Bir Transfer Senaryosu: Orhan Şam & Galatasaray

Galatasaray'daki sağ bek sorunu, hatta laneti malumunuz. 2000li yılların başından beri oraya kalıcı bir çözüm getirebilmiş değil Galatasaray. Taraftarı mutlu edecek türden bir performansı kısa dönemli de olsa gösteren Uğur Uçar ise 1 sene süren sakatlığının ardından antremanlara yeni başlayabildi.

Uğur'un yokluğunda o blgeye alternatif olarak transfer edilen Serkan Kurtuluş'un sezon boyunca Skibbe tarafından rotasyona alınmaması -ki o bölgede o kadar büyük zorluklar yaşandı ki normal şartlarda genç takımdan bile oyuncu çağrılması gerekirdi- bütün yükü Sabri Sarıoğlu'na bıraktı. Sabri'nin ruh haline göre değişkenlik gösteren performansı ve istikrarsızlığı direkt olarak Galatasaray'ın oyununu etkiliyor bu nedenle. Önünde oynayan oyuncuların da defansif olarak zayıf olması (Harry Kewell, Aydın Yılmaz, zaman zaman Arda Turan) rakip takımlar için bir madene çeviriyor sağ koridoru.

Hacettepe'nin durumunu ve Galatasaray'ın sezon başındaki Orhan ilgisini düşünürsek önümüzdeki sezon için Galatasaray cephesinin Orhan'la ilgili bir girişimde bulunması kuvvetle muhtemel. Böylece fizik olarak toparlanmış bir Uğur Uçar'la birlikte sağ bek rotasyonunu götürebilecek bir oyuncu kazanabilir Galatasaray. Sabri ise bence daha verimli olabileceği, en azından defansif olarak takımı zor durumda bırakmayacağı ön bölgeye tekrar geçmiş olur.

Bunun dışında Orhan Şam'ın stoper kökenli olduğunu da unutmamak gerekir, bu anlamda Bülent Korkmaz döneminde daha fazla forma şansı bulması beklenen Servet Çetin, Emre Güngör ve Emre Aşık'ın yedeklemesini de Semih Kaya'yla beraber üstlenebilir Orhan. Sol tarafta Hakan Balta'nın kotardığı işin bir benzerini çıkarabileceğini düşünüyorum Orhan'ın. Ayrıca sertliği ve hırsıyla kaptanın istediği ve beğendiği türden bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.

Benimkisi sadece bir fikir ve tahmin elbette. Bu öngörünün doğru çıkıp çıkmayacağını önümüzdeki transfer döneminde göreceğiz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Gelirse Lincoln'le nasıl geçinecek bakalım? Lincoln elini uzatınca "hadi ordan be" dercesine serzenişte bulunmuştu Orhan. Hocasının gazına gelmişti herhalde.

Adsız dedi ki...

hevesini kırmak gibi olmasın ama fenerbahçenin hacettepeyle anlaştığını biliyorum sene sonu fenerbahçeye gidecek orhan

pclion dedi ki...

Benzer dedikodular benim de kulağıma geldi ama bu işlere kesin demek yanlış oluyor çoğu zaman. Yoksa Gökhan Gönül'ün de Galatasaray forması giyiyor olması gerekirdi mesela.

Orhan adına Galatasaray daha doğru bir tercih olur, onu demek istiyorum...

Sacit Tekin dedi ki...

Servet Çetin, Emre Güngör ve Emre Aşık'ın yedeklemesini de Semih Kaya'yla beraber üstlenebilir Orhan..

Murat Akça var daha, onu da yazarsak toplamda 6 stoper yapıyor. Bu ortamda gerek var mı, bence yok.

Sağ bek mevkii için de ideal sayılacak bir isim değil Orhan. Hücuma desteği sınırlı, stoper olarak daha iyi.

pclion dedi ki...

Murat'ın Galatasaray düzeyinde bir oyuncu olup olmadığı kesin değil, ona bakarsak Sinan Osmanoğlu'nu da saymamız gerek. A takıma alınacağı kesin isimlerden söz etmek lazım. Öyle olsaydı Erkan Ferin sağ bekte, Uğur Demirok stoperde oynuyor olmalıydı.

Ayrıca Emre Aşık'ın ne kadar süre rotasyonda kalacağı kesin değil, Servet de transfer yapabilir. Bunları da düşünmek lazım...

apaç dedi ki...

sol bekinda yılların stoperi ibrahim toraman'ın iki maçta yaptığını, 1 yılda yapamayan bir adamı bulunan bir takım için yapılabilecek en kötü transferdir orhan şam.

her türlü görüşe saygı duyuyorum; fakat bazen bu blog yazarlarının hakikaten maicon'dan, evra'dan, daniel alves'ten, lahm'dan bihaber yaşadıklarını düşünüyorum.

hakan kadir balta ve orhan şam'Lı bir 4'lü defans.

şaka gibi bile değil.

apaç dedi ki...

ha abdurrahman dereli olur anlarım; ama orhan şam nedir allah aşkına.

galatasaray'ın alması gereken bir tane bek vardır. o da sağ bek değil, sol bektir. onun da adı: ismail köybaşıdır.

bence.

scapula dedi ki...

Apaç,

Sen ciddi misin yahu? Ne yazsın Uğur; "Bir transfer senaryosu: Maicon & Galatasaray" mı? Hoş, senin Sabri'n var sağ bekte, en iyisi "Lahm & Galatasaray" yazmak. :) Tıpkı senin gibi ben de her görüşe saygı duyuyorum, öyle de olmalı zaten, ama tüm bunları söylerken ciddi misin, bu konuda şüpheye düşüyorum.

Sağ bekinde Sabri'nin, kulübesinde Bülent Uygun'un olduğu bir Galatasaray.

Şaka gibi bile değil!

pclion dedi ki...

Ben de Türkiye'nin en yararlı sol beki Hakan Balta'yı, Hagi sonrası Türkiye'nin gördüğü en iyi sol ayak olan Harry Kewell'ı, ligin en komple forveti Milan Baros'u beğenmeyen yorumlarını anlayamıyorum apaç ama saygı duyduğumdan bir şey demiyorum. "Ah şu blog yazarları, bir halttan anlamıyorlar yahu" minvalindeki mesajına ne desem bilmiyorum şimdi.

Bu takımda defansif bir sağ bek yoktur, Sabri vasat olduğunda -ki senin sandığından çok daha fazla oluyor bu- sağ tarafımızın koridora dönmesinden rahatsızım ve defansif bir adam istiyorum oraya, fikrimin de arkasındayım. Hakan "Kadir" Balta da çok iyi bir oyuncudur, sürekli söyleyeceğim bunu.

Daniel Alves'i falan da hiç bilmiyordum ben, opera sanatçısı sanıyordum kendisini...

apaç dedi ki...

@scapula

hkb'yi yerlere göklere sığdıramayan, yılların stoperi orhan şam'a sağ bek için iyi bir transfer olabilir diyen bir adam evra'dan, maicon'dan bihaber yaşıyordur.

bülent uygun hususuna gelince. evet ben de pek şovenist buluyorum, bazen fazla uç oluyor; ama büyük güç bu adam.

ikinci avrupa kupasısını isteyen bir taraftar olarak da eğiliyorum bu gücün karşısında.

@pclion

bir halta indirgemedim. bekler özelinde konuştum ve senin gibi futbolu bildiğini düşündüğüm, tsl'ne eğilen bir adamdan, 'orhan şam, aranan kan olabilir'i duyunca şaşkınlıkla karışık sinirlendim.

zaten bu takımı sol bekinde 'kadir' diye bilinen; fakat geldiğinden beri hiçbir işte muktedir olamayan hkb diye bir +1 var. bir de +2'ye ne gerek varı anlatmaktı benim ereğim.

sanırım biraz yanlış anlaşıldım.

pclion dedi ki...

Apaç, anlamadığın şu ki kadroda defansif sağ bek bulundurmanın yararlı olacağını düşünen birinin -ki bu sağ bek stoper kökenlidir, bu bölgede de kullanılabilir- ofansif bek kavramına karşı olması anlamına gelmediğidir. Benim Alpaslan diye kendimi paralamamdan bunu anlayabileceğini sanıyordum, bu kadar uzun süredir bloga yorum bırakan biri olarak.

Benim düşüncem bir ofansif bek oyunda olduğunda diğer kanadın defansif bir alternatifinin olmasıdır. Ayrıca Sabri'yi ofansif bir bek olarak bile tanımlayamıyoruz, daha çok kanat oyuncu gibi oynuyor. Sağ tarafta Sabri'nin, Kewell'ın açıklarını kapatabilecek bir savunma beki istiyorum ve bu Galatasaray'ın hedefleriyle çelişmiyor bana göre.

Keşke ne demek istediğime biraz daha dikkat etseydin. Orhan Şam'a karşı bir tepkin varsa bunu benim üstümden ifade etmemen gerekir, en azından bu dille. Hala "Orhan diyen adam Evra'yı, Lahm'ı bilmiyordur." diyorsun, sana ne diyeyim bilmiyorum. Burda bitireyim en iyisi...

scapula dedi ki...

Lan pisilağyın. Sakin ol olm. Hadi öpüşün barışın. Alalla ya..

:)

apaç dedi ki...

işte ben de ofansif bir bekin defansif bir bekle denge olayını anlamıyorum.

şimdi benim bir cenahımda maicon varsa, diğer cenahımda da evra mevcutsa; niye sırf maicon'la denge adına sol tarafa ismail güldüren ya da hkb'yi koyayım ki!?

defansif özelliği iyi olan bek olur; ama hkb gibi 100 metreyi 3 dakikada alabilen bir adamdan ya da vedat inceefe ne kadar teknikse o kadar teknik olan orhan şam'dan bek olmaz.

bugün grosso'nun ya da sergio ramos'un da savunmaları gelişkin; ama oyunun yarısından çoğunu rakip sahada oynuyorlar. neden? çünkü gerçek bir bekler. neden? çünkü büyük takımın bekleriler.

senin zikrettiğin bu adamlar elbette bek de oynayabilirler; ama galatasaray futbol takımında olmaz bu. hacettepe'de olur, kocaeli'nde olur, bozüyükspor'da olur; ama gs kulübünde olmaz.

tekrarlıyorum, elbette ki her bir görüşüne ayrı saygım var; ama bek hususunda en az arap ismail ile gökhan gönül kadar ayrıyız seninle ve de uzlaşılamayacak kadar büyük bir fark arada.

o yüzden sadece saygı duyabiliyor ve üslup konusunda kırıcı olduysam affola diyorum.

sabri sarıoğlu kal.

pclion dedi ki...

Elbette Maicon da Evra da olsun isterim ama burası Türkiye ve ofansif bek dediğimiz şey ülke şartlarında malesef Gökhan Gönül'le sınırlı. O zamanlar blog yoktu, Gökhan Gönül Fenerbahçe'ye transfer olduğunda nasıl üzüldüğümü bilenler bilir.

Farklı görüşlerde olduğumuzu kabul ediyor ama İsmail Güldüren yakıştırmanı bir küfür olarak adlediyorum. :) Savunma görevini kotarabilecek her türlü ofansif bek kabulümdür ama Türkiye'de bu dediklerimi yapabilecek hem de ofansif görevini hakkıyla yerine getirebilecek adam yok, olsa milli takıma 1. sıradan yazılır ismi. Bunlar yokken, göbekte de Servet, Meira, Emre Aşık gibi ağır adamlar oynuyorken senin dediğin türden iki adam denemek aşırı riskli, bu da en az bir defansif beki kulübede tutman gerekliliğini gündeme getiriyor.

Bu bek-stoper kontenjanına Orhan Şam olur diyorum ben, sen olmaz diyorsun, yapacak bir şey yok. İsmail Güldüren benzetmeni bir kenara koyarsak benim için bir sorun yok, her konuda herkesle aynı fikirde olmak zorunda değiliz elbette.

Uğur Uçar'lı günler. :)

pi dedi ki...

Hakan Balta aslan gibi adam. Aslan gibi savunuyor koridorunu. Önünde Kewell ya da Arda varken de defansı zaten hata yapmaya fazlasıyla müsait olan Galatasaray stoperlerine bırakıp ileriye fırlaması akıllıca bir hamle değildir kesinlikle.

Diğer yandan Sabri her zaman istekli de olsa iyi bir sağ bek değildir. Bunu Galatasaray maçlarını takip edenlerin %95'i kabul ve itiraf etmektedir.

Ben hemen her maçta Hakan Balta'nın performansını beğeniyorum ve Sabri'nin o bölgedeki hatalarından da usanıyorum. Maçı izleyen taraftar bunu daha da iyi hissediyor ki artık yuhlanıyor adam.

E insaf be apaç. Gör şunu artık. Sana kalsa Galatasaray UEFA'da grupları geçemiyordu gerçi, grup sonunculuğundan kurtulması sürpriz diyordun, bak ne oldu. Şimdi Hamburg'u da geçecek bu takım ve sen hâlâ İsmail Köybaşı diyeceksin.

Şaka gibi bile değil!

jose dedi ki...

Hakan Balta önemli bir adam bu takım için.

Orhan Ak'ı canlı gözle izleyen biri olarak kendisine tercih ederım.Sırf soğukkanlılığı bile bu takımın oyuncusu olmaya yeter.Keza kulübede kıçını kaldıramayan Volkan Yaman varken.

Adsız dedi ki...

Orhan Şam benim eniştem :) İnşallah eniştem transfer olur galatasaraya ama ilhan cavcav izin vermiyormuş :@ eniştem eve bi geliyor ayaklar davul gibi şiş...

Related Posts with Thumbnails