ASEC Mimosas

Dünya futbolunun şu ana kadar gördüğü en verimli pilot takım projesidir ASEC. Fildişi Sahilli oyuncuların Avrupa futboluna girişinde bu projenin önemi büyüktü. ASEC-Beveren-Arsenal sistemi 2006'da işlerliğini yitirse de hala ülkenin en önemli altyapısı konumunda ASEC Mimosas kulübü.

ASEC Abidjan ismiyle de bilinen kulüp bugüne kadar Kolo Toure, Yaya Toure, Solomon Kalou, Emanuel Eboue, Didier Zokora gibi üst düzey liglerde forma giyen birçok oyuncuyu Dünya futboluna kazandırmış durumda. Oyunculara bakınca bazılarının yukarda bahsettiğimiz rotayı izlediğini farkediyorsunuz zaten. ASEC'te yetişen oyuncular, o dönem kadrosunun neredeyse tamamı Fildişi Sahilli oyunculardan oluşan KSK Beveren'de hem Avrupa futboluna adım atıyor hem de AB vatandaşlığı hakkını elde edip İngiltere'deki çalışma izni problemini aşıyorlardı. Bu oyunculardan bazıları Arsenal'e geçiş yapıyor, bazıları ise Fransa, Hollanda gibi liglere transfer oluyordu.
Başarılı bir deneyim olmasının yanında bu projenin Arsenal'i tehlikeye sokabilecek bir soruşturma geçirdiğini de atlamamak lazım. Mart 2006'da biten bu partnerliğin ardından Haziran ayında FIFA, Arsenal'in Beveren'e açıktan 1 milyon pound verdiği iddiaları sebebiyle soruşturma başlatmıştı. Belki hatırlayanlarınız olacaktır, o dönem Arsenal'in Şampiyonlar Liginden ihraç edilebileceğiyle ilgili haberler de çıkmıştı medyada. Arsenal kulübü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Beveren kulübünde hisse sahibi olmadığını, sadece 2001 yılında Beveren'in mali problemlerini çözmek adına Belçika kulübüne 1 milyon pound borç verdiklerini açıklamıştı. Daha sonra FIFA ve FA, Arsenal'i bu konu hakkında suçlu bulmadığını açıklamıştı. Olayın gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler şu linke göz atabilir.

Afrikadan oyuncu transfer etmek isteyen birçok Süper Lig ekibi mevcut. Onların yerinde olsam göz atacağım ilk kulüp ASEC Mimosas olurdu. Hali hazırda KSK Beveren ve Charlton Atletic ile anlaşmaları devam ediyor ancak kulüpler arasında bağın 2001-2006 döneminde zirve yaptığı kadar kuvvetli olduğunu söylemek zor. Uygun bonservis bedelleriyle iyi oyuncular düşürmeleri mümkün Fildişi Sahillerinden.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

Bahadır dedi ki...

Fotoğrafta 6 tane beyaz oyuncu var. 3ü kaleci :D

LeFoot dedi ki...

Bu konuda bir yazı yazmak için oturmuştum bilgisayarın başına. Bir baktım sen yazmışsın. Çokta güzel yazmışsın. Ellerine sağlık.

Yalnız Beveren ile ASEC Mimosas arasındaki bağlantının şu an olmadığını biliyorum. Yanlışım varsa eğer, beni düzeltirsen sevinirim.

pclion dedi ki...

Teşekkür ederim LeFoot. 1-2 aydır aklımdaydı, tesadüf olmuş. :)

Beveren'le ilişkilerinin 2006 düzeyinde olmadığını biliyorum ancak aradaki anlaşmanın bittiğine dair bir habere rastlayamadım. Senin dediğin de doğru olabilir...

Bhut_Jolokia dedi ki...

afrika deyince ilhan cavcav geliyor aklıma.özledik youla,geremi gibi oyuncular getirmesini :)

neverLander ® dedi ki...

uzun zamandır okuduğum en keyifli yazılardandı. eline sağlık abi.

Related Posts with Thumbnails