Avrupa Yolları #2: Trabzonspor, Fenerbahçe & Galatasaray

Finaller, program derken yine iki gündür dişe dokunur bir şeyler karalayamadık. Aklımda güzel fikirler var ama yazıya dökmek gerekiyor elbette. Olsun, önümüz yaz, bolca gündem dışı futbol yazılarımıza, fikirlerimize yer vereceğiz burda. Avrupa temsilcilerimizden Beşiktaş ve Sivasspor'un rotasını ve muhtemel hedeflerini yazmıştık, şimdi bunu UEFA Ligi temsilcilerimiz için de tekrarlayalım.

Trabzonspor son maçta fırsat ayağına kadar gelmesine rağmen Şampiyonlar Ligine katılamayarak UEFA Ligi yolcuları arasına katıldı. Aslına bakarsanız bana göre pratikte bir fark yok lig ikincisiyle üçüncüsü arasında, iki takımın da seribaşı olacak takım puanlarına sahip olmadığını düşününce. Muhtemelen Sivasspor ilk turda elenerek Trabzonspor'la beraber UEFA Ligi play-off turunda oynayacak ancak Türkiye için esas sorun burda başlıyor, bu iki takım UEFA Ligi play-off'larında da seribaşı değil. İki takımın da kura şansına ihtiyacı olacak bu turda.Sivasspor belki takım puanı sıralamasında mazur görülebilir ama Trabzonspor gibi her sene Avrupa kupalarına katılmaya oynayan bir ekibin 5 senede topladığı puanın 10 bini zar zor geçmesi kabul edilebilir bir şey değil. Üç büyükler dışında bir takımın Avrupada görece bir istikrar tutturması gerekiyor, bunu yapması gereken ilk takım da Trabzonspor'dur bana göre. Bütçesi uygun, kadrosu bana göre yeterli. Neden bu şekilde olduğu konusunda kendilerini sorgulamaları gerekiyor artık. Lyon'a karşı alınmış bir galibiyet dışında da Avrupa hikayelerine ihtiyaçları var.

Yukarda da görüldüğü gibi 10.445 puanı var Trabzonspor'un. Tahmini sıralamaya göre play-off turunda seribaşı olabilmek içinse 12.890 puanı geçmek gerekiyor. Bu sene için Trabzonspor adına ufak bir ümit var yine de, bu da play-off turu kura çekimlerinden önce 10.445 puanı geçen 8 takımın Avrupaya veda etmesine bağlı. Bu senaryoda Trabzonspor seribaşı olabilir. Gelecek seneler içinse en azından gruplara kalmayı becerebilmeli Trabzonspor, toplayacağı 4-5 iş görecektir. Toplanacak 7-8 puan ise Trabzonspor'un gelecek sezonlarda UEFA Liginde 3. torbaya kalabilmesi sağlayabilir. Bence sezonluk hedefi bu olmalı Trabzonspor'un, daha doğrusu Avrupada puan toplamaya başlayabilmek.

Fenerbahçe, Trabzonspor'a attığı son golle UEFA Ligine 3. ön eleme turundan katılma hakkını da elde etmiş oldu. Gruplara kalabilmek için ilki 30 Temmuz'da olmak üzere 4 maç oynayacaklar. Fenerbahçe geçtiğimiz sene 5 sezonluk değerlendirmede en kötü derecesini elde etse de hala en çok puana sahip Türk takımı, bunda en büyük pay istikrarlı şekilde Avrupada yer almalarında gizli. Geçtiğimiz sezonun ortasında alınan kararla ülke puanının takım puanı üzerine etkisi %33'ten %20'ye inince pek iyi bir sezon geçirmese de sıralamada yükselmeyi başardı Fenerbahçe, bu da ilerleyen turlarda fazlasıyla işlerine yarayacak. Gruplarda da birinci torbada gözüküyorlar şu an, Fenerbahçe'den yüksek puanlı takımlardan biri Şampiyonlar Ligi elemelerinden UEFA Ligine düşmezse gruplarda 1. torbada yer alacaklar, bu önemli.Gelecek sezon takım puanından 10.075 puan silinecek, öncelikli olarak bunu yerine koymalı ki 5 senelik birikim bir senede çöpe atılmasın. Bunun için de grup aşamasının ötesine geçmeli Fenerbahçe. Eğer bu gerçekleşirse önünde iki hedef bulunuyor Fenerbahçe'nin, ilki Şampiyonlar Ligi play-off turunda seribaşı olabilmek, ikincisi Şampiyonlar Liginde 2. torbaya yükselebilmek. Bunları gerçekleştirebilmek için ise 56.632 ve 64.825 puan barajlarını aşmak gerekli. Açıkçası 10 bin puanınızın silindiği bir sezonda takım puanınızın üstüne koymak oldukça zor. 2007/08 sezonuna yaklaşan hatta geçen bir performans gerektiriyor bu hedefler. Fenerbahçe'nin öncelikli hedefi 10 bin puanı toplayabilmek ve puanını korumak olmalı, bundan sonra alınacak her puan ekstra olacak. Eğer bu sezonu sıralama kaybetmeden bitirebilirse gelecek sezon silinecek 6.800 puanla beraber tekrar bir yükselişe geçebilir Fenerbahçe.

Galatasaray, Fenerbahçe'yle beraber en rahat ekip görünümünde elemelerde, seribaşı olma konusunda bir sıkıntısı yok. Gruplara kadar 6 maç oynamak zorunda olmak esas problem gibi gözüküyor. Yukarda da dediğim gibi Trabzonspor hem kendini hem de Galatasaray'ı yakmış oldu son hafta almış olduğu yenilgiyle. Yine de büyütmemek lazım durumu, 2. ve 3. ön eleme turu arasında 14 gün var sadece. Ligin en çok şampiyonluk görmüş iki ekibi ligi en erken açmak zorunda olan ekipler, iki takımın sorumluları da oturup düşünmeli. Galatasaray eğer gruplara kalmayı başarırsa muhtemelen 2. torbada yer alacak.Sezona UEFA sıralamasında 96. sırada başlamıştı Galatasaray, Hamburg mağlubiyeti hepimizi hayal kırıklığına uğratsa da kesinlikle boş geçirilmiş bir sezon değildi 08/09. Sezon başında hesaplamadan çıkan 9 puanı telafi etmekle kalmayıp üstüne 6 puan koymuş oldu takım. Galatasaray için esas tırmanış yeni başlıyor. Önümüzdeki iki sezonda silinecek toplam puan sadece 2.875. Galatasaray'ın alacağı her puan sıralamaya yansıyacak demek oluyor bu.

Aslına bakılırsa Galatasaray'ın puan aralığı değişen sistemle beraber oldukça iyi bir yere geldi. Şampiyonlar Liginde 3. torba için yeterli, UEFA Liginde de 2. torbada yer almanızı sağlıyor. Bunun ötesindeki ilk hedef Fenerbahçe için de belirttiğimiz Şampiyonlar Ligi play-off turu için seri başı olma puanı. Galatasaray'ın bunu bir sezonda başarması ise mümkün değil, namağlup UEFA Ligini almadığı sürece. Galatasaray'ın hedefi iki sezon içinde oraya yaklaşmak olmalı. Galatasaray'ın son 3 sezonda Avrupa kupalarında topladığı puan 30.570. Play-off'lar için görece yeterlilik puanı ise 56.632. Yani iki sezonda toplam 26 bin puan kazanmak zorunda Galatasaray. Gruplardan çıkıp Şubat ayına kalmak kendi başına 10 puan ve üstünü garantiliyor, bundan sonrası ise play-offlar için Galatasaray'ın kaderini çizmiş olacak. Galatasaray için hedef geçtiğimiz sezona yakın bir performans çıkarmak ve Şubat ayına kalabilmek olmalı...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

erdersson dedi ki...

skibbe lever ile 2 kez uefada çeyrek final oynadı.galatasayın 15 puan almasındada büyük payı var bu yıl.skibbeye teşekkür etmek lazımdır.neydeyse son 4 yılda toplanan puanlar kadar puan kazandırdı galatasaraya.belki kalsaydı daha da çok olacaktı.bir teşekkür etmeden kovduk.birde skibbe demişken skibbe nin ufak takım çalıştırdığı söylenir hep.dortmund 97 de ş.ligini kazandı.98 de ş.ligi yarı final oynadı. ve skibbe 98 haziranında dortmundun teknik direktörü oldu.dortmund altyapısından genç yaşta gelmişti.sonra leverkusen de aynı şekilde.2002 de leverkusen ş.ligi finali oynadı.2006 da skibbe levere geldi.bu arada alman milli takım yardımcılığı yaptı . skibbe gençlere önem vermesiyle bilinen bir hocaydı.dortmundun alt yapısının herşeyi diyorlardı boekamp için.onunla beraber geldiler.çalıştırdığı takımlardaki başarısı tartışılabilir.ama zirvede olan takımlarda zirvede kalmak çok ama çok zordur.seneye barca 3 kupadan birini bile alamayabilir.başarı birazda oynatılan oyunla alakalıdır.yunanistan avrupa şampiyonu oldu ama kimse o takımdan futbolcu büyük takımlar almadılar. lucescuda çok puan topladı avrupada.hatta en çok puan toplayan hocaydı tüm zamanların.zicoda öyledir.bunları kovduk.mesela mustafa denizli avrupada sadece bir defa ş.ligi mücadelesi yapmıştır.oda sıfır puanla sonuçlanmıştır.ama türkiyede medya kral yapmıştır.sir demiştir bazıları.kulüpler bazında avrupada pek bir başarısı yoktur denizlinin.20 yıl önceki bir başarı varki.3 takım eleyip yarı final görmüştür.rapid-xamax-monoca.
bu yılda pek puan toplayacağımızı zannetmiyorum.özellikle elemelerde eleneneceğiz büyük ihtimalle.

papaz dedi ki...

Eskide kalmış olsa Trabzon'un Avrupa zaferleri Barcelona ve Liverpool galibiyetleri. Aston Villa ve Lyon maçları bu 2sinden sonra gelir, tabiii çooook yıllar geçti bunların üzerinden. Özledik Avrupa maçı izlemeyi.

anilkos dedi ki...

Tüm bu ihtimallere şunları da eklemek gerek bence,diğer takımlardan silinecek puanları,Uğur abi sen mtlaka onları da hesaplamışsındır ancak yinede söyliyim dedim,örneğin Parmadan 20 puan var silinecek,2 sene sonra rapid bükreşten bir 21 puan eksilecek keza auxerre 18 puanıyla vedalaşmak durumunda bu yıl.Lille de bu sene yok sanırım avrupada onlar da 15 puanlarından olacaklar.Yani bu sene aldığımız kadar puan alırsak yani toplam puanımızı 47 yapabilirsek önümüzden dramatik düşüşler gerçekleştiricek takımlar sayesinde de yükselebiliriz.

alessandro del piero dedi ki...

bir şey sorucam, fenerbahçe şu anda cl play-off turu için seri başı değilse geçen sene nasıl partizan'la eşleşti? ya da bu sene 5 sene öncesinin kaybettiği puanları yüzünden mi seri başılıktan çıkmış oldu?

bir de şunu fark ettim ki biz galatasaraylılar yıllardır şöyle bir cl heyacanı yaşayamadığımız için mutsuzuz ama şu 3-4 sene önesinin şaka gibi puanları gösteriyor ki 1-2 sene daha uefa'da mücadele edip aynı geçen yıl olduğu gibi puanları depolamak, cl'ye gidip haliyle daha az puan almaktan daha mantıklı görünüyor.. gerçi öte tarafta işin mali boyutu da var ama bence bir takımın katıldığı turnuvalarda kolay rakiplerle eşleşmesini sağlayan puan miktarı her şeyden önemli..

pclion dedi ki...

Geçen sene ilk 16 seribaşı oluyordu, bu sene sadece ilk 5. 35 puanla seribaşı olabiliyordunuz, artık 56 puan zar zor yetiyor, Fenerbahçe'yle ilgili bir durum değil bu, değişen sistemle alakalı.

Fenerbahçe'nin 5 sene öncesinden silinen puanı 2 bin küsürdu, geçen sene 6 bini geçtiler. Yani Fenerbahçe puanını arttırmış oldu kötü performansa rağmen.

UEFA'ya gitmek belki takım puanı için faydalı ama çok ciddi bir gelirden de oluyorsunuz bu şekilde. Getirisi götürüsünden fazla yani, Şampiyonlar Ligi her zaman daha önemli bir vitrin ve prestij demek.

Petrelli, son 4 sezonki sıralamada Galatasaray 53., 5 sezona göre ise 60. Dediğin doğru yani, Galatasaray rakipleriyle benzer puanlar alsa bile 7 takımı geçmiş olacak sezon başında...

Cenky dedi ki...

Sevgili PcLion kusuruma bakmazsan şu x bin puan meselesine takıldım. Gerçekten binle mi okunuyor o puanlar? Benim bildiğim on küsür olması gerek onbin küsür yerine, mazur görmen dileğiyle bin ayıracı olarak virgül kullanılıyor diye biliyorum çünkü.

pclion dedi ki...

Valla Cenky, dürüstçe söyleyeyim, ben normalde binleri okumuyorum ama normalde bu şekilde ifade edilmesi gerekiyor. En azından benim dışımda bu işleri takip eden birkaç kişiye danıştığımda doğrusunun bu olduğunu düşünmüştük.

Muhtemelen bir dahaki yazıda bildiğim gibi okuyup yazacağım çünkü yazarken bile battı bana açıkçası. :) Kusura bakılacak bir şey yok, aksine söylemen iyi oldu.

father vic dedi ki...

bende bişi sorucam merak ediyorum..bu sene sanırım önelemelerde de takım puanı kazanılacak..tam emin değilim ama öle bişi duymuştum sankii..eğer öyleyse gs daha gruplara kalmadan önündeki kolay 6 maçtan da full galibiyetle puan kazanma şansı olmuo mu??bu durum bi avantaj değil mi??

pclion dedi ki...

Bu soru sayesinde ilginç bir detay keşfettim. Ön elemelerde takımların alacağı puan galibiyet başına değil geçecekleri tur başına olacakmış. Sadece tabloya bakmıştım ben.

2.ön eleme: 0.50
3.ön eleme: 1
Play-off: 1.5
Gruplar: 2

'Reached qualifying round' dediğine göre gelinen her turda karşılığındaki puanı alıyorsunuz. Bu sebeple 2. ön elemenin bonusunu alamayabilir Galatasaray ama gruplara kalması durumunda 4.5 puan almış olacak. Fenerbahçe'de 3.5, Trabzonspor'da 2, Sivasspor'da 3.5 diye tahmin ediyorum. Yine de o turdan başlamak puan getirir mi bilemem. Başka kaynakları da araştırmam lazım.

Yalnız anladığım şu ki normaldeki gibi galibiyet başı puan yok. Turu geçip alıyorsunuz puanlarınızı...

father vic dedi ki...

yani gs o 6 maçtan 6 galibiyet çıkarırırsa dediğin gibi 4.5 puan alıcak..normalde galibiyet başına 2 beraberlik için 1 puan alınıodu sanırım..bu puanlar da önelemede ikiye bölünüodu..yani 6 maçtan alınacak 6 galibiyet 6 puan getiricekti..hatta 3 galibiyet 3 beraberlikle 4.5 puan alıcaktık zaten..bu sistem pek işimize yaramadı o zaman..

pclion dedi ki...

Normalde gruplardan önce sadece play-off turundan puan alabiliyorduk, 2+2=4 puan. Şimdi toplamda 4.5 alabileceğiz, yani çok fark eden bir şey yok böyle düşününce.

father vic dedi ki...

şimdi biyerde okudum..önelemelerin sadece ülke puanına katkısı oluomuş..yani bnm hesap yalan oldu dediğin gibi sadece playofftan puan alıcaz..2+2 mi olucak yoksa önelemelerin ülke puanına katılması gibi yarısı mı katılcak..yani 1+1 mi??

pclion dedi ki...

O okuduğun eski sistem, ön elemelerde artık takım puanına katkı var. Zaten olmaması mantıksız olurdu zira UEFA Kupası 1. turu ön elemeye dönüştürüldü, dediğin gibi olursa gruplara kadar puan olmaz.

Yeni sistem şöyle;

"For the team ranking the match results in qualifying rounds do not count. From 2009 on qualification for the Champions League and the Europa League is rewarded with a number of points based on the reached qualifying round."

Hangi turda kaçar puan alındığını söylemiştim daha önceki yorumlarda...

father vic dedi ki...

ewt eski sistem..eski sistemle 4.5 puanı karşılaştırdım..bnm hesap yalan oldu derken sistemin değişmesini kastettim zaten..ben alıcaz derken eski sisteme göre sormuştum aslında..haklısın derdimi yanlış anlatmışım=))

Jordi Metal dedi ki...

Galatasaray için şuan alınacak her puan bir avantaj olacaktır. O yüzden sezunu Temmuz ortasında sezon açacak takımın sadece fiziksel olarak dinlenememesinin yanı sıra transferlerin geç bitmesi sorun yaratabilir. Özellikle Lincoln ve TD olayları çözülmeli. Hem de kesin bir çözümle.

Adem dedi ki...

memleketin %90 ı üç istanbul takımını desteklerken, bu takımlar haricindeki takımlardan Avrupa'da puan kazanmalarını beklemek, onları enayi yerine koymaktan başka hiç birşey değildir. Gerçekçi olalım...

Related Posts with Thumbnails