Galatasaray 0-1 Fenerbahçe

 Maçın gidişatından bağımsız skorların çıktığı maçlar futbolun içinde hep olmuştur, olacaktır da. Kazanan takımın üstündeki forma çubuklu olduğu için yeni bir travma hissi yaratabilir bu maç ama taraftarlıktan gelen üzüntüyü bir kenara koyarsak ben bu maçı farklı bir kefeye koymak lazım derim. Fenerbahçe, mevcut şartlardan galibiyet çıkartarak kendi içinde başarılı bir sonuca imza atsa da bugünkü Fenerbahçe, ligde izleyeceğimiz takımdan çok farklı. Galatasaray'ın oyunu ise özellikle kulübeden getirilecek katkının ne olacağını öngörmek adına birçok önemli sonucu da içinde barındırıyor.

Lorik Cana ve Miroslav Stoch
Öncelikle kırmızı karta kadar olan bölümdeki Galatasaray kimliğini ben Frank Rijkaard başa geldiğinden bugüne hiç görmemiştim. Galatasaraylı futbolcular top rakipteyken agresifler ve geçen seneki gibi edilgen değiller. Rakibi bozmak için çaba harcıyorlar ki bunu görmek bile bence önemli bir gelişme. Takımdaki tek yabancının yeni transfer Lorik Cana olması bu takımın sezon boyunca sahada olacak en fazla 4-5 oyuncu barındırdığını düşünürsek oynanan oyunun kalitesi bence Galatasaray için umut vericidir. Birçoklarının 'bidon' beklentisi olan Serdar Özkan'ından yumuşaklığına dem vurulan Mehmet Batdal'a kadar birçok yeni parça bence sahanın iyileri arasındaydı. Fakat hepsinden önemlisi Arda Turan'ın kendini toparlama sürecine sokmuş olması belki de...

Geçen sezonun başından itibaren üstüne giydirilen Bülent Korkmaz-Metin Oktay karışımı elbise sebebiyle daralan, yönetim odaklı, tepkisel tribünün de hedefi olunca Galatasaray kariyeri bitme noktasına gelen Arda, kendini yavaş yavaş buluyor, daha doğrusu yüzünü tekrar saha içine çeviriyor gibi. Kilo vermiş ve oyun iştahını tekrar kazanmış. Son dakikada kafayı içeri vursa maç değişecekti, olmadı. Bugün cepheden kullandığı serbest vuruşlar da ayrıca not edilmeli ki bunun bir çalışma ürünü olduğunu tespit etmek için kahin olmaya gerek yok.

Galatasaray'ın geçen sezonun üstüne çıkacağı bence bariz, üstelik oynanmamış üç taşı daha var Galatasaray'ın. Bu taşlardan birisi Lorik Cana'nın önüne konmalı ki çalışmaların bu yönde olduğunu biliyoruz. En azından 'olmayan' isimler beni tatmin edecek cinsten. Bugün hanesine koca bir eksi yazdığım Mustafa Sarp'ın yerini alacak üst düzey bir orta saha Galatasaray'ı iki gömlek yukarı çıkarır. Bu transferin isabetli olması gerekiyor ama, o net bir şekilde gözüktü maç boyu.

Fenerbahçe'ye gelirsek... Selçuk'un atılışı sonrası arkaya yaslanacakları belliydi, golü de bulduktan sonra bunu yapmaları kadar da doğal bir şey yok. Aykut Kocaman, yaslanmadık demiş ama Fenerbahçe'nin maç boyunca Galatasaray yarı sahasına kaç kere geçtiği belli. Ayrıca yapılan transferler doğrultusunda bir çıkarım yapacaksak bunun en önemli öğesi hızlı, kaleye inen ve içeri kat eden, pırpır kanatlar üzerinden kurulacak bir hücum planıdır. Sol ağırlıklı olmak üzere sağda da oynayabilen Stoch'un yanına simetrik özelliklere sahip, yine hızıyla tanınan Dia'nın alınması bunu gösteriyor. Ortaya merkez forvet de gelmeden bu maçta ortaya konulan oyun bence gerçekten bir şey ifade etmiyor.

Müthiş bir moral motivasyon olacaktır elbette bu galibiyet, Şampiyonlar Ligi elemelerine kadar takımın üzerindeki stresi oldukça azaltacaktır. Fenerbahçe'nin ihtiyacı vardı bu galibiyete ve kalelerindeki pozisyonları bir şekilde savuşturmayı bildiler, tek gollerinin karşılığını aldılar. Bunun da hakkını vermek lazım tabii...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

19 yorum:

Spooky dedi ki...

Cana-Arda-Elano üçlüsü görecek miyiz? Elano'yu görmesek bile orada Mustafa savunmacılığında birini mi göreceğiz, Elano'ya yakın birisini mi?

Hücum anlamında Emre Çolak alternatif ama Musa'yı çözememiş gibi Rijkaard. Musa'yu bugün denediği bölge yerine Mustafa'nın yerine alsaydı da ikinci yarı Ayhan-Musa-Cana olsaydı. Ayhan'dan da düzelme sinyaller aldım sanki :)

mre dedi ki...

Mustafa Sarp'ın hanesine eksiyi bugün değil çoook önce koymalıydınız bence. Takım hücumdayken toptan, sorumluluk almaktan kaçan Sarp savunmada Topal'ın yarı performansını veremeyen yine Sarp. Ayhan kadar Barış kadar tepki görmemesi hatta onlardan daha başarılı bulunmasını anlamadım, anlamıyorum.

excellence dedi ki...

Bugun cok net bir sekilde mactan ve oynadigimiz oyundan keyif aldim ve cok pozitif yönde sinyal'lar aldim.

Bir kere Mehmet Batdal bekledigimden cok daha faydali olacak gibi duruyor (ki iyi olacagini bekliyordum). Serdar Özkan keza bence muthis bir transfer, ikinci yari cok iyi performans gösterdi ve arkasi gelecek gibi duruyor. Takim olarak daha isirgan bir takim olacagimiz belli, ustune bir de Mustafa Sarp'in yerine yerinde bir transfer yapilirsa ozaman gecen sezon yasadigimiz aksakliklarin cogunu bu sene görmeyiz diye dusunuyorum.

Geri dörtlu ve rotasyonu tamam, kanatlar tamam, bir tek orta sahanin göbegi ve belki ucuncu bir forvet gelir diye bekliyorum. Bu sezon gecen sezonun cok ustunde bir takim geliyor, ve hos geliyor...

Emre Bozkurt dedi ki...

Futboldan anlayan Galatasaray'lılar
için güzül bir maçtı.Servet ve Gökhan Rıjkaard'ın istediklerini yapmaya çalışan bir görüntülelerdi.Yeni transfer Cana ise hazır olmağı gösterdi.Özellikle senin dedidğin gibi maç boyunca arda çok istekliydi buna 2.yarı serdar ve emrede katıldı.Rıjkaard sanırım bazı arayışlar içinde battal'ı falan çıkarttı belki gol atabilseydik istediği olabilecekti ama olmadı.Neticede içimde buruk bir mutluluk var ezerek oynadık diyebilirim tabi fenerin durumuda ortada ama her 10 kişi kalan takım atak 10 kişiyle defans yapmıyor.

Her zaman mutsuz olan taraftarlar ise yine aynı olurmu böyle takım, ne biçim futbolcular, battaldan golcü olmaz gibi düşüncelerini dile getirsinler onlar sadece kendilerini karartırlar biz bu yazar ve taraftarlardan etkilenmemelyiz.

Adsız dedi ki...

ayhan çok güzel sinyaller verdi ortaya alınıcak box-to-box yabancıyı yedekleyebiliceğini onunlada kalmayıp onüne bile geçebileceğini gösterdi.Tek maçta bişiler söylemek doğru olmaz hani bi laf var tam hatırlayamiyorum gavurun mali güzel görünürmüney.Biraz fb geriye yaslanması biraz 10 kalmasından da olsa çok hızlı dedimiz stochun sabriden yavaş olduğu bizim kötü bek dedimiz sabriden çok büyük bi farkı olmadığını gördüm.serdarı baya beyendim ilk yarı çok güçsüz gözüksede 2. yarı ardanın ortaya geçmesi ile teknik özelliklerini yansıta bildi sahaya.ardanın yeniden bu hale gelmesi ayrıca onun yanında şutunuda geliştirmiş bir arda olarak gelmesi beni bu sezon için en çok umutlandıran şey düşünün ki arda şutu kötü denilirken 8-7 gol atıyordu sezon ortalama şimdi neler yapabiliceğini sadece düşünebiliriz.İçimden söylemek gelmiyor ama biraz izlediğim bi oyuncu olduğu için söylüyorum eğer dia sağ kanat oynicaksa durum çok vahim olabilir dia için tabi bilemiyorum belki kendini bi üst seviyeye taşır orada çok süper oynar ama dia nihat gibi bir oyuncu 2.forvet normalde ama hadi bakalım.

la noyée dedi ki...

bu maç için yenilmek yenmek sorun değil de, eğer orta sahaya acil bi transfer yapılmazsa, bu sene mustafa sarp'ı izleyip kendimizi alkole vurmamız muhtemeldir. hatta öyle ki, bu adam yüzünde maçları bile izlemeyebilirim. bi emre çolak, bi cumhur vardı sahi. bu adamlar neden mustafa ve ayhan yerine başlamadı. zaten bu adamlarla yenilmiyor muyuz yıllardır. bari bi değişiklik olsaydı.

bir de anlayamadığım bir şey, ali turan neden ısrarla sağda oynuyor. yahu sabri varken bu adam neden ısrarla sağ tarafta oynatılıyor. kötü adam değil ama yani bu adam bildiğin stoper. şimdi kimse çıkıp da yea ama 3-4 maç sağda da oynadı demesin.

he son olarak, iyiki fenerbahçe ile senede 2 maç oynuyoruz. bu bizim için şans onlar için şanssızlık.

lions dedi ki...

tutturmuşşunuz bir agresiflik gorduk agresif takımı 10 kişiyi bile pas yaptırdı ilk yarı ikinci yarı aykutun oyuncu değiştirmemesi yuzunden gs baskılı gorundu rijkaard dan bir halt olmayacağı belli adam hattrick yaptı yahuu ayıp ötesi.. iki pas yapamıyor bu takım koca seneyi devirdik hala aynı lorik cana nın ayhandan tek fazlası yas itibariyel daha dinami
k okadar opnuda olumlu kullanamıyor sil baştan yapmak lazım adnan polattan başlayıp rijkaard dan ardaya kadar temizlik şart bu takımda

orkuns dedi ki...

Artık fenerbahçe karşısında güzel futbol oynamadan kazansınlar kardeşim. Bu nedir yahu? Sinyal falan vermesin kazansın sadece.
Mustafa Sarp ilk 11 de başlıyorsa benim için bitmiştir o takım. Geçmiş olsun.

Kepenk dedi ki...

Geleneksel ''İyiye gidiyoruz'' seslerini bir kenara bırakıp aklın mantığın sağ duyunun sesini dinlersek bu senenin de geçen seneden hiçbir farkı olmayacağını görmek zor olmasa gerek.

Maçın başındaki iştah bir Fenerbahçe maçı iştahı ve sezon başı istekliliğinin sonucu. Zaten tüm Galatasaraylılar iyi bilirki son yıllarda takımın lige iyi başlamak gibi bir sorunu neredeyse hiç olmamış takım istek,arzu ve kondisyonunu 13-14. haftalar itibariyle kaybetmeye başlar.

Geçtiğimiz sezondan miras alınan en büyük sorunun kendi yarı sahasındaki olan kısmında en ufak bir gelişme kaydedemeyen bir takım var. Cana transferi her ne kadar olumlu olsa da katkı olarak ilk etapta Topal'ın en iyimser ihtimalle biraz üzerinde yapabilecek durumda ki sorun hem Topal hem Sarp'ın bölgesindeydi.. Kampın sona ermek üzere olduğu bir dönemde hala bu bölgeye transfer yapılmamış olması kocaman bir eksi Galatasaray için..

Savunmanın durumu ise daha kötü durumda. Neill'ın geçen sezonun ikinci yarısında tek başına sergilediği efsanevi performansa rağmen yeterli olmayan savunma gücü bu sene de yok. Ali Turan ve Çağlar'dan olağanüstü katkılar alınamayacağı ortada ve Ali Turan'dan katkı alınabileceği dahi şüpheli. Neden gönderildiği anlaşılması güç olan bir Emre Güngör ve onun yerine neden takımda kaldığı belli olmayan bir Gökhan Zan var ki dün yenilen golde kademeye girmek yerine yavaş yavaş bir tehditin olmadığı pozisyonunu savunmaya gitmesi nedeniyle onun eseri.. Savunmanın en hazır görünen ismi Sabri ki bu bile sezon içinde savunmanın ne kadar istikrarsız bir seyir izleyeceğinin göstergesi..

Savunmanın etkisizliğinin etkisini azaltmak için hücumda topu daha fazla tutma ihtiyacı var ki bu çalıştıkça olabilecek birşey. Elano sakatlığı sebebiyle kampı kaçırdı. Cana yeni transfer. Aynı bölgeye ne zaman geleceği belli olmayan bir transfer daha yapılacak. Daha sonra Arda,Serdar,Kewell,Pino.. Tüm bu oyuncular ilk kez yanyana geldiklerinde Barca vari bir pas trafiği ile oynayacak değiller. Rijkaard'ın sezon sonu giderken dediği tek birşey vardı. Transferler kampa yetişmeli. Sonuç ortada. Galatasaray'ı zirve iddiasıyla başlayacağı daha sonra ise bir hüsrana dönüşmesi muhtemel olan bir sezon bekliyor.

aks111 dedi ki...

Bence arda ortada oynamalı galatasarayda.Şöyle bişey olabilir.Kallström konuşuluyor o yada onun tipi bi oyuncu alınıp Cana,kallström,arda 3lüsü yapılabilir.İleri 3 lüde baros serdar pino şeklinde olabilir diye düşünüyorum.

Ice-Man dedi ki...

Konuyla alakasız bir soru sormak istiyorum; Uefaya play-off seviyesinden başlayacak takımlar kadrolarını en son hangi tarihe kadar bildirebiliyorlar?

pclion dedi ki...

Kepenk, aklın sağduyun yolu demişsin ama "Hepimiz ölüceeez" ana fikirli olmuş yazdıkların. :) Bence o kadar abartılacak bir durum yok, şu maçta rakip Fenerbahçe olmasa kimse bu haleti ruhiyede olmayacaktı. Hoş, maçın bu şekilde bitmesinde de bu psikolojinin etkisi var ama şu maç sebebiyle karamsarlığa düşmenin alemi yok. Serdar Özkan ve Mehmet Batdal'ın yedek kulübesinde çürümeyeceklerini göstermiş olmaları bile bence yeterli olmalı. Yarın Şampiyonlar Ligi elemesinde Arsenal'le oynayacakmışız gibi davranmanın alemi yok, daha Temmuz'un bitmesine bir hafta var. O çok övdüğün Neill da Ocak ayında gelip senin tabirinle "efsanevi bir performans" göstermişti. Ağustos'ta gelecek oyuncu da gösterebilir...

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Arda kendisini toparlasın farketmez, 6 işareti yaptı diye taraftara saldırıyorsa hala Metin Oktay'mış falanmış, geçiniz. Ancak sevgilisine sinema kapatıran genç yıldız olarak kalacak Galatasaray'da. Avrupa mı? Belki..

Anıl dedi ki...

"Aykut Kocaman, yaslanmadık demiş ama Fenerbahçe'nin maç boyunca Galatasaray yarı sahasına kaç kere geçtiği belli."

75 dakika 10 kişi mücadele eden bir takım için normal tabii. İyi oynamasınlar artık, ki oynayamıyorlar zaten, ama kazansınlar. Dünya gözüyle bir Fenerbahçe galibiyeti göremeyeceğiz bu gidişle...

Serdar Erken dedi ki...

Arda ayağında böyle çok tutsun, aferin. Geveleyip geveleyip kaybetsin. Sezon boyunca da böyle olacak.
Bu sene Adnan Polat, Rijkaard ve Arda Turan'ın takımda son senesi. Sonra hepsi Nike reklamındaki Rooney gibi sakallı sakallı dolaşır. Zaten 2012'ye ne kaldı şurada.

Ultraslan_2288 dedi ki...

Herkes karamsarliga kapilmi$ gidiyor, arkada$lar adi üstünde bir hazirlik maciydi, kim neler yapabilir, kim hazir, kimi ilk 11'de düsünebiliriz diye yapilan bir hazirlik kar$ila$masiydi. Genc oyuncularin tecrübe kazandigi, bizim acimizdan güzel, fenerbahce acisindan (Galatasaray'i yiktik mi $ampiyonuz) klasik, her zaman Galatasaray'a kar$i oynadigi futbolu oynadi. Ugur karde$imizin'de yazdigi gibi aslinda bu macta bir cok $ey kazandik...

Adsız dedi ki...

Hocam bravo sallayın ardaya bir gün inşallah sizinde ailenise size küfür edilirsizde çıkmazsınız bişi demezsiniz kimseye adamı şutu yok diye eleştirdiniz şut çekti şutubu düzelti şimdi de metin oktay olmaz diye sanki hakan metin oktay oldumu hep basının oyunlarına kanıyorsunuz her sene arda üzerinde yaratılmaya çalışılan antipatiyi iyice artırıyosunuz emre b. bile bu adamdan daha çok savundunuz ardanın yaptıklarının 2 katını yapmasına rağmen ayıp böyle devam edin çok süper özil yerine şuan arda almanya milli takımında olsaydı onu konuşuyoduk ama olmaz arda turan skallı olcak futbolu burakacak başka yolu yok bu yetenekle bu ülkede oyniyanmazsın maçta sana en az 50 kere top atılıcak sen ayağında tutmiycan 50 topun 10 kaybedince futbolcu olmican takımın hiç biyeri gitmezken tek başına fb alma noktasına gelicen ama olmaz ailene annene babana küfür yiyicen bunlara karşılık oda yetmez küfür yeyip sinirlendiğin için eleştirilicen en güzeli arda arabesk takıl acındır kendini zavallıyı oyna bak emre nasıl hemen oynıyor zavallıyı

metak dedi ki...

sarp ayhana kaldıysa Rijkaard ın orta sahası bu sene hiç ümitlenmeyelim boşuna

anfieldyolu dedi ki...

Bizim gücümüz sevgilimize güzel bir odada film izletmeye yetiyor, onda da yok içeceği yok cipsi yok çekirdeği ayarlıyoruz. Adam Türkiye'nin en büyük starlarından biri, filmde de sevgilisi oynuyor, jest yapıyor, üstünden 5 ay geçiyor, sahada her şeyini veriyor, hala sinema kapattıran bilmem ne...insaf ya...
Maçta da son dakikalarda Ufuk'un birkaç güzel çıkışı vardı, umarım onlar tesadüf değildir, çizgi kalecisine ihtiyacı yok takımın çünkü, ne kadar iyi olursa olsun çizgide o kaleci.

Related Posts with Thumbnails