Pasör Olarak Lorik Cana

Babasıyla birlikte parçalı formayla poz veren Lorik Cana, bir Premier Lig oyuncusu ve Guardian sayesinde her Premier Lig çıkışlı oyuncunun dört senelik verilerine bakma şansına sahibiz. Aşağıdaki diyagramlar da Lorik Cana'nın Sunderland'le benzer sınıfa koyabileceğimiz Everton ile (1. ve 2. grafik) ligin güçlü takımlarından Manchester United'a karşı (3. ve 4. grafik) ortaya koyduğu pas performansları.

Daha yoğun olarak topla buluştuğu Manchester United maçlarında görüldüğü üzere orta sahayı büyük ölçüde parselleyen ve kısa pas yapan bir karaktere sahip. Yay çevresinde topla bululma sayısı epey yüksek ki bu pasları genelde ikinci bölge içnide ve sağa yatık olarak kullandığı görülüyor. Bu da ister iç oyuncu, ister defansif orta saha pozisyonunda oynasın, pas muhattaplarının çoğunlukla sağ kanatta görev yapan oyuncular olacağını gösteriyor.

Topla çok ince işlere girmediği, derin top denemeleri yerine daha yüzdeli ve net paslarla oynamaya çalışması da not edilmeli ki geçen sene Mustafa Sarp dışında bu özeni gösteren oyuncu sınırlıydı. Özellikle ikinci maçtaki pas sayısı ve çeşitliliği dikkat çekiyor. Türkiye'de bu diyagramları elde etmek zor olsa da Galatasaray'da bu kadar geniş alanda oynayan bir adam olmadığını söyleyebiliriz. Yalnız bir başka not da üçüncü bölge etkinliğinin yok denecek kadar az olması. Şut denemeleri de maç boyunca iki ya da üçü geçmiyor. Güçlü bir şut tehditi bekleyenler varsa bu açıdan

Bazen takımların kendilerinden güçlü ekiplere karşı oynadıkları maçlar Everton maçlarına bakarsak orta sahada yoğunlaşan pasların mesafesinin uzadığını görüyoruz. Buna rağmen ilginç bir şekilde topla buluşma sayısı Manchester United maçlarına göre daha az. İçeride oynadıkları ve 1-1'lik beraberlikle ayrıldıkları maçta Manchester United maçına benzer bir şekilde yay ve gerisinde topla buluşup verimli bir pas dağılımı yaparken

Ocak ayında oynanan rövanş maçında ise istediği yerlerde topla buluşmakta zorlanmış. Pas hatalarının artışı dikkat çekici. Bu detaylı diyagramlarda pek yanılgı olmaz daha görsel olduğundan ama bu maçın da dahil olduğu birkaç karşılaşmayı bulup izlemeye çalışacağım özel olarak. O zaman daha detaylı bir şeyler yazmaya çalışırım.

Geçen sene Sunderland'i izlediğim maç sayısı kısıtlı fakat bu verilerin de ışığında görülen şu ki defansif orta saha olarak takıma oturmaması için hiçbir sebep yokken sağ iç oyuncu olarak onu kullanmak yanına pas trafiğini yönetecek bir oyun kurucu varlığını elzem kılıyor. Bu noktada Galatasaray'ın yapması muhtemel ikinci orta saha transferinin kim olacağı önem kazanıyor. Bu oyuncu iç pozisyonunu doldurup Cana'nın önünde mi oynayacak, yoksa Cana'nın arkasına ya da yanına bir defansif orta saha mı gelecek? Benim tercihim Cana'yı stoper önündeki orta saha olarak kullanmak olur ancak defansif orta saha ihtimalini de yadsımamak lazım. Yönetimden gelen iki sağlam orta saha açıklaması da bu tercihe işaret ediyor olabilir. İkinci orta saha geldiğinde Cana'yı da katarak daha geniş bir orta saha analizi yapmamız gerekebilir.

Verilere daha yakından bakmak isteyenler olursa Guardian'ın enfes veritabanı Chalkboard'a şuradan ulaşmak mümkün...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

resultante-importante dedi ki...

Abi veritanabı muhteşeemmm...

Anıl Koç dedi ki...

"Bu da ister iç oyuncu, ister defansif orta saha pozisyonunda oynasın, pas muhattaplarının çoğunlukla sağ kanatta görev yapan oyuncular olacağını gösteriyor."

Acaba pas konusunda Serdar Özkan ile muhattap olabilir mi? Merak ettim.

Teşekkürler.

pclion dedi ki...

Yasin, kesinlikle. Keşke diğer liglere de bu şekilde ulaşabilsek.

Anıl, Serdar bence ilk 11 için düzenli düşünülmüyor. Keita da gitmişken oraya bir transfer kesinlikle yapılacaktır. İsimlere takılmayalım bence. Servet Çetin gibi bir vaka var bu takımda, Sabri Sarıoğlu var. Olmazsa da olmaz, 1 milyon TL'nin hesabını mı yapacağız? Her türlü Aydın Yılmaz'ın önüne yazarım ben Serdar'ı...

mirmak dedi ki...

Sevgili Uğur,

Analizin ve yazın gerçekten doyurucu. Bilgilendirme için ise ayrıca teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Gecen sene 31 mac oynamis (10-12 tanesini canli seyretme sansi buldum, bir tanesi stoper olarak felaket oynadigi 7-2 lik Chelsea maci), kaleyi tutan sut sayisi 4, gol 0 asist 1. Topali gonderip yerini yabanci kontenjanindan Cana ile doldurmak bana pek mantikli gelmedi malesef.

Kaan dedi ki...

Uğur bulucam dedin buldun walla tebrikler süper olmuş.Birde 2 ortasaha daha alıp birde genç yabancı bir forvet alınıcak deniyor yani pino yu ilk de düşünüyorlarmış gelmiş sayıyorum pinoyu.Bana kalırsa inşallah senin dediğin gibi olur kaliteli bir kanat alınır.

la noyée dedi ki...

Burda kaç olumlu pas, kaç olumsuz pas yapmıştan ziyade beni mutlu eden şey; pas yönünü gösteren okların geriye doğru dönük olmaması. Burdan efsanevi orta dörtlümüz olan Ayhan, Barış, Mustafa Sarp ve Mehmet Topal'a selam ederim.

b. dedi ki...

lambuja blogda ki yazısını okudunmu acaba cana için defansif oyuncu gs aradıgı pas yapıcak gibi bir neticeye göre yorumlamış transferi?sence haklımı o bölgeye kim yada başka bir oyuncu gelebilirmi?

Master_x dedi ki...

Juan Pablo Pino GALATASARAY'da. Az önce tarihi bir hata yapip idman raporunun ba$taki fotoragfini hatali bir $ekilde Juan Pablo'nun resmini koydular. Hadi hayirli olsun...

Surrealist Adam dedi ki...

Biraz ağır kalıyor gibi geldi bana. Birebirde durduramayacağı futbolcu yok. Sertliğini futbolun kuralları çerçevesinde kullanırsa Galatasaray'da büyük iş yapar.
http://alaskadanbirisi.blogspot.com/

benden bu kadar dedi ki...

bu chalkboard'lar 10 numara kesinlikle. hele şu geçen sezonları eklediler ya, iyiden iyiye çıkarım yapma şansımız oluyor. chelsea'nin 2007 maçlarını inceleyin derim :)

pclion dedi ki...

Chalkboard harika yahu, bildiğin oyuncak gibi. :)

Kilink, Alper abiyle sık sık sohbet ederiz. Bir görüş koymuş, iç oyuncu olarak doğru görmemiş ama o tek transfer olarak değerlendiriyor. Galatasaray bir orta saha oyuncusu daha alacak bence. Yazının sonunda dediğim gibi o zaman da bakmak lazım.

İngiliz soyundan gelen Salih usta da (Noat Samisa) "Galatasaray daha iyisini alamazdı" dedi bugün mesela. Ortak kanı harika bir transfer olduğu. Yalnız Alper abiye şurada katılıyorum, en verimli yerde oynatmak gerekli onu. Yeni gelen transfer sonrası değerlendirilir...

sembolist dedi ki...

Uğur,sezon sonunda Adanaspor
'dan bir iki genç futbolcunun işi bitti deniyordu,neoldu blgin var mı?
Bir de Tugay'ın başında olduğu bu yıl ki alt yapıyla(mesela faaliyetler ne?) ilgli geniş bir analiz bekliyırum senden..
sağlıckla..

Ibrahim Temel dedi ki...

Norvec gazeteleri Cana'nin yanina alinabilecek oyunculardan biri olduguna dair ismi gecen Rosenborg'un Gana'li futbolcusu Antony Annan'i ManU'nun, Chelsea ve Lyon'unda takip ettigini soyluyorlar, zaten oyuncu uzun suredir, Ingiltere, Ispanya, Italya veya Portekiz liglerinde forma giyebilir buyuk bir lige gitmek istiyordum diyordu bizim ligimizde Norvec Eliteserie'ne gore buyuk bir lig ayni Portekiz ligi gibi bonservis bedelinin 4-5 milyon olacagini soyluyorlar yani Annan olabilir gibi geliyor bana eger devler ilgilenmiyorsa.

lions dedi ki...

yanlış transfer barıştan ne farkı var 3-5 yaş daha büyük işte adnan polat olduğu sürece biz zor başarı kazanırız rijkaard da foss, geçen sene transferleri rijkkard yapmadımı bu adam mayıs ayında geldi geçen sene 2 tane dolu dolu transfer dönemi gecirdi ne oldu 3 ncü. şimdi gene bu adama teslim etmek ne kadar doğruu admaın şutu yok yahuu barışın bile daha fazladır emin olun bakın istatistikelre göreceksiniz

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Bir Fenerbahçeli olarak takip ettiğim bloglar içinde dizayn ve yazılar açısından Aceto ile birlikte en beğendiğim blogsunuz. Ne kadar önemi vardır bilmem ama takipçinizim :) Bir sorum var ayrıca; Fenerbahçenin olası transferlerinide bu kadar güzel analiz edecek misiniz? Güzel olurdu :)

pclion dedi ki...

Cengizhan, teşekkür ederim.

Fenerbahçe'de kayda değer gelişmeler olursa onların da yazmaya çalışırım tabii ki...

Related Posts with Thumbnails