Galatasaray'da Transfer Rotası & Senaryoları

Gelecek sezon sahada nasıl bir Galatasaray göreceğimizin yanıtı henüz verilmiş değil. Yerli rotasyonunda yapılan değişiklikler ve Lorik Cana hamlesi şimdilik yerinde gözükmekle birlikte yeni Galatasaray adına henüz bir şeyler görebilmiş değiliz. Elano ve/veya Arda takımda kalıyor mu, görünürdeki transfer Pino'nun gelişinin ardından Kewell takıma dönecek mi büyük resmin oluşmasına yardımcı olacak önemli veriler ancak bu iki konu üstüne kafa yormak daha kolay. Bence Galatasaray resmini çizecek olan Lorik Cana'nın partnerinin kim olacağında yatıyor.

Galatasaray geçen sene iki tip orta saha kullandı. Bunlardan ilk Mustafa Sarp'ın arkayı topladığı, Ayhan Akman'ın olabildiğince box to box rolünü üstlendiği ve Arda/Elano'yu mümkün olduğunca öne itip oyun kurucunun pozisyon üretmesini sağlayan türde bir orta sahaydı. Baştan verimli işledi belki ama Mustafa Sarp ve Ayhan Akman'ın 40 maç bu rolü başarıyla götürmesi mucizeydi, üstelik sadece onların form grafiği değil maçlar ilerledikçe bu bağlantıya üretilen ve başarılı olan antitezlerle de başa çıkmak durumunda kaldılar.

Bunun üzerine Frank Rijkaard'ın daha fazla mücadele eden bir orta saha kullanma denemesi geldi ki Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Barış Özbek üçlüsünden ikisini sahaya koyan bir tercihti bu. Sivasspor maçıyla başlayan bu denemenin sonu ise hüsrandı çünkü bu oyunculardan savunma beklerken bir yandan da hızlı ve doğru pas tercihleri yapmaları gerekliydi, orta saha oyuncularının da bu işi becerememesinin yanı sıra iyice dibi bulan form grafikleri Galatasaray'a Nisan ayında kepenk indirtti.

Johan Neeskens bu sezon başında dedi ki "Türkiye gerçeklerini gördük, buna göre takım kuracağız." Adnan Polat konuştu, "Yabancı transfer hedeflerimizin başında iki orta saha oyuncusu geliyor" dedi. Haldun Üstünel'in gitmeden önce "Bu kez çok daha mücadeleci bir takım kurmak istiyorum" demeci var. Bence gidişine rağmen bu transfer rotası değişmedi. Eldeki tüm veriler ikinci orta saha tercihinin de defansif olacağı yönünde.

Şimdi bu noktada iki temel tespit/senaryo üretilebilir. Bir, Galatasaray iki defansif orta saha oyuncusu alıp Lorik Cana'dan sağ iç oyuncusu olarak faydalanmayı düşünüyor olabilir. İkincisi Cana'yla beraber ikinci bir oyuncunun daha orta yuvarlak civarında beklemesi ki Dünya Kupası trendi de orta sahayı iki oyuncuyla tutmanın gerekliliğini işaret ediyor. Yalnız bu iki senaryo da bana kusursuz gelmiyor ki bu da bana orta saha transferi tercihinin önemini hatırlatıyor tekrardan.

Lorik Cana'nın pas ve bunun üzerinden pozisyon alma grafiklerini göstermiştik. Top aldığı noktalar büyük çoğunlukla orta çizgi civarı ve bu çizginin gerisinde. Yani Cana'ya bir sağ iç, bir başka deyişle geçen seneki Galatasaray'ın box to box orta sahası rolünü biçmek, bu bölgede sertliği arttırsa da bu Cana'ya fazla bir yük bindirmek anlamını taşıyor olabilir. Arka bölgeyi harika tutuyor olabilir ama üçüncü bölgeyle pas iletişimi görece zayıf bir Cana'dan hem sürpriz şutörlük, hem de yan oyun kuruculuk görevi beklemek bence doğru bir tercih değil. Madem ortada böyle bir rol var, Cana'yı bir adım arkada değerlendirip box to box orta saha kontenjanından Kim Kallström veya onun benzeri bir adamı takıma katmak bence daha mantıklı olur.

Yok, Neeskens'in işaret ettiği çift ciğerli, iki defansif oyunculu 4-2-3-1'e kayan bir takım kurgulanıyorsa burada da yabancı kontenjanı sorunu ve bekler problemi ortaya çıkıyor. Defansa gelen oyunculardan Çağlar Birinci ve Ali Turan'dan Çağlar'ın bekte değerlendirileceğini düşünürsek karşımıza Çağlar ve Sabri'yi bek olarak kullanan bir takım çıkar. Sabri Sarıoğlu geçen sene büyük aşama kaydetti ama onun hücum beki kimliğini verimli olarak sahaya yansıtabileceği maç sayısı kaç, bence o soru işareti. İki kanattan da istikrarlı hücum katkısı alamayacak bir Galatasaray'a çift defansif orta saha inanılmaz bir yük olur, ön bölgede kimler olursa olsun hücum çeşitliliği yaratmada sıkıntılar oluşacaktır.

Bek rotasyonu beni bu anlamda ikna etmiyor ve yabancı bir bek kullanmak da kontenjan açısından ciddi problem. Neill'dan başlayıp çift defansif orta saha, bir kanat, bir de forvette kullanılacak 5 adet vazgeçilmez yabancı şimdiden mevcut. Oyun kurucu olarak Arda Turan kullanılsa diğer kanada koyulacak banko bir yerli gerekli ki Serdar Özkan'ın tek başına bu işi becerebilmesi hususunda benim de şüphelerim yoğun. İki kanadın alternatifi olarak kullanılabilir ama Galatasaray 11 oyuncusu olabilmesi için kat etmesi gereken büyük bir mesade var Serdar'ın.

Çok konuştum ama benim yeni Galatasaray'la ilgili beklentilerimin ve şüphelerimin temelini bu transfer oluşturuyor. Pino hoş gelir, sefa gelir ama bu oyuncunun kim olacağının bir an önce belli olması benim adıma daha büyük öncelik. He, bana kalsa Nuri Şahin gelsin, ben de Taksim turuna çıkayım, hatta artık saçmalamanın son raddesi olan somon formadan alıp arkasına Nuri Şahin yazdırayım ama o tren kaçalı bir sene oluyor. Yenisi de iki-üç seneden önce gelmez, o bile çok zor. O olmasa da box to box'a alternatif kontenjanından Jem Paul Karacan'ı yazmakta fayda var. Unutulan ümit millilerden, 22 yaşına gelmişken bir ara uğrayıp bir haftada geri döndüğü Florya kapısından girse fena olmaz derim. Geçen sene yokları oynayan orta saha hattını mümkün olduğunca yenilemek Galatasaray'ın yararına...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

23 yorum:

HHKahraman dedi ki...

Uğur Jem Paul Karacan önerin biraz FM transferi gibi geldi bana. Jem Karacan son dönemde hiçbir gelişim gösteremedi, hele ki box to box rolü mümkün değil.

Adsız dedi ki...

Nuriyi almak yapılıcak en büyük iş olur ama senin dediğin gibi o tren kaçtı.FCN bloga göre kim listenin başında değil buna göre sence kim gelmesse onun kalitesinde bi kaç oyuncu olarak kimleri görüyorsun gelebilicek belki dediklerin gelir sonuçta alabiliceğimiz ve türkiye ye gelicek box-to-box lar çokda fazla değil gibi.Birde uğur GSTV deki program devam edicekmi bu sezonda.

Spooky dedi ki...

Cana'nın hücumda eksik kalması gibi Kim Kallstrom da savunmada eksik kalır bence. Hem Kim Kallstrom'un hücumda yapabileceği katkıyı doğru bölgede doğru setlerle Elano da yapabilir.

Bence Galatasaray'ın ihtiyacı Michael Bradley. :) Adı geçmiyor gerçi..

Musa'yı ayrıca yazmıştın ama bu yazıda değinmemişsin 45 dakikada bir şey belli olmaz ama takımda şans bulacağına inanıyorum.

Emre Çolak da dakika alacaktır. Elinden geldiğinde fiziksel mücadeleye giriyor, prese yardım ediyor ama esas özelliği bu değil. Emre oynadığında Cana'nın yanında belki Barış gibi ekstra koşan bir oyuncu lazım olabilir.

Bir an önce (bu hafta içinde) rotamızın belli olması lazım.

pclion dedi ki...

Hakancım, FM oynamıyorum ben. Galatasaray'ın bonservis bütçesini yabancılara ayırdığı belli, para harcamadan, belli bir potansiyelin üstünde kaç genç oyuncu getirebilirsiniz Galatasaray'a? Gözden düşmüşken alternatif olarak sağ iç bölgesine düşünülebilecek bir oyuncu olarak yazdım Jem Paul'ü de, ümit milli maçlarından aklımda kalan adam denenebilecek nitelikte bir gençti. İsmin çok da önemi yok. Zaten yazının ana fikri "Jem gelsin, box to box oynasın, bizi kurtarsın" değil. Box to box'a yabancı istiyorum ben, ne dediğim açık. Kurtaracak bir yerli varsa o adam Nuri olur, başkası değil.

Adsız, Galatasaray TV görünürde pek mümkün değil, büyük konuşmamak lazım tabii ki. Box to box yerli zaten ortada yok, dediğim gibi Nuri'den başkası Galatasaray seviyesinde zor, o da şu an mümkün değil. Ancak alternatif denemeleri olur. B2B değil de defansif orta sahaya Yasin Pehlivan olabilir belki ancak yerli oyunculara ne kadar bonservis bütçesi ayrılır, o konuda şüphelerim var üstte dediğim gibi...

Arda, Musa alternatif olur ama ilk 11'e yazmak bence iyimserlik olur şimdilik. Emre Çolak da kalacaksa Arda/Elano'nun alternatifidir. Bence orta saha ikilisine onu yazmamak lazım. Bu adam alt yaş kategorilerinde bile orayı dolduramıyordu, önde kullanılıyordu. İhtiyaç doğrultusunda beklenti yaratmak Emre'ye haksızlıktır...

Adsız dedi ki...

Sevgili Uğur,

Haklısın beklerin performansı olmadan çok ama çok zor. Çağlar da, en az geçen sezonki Sabri kadar performans göstermeli. Ancak bu konuda çok ümitli değilim. Kleve maçını izledim ve Çağların sakatlandığını öğrendim. Keşke Berk de (Neziroğlu) kampta olsaydı dedirten bir durum bu benim için. Sezon boyunca Çağlar ve Hakan'ın sakatlıkları ile karşılaşırsak Berk'in A takımda şans bulacağını düşünüyorum. Kleve maçında sol bekte oynayan ne Serkan ne de Çeto o mevkide oynayamaz. Özellikle de S.Kurtuluş. İzlediğim maçlar dahilinde Berk de Ahmet Kesim gibiydi. Gözlerim ya da hafızam beni yanıltmıyorsa, ayrıca Berk uzun boylu bir oyuncu.Nispeten kısa boylu bücürlerden değil en azından. Bunun yanında Cemre Baloğlu da vardı o da gönderilmiş sanırım.

Kanatlar hakkında pek yazmamışsın ama Serdar Özkan, Caner Öztel rotasyon oyuncuları olarak bile ne kadar yeterli olacaklar cidden şüpheli. Banko oynayacak en az bir kanat oyuncusu lazım bence. 4-2-3-1 de Elano'nun sağ açık olarak ne kadar faydalı olacağını düşünüyorsun? asıl merak ettiğim nokta burası. Tamam milli takımında iyi bir performans gösterdi ama sağ açık olarak tüm sezon ne kadar faydalı olabilir? Bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum. Cana ve alınacak bir defansif orta saha oyuncusunun önünde, forvet arkası oynayacak Elano daha etkin olmaz mı acaba?

Kleve maçında ikinci yarıdaki Galatasaray 4-2-3-1 oynadı izlediysen. İlk yarıya oranla keyif verdi sanki. Rijkaard'ın Elano'yu Emre Çolak'ın oynadığı pozisyonda oynatacağını düşünüyorum ama sürpriz şekilde Elano Cana ikilisi ve 4-2-3-1'e hazırlıklı olalım bence.

bu yorum yorumluktan çıktı, çok uzun oldu :) ama , Kleve maçının ilk yarısında Arda oynadı. Rijkaard Arda'yı sürekli orta sahada oynaması için uyardı sanki. Bir de ilk yarı ile ikinci yarı arasında muazzam bir fark vardı. Neredeyse kimse topu ayağında tutmadı. Arda ise topu aldı mı bırakmıyor.

Aydın artık gitsin takımdan, hiç yakışmıyor bu takıma. O kadar dolandı Arda'nın yanında. Sol bek oynayan çetin güngör bir kere ciddi olarak ileri çıktı adam pozisyona girdi. Topsuz oyunda çok kötü bir Aydın Yılmaz var.

captainirmak.

Spooky dedi ki...

Uğur zaten Emre'yi ilk 11'e koymak anlamında demedim orta üçlüyü santra civarında iki oyuncunun önünde Baros'un arkasında bir oyuncu üçgeni düşünürsen hücuma yakın Emre oynar ama orada da mücadeleye girmesi lazım Arda'nın geri gelişleri gibi. Yoksa forma onun adına zor. Onu demek istemiştim.

Michael Bradley! Biri görür belki diye yazıyorum :)

pclion dedi ki...

Kaptan, kanat mevzusu için Pino transferinin netleşmesini beklemek lazım önce, orayı da konuşuruz tabii.

Arda, Michael Bradley isyanına katılıyorum, keşke gelse. :) Emre de dakika alacaktır demişsin zaten, anladım seni ben. Genel bir yanılgı olarak ikinci orta saha adamı olarak görenler var Emre'yi, bence çok büyük bir yanılgı. Yeri gelmişken onu yazayım istedim.

Adsız dedi ki...

Jem Karacan Fm'deki gibiyse cuk oturur, ayrıca Serdar Özkan kanatlardan birini parselleyecektir buraya yazıyorum.

HHKahraman dedi ki...

"Box to box için yabancı istiyorum ben". İşte bu cümle altına imza atılası Uğur. FM olayını muhabbet olsun diye, hani çok da gerçekçi değil anlamında söyledim, fark etmişsindir.
Elano'nun box to box işini adam gibi yapmadığı, ancak arkasında 2 ön libero varken öndeki 4 saç ayağından biri olduğu ortada. Dolayısıyla ben buraya hem savunma yapabilen hem de hücumda çeşitli özellikleriyle ciddi tehdit olabilecek bir futbolcu alınmasından yanayım.
(Bkz. Kim Kallström)

Uprising dedi ki...

http://i29.tinypic.com/2093wgm.jpg

http://i27.tinypic.com/mj6a0x.jpg

Benziyor bunlar arkadasım :)

(dedeler cıkabilir dikkat! )

sembolist dedi ki...

Mustafa sarp-ayhan-barış karşılığında sağlam bir türk forvet oyuncusu alınsa keşke..
Mustafa sarp'ı,top kontrol edişini,yalancıktan presini gördükçe midem bulanıyor..

Adsız dedi ki...

GSTV niye devam etmiyor senin işlerinden kaynaklımı yoksa GSTV nin tassarufumu sonuçta yenilsende yensende tek program olunca senden gs analizi dinlemek zor oluyor biraz

pclion dedi ki...

Yenilsen de Yensen de'de takım analizi yapabilmek hakikaten zor, zaten biz de o amaçla çıkarılmıyoruz programa. Daha çok ufak anekdotlar, fikirler belirtebiliriz.

GS TV'deki program aslında güzeldi, çok daha güzel de olabilirdi ama programın o şartlarda devam etmemesi gerekiyordu. Her ikisi de değil diyelim. :) Şartlar daha iyi olursa belki bir gün başka türde bir program yaparız, belli olmaz...

Adsız dedi ki...

bence sizi toplicak bi medaratör lazım deneyim li biri hızlı konuşup konuyu açıp sözü dağıtıcak ama inşllah olur bi görüşme fln yapmayı düşünmüyomusunuz

pclion dedi ki...

Uprising, gözümden kaçmış. :)) Benzeten çok, Müller'den Aydın Yılmaz'a kadar uzanan geniş bir portföy mevcut zaten.

Adsız, şimdilik zor gibi...

İlker Sayhan dedi ki...

Bence Ayhan’ın layıkıyla yerine getiremediği B2B rolünü, bu aralar medyada adı geçen Kevin-Prince Boateng’e verseler, bu bölge için bence en isabetli tranferi yapmış olurlar. Dünya kupasında Gana takımında pozitif yönde gözüme batan oyunculardan biriydi. Genç, mücadeleci, pas yapabilen ve dikine hızlı top taşıyabilen hızlı bir oyuncu. Transfer bütçesi bakımından da uygun bir hamle olabilir. Küme düşen Portsmouth’dan uygun bir fiyatla alınabilir. Böylece orta sahadaki görev dağılımı biraz daha basit ve net olabilir. Cana arkayı temizler ve dafansif görevlere odaklanır. Arda orta sahanın ilerisinde kreatif orta saha ve oyun kurucu görevlerini üstlenir. Boateng ofansif ve defansif katkılarıyla köprü oluşturur ve geçen sezonki Galatasaraya’a kıyasla hem ofansta hem defansta bir adam daha fazla olmamızı sağlar.

Koray Özdemir dedi ki...

Arda'nın Bayern'e gideceği konuşuluyor ciddi ciddi. Sabah NTV'de bir gazeteci AHmet Bulut'un, sürpriz bir Avrupa takımıyla anlaşmaya çok yakın olduğunu yakın çevresine aktardığını söyledi. O giderse Emre Çolak'a kalır Arda'nın görevleri belli oranda. Kim bilir belki de kaptan Neill olur. Kallström de büyük olasılıkla gelecekmiş takıma. Şu an gerçekten de çok zor geleceğe ilişkin bir şeyler söylemek. Takımın omurgası büyük oranda değişecek.

Arda Bayern'e giderse büyük iş yapmış olur. Bizi hem mutlu eder, hem üzer..

zachpaulsen dedi ki...

mustafa sarp topu 5 metre öteye sektirmeden öldüremez. mustafa sarp, ayhan, barış vs.. bunların hiçbirini bence kale almamalı rijkaard. bunlardan ne ilk 11 oyuncusu olur ne de yedek kulübesi oyuncusu. yedek olarak musa çağıran, emre çolak yeter. herkes 2 diyor ama bence 3 tane yabancı orta saha şart. cana dışında, kim kalström, tiago gibi oyunluar almalıyız. veya michael bradley dfe olabilir. aslında takımda eksik çok.
neill'in yanında kimin oynayacağı da belli değil. Servet ne olacak?
3-4 veren varsa bence heme yollasınlar. servet ve gökhan zan'ın yeniden oynaması beni endişelendiriyor. Neill'in yanına rafa gelirse süper olur.
diğer sorun da baros'un hala ciddi bir yedeğinin olamamsı. geçen sene ki sakatlığı bize belki de şampiyonlar ligine mal oldu. şu an görünürde bizim 2 tane yabancımız var. neill ve baros. 8 tane daha oyuncu alabileceğimiz anlamına geliyor.
bence eğer bütçe varsa 1 stoper, 3 orta saha, 1 sağ açık, 1 de santrafor alternatifi bu takıma şart. ayrıca sabrinin de yedeğinin olmaması düşündürücü.
görünen o ki bu takımın kurulması için arda veya elanodan birinin daha gitmesi gerekecek. sanırım elano gidecek....

Adsız dedi ki...

Sevgili ugur Bu maçta gördük takımı 5inci lig takımına karşı oynanan oyunu giden gençlerin hali belli eger burada böyle oynarsan gerisi hak getire çetin ne sagda nede solda oynayacak bir kapasitede degil caner hele evlere şenlik attıgı golün haricinde ne yaptı yukardaki arkadaşımın yazdıgı gibi solda berk neziroglu sagda onur arıkan sag açık berkin olsaydı daha zevkli olurdu tabi bu benim fikrim herkese saygı duyarım yeni çocuklar yazını ve yorumları okudum burdada benim fikrimi savunan arkadaşlar var saygılar..

la noyée dedi ki...

Yerli transferler gayet yerinde gibi gözüküyor bana. Zira rotasyon içinde bolca yer bulacaklar hatta bir iki tanesi 11 de sürekli şans bulabilir.

Yabancı transferine gelirsek, aslında takımın tek eksiği mücadeleci ama aynı zamanda ''kazma'' (evet bildiğin kazma)olmayan orta saha oyuncusu/oyuncuları idi. Mevcut kadroya bakıldığında zaten ileri 4 lü için (4-2-3-1) baros, arda ve kalırsa elano banko oynayacak. sadece 1 kanat oyuncusuna ihtiyaç var. Kewell takımda kalırsa diyeceğim ama o kalsa bile yine ihtiyaç var. Bunun yanında yukarıda belirttiğim o orta saha oyuncuları için, Cana transferi yerinde. Yanına bir tane daha oynucu lazım. Eh Kalström ismi beni heycanlandırmadı diyemeyeceğim ama o mesele de öyle bir hale geldi ki, sanasınız lyon'u satın alıyoruz.

Yani aslında demek istediğim şu ki, 2 tane daha yabancı transferi ile bu transfer olayına son nokta koyulabilir. Defansa 1 yabancı daha alınırsa bu sefer orta sahada 2 yabancı oynatmak pek imkan dahilinde olmayacak gibi.(Neil, Elano, Baros, Cana, açığa gelecek yabancı, Cana'nın yanına gelecek yabancı)

Saygılar.

Not: Yazı güzel olmuş.

Spooky dedi ki...

Yalnız Futbol neden bitti tam olarka

Adsız dedi ki...

Kewell mutlaka bu takımda olmalı, yazı ve yorumlarınızda kendisine yer vermenizi ve bu düşüncede olan bir çoğunluğun düşüncelerinin sesi olmanızı rica ederiz.

onur dedi ki...

Umarım aklı eren biri çıkar da bu kadronun en iyi 4-4-1-1'i oynayabileceğini dile getirir. Hem bütçe sarsılmaz (elimizdeki yerliler kullanılacağından), hem takım kafaya oynar (özellikle seneye şampiyonlar ligi ve gelirleri düşünüldüğünde bu çok önemli), hem taraftar rahatlar, hem de Adnan Polat ve Rijkaard kelleyi kurtarırlar...

Related Posts with Thumbnails