TSL'de Sezonun En İyi Genç Oyuncu 11'i

Ligin son haftalarına doğru sezonun 11'lerini kurmaya başlamıştık, araya ligin final haftaları ve bizim final haftalarımız girince bir süredir ara vermek durumunda kalmıştık. Şimdi zamanımız da varken gündemden bağımsız yazılarımızı yazmaya başlayabiliriz sanırım. Buna da blogda sıkça yer verdiğimiz genç oyuncular üzerinden başlamak istedim. Bu 11'de Arda Turan, Gökhan Gönül gibi artık milli düzeyde düzenli forma şansı bulan oyunculara yer vermenin pek doğru olmayacağını düşünüyorum, daha çok yeni çıkış yapan oyunculara ağırlık verirsek daha düzgün bir kadro oluşturabiliriz.

Türkiye'deki yerli kalecilere fazla güvenilmediğini biliyoruz (belki de haklı olarak), bunun üstüne bir de futbol kültürümüzden gelen genç oyuncuların önündeki abilerinin arkasını doldurmak için orda oldukları fikrini ekleyince adaylar baya bir azalıyor hani. Elle tutulur tek oyuncu Denizlispor'un kalecisi Cenk Gönen. Manisaspor TSL'de olsa bir de Ufuk Ceylan yazılırdı yanına, o kadar. Ankaragücü'nde forma giyen Serkan Kırıntılı var ama onun da her yerli kalecide olduğu gibi dengesiz performansı gönül rahatlığıyla ismini söylememizi engelliyor. Cenk'in sene başında Bursaspor'dan gelen Vega'dan formayı alması ve bu sezon çıkışını yapmış olması onu bir adım öne çıkarıyor. 11'in en gerisinde Cenk var.Defansın ortasında belki de bu sezonun MVP adaylarından Eren Güngör var. Altay'dan Kayserispor'a cüzi bir bonservis bedeliyle transfer olduğunda süre bulmaya başlayınca ligin zirvesindeki takımların pişman olacağını düşünmüştüm ama bu kadar erken de beklemiyordum açıkçası. Rotasyonun merkezine yerleşti ve formayı hiç bırakmadı Eren, bu performansı ona milli formayı da getirdi. Sert bir oyun yapısı var, bunu dengelemeyi, idare etmeyi öğrendiğinde daha da büyüyecek bir oyuncu Eren ama daha zamana ihtiyacı var. Çıkışını Kayserispor'da yapması formunun zirvesindeyken kolay kolay transfer yapamayacağı anlamına geliyor. Gökhan Ünal ve Mehmet Topuz'da bu şekilde gelişmişti, oyuncular düşüş yaşadıktan sonra Kayserispor göndermeye razı olmuştu. İnşallah Eren'de bu şekilde olmaz.

İkinci stoper için diğer adayların önüne yazacağım iki isim var, birincisi Ankarasporlu Ediz Bahtiyaroğlu, ikincisi Hacettepe'nin kaptanı Orhan Şam. Aslında sene başında bu bölge için en önemli adayım Ceyhun Gülselam'dı ama Trabzonspor'da yeterince şans bulamayan oyunculardan oldu, tıpkı Giray gibi. Galatasaray'da da Semih Kaya'ya fırsat çok geç geldi, gelecek sezonlarda beklenen çıkışı yapacağını umuyorum. Ediz ve Orhan ise sezon boyunca şans bulan oyuncular. Ediz hava toplarına hakim bir oyuncu, hem savunmada hem de hücumda bu etkinliği göze çarpıyor ancak hamle zamanlaması üst düzey bir stoperde olması gerektiği kadar iyi değil. Pek geliştirilecek bir yanı da olmadığından olmadık fauller yapabiliyor, kart görebiliyor. Orhan Şam bence çok daha iyi bir savunmacı Ediz'den, üstelik Hacettepe'nin oyun yapısı gereği sıkça sağ bekte kullanıldığından son yıllarda hücum yönünü de oldukça geliştirdi. Pasları daha düzgün ve etkili şutlar çıkarabiliyor. Aslında sağ beke de yazılabilir ama ortaya yazmak daha makul bir seçenek. Kadrodaki ikinci stoper Orhan Şam.

Sol bek de üstünde fazla tartışma olmayacak mevkiilerden. Gaziantepsporlu İsmail Köybaşı bölgesinde uzun yıllardır görmediğimiz bir çıkış yaptı. Bindirmeleriyle sürekli oyunnun içinde ve kanadına işlerlik katıyor. Bunda hücum oyuncusu kökenli olmasının büyük payı var, zaten sol bek olarak ilk senesiydi İsmail'in. Bu da kendini daha da geliştirebileceğini gösteren önemli bir veri. İzlediğim her maçta potansiyelini belli eden bir oyun ortaya koymayı başardı. Denizlisporlu Çağlar Birinci milli takıma kadar yükseldi, onun ismini de anmadan olmaz. Ankarasporlu Uğur Demirkol da iyi süre alan sol beklerden. Geçtiğimiz günlerde beklerle ilgili geniş bir yazı yazmıştım, orda daha detaylı bilgiler var. Gerek benim gerek okuyucuların. Şurdan bakabilirsiniz.

Sağ bekte forma giyecek oyuncu sayısı sol tarafa göre biraz daha kısıtlı, o yüzden hafiften kriterleri esnetip Hakan Aslantaş'ı yazmak istiyorum buraya. Normal şartlarda 24 yaşındaki bir oyuncunun bu kadroda yer almaması gerekir ancak stoperde kullandığımız Orhan Şam dışında doğru düzgün ilk 11'de şans bulan yerli, genç bir sağ bek yok. Serkan Kurtuluş son dönemde şans buldu ve bana göre kısa sürede önemli gelişim sağladı ancak aldığı süre ilk 11'e yazmak için yeterli değil. Serkan'a benzer bir durum da Bursasporlu Serdar Aziz için geçerli, o Serkan'dan da az süre aldı üstelik. Bu sebeple bu ufak hileyi mazur göreceğinizi umuyorum.

Orta sahada seçeneklerimiz biraz daha fazla defansa göre, her zaman olduğu gibi. Sol tarafta Bursaspor'un ligin son çeyreğinde yaptığı müthiş çıkışın baş mimarlarından olan Volkan Şen var tartışmasız. Gol attı, asist yaptı, top taşıdı, yapabileceği her şeyi yaptı Volkan. Karar yetisi hakkında aslında hala şüphelerim var, bazen bencilce kararlar verebiliyor ama bu ligin en iyi genç yeteneklerinden biri olduğu gerçek. Volkan'ın dışında Ankaragücü'nde Murat Duruer geçtiğimiz senelerde olduğu gibi forma şansı buluyor ama beklenilen patlamayı bir türlü yapamayanlardan biri o da. 2005 yılında Peru'da Brezilya'ya kaybeden takımda yer alan oyunculardan biriydi Murat, o günden beri takım arkadaşları gibi üst düzeyde gösterebilmiş değil yeteneklerini. Bir de fazla bilinmese de İBB'de özellikle son dönemde forma şansı bulan Zeki Korkmaz'ı beğeniyorum ben, 88 doğumlu bir oyuncu kendisi. Henüz ligin zirvesi için yeterli olmasa da dikkatimi çeken oyunculardan biri oldu, yeri gelmişken söylemeden olmaz.

Orta sahanın ortası için bereketli bir sezondu diyebiliriz. Başta Murat Ceylan olmak üzere birçok genç oyuncu şans buldu Süper Lig'de, bu oyuncuların sürekli tarif edilen çift yönlü orta saha kalıbına uygun isimler olması da cabası. Murat Ceylan'dan başlamak gerek elbette. Tekniğinin yanı sıra oyuna enerji getiren oyunculardan biri oldu bu sezon Antep'te, takımının ligin en iyi pas yapan takımlardan biri olmasında çok büyük payı var. Milli takım düzeyinde değerlendirilmesi gereken isimlerden bana göre. Aynı şekilde Kayserispor'da benzer bir çıkış yapan Furkan Özçal var. Onu farketmem aslında biraz geç oldu ama izlediğim maçlarda hakikaten üst düzey bir performans ortaya koydu, özellikle sol ayağını çok iyi kullanıyor ve gerçekten iyi bir vuruş stili var. Almanya'da yetişmiş oyunculardan biri Furkan, Kayserispor genç oyuncular konusunda gerçekten ödevine yapan, araştıran, bulan takımlardan biri. Bu transfer dönemine de ümit milli takım stoperlerinden Serdar Kesimal'i alarak başladılar. Bir diğer çıkış yapan orta saha oyuncusu Abdullah Durak'tı Kayserispor'da ama ligin ikinci yarısında hemen hemen hiç şans bulamadı, sebebini bilmiyorum. Kayseri'yi daha yakından takip eden arkadaşlar bilgilendirir belki bizi. Gençlerbirliği'nden Soner Aydoğdu'yu da bu isimlere eklemek gerek, çok az süre alabilmiş olmasına rağmen.Sağ kanat için iki güçlü adayım var aslında, hangisini yazmasak yazık olacak. İlki sezonun ilk yarısını domine eden ve Lincoln'le beraber ligin en çok asist yapan oyuncularından biri olan Özer Hurmacı. Ankaraspor'un yükselişi de düşüşü de onun oynayıp oynamamasıyla doğru ornatılı oldu ve bu kesinlikle tesadüf değil. Değişik bir top tekniği var, zaten tanınması Süper Lig'de oynamaya başlamasından önce youtube klipleriyle olmuştu. Galatasaray'ın elinden kaçırması büyük şanssızlık oldu, bunun sadece 850 bin euro için olmuş olması da trajikomik şu şartlarda. Büyük bir ihtimalle Fenerbahçe'ye transfer olacak Özer, konuşulan rakamların 850 bin euro'dan baya bir yüksek olması da sürpriz olmasa gerek. Adını anmak istediğim bir diğer oyuncu ise ofansif olarak hemen her bölgede oynayabilen Mustafa Pektemek. Sakaryaspor'dan Gençlerbirliği'ne geçişinden sonra çıkış yapması beklenen oyunculardan biriydi, lige de çok iyi başlamıştı zaten ancak talihsiz bir sakatlık geçirdi daha sonra. İkinci yarıda tekrar toparlanıp takımı için kritik goller atmayı başardı. Fuleli ve top sürmeyi bilen bir oyuncu Mustafa, son vuruşlarını biraz daha geliştirebilirse üst düzeye sorunsuz bir geçiş yapabilir. 4-3-3'e benzer bir diziliş yapsaydım üçlünün sağında ona yer verecektim ama bu kadar değerli iki kanat oyuncusu varken birini dışarda bırakmak olmazdı. Forvette neden yer alamadığı sorusunu ise kısaca Sercan Yıldırım ve Batuhan Karadeniz olarak cevaplayabiliriz.

Sercan Yıldırım bu sene en iyi çıkış yapan genç oyunculardan biri oldu, 90 doğumlu bir forvet olarak TSL gibi zor bir ligde kendini ispatlaması ve kabul ettirmesi diğer performanslardan onu ayıran en önemli etken bana göre. Gelişime çok müsait bir fiziği ve oyun yapısı var, Alex Ferguson gibi bir adamın eline düşse nasıl bir oyuncuya dönüşeceğini tahmin etmek bile insanı heyecanlandırıyor. Her iki ayağını da kullanabiliyor, top sürüyor, son vuruşları düzgün. Ayrıca çok da seri bir oyuncu. Pozisyon bilgisini ve maç tecrübesini biraz daha ileri götürdüğünde gerçekten büyük bir oyuncuya dönüşebilir Sercan, bu potansiyel onda var. Avrupaya gidebilecek 4-5 yerli oyuncu sayabilirim Türkiye'den, onlardan biri de tartışmasız Sercan Yıldırım. Adı sıkça İngiliz kulüpleriyle de anılıyor zaten. Yurt içinden ise en önemli talibi Fenerbahçe. Fenerbahçeli arkadaşlarım darılmasınlar ama ilk 11'de oynamayacağı, gelişimine devam edemeyeceği bir kulübe transfer olmasını kesinlikle istemem Sercan'ın. Keşke bir ilki gerçekleştirip İstanbul aktarması olmadan Avrupaya gitmeyi tercih etse, bu tip bir transfer bütün stratejisini İstanbul kulüplerine oyuncu pazarlayabilmek olarak belirlemiş, vizyonu dar birçok kulüp için de yeni bir açılım getirebilir.

En az Sercan kadar potansiyelli bir başka forvetse Batuhan Karadeniz. Bosna Hersek maçında oynayarak Sercan'dan daha önce milli takım rotasyonuna giren Batuhan fizik kalite olarak sayılı oyunculardan biri. Uzun ve kalın bir oyuncu olmasına rağmen yavaş değil, aksine çevik, seri ve güçlü. Onun problemi fiziğinden çok kafasında zaten, böylesine büyük bir futbol yeteneği daha aklı başında bir adamda olsaydı diye düşünmüyor değil insan hani. U 17 Avrupa Şampiyonası yarı finalinde Fransa'ya karşı attığı penaltı gözümün önünden gitmiyor Batuhan denince. Arkasını zaten biliyorsunuz. Tüm bunlara rağmen Eskişehirspor'da formayı sırtına geçirdiği an gollerine başladı, ikinci yarıda 8 gol kaydetti başardı. Bu performansıyla da bu 11'de yer almayı fazlasıyla hak ediyor.Ortaya çıkan 11 ise yukardaki gibi. Kendi görüşlerinizi ve kadrolarınızı ise yorum bölümüne alalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

Spooky dedi ki...

bir dani alves bir volkan şen...
ne zaman izlesem kötü oynuyor bunlar, dani alves'i sezon sonuna doğru iyi oynarken gördüm o aradan çıktı şimdi volkan şen kaldı.
volkan şen, ertuğrul sağlam ile değişmiş diyorlar ama benim izlediğim volkan pas vermeyen çalım atsa da başladığı noktaya dönen yetenekli ama bursaspor'u yavaşlatan bir isim hatta bu aralar ligin ilk haftalarını tekrar izleyebiliyorum ve yanılmadığımı görüyorum. ilerleyen haftalara bakacağız. :)

hakan aslantaş'ı da çok istikrarsız buluyorum. alternatifsizlikten ve zaman zaman sergilediği iyi oyundan dolayı burada olduğu için fazla üstünde durmaya gerek yok. kayserispor ile anlaşmış sanırım. hayırlı olsun.

bir de orhan şam var sevmiyorum kendisini daha önce belirttim. onun dışında daha fazla lafı uzatmaya gerek yok kimse de okumaz zaten. diğer isimler evet hakettiler bu 11'e girmeyi ama dileğim odur ki gelişmeye devam etsinler özellikle furkan ve ismail.

dikkat çekmek istediğim bi futbolcu var mahmut tekdemir. ibb'de oynuyor 88 doğumlu ligdeki en iyi 7-8 stoper arasına girebilir. zaman zaman önliberoda da görev alıyor. ibb iyi bir sezon geçirmediği için belki adı geçmedi veya ibb'nin çok gol yediği maçlar da oldu ama takımın oyun yapısıyla da alakalı tabii bu. mahmut'un zamanlaması ve fiziği gayet iyi. bir iki maçta dikkatimi çektikten sonra özellikle takip ettim ve bu oyuncuya dikkat edin dediğim isimlerde beğendi kendisini. pek adı geçmiyor böyle listelerde ama umutluyum kendisinden.

abeyle dedi ki...

çok alakasız ama thisll gibi bişi yazıyo 11in üstünde
thisll.com diye bir siteye baktım ama yok.adresi verebilir misin

apaç dedi ki...

sercan gibi, orhan şam gibi isimlerin sadece genç olduklarını düşünsem de, bir kadro yapsam ben de buna yakın bir şeyler yapardım herhalde.

zaten pek opsiyonumuz, hatta kimi bölgelerde hiç opsiyonumuz yok.

sadece ekleme yapabileceğim birkaç isim var. onlar da;

antalyaspor'dan stoper musa nizam -ki kendisi oynadığı maçlarda bülent uygun'a yakın bir performans sergilemiştir-.

orta sahaya, ofansif orta sahaya, hatta ikincil forvete, aldığı kısa süreler içerisinde fahiş derecede skor üreten, bulunması gereken yerleri çok iyi bilen ve garip bir gol sezisi olan hamza mutlu.

kendisinden negatif elektrik almama rağmen, hkb tipi beklere inat sol arkaya bilal aziz.

oynadığı maçlarda pek etkili bir performans sergileyemese de büyük potansiyeli olduğunu düşündüğüm balon abdullah'ın 88 doğumlu stoperi mahmut tekdemir.

gene çok parlak bir sezon geçirmese de çok kaliteli bir isim olduğunu düşündüğüm güray vural.

ve bir de galatasaray'dan aydın.

hakkında, ülkenin yetiştirdiği en büyük(!) değerlerden sevgili abdullah avcı'nın ''arda'dan daha iyi olacak'' dediği aydın.

üstelik bunu defa kere yaptığı aydın.

danone cup futbolcusu aydın..

süreyya aydın..

uğruna özer'den vazgeçilen aydın..

balon abdullah'ın prensi aydın.

mıymıntı aydın..

yanına lincoln, volkan yaman ve serkan kurtuluş'u da al, defol git bu takımdan aydın..

pclion dedi ki...

This11.com yahu. :)

Sinan Yılmaz dedi ki...

özer ile Murat'ın yerini değiştirirsen daha güzel olacaktır.

İlker Sayhan dedi ki...

Sevgili Uğur,

bugünlerde bütün transfer yalanları arasında „sözüm ona spor medyası“nın atlamış olduğu bir gelişme var. Beylerbeyi SK yeni yönetimini seçti ve yönetim kurulu başkanlığına Galatasaray SK genel sekreteri Selçuk Rıza İren getirildi. Haliyle seçimle beraber yönetim kurulu da değişti. Yönetim kurulu başkanlığına Galatasaray’dan birisinin „yerleştirilmesi“, senin de eleştirdiğini anımsadığım bir hatanın düzeltilmesi yönündeki ilk adım olsa gerek.

Eski Beylerbeyi yönetimi, Beylerbeyi’nin Galatasaray’ın pilot takımı olduğu gerçeğini kabullenmemiş ve Galatasaray’ın Beylerbeyi’ne „kiralamış“ olduğu gençleri yedek kulübesine bir biblo kolleksiyonu gibi yan yana oturtmuştu. Sahaya da göstermelik bir iki tane genç oyuncumuzu sürmüştü.

Yeni yönetim kurulunun diğer üyeleri hakkında en ufak bir bilgim yok (Adil Emecan, Ali Himmetoğlu, Aliyar Dengiz ve Levent Akın).

Bu yeni yönetim kurulu hakkında, ya da Galatasaray tarafından yürürlüğe sokulan plan hakkında herhangi bir bilgiye sahipsen ve bir makalede bu bilgileri bizlerle paylaşabilirsen sevinirim. İçimden bir ses, Galatasaray yönetiminin Beylerbeyi konusunda, geniş çaplı bir operasyona başladığını söylüyor. Galatasaray’ın tanınmış simalarından birisi yakında Beylerbeyinde antrenörlüğe başlarsa hiç şaşırmam (Hakan Şükür gibi).

Hoşçakal

İlker

pclion dedi ki...

İlker abi, öncelikle selamlar.

Beylerbeyi yönetimindeki değişiklikten haberim var ancak açık söylemek gerekirse şu konumuyla Beylerbeyi'nin Galatasaray'a hiçbir faydası olacağını sanmıyorum. O seviyeye kiralanacak düzeydeki hiçbir oyuncunun Galatasaray'a döneceğine inanmıyorum çünkü. Bu hamleleri Galatasaray dirayet gösterip geçen senenin başında yapmalıydı, Galatasaray kendi tapulu malını bile idare edemiyorsa problem o garabet yönetimde değil Galatasaray yönetimindedir. Galatasaray'ın maddi bir varlığı resmen garip bir inatlaşma uğruna hadım edilmiştir, göz göre göre. En kötü ihtimalle tekrar 2B'ye çıkmadan konuşmanın fazla anlamlı olmayacağı inancındayım.

Galatasaray için çok doğru bir projeydi Beylerbeyi, yazık oldu açıkçası. Gençlerbirliği kadar olamadık, esas üzüntüm odur. Umarım ben yanılırım da Galatasaray'a yararlı olduğu günleri görürüz Beylerbeyi'nin.

Bir makale yazmaya çalışırım tabii, okumak isteyenler için ama söyleceklerim genelde bu paralelde olur. Şimdiden merakınızı bir nebze giderebildiysem ne mutlu bana.

Sevgi ve saygılarımla, Uğur...

Adsız dedi ki...

eren,ismail köybaşı,volkan şen ve batuhan..bu dördünüde istiyorum:)

Sinan Kolat dedi ki...

Sercan için Istanbul'u pas geçip direk Avrupa'ya gitsin, çığır açsın demişin. O sırada aklıma geldi, emin de olamadım, Bursalı Okan Yılmaz, Bursa'dan Fransa'ya gitmemiş miydi?

Adsız dedi ki...

Olması gereken kadro.Volkan şene gelince balon sadece başka bir şey değil.İlk 45 dk saçma sapan koş 2.yarılarda hiç sahalarda görünme.Nerdeydi Gs Bjk Fb maçlarında ben hiçbir şey yaptığını görmedim.Alıyor gidiyor gidiyor gidiyor top rakip takımda.İyiki bi hızı var.Ligin en bencil oyuncusu.Kesinlikle kendini harika zannediyor.Bütün büyük maçlarda itirazlardan sarı kart gördü.İtiraz edilecek bir şey de yoktu ortada.

tobias dedi ki...

abdullah durak ın, furkan dan daha çok hakettiğini düşünüyorum şahsen.

Adsız dedi ki...

Ankarasporlu Anıl buda iyi.Fazla oynamadı ama iyi oyuncu

tanjue dedi ki...

Ya Uğur her gün özel olarak uğruyorum şuraya,içime oturdu sağbek mevzu.Değiştirebilecek biride gelmiyor aklıma ama Hakan Aslantaş olmasında kim olursa olsun.Bence çok kötü bir sezon geçirdi.Orhan'ı oraya çekip şu Ediz'e şans tanısak içim rahatlayacak vallahi:)

pclion dedi ki...

Ben de baya düşündüm ama başka sağ bek yok doğru düzgün forma giyen. Seneye Uğur Uçar kapatacaktır orayı, merak etme. :)

Related Posts with Thumbnails