Lig İkincimizin Şampiyonlar Ligi Yolu

Yeni sistem hakkında konuşup duruyoruz blogda ama teorik olarak anlaşılsa da hangi takımımızın nerde seribaşı olacağı hakkında kimsenin bir fikri yok. Bu sebeple lig ikincimizin Şampiyonlar Ligine nasıl katılabileceği, seribaşı olabilmesi için kaç puan toplaması gerektiği gibi ayrıntıları şu andaki lig sıralamalarına göre düzenlenmiş bu tablolar üzerinden yorumlayabiliriz.

Üstteki tablo ilk eleme turuna ait. Geçtiğimiz sezonki sıralamada 6.olan Rusya'nın üçüncüsü ile 7-15.lik arasında yer bulan ülkelerin ikincileri katılıyor bu eleme turuna. Bu turu geçen 5 takım ise ilk 5'te yer alan ülkelerin üçüncü ve dördüncüleriyle play-off oynayıp Şampiyonlar Ligine kalma mücadelesi veriyor. İsmi koyu harflerle ve açık mavi arkaplan rengiyle belirtilmiş takımlar (Burda sadece Dinamo Moskova var.) ise ligdeki yerlerini garantilemiş olanlar.

Statü böyle ama bizim ikincimiz için muhtemel senaryo nedir, bunun üstüne konuşmak gerek. Lig ikincimizin Şampiyonlar Ligi yolunu kolaylaştırabilmesi için seribaşı olabilmesi çok önemli zira rakipler birbirinden zorlu. Daha ilk turda şu anda ŞL çeyrek finaline yürüyen bir Pana'yla, geçen sene batırsalar da kalburüstü Avrupa takımları olan Celtic ve Benfica'yla eşleşebiliyorsunuz, eğer seribaşı değilseniz. İlk turda seribaşı olabilmek için gerekli puan o kadar da yüksek olmamasına rağmen Trabzonspor'un ve Sivasspor'un son 5 senede Avrupada yaptıklarının sıfıra yakın olması işleri biraz karıştırıyor. Trabzonspor'un takım puan 10.295, Sivasspor'un ise 6.295. Bu takım puanlarıyla seribaşı olma ihtimalleri yok bu sezon. Bu takımları destekleyen arkadaşlar kusura bakmasın ama bu takımlardan biri lig ikincisi olmazlarsa çok daha iyi olacak devamlılık adına.Eleme turunu geçtiğinizdeyse büyük lig takımlarıyla play-off mücadelesine giriyorsunuz. Orası çok daha zorlu, kimin ne olacağı belli değil. Hatta öyle ki yeni Şampiyonlar Ligi statüsünü göz önüne aldığımızda bu turda seri başı olmayan bir takımın rahatlıkla 3. torbada yer alması olası. Bu da en az Şampiyonlar Liginin kendisi kadar zorlu bir eleme olduğunu gösteriyor. Şu anki takım puanlarına baktığımızda bu turda seribaşı olabilecek tek takımın Fenerbahçe olduğunu görüyoruz. Galatasaray'ın hala devam eden bir şansı var bu sene için, kendini 40.5+ bir puana atabilmesi için çeyrek finalin üstüne çıkması gerekli. Beşiktaş ise ilk turda seribaşı olmasına rağmen play-offlarda dışarda kalıyor bu puanıyla.

Umarım bir nebze açıklayıcı olabilmişimdir bu konuda. Ligler ilerledikçe bu sıralamalarda olan değişiklikler hakkında yazmaya çalışacağım. Zaten daha somut verileri lig sonu yaklaştıkça almaya başlayacağız...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

pclion dedi ki...

Ricardo'nun sitesi, sağ taraftaki linkler kısmında var...

papaz dedi ki...

tamam o zaman 2.olmayalım, 1.olalım bari :)

pclion dedi ki...

Hehe :) Zaten birinci kim olursa olsun problem olmaz, sonuçta bir takımımız Şampiyonlar Ligine kalacak direkt olarak. Mühim olan bu eleme turlarını geçebilecek, en azından şansı olacak bir takımın ikinci olması. Geçtiğimiz senelerden çok daha zor bu elemeler...

Related Posts with Thumbnails