Ülke Puanımız #16: Galatasaray'a Rağmen Kötü Haberler

Galatasaray'ın Bordeaux galibiyetiyle bu sezonki puanımızı 6.750'ye çıkarıp son 5 sezonun en iyi ikinci performansına imza atmış durumdayız. Her zaman söylüyorum, Beşiktaş ve Fenerbahçe kendi 5 sezonluk performanslarından en kötüsünü çıkardığı bir senede 6.75'i öpüp başımıza koymamız gerek. En son böyle kazalar başımıza geldiğinde toplamda 4 puanla havlu atmıştık 2005/06'da, bu çok önemli bir kere. Türkiye olarak artık belli bir çizgiyi tutturmamız gerek, ön kötü senemiz böyle olmalı.

Rakipler açısından bakarsak cidden kabus gibi bir gece daha bizlerleydi. Ukrayna son 16'ya 3 takımını birden soktu, Kiev Valencia'yı, Shaktar Tottenham'ı eledi dün gece. Metalist Beşiktaş sonrası gol bile yemedi sanırsam, bu nasıl bir manyaklıktır? Bu konudaki tek doğru dürüst gelişme Olympiakos'un iki maçta da yenilerek elenmesi oldu St. Ettienne'e. Böylelikle Galatasaray'ın puanlarına karşı Pana'nın puanları gibi bir denge oluştu. Onların şansı büyük ihtimalle turu geçip çeyrek finale kalacak olmaları, bu da onlara bizden bir maç fazla oynama şansı demek.

Hollanda ekipleri, ilk maçlardaki başarılı performanslarına rağmen son 16'ya sadece Ajax'ı sokabildi. PSV'nin ikinci devreye kalamadığı bir sezonda UEFA Kupası onlar için önemliydi, bence bekledikleri başarıyı yakalayamadılar. Ajax'ın eline bakar durumdalar. Eğer Fiorentina biraz daha dayanabilme o maçın da uzatmaya gitme ihtimali vardı, muhtemelen Franchi izlemiştir maçı, merak edenler oraya bakabilir.

Rakip diyebileceğimiz takımlar dışında dikkat çekici performansların en başında kesinlikle Danimarka ve Aalborg geliyor. Deportivo'yu iki maçta da parçaladılar, 3'er golle iki galibiyet alıp son 16'ya kaldı kuzey ekibi. Avrupadaki başarılı grafiğine rağmen ligdeki kötü performansına ayrıca bir yazıyla değinmiştik zamanında, onlar bu durumu yepyeni bir seviyeye taşıdılar. Rakipleri diğer Danimarka takımı Kopenhag'ı eleyen Manchester City. Bu takımı da yenerlerse üzerlerine ciddi ciddi konuşmamız gereken takımlardan biri olur Aalborg.

Şimdiye kadar çizdiğimiz resim pek de kötü değildi aslında, peki başlıkta niye "Galatasaray'a rağmen kötü haber" yazıyor diyenleriniz olacaktır. Bu daha çok bizim sıralamadaki yerimizi değiştirecek bir kural değişikliğiyle ilgili. Gündemdeki değişikliğe göre ön elemelerde ülke puanlarına yapılan katkının kaldırılıp yerine Euro Lig ve Şampiyonlar Liginde tur başına bonus puanı sistemi getirilmesi gündemde. Teoride mantıklı ama pratikte bizim hiç işimize gelen bir sistem değil zira biz sürekli ön eleme oynayan ve nispeten başarılı bir ülke olduğumuzdan bu puanlar bizim işimize geliyordu. Alacağımız bonus puanlar da rakiplere göre çok çok az. Doğru düzgün bonus puan alabileceğimiz tek performans geçen sene Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi çeyrek finali, ondan önceki doğru dürüst başarımız Beşiktaş'ın UEFA Kupası çeyrek finaliydi, o da Lucescu zamanı. Kafa kafaya gittiğimiz ülkelerin birçoğu bu konuda bizden fersah fersah önde, her ne kadar biz kendimizi Avrupanın sayılı ülkelerinden biri sansak da. Özellikle Porto, Portekiz; PSV ise Hollanda özelinde büyük fark yaratacak çünkü bu takımlar sürekli Şampiyonlar Liginde mücadele edip üst turlara çıkmayı başaran ekipler. Yeni sisteme göre Şampiyonlar Liginin bonusları arttığından UEFA Kupası merkezli Romanya performansı gibi ani parlamaları daha seyrek göreceğiz bundan sonra. Hatta bu kuralın direkt olarak Romanya'yla alakalı olduğu konusunda ciddi şüphelerim var.

Peki yeni bir kural niye bizi etkiliyor diyenler olabilir, burdaki ayrıntı bunun geçmişe yönelik olarak uygulanacak olması. Hatırlarsanız bir süre önce ülke puanlarının takım puanlarına etkisi %33'ten %20'ye indirilmiş ve bu kural geçmişe yönelik olarak hemen uygulanmıştı. Bu da takımlarımızın işine gelmişti büyük bir çoğunlukla. Bu düzenlemenin kesinliği hakkında bir duyuru göremedim, bu şimdilik iyi haber.Galatasaray'ın takım puanına baktığımızda işlerin yolunda olduğunu görüyoruz. 14.350 puana ulaşmış durumdayız şimdiden, sene başında yaptığımız en iyimser tahmin bu seviyedeydi nerdeyse. Önümüzde iki maç ve belki de daha ötesi var. Bu turu geçmeyi başarırsak kazanacağımız puanların haricinde çeyrek final bonusunu da cebimize koyacağız, bu da bizi bir anda ilk 50'ye taşıyabilecek bir puan demek. Avrupa kupalarında devam eden en yakın takım 53. sıradaki Udinese ve aramızda hiçbir takım yok devam eden, bu da sıçrama yapmamızı fazlasıyla kolaylaştıracak.

Merak edenler bir ufak detayı daha farketmişlerdir, Galatasaray takım puanını mahveden o iki senelik periyodun ardından ilk defa üç büyüklerden birini geride bırakmayı başardı. Bunu da sadece üç senelik puanlarıyla yaptığını unutmamak gerek, önümüzdeki iki, hatta üç-dört sene derecelerini geliştirecektir Galatasaray...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

Adsız dedi ki...

beşiktaş ne zaman uefa'da çeyrek final oynadı? ben arada bi kaç yıl kaçırdım galiba :)

pclion dedi ki...

Lucescu zamanı,2003'te. Lazio'ya elenmişlerdi hatırlarsan...

Zoma dedi ki...

Bu grafikleri aldığın site neydi lion? xs4all gibi bir adresi vardı da bir türlü çıkartamıyorum tam.

pclion dedi ki...

Zoma, grafikleri aldığım sitenin link "faideli linkler" bölümünde var, UEFA Rankings adı altında. Ordan bakabilirsin...

Zoma dedi ki...

Teşekkürler.

chivasregal dedi ki...

Uğurcum yine ayrıntılı güzel bir analiz yapmışsın lakin kötü haber vermeseydin pek daha iyi olacaktı.

Uefa böyle buyurmuşsa yapacak bir şey yok. Onu da aşarız Galatasaray olarak.

Manchester United'ı eleyerek Şampiyonlar Ligi formatının değişmesini sağlayan bir klübüz.

Adsız dedi ki...

arkadaslar hamburgu elersek bizden iyisi yok, ilk 50 cok rahat ulasiriz, birde final oynarsak kadiköyde, allahhhhhhhhhhhh

Adsız dedi ki...

uefa geliyor, bana güzenin arkadaslar

Related Posts with Thumbnails