Altyapı Sorumlusu Tugay Kerimoğlu


Eminim ki Galatasaray ve Türk futbolu üzerine düşünen her futbolseverin aklının bir köşesinden geçen, gizlice bir beklentisinin olduğu bir birliktelikti Tugay Kerimoğlu ve Galatasaray'ınki. Sivasspor maçı öncesi Sami Yen'e gelmiş ve onu alkışlamış onbinlerden biri olarak beni de kapsıyor elbette bu. Bir Türk futbol adamı olarak Edirne ötesinde kariyer ve saygınlık edinmiş ender isimlerden biri olması, ayrıca futbolun teknik yönetici tarafında kalmaya istekli görünmesi de bu birliktelik için uygun ortamı hazırlıyordu. Blackburn'den eski hocası Ince'in yanında Manchester City altyapısının başına geçeceği çok yazılıp, çizilmişti. Bir ara Trabzonspor'la da anıldı adı. Sonunda her iki taraf için de doğru olduğuna inandığım bir adım atılarak Tugay, bu tecrübesini ve birikimini tıpkı kendisinin geçtiği yollardan geçmekte olan genç Galatasaraylılara aktarmaya çalışacak. Başkan Adnan Polat'ın Genel Kurul'da yaptığı açıklama ve arkasından gelen büyük alkış da camianın anlaşmaya olan desteğini ortaya koyuyor.

Tugay Kerimoğlu'na bir proje olarak bakarsak genç nesil Türk futbol adamları içinde yatırıma en uygun isimlerin başında geldiğini hemen herkes söyleyecektir sanırım. Futbol kültürüyle, Avrupa deneyimiyle, muadillerinden farklı bakış açısı ve duruşuyla benim en beğendiğim futbol adamlarından biridir Tugay Kerimoğlu. Bir ara "Öncelikle profesyonelim" ana fikirli açıklaması gündem oluşturmuştu, o dönem de 'Bayrak adam: Tugay Kerimoğlu' başlıklı bir yazı yazmıştım, fikrim hala sabit. Kolunu kesse sarı-kırmızı akıtacak adamlar kadar, belki de daha fazla Tugay gibi adamlara ihtiyacınız var bu kulüp yapısında. Hatta belki de daha fazla var. O açıdan bunun da problem teşkil ettiğini düşünmüyorum açıkçası, fazla saplantılı bakmamak gerekir bu tip açıklamalara. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz derler. Sözden ziyade icraatlarıyla kendini ispatlamış bir adamın da Galatasaraylılığını sorgulamak herhangi bir taraftarın haddi değil diye düşünüyorum.
Velhasıl, Barcelona'nın Guardiola modeliyle iş başı yaptırılmak istenen Tugay'ın gelişinin bir başka yönü var ki o da Galatasaray'ın uzun vadeli yapılanma arzularına ciddi anlamda şüphe düşürecek cinsten. Göreve başlayalı henüz aylar geçmiş Evert Jan Derks'in mayıs ayında sözleşmesinin bittiği, sezon sonu itibariyle bu göreve Tugay'ın geçeceğini belirtmiş başkan. Geldiğinden bu yana Rijkaard ile altyapı arasında köprü kuran ve ünvanına yakışır bir şekilde koordinasyonu sağlama açısındna önemli adımlar atan Derks'in elini Florya'dan bu kadar çabuk çekecek olması üzücü. Bir kere altyapı işinin temelinde istikrar yatar, daha birinci adamda istikrar yoksa bunun oyunculara da yansıması olacaktır. Ayrıca bir projeye başlarken diğerini tatsız ve zamansız bitirmemek gerektiğine inanıyorum. Sezon sonuna kadar kalacak sanırım ama ayrılığı bence her yönüyle yanlış bir hamledir. Kişisel isteğidir, bilmediğimiz bazı önemli detaylar vardır, orasını bilemem fakat Fenerbahçe'nin 'Joop Lensen'de düştüğü hataya düşmemek gerekiyor. Altyapıya yabancı koordinatör getirip bir senesini doldurmadan göndermek Galatasaray'da yaşanmaması gereken bir olaydır, bence.

Buna rağmen toplamda Tugay'ın gelişinin genel kurulda alkışı hak eden bir hamle olduğunu, yapılanma adına doğru kişi, doğru malzeme olduğunu inkar etmek için kör olmak lazım. Tugay'ın bu kez A takımı da kapsayan uzun vadeli bir yol haritasıyla ikna edildiği düşüncesi de akıllarda oluşuyor hemen zaten. Bu ilişki doğru devam ederse Tugay da, Galatasaray da, Türk futbolu da kazanan olur. Ha bir de özel istek. Tugay hocam, şu Jem Paul Karacan'ı tut getir, şu orta sahaya ne iyi alternatif olurdu yahu!..

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

ek dedi ki...

Jan Derks kesinlikle gitmemeliydi - yeterli eğitimi almamış olan eski futbolcuların altyapılarda görevlendirilmesi son derece yanlıştır. Bence en az bir-iki sene beraber calismaliydilar, belki Rijkaard'a yardimci olmasi daha hayirli olabilirdi ( Piontek-Terim modeli ).

Nevzat dedi ki...

Yazinla alakali olmasada bugun Chelsea - City macini gördugumde, ilgimi ceken birsey oldu.

Penaltida veya kirmizi kart olunca oyuncular hic sikayet etmeden yerlerini aldilar. Bizim ligde olsa en az 3 dakika hakemle tartisma olurdu.

ali anıl şahinci dedi ki...

Belki pozisyonu Evert Jan Derks ile çakışmayan bir konumda çalışması konusunda anlaşılmıştır. Sonuçta Jan Derks akademi koordinatörü olarak geçiyor. Eğer onun yeri için düşünülüyorsa o mevkiyi nasıl dolduracak biraz şüphelerim var. Ama ismine diyecek hiçbirşeyim yok. İyi ki gelmiş...

ozdemirmusta dedi ki...

tuuggaayyyy yu ar may törkiş dilayyttt tuugaayyyyy

Flying Dutchman dedi ki...

derks'in ayrılışı büyük bir hata olur...ernie brandts hikayesine dönecek bu da sanırım

ayrıca nasıl kontrat bu mayısa kadar...adam zaten sene ortasında gelmedi mi

altyapı açısından geriye atılmış bir adım olarak görüyorum...

Elve dedi ki...

hakkaten ya bu nasıl bir iş bende anlamadım. adamın kontratı mayısa kadarmış. yani sen şöyle bir ortalıgı toparla çekip çevir bize yeter gibi bir kontrat yapmışlar.

canbil dedi ki...

bu yönetimin proje yapmasına imkan yok. sadece şov var. 3 ay önce hollandalı altyapı sorumlusu şovu. şimdi Tugay şovu.

geçen sene de ümit davala şovu vardı hatırlarsanız, sonu hepimizin malumu.

fenerbahçeleşiyoruz muntazaman.

Ferhat dedi ki...

Benimki kötü bir tahmin ama Tugay'ın alınma sebebini iyiye yoramıyorum.Elbette Tugay'ın Guardiola gibi alttan gelip a takımı yönetmesi fikri rüya gibi ama amaç bence bu değil.

Amacın kötü olduğuna inanıyorum çünkü Evert Jan Derks'le ileriye dönük bir girişim başlatıp yarıda bırakmanın elle tutulacak bir sebebi olamaz.

Ama şöyle olsaydı; Derks koordinatör olarak devam etse Tugay Antrenör olsa o arada A takımda da asistanlık yapsa bu girişimin iyi niyetli olduğuna inanırdım.

Şundan hareketle söylüyorum ki Adnan Polat olası kriz anında son birkaç yıldır hep teknik heyeti kovup futbolcuları gaza getirecek "içimizden biri" bir eski Galatasaraylıyı başa getiriyor.

Örneğin Kalli'yi şutlayıp futbolcuların sevdiği kondisyoneri göstermelik tayin etmişti ama aslında Adnan Sezgin yönetmişti takımı.

Sonra Skibbe ile yürütemediler onu kovup yine "içimizden biri" temalı Bülent Korkmaz'la aynı parodiyi oynadılar ama bu sefer tutmadı.

(aslında söylenene göre en başından Üstünel istemedi Skibbe'yi Sezgin diretti.Yönetimde bu kaosta yardımcılarını kovup adamın gardını düşürdüler en sonunda da kovdular.)

Şimdi de Rijkaard konusunda yönetimde kırk kafadan ayrı ses çıkıyorsa bence Tugay stepnedir.

Ha komplo teorisi değil.Daha önce iki defa yaşanıp Polat yönetiminin ispatlanmış bir geleneğidir.

Eskiden vizyonları olduğuna inanırdım yine aynı şey olursa artıkgünlük hedefler peşinde koştuklarına inanıcam.

Şu yönetimde Haldun Üstünel ve Yiğit Şardan dışında işinin uzmanı insan göremiyorum.Keşke bu isimlerin yanına bir de yönetimin futbol takımı üstündeki elini uzaklaştıracak bir sportif direktör olsa.Mesela Hagi gibi.

Hagi inatçı karakterde bir adamdı ne Sezgin'i ne de bir başkasını işine karıştırmazdı diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Nevatin söylediklerine ilaveten // Öyle sahtekar oyuncularin oldugu bir lig izliyoruz ki: Oyuncu penalti kullaniyor, top kaleciden dönüyor, penaltiyi kullanan adam dönen topa bir kez daha vuruyor ve gol oluyor. Penaltiyi/Golü yiyen takimin oyunculari "ofsayt" nedeniyle yan hakeme itiraz ediyor, el kaldiriyor, belki golü iptal eder diye.

Her golden, her faulden, her karttan sonra itiraz eden futoltakimlarindan iyreniyorum artik.

Adsız dedi ki...

Öküzün altında buzağı aramak değil niyet elbette ama bunu özellikle ilk olarak mali kurulda dile getirip herkesden alkış almak seçim yatırımı gibi görünüyor hatta aynen öle.

Gala's dedi ki...

İyi de yanlış anlamadıysam Jan Derks gidecek gibi bir şey söylenmedi. Ya da ben öyle istiyorum :)

Tugay - Derks iyi olurdu.

He kontratı bitecekse ve yeni kontrat yapamıyorsak o zaman anlarım.

Yoksa Derks'in Fb gibi başarısız olduğundan gönderildiği yok.

bonaventure dedi ki...

http://www.galatasaray.org/kulup/haber/6340.php

burada yazılanlardan bu anlamları nasıl çıkarıyorsunuz hayret.

pclion dedi ki...

Bonaventure, yazı 28 şubat tarihli, eğer kastettiğin benim yazdıklarımla. Tanıtımdan bir anlam çıkarmadım yani...

bonaventure dedi ki...

kusura bakma dikkat etmemişim.

seyithan dedi ki...

Abi ben seçmelerinize girdim abi kazanamadım bizim de pek durumumuz iyi deyil lütfen benimle ilgilenirmisiniz lütfen abi durumumuz kötü ama çok güzle oynuyorum lütfen abİİİİ

seyithan dedi ki...

Abi ben kayseriden galatasaray alt yapıda okuluna gidiyorum istanbula gittim fiziğimden dolayı seçilemedim bidaha gitmek istiyorum ama maddi durumumuz yok ama alt yapıda oynamayı çok istiyırum nolur bana yardım edin Lütden yaşım 13 lütfen haber verin....

Related Posts with Thumbnails