Kupa Galiplerinin Avrupa Ligi Karnesi

Kupa Galipleri Kupası, 1999 yılında Avrupa arenasına veda ettiğinden bu yana ülkelerin kupa galipleri önceki adıyla UEFA Kupası'na, yeni adı ve formatıyla UEFA Avrupa Ligi'ne katılıyor. Bu da liglerinde Avrupa kupalarına katılmaları için gerekli sıralamada yer alamayan ekipler için bir imkan, diğer kulüpler için de bir kısayol oluşturuyor. Üstelik statü gereği kupa galipleri, lig sıralamasından gelen muadillerine göre daha az eleme turu oynama hakkına sahip oluyor. Hal böyleyken kupa galiplerine diğer Avrupa katılımcılarından farklı bir gözle bakmak gerekiyor.

Uzun süredir araştırma niyetinde olduğum bir konu bu, baya da süre ayırmam gerektiğinden bunu iki ya da üç parçalı bir yazı dizisinde yapmaya karar verdim. İlki, yani bu yazı hazır gündeme de gelmek üzere olan Avrupa Ligi'nde yer alan kupa galiplerinin durumu üzerine olacak. İkincisi ise 10 yıllık UEFA Kupası tarihi boyunca en başarılı kupa galiplerini konu alacak, sonuncusu ise bizim kupa galiplerimizle ilgili olacak. Bu yazıda beş büyük ligin kupa galipleri olmak üzere diğer kupa galiplerine bir göz atalım.

İngiltere'de kupa galibinin hakkını finaliste devretmesi uygulaması yok, bunun yerine kupa galibinin hakkı lig sıralamasında Şampiyonlar Ligi'ne katılanlardan sonraki takıma geçiyor fakat Everton'ın özel bir durumu olduğundan onu kupa galibi olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Federasyon Kupası finalinde Chelsea'ye karşı oynayan ve 2-1 mağlup olarak kupayı kaybeden Everton aynı zamanda ligin beşincisiydi, yani daha değerli olan kupa galibi ünvanı yine bir şekilde Everton'a kaldı. Resmi olarak olmasa da bu şekilde değerlendirmek lazım bence.

Everton, play-off turunda Çek Cumhuriyeti'nin Sigma Olomouc takımını eledi. Gruplarda Benfica, AEK ve BATE Borisov takımlarıyla eşleşen Everton, iki maçta da Portekiz ekibi Benfica'ya mağlup olarak grup liderliği şansını kaybetmişti. Grup ikincisi olarak girdiği kurada başka bir Portekiz takımı olan Sporting'le eşleşen Everton, turu geçtiği takdirde Galatasaray-Atletico Madrid eşleşmesinden gelecek takımla son 16'da karşılaşacak ki bu da onların Türkiye'ye gelebileceği anlamını taşıyor bir anlamda.

Geçtiğimiz sezon dünyada kupa bırakmayan Barcelona'ya İspanya Kupası finalinde 4-1 mağlup olmasına rağmen kupa finalisti kontenjanından Avrupa Ligi'ne kalmayı başardı Bilbao. Play-off'ta İsviçre'nin Young Boys ekibini eleyen Bilbao gruplarda Werder Bremen, Nacional ve Austria Wien ekipleriyle eşleşti. Aslında şöyle bir baktım da tam bir 'kupa galipleri grubu' olmuş L grubu, Werder Bremen Almanya'nın, Austria Wien Avusturya'nın kupa galibi olarak katılmıştı Avrupa Ligi'ne. Werder Bremen'in 16 puanla birinci olduğu grupta rakibine iki kez mağlup olmasına rağmen 10 puanla grup ikincisi olan Bilbao, son 32'de Anderlecht'le eşleşti.

Geçtiğimiz sezon kötü bir lig performansı ortaya koyan fakat Mesut Özil'in golüyle Leverkusen'i finalde 1-0 yenerek UEFA Kupası'nda final oynadığı sezonun ardından Avrupa dışında kalmaktan kurtulan Werder Bremen, play-off turunda Kazak ekibi Aktobe'yi Almanya'da 6-3'le, Kazakistan'da 2-0 ile geçerek Avrupa Ligi gruplarına kalmıştı. Az önce belirttiğim gibi L grubunu 16 puanla lider bitirdi. Sadece grup sonuncusu Austria Wien'e deplasmanda puan veren Bremen ekibi 2.turda Twente'yle karşılaşacak.
İtalya Kupası finalinde Sampdoria'yı penaltı atışlarıyla mağlup ederek kupayı kazanan ve Avrupa Ligi'ne kalan Lazio ise lige veda eden en kıdemli kupa galibi konumunda. Play-off'ta İsveç'in Elfsborg takımını eleyerek grup bölümüne katılmaya hak kazanan Lazio, dördüncü torbadan grupların en flaş takımı olacak olan Salzburg'u çekince kupaya beklediğinden erken veda etti. 6'da 6 yaparak 18 puan çıkaran Salzburg'un arkasında İspanyol Villarreal ile grup ikinciliği mücadelesi verse de ikili averajı İspanyol ekibine kaptırınca son maçlara iddiasız girdi ve turnuvanın puansız takımlarından Levski'ye yenilerek 6 puanla turnuvaya veda etmiş oldu. Ligde epey zor günler geçiren Lazio'nun öncelikli gündeminin Avrupa'ya veda etmek olduğunu sanmıyorum gerçi.

Beş büyük ligin sonuncusu olan Fransa'nın kupa galibi Guingamp da Lazio gibi kupaya veda edenlerden. Ligue 2 ekiplerinden olmasına rağmen finale kadar yükselip 1-0 geriye düştüğü finali de 2-1 alarak Avrupa Ligi biletini alan Guingamp, seribaşı olmamasının bedelini ödedi play-off turunda. Hamburg'la eşleşen Fransız ekibi iki maçta da farklı mağlup olarak grupları görememiş oldu. İşte rüya sezonların arkası ülkelere bazen şanssızlık olarak geri dönebiliyor. Herkes Aachen olamıyor işte. Kupa galibi ya da finalisti olarak Avrupa Ligi'ne katılan ilk 25 ülkenin temsilcilerini yazıp bitirelim ilk yazımızı.


Devam edenler: Heerenveen (Hollanda Kupa Galibi)
Gruplarda elenenler: Cluj (Romanya Kupa Galibi), Austria Wien (Avusturya Kupa Galibi)
Play-off'ta elenenler: Litex (Bulgaristan Kupa Galibi), Vorksla-Naftohaz Poltava (Ukrayna Kupa Galibi), Kösice (Slovakya Kupa Galibi), Sion (İsviçre Kupa Galibi), Teplice (Çek Cumhuriyeti Kupa Galibi), Genk (Belçika Kupa Galibi)
Daha önce elenenler: Paços de Ferreira (Portekiz Kupa Finalisti), Göteborg (İsveç Kupa Galibi), Valerenga (Norveç Kupa Galibi), APOP (Kıbrıs RK Kupa Galibi), Falkirk (İskoçya Kupa Finalisti), Aalborg (Danimarka Kupa Finalisti)

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

Flying Dutchman dedi ki...

Çok güzel araştırma, buradan 5 byük ülke dışında ülkedeki federasyon kupasını kazanan takımların aslında izleyen yıl ne kadar başarısız olduklarını görüyoruz, en azından bu sezon için. Özellikle şu "zaten CL'ye giden ve kupayı kazanan takımla final oynayanın Avrupa'ya gitmesi" kontenjanı birçok ortalama takımı kupaya gönderiyor. Falkirk böyle bir örnek mesela

Related Posts with Thumbnails