda alınacak 2.25 puan (bir galibiyet+bir beraberlik) gruplar öncesi Sivasspor'a 2.5 puan kazandırabilir. UEFA Ligi gruplarında ise Sivasspor'un 4 puan çıkarabileceğini düşünüyorum. Sivasspor için en rasyonel hedef bu. Hem ülke puanına zarar vermeme, hem de gelecek sezonlar için Avrupada zor durumda kalmamak adına.

UEFA Ligine katılan takımlarımız için de benzer bir yazı planlıyorum ama zaman vermek güç. Yarın hem girmem gereken bir final hem de NTV Spor'daki program var. Muhtemelen Çarşamba günü detaylı bir yazı yazma şansım olacak. Aklınıza takılan sorular varsa onları yazı öncesi yorumlarda cevaplayabilirim. Şimdilik hoşçakalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Mustafa Denizli hala şanslı değilim diye dursun.

Normalde 4. torbanın son takımı olacak 32 küsür puanla 3. torbaya girdi Beşiktaş. Statü değiştiği için.

Fenerbahçe bu sene başında 50 küsür ile giremiyordu az daha, eğer üzerindeki iki takım elenmeseydi.

ilquer dedi ki...

3. torbadan girmek avantajmış gibi dursa da bu sene 4. torbadan gelen Anorthosis, Cluj hatta Bate Borisov gibi takımların ilk defa Şampiyonlar Ligi'nde oynadıkları için nasıl mücadele ettiklerini gördük. Amiyane tabiriyle kıytırık bir takım gelse de Beşiktaş bu futbolla o takımı bile yenemez.

Jordi Metal dedi ki...

@ ilquer

Misal Kharkiv gibi :)

pclion dedi ki...

Ne olursa olsun, o sayılan takımların hepsi grup sonuncusu olarak elendi. Cluj gidip Roma-Chelsea'den 4 puan çıkarmış olabilir ama Bordeaux 6 puan almıştı onlardan mesela. 4. torba takımı 0 puan alacak diye bir şey yok tabii ki, kura sadece yeterli değil. Beşiktaş'ın gereken puanları alabilmesi gerekir ama bu Beşiktaş'ın problemi...

erdersson dedi ki...

sivasın şöyle bir avantajı var.eğer ilk ön elemeyi geçerse gruplara kesin giriyor.ya ş.ligi yada avrupa ligine gruplara katılıyor.ilk turda elenirse avrupa ligi elemelerine katılıyor.sivas a çok dev bir takım rastlamayacak ilk turda.belki celtic isim olarak ve deplasman olarak zor olabilir.diğerleri eleme şansı var.uefa galibiyet puanlarını değiştirdi galiba.aslında bu eleme ilk 5 içindeki ülkeler için bir dezavantaj.her ne kadar ilk 3 doğrudan katılsa bile eski sistemde genelde seribaşı oldukalrı için bu ülkelerin 4.cüleri genelde ş.ligine giriyorlardı.ama şimdi biraz zornalacaklardır.diğer taraftandan 7-15 .sıradaki ülkelerin 2cileride zorlanacaktır.bazen mesela celtic-shaktar-rangars-panatinakos gibi ekipler eski sistemde seri başı olup kolay takımlarla eşleşebiliyorladı.en avantajlı olanlar ise 17.sıra ve altındaki ülkeler oldular.gerçi her sene 2-3 takım girebiliyordu ş.ligi gruplarına ama şimdi garanti 5 takıma yükseldi.aslında sistem lordların büyük balıkların küçük balıkları yemesi üzerine kurulmuş bir sistem.her sene aynı senaryo ve paralar genelde 3 büyük ülkeye akıyor.ispanya-italya-ingiltere.arasırada almanya ve fransa.ş.ligi finalini kazanan barcaya 110 milyon avro kaybedene 65 milyon avro.her sene aynı senaryoyu tekrar izleyeceğiz.birde avrupa ligine ş.ligi elemlerinden 25 takım geliyor.bunlardan 10 direk avrupa ligi gruplarına 15ise son elemelere gidiyor.
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2009.html

erdersson dedi ki...

birde bu yıl piyango 2 kez belçikanın s.liege takımına vurdu.birincisi son dakika kurtarılan penaltı.ikincisi final barca-manu olduğu için bunlarda direk ş.ligine gittiği için 13.sırada bulunan s.liege hem şampiyon oldu hemde ş.ligine direk katıldı.buda isviçre şampiyonun çift değil tek ön eleme oynamasına neden oldu.ne garip vesileler ama:))

ilquer dedi ki...

Bu takımlar her şeye rağmen gruplarını sonuncu tamamlamış olabilirler. Fakat mücadele ettikleri takımların tamamı şu Beşiktaş'tan daha iyi takımlardı. Zaten bizim yaptığımız yorumlar da Beşiktaş'ın oynadığı şu futbolla alakalı. O yüzden önce Ağustos sonunda kuralar bir çekilsin, bir grubu görelim, şu an yorum yapmak için erken. Daha şampiyonluk kupasını 2 gün önce aldılar.

Oylum Tanış dedi ki...

Galata Saray'ın Avrupa yolculuğuna daha sonra değinilecek sanırım. Ama şunu söylemeliyim. Yazı da onu özetliyor zaten. Değişen sistemle birlikte ulusal liglerin önemi artmıştır. Hani "bizim hedefimiz Avrupa" mottosunu en çok güden takım olan Galata Saray'ın da bunu görmesi gerek. Çünkü bu takım en son ne zaman CL'ye iştirak etti, unutmak üzereyim ben!

Bu sebeplerden ötürü bizim Avrupa Ligi'ne erken katılmamız bana göre iyi. Hem idareciler de geçen yılki yanlışlara düşmezler ve ellerini çabuk tutarlar belki. Çünkü bu yıl Avrupa'da hem başarılı olabiliriz hem de kasamızı doldurabiliriz. Ortam müsait. Geri dönüşümü olan bir kadro yapısıyla da ligde başa güreşebiliriz. Ve bu yılı, tabir yerindeyse nadasa bırakmış oluruz. Seneye de şampiyon ünvanı ve son 2 yılda Avrupa'da topladığımız iyi puanlarla CL'de yol katedebiliriz. Meyvaların tadına bakabiliriz yani.

Umarım bu 2 yıllık yakın geleceği herkes görebiliyordur. Ummak güzel bi' şey...

Adsız dedi ki...

2 takımda bence rezil olur gelir.Bjkye karşı pas yap yeter.He daha önce yine daha kötü kadrosuyla 6 puan almışlardı ama bu sefer o kadar alacaklarını da tahmin etmiyorum.Toraman-Zan-Üzülmezli defans çok büyük oyuncu diye söyleyenen ama nedense her zorlu maçlarda orta sahayı rakibe veren ernst 4 senedir ne yaptığı belli olmayan bobo 5 hafta var 10 hafta yok,sadece geniş alanda etkili olabilen holosko.Sivası geçtim zaten de.Bjk nin alacağı puan en fazla 4dür
Bu yıl bize fazla puan gelmez avrupadan

erdersson dedi ki...

futbolun adaleti yok denir.doğrudur.geçen yıl bu kadrosuyla galatasaray ş.liginde oynamayı hak ediyordu.çokda iyi olurdu.ama maalesef şampiyon olmasına rağmen ön eleme yapmak zorunda kaldı.bu yılda yine ş.liginde oynamayı hak ediyor oynadığı farklı ve kaliteli oyunla.ama bu yılda 5.ci oldu garip bir şekilde.birde yensende yenilsende proğramında galatasary için kırılma bu yıl neydi sorulmuştu.aslında bu yıl kırılma ş.ligi ön elemesinden elenmek oldu.skibbe ye o günden bu yana hep yan gözle bakıldı.medyada kredisini o maçtan sonra bitirdi maalesef.daha geniş anlamda kırılma olayına bakarsak geçen yıl yönetimin futbolun içine çok girmesi oldu.feldkampla toplantılar yapıldı.lincoln-hakan kadro dışı kaldı.sabri kadro dışı kaldı.affedildi.vs vs. özetle polat yönetimi-adnan sezgin vs.

Related Posts with Thumbnails