Euro 2016 Stadyumları: İzmir Örnekköy Stadyumu

Euro 2016 projesinin Türkiye ve Türk futbolu için ne kadar önemli olduğunu ilgili her yazıda vurguladık. Bu turnuvanın en somut getirisi ise şüphesiz stadyumlar. Bu stadyumlarla beraber Süper Lig başta olmak üzere ülke futbolunun yenilenmesi adına önemli bir fırsat yakalanmış olacak. Kapasitesi yüksek bir futbol stadyumunun lige ne kadar etki edebileceğini Saraçoğlu örneğinde hep beraber gördük. TT Arena ve diğer stadyumların da devreye girmesiyle bu değişim özelden genele yayılacak ve yayın ihalesi sonrası gündemi meşgul eden marka değeri kavramı (hoş, bu kavramın da içi boşaldı son dönemde) gerçek anlamda yükselişe geçecektir. Bu projeye bu yüzden daha geniş bakabilmek gerektiğine inanıyorum, getirilen eleştirileri de belli ölçülerde tutmak gerekiyor.

Konumuza dönelim. Türkiye'nin dün gerçekleştirdiği UEFA sunumunun en önemli yönü daha önce belirlenen şehirlere yapılacak projelerin kesinleşmiş olması. Daha önce sunumu yapılan İzmir Örnekköy Stadyumu da TFF'nin projesinde birebir yer alan stadyumlardan biri. İstanbul'la beraber Türkiye'nin en köklü futbol kültürlerinden birine sahip olan şehrin özellikle son 10 yıldaki başarısız dönemini kapatacak bir proje gözüyle bakabiliriz bu stadyuma. İzmir'in kültürel dokusu baz alınarak oluşturulduğu açıklanan projenin çizimleri bana hafiften Olimpiyat Stadyumu havası verse de o projede yapılan hataların burda tekrarlanacağını pek zannetmiyorum açıkçası. Olimpiyat Stadyumu da zaten büyük bir revizyon geçirecek, onla ilgili de söylenecek çok şey var.
 Foto: Yusuf Gündoğan / aslantepe.biz

İzmir'deki esas tartışma ise stadyumdan ziyade stadyumun yapılacağı yer. Daha önce Karşıyaka'ya 25 bin kişilik bir stadyum yapılıp ana stadyumun İzmir'in merkeze daha yakın bir bölgesinde yapılması öngörülüyordu fakat projenin son hali stadyumun Örnekköy'e yapılacağı şeklinde. Bu da 44 bin kişilik stadyumdan sadece Karşıyaka'nın faydalanması anlamına gelir ki Göztepe ve Altay başta olmak üzere diğer İzmir takımları bundan pek hoşnut olmaz zannediyorum. Yine de yerinden bağımsız olarak bu stadyumun İzmir adına büyük bir adım olduğunu görmezden gelmemek lazım, zamanla gerisi de gelecektir. Göztepe'nin arkasında ciddi bir sponsor desteği var, zirve lige yaklaştıkça yeni bir stadyum projesi orda da gündeme gelebilir, Atatürk Stadyumu'nun revize edilmesi de bir başka konu. Bu açıdan stadyumun Karşıyaka'ya yapılması bir açıdan makul gözüküyor. İzmir'in iç dinamiklerine vakıf değilim o kadar, bilen arkadaşlarımız belki bizi aydınlatabilir bu konuda.

Euro 2016 açısından bakarsak İzmir'deki stadyumun en önemli özelliği 40K+ stadyumlardan biri olması, yani İstanbul'daki Olimpiyat Stadyumu ve TT Arena'dan sonraki kategoride yer alıyor olması. Bu da Anadolu'daki ana stadyumlardan birisi olacağı anlamına geliyor. Deniz ve demir yoluyla şehir merkezine bağlanacakmış stadyum, şehirlerarası ulaşım için ise hızlı tren projesi var zaten. İnsanı tedirgin eden tek konu az önce de dediğim gibi kale arkası mimarisi, o da çözülürse çok iyi bir stadyum olabilir. Turnuvayı düzenleyeceğimiz kesinleşirse daha net detaylar da ortaya çıkar, o zaman tekrar üstünden geçeriz.

İzmir dışında Eskişehir, Antalya, Ankara ve Bursa'daki projelere de bir göz atmak gerek, özellikle Bursa'nın projesindeki değişiklikler ilginç. Daha önce yazdığım Timsah Arena yazısındaki proje bildiğim kadarıyla Belediye onayından geçmiş ve statik projesinin hazırlanmasına başlanmıştı. TFF'nin dosyasında yer alan ve 30 bin kapasiteli gösterilen stadyumun Bursa'da kabul görüp görmeyeceği bence ciddi bir tartışma konusu olmaya aday. Eskişehir'deki proje ilk kez görücüye çıktı, Antalya'daki de revize edilmiş. Ankara'daki beklendiği gibi duruyor. Dediğim gibi, göz atarız sırasıyla, şimdilik burda bırakalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

Unknown dedi ki...

kale arkasının bir tanesi resimdeki gibi açık bırakılıcak körfez manzaralı olması düşünülüyor. Diğer üç tarafta dışarıdan antik tiyatroyu andıracak şekilde tasarlanıyor. Yani Kale arkası mimarisinin böyle olması bilinçli bir seçim...

pclion dedi ki...

Giga 777,

Elbette akla yatkın bir açıklaması vardır dediğin gibi fakat ben bir espri uğruna stad mimarisiyle bu kadar oynanmaması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta bu stadyum daha çok Karşıyaka tarafından kullanılacak ve eminim taraftarlar da daha kapalı, kutu gibi bir stadyum istiyorlardır. Alçak kale arkaları da bende alerji yapıyor bir Galatasaraylı olarak, biraz da ondan yazdıklarım. :)

Adsız dedi ki...

Bir İzmir'li olarak Karşıyaka tarafına yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Pınarbaşıdaki olimpiyat stadının yeri güzel bence bu stat yıkılıp yerine yapılmalı. Her türlü ulaşım var. (Metro, Otoyol) Ayrıca araziside çok geniş. Olimpiyat stadı devasa bir boyutta ama adı üstünde İstanbuldaki Atatürk Olimpiyat Stadının eski versiyonu.

lionstorm

zeggy dedi ki...

Örnekköy Karşıyaka'da değil abi, Çiğli'de falan. Universiade'da tenis kortları Örnekköy'deydi, işkence gibi bir yer orası.

Adsız dedi ki...

zeggy_557, Örnekköy Karşıyakadadır.
Çiğli Kuzeyde kalmaktadır. Orada 4 sene okumuş birisi olarak söylüyorum.

lionstorm

cannksk dedi ki...

zeggy ne çiğlisi allahaşkına aç da haritaya falan bak

çubuk makarna dedi ki...

bence bursalılar tepki göstermemeli. yeni proje çok güzel duruyor. ankaranın stadıysa çok çok kötü.

Murat Glm dedi ki...

Halkapınarda ki o garabet "Atatürk Stadı"nı yıkıp üzerine stad yapmak varken Örnekköy'e stad yapma fikri kimin fikriyse tebrik ediyorum kendilerini! Ayrıca bu yeni stadın KSK sınırları içine yapılacak olması KSK lobisinin başarısıdır. Şehrin merkezinde diğer takımlarında(Altay, Göztepe, Buca) rahatça kullanabileceği bir stad fikri oluşturulmalıydı bence. Ayrıca PCLion Göztepenin sponsorunun stadı yenileyeceğini falan öngörmüş ama Göztepeyi Lig A'ya çıkarıp çıkaramayacağı bile belli değil bu sponsorun, stad yapma falan ütopik bir hayal olur bence. Ayrıca İzmir 2 tane yeni stadı kaldırabilecek mali yapıda bir şehir değil.

Related Posts with Thumbnails