'Transfer Şampiyonu' Sivasspor

Evet, Fenerbahçe son yıllarda Anadoludan en büyük çıkışı yapan oyuncu olan Mehmet Topuz'u kadrosuna katmış olabilir. Evet, Beşiktaş Türkiye'de yetişmeyen türde ofansif bir bek olan İsmail Köybaşı'nı kadrosuna katmış olabilir ancak bu sezonun klişe deyimiyle 'Transfer Şampiyonu' iki takım da değildir. Muhtemelen Galatasaray da olmayacak. Şimdiye kadar en isabetli ve kulübe seviye atlatan transferleri yapan kulüp Sivasspor.

Erman Kılıç, Uğur Kavuk, Yasin Çakmak, Akeem Agbetu, Ferhat Bıkmaz, Razak Omotoyssi ve şimdi de Dayro Moreno. Bunların hepsi Türkiye ligi için harika transferler. Fenerbahçe'den geldiği için Yasin'i, bir deyaşı gereği Uğur'u kenara koyarsak geri kalan bütün oyuncular zirve dörtlüsünden birinde rotasyona girecek düzeyde adamlar ve gerçekten yararlı birer rol oyuncusu olabilirler. Erman Süper Lig'in kalburüstü sol açıklarından biri, Galatasaray'da Arda-Kewell ikilisi olduğu için Galatasaray'ı bir kenara koyuyorum ancak sol kanat kıtlığı çeken Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor için iyi bir transfer olabilirdi Erman, bu tip bir transferi gerçekten bekliyordum. Sivasspor bu transferi yaparken para vermedi, para aldı üstelik. Bursaspor'da lige uyum sağlayamamış gözüken Tum'u parlattılar ve çok yönlülüğüyle ön plana çıkan Kanfory Sylla ile beraber İBB'ye pazarladılar. Hem sol kanatlarına çok önemli bir yerli oyuncu takviyesi yapmış oldular, hem para kazandılar, hem de yabancı kontenjanı açmış oldular. Ders diye okutulması gereken bir transfer.

Diğer yerliler Uğur, Yasin ve Ferhat. Uğur Türkiye liginin en iyi sağ beklerinden biri, yaşı geçmiş olmasa iki senedir üç büyükleri peşinden koşturuyor olacaktı. Bu performansı ona milli takım kapısını dahi açmıştı zira. Abdurrahman Dereli'yi parlatan hücumcu bek sistemi onu Sivasspor'da daha da başarılı kılacaktır diye düşünüyorum. Yasin Çakmak açıkçası benim haz etmediğim bir oyuncu, gerek oyun içindeki dengesiz yapısı, gerekse yersiz açıklamaları ve duruşu itibariyle. Sivasspor'un stoper rotasyonu içinde yararlı bir eleman olacağı kesin ama. Oyuncuları parlatanın bireysel performanslardan çok oturmuş sistemler olduğuna inandığımdan ligin en iyi defansif sistem takımlarından biri olan Sivasspor'da hemen her stoper çıkış yapabilir, Yasin de Rizespor'daki performansına yakın bir oyun ortaya koyarsa kısa sürede hava toplarına hakim stoper olarak isim yapacaktır tekrar. Ferhat da yaş ortalaması olarak yüksek bir takım olan Sivasspor'a aşama kaydedecek bir oyuncu olarak geldi, ümit milli takımda da forma buluyor aynı zamanda. Türkiye liginde zirveye oynamanın kilit noktası olan yerli rotasyonunu sağlamlaştıran bu üç hamlenin Sivasspor'a 'getirisi' ise yaklaşık 2.5 milyon euro.

Dönelim yabancılara. Akeem Agbetu, Razak Omotoyossi ve büyük bir aksilik olmazsa transfer olacağı Bülent Uygun tarafından açıklanan Dayro Moreno. Genellikle ofansif oyuncular tercih edildi yabancı olarak ve bu oyuncular rotasyonda Balili, Tum ve M. Ali Kurtuluş'un yerine oynayacaklar. Musa Aydın'ın aldığı süre de azalacaktır tahminen. Omotoyossi'yi ve Dayro Moreno'yu Galatasaray karşısında izleme şansı bulmuş birisi olarak gerçekten harika transferler olduğunu söylemeliyim, özellikle Dayro Moreno gelirse yılın transferlerinden biri olabilir. Steaua Bükreş 2 sezon önce 2 milyon euro ödemişti onun bonservisi için ve Kolombiya milli takımında da hala forma giyiyor. Böyle bir oyuncuyla Sivasspor nasıl anlaştı, anlayabilmek zor açıkçası. Omotoyossi de Moreno gibi Galatasaray'a gol atan oyunculardan, Larsson'la beraber Galatasaray defansını ne durumlara düşürdüğünü hatırlayanlarınız olacaktır. Galatasaray'ın o sene gruptan çıkma ihtimali diğer maçların sonucuna da bağlı olduğundan Helsinborg'un diğer maçlarını da izlemiştim, Panionios maçında da takımın en iyi oyuncusu görüntüsündeydi. Helsinborg'dan Arap yarımadasına bir geçiş yapmış, şimdi serbest oyuncu olarak Sivasspor'a geliyor. Yabancı basında Metz'le anlaştığı haberleri çıkmıştı ancak Metz Ligue 1'e yükselemeyince transfer yatmış. Sanırım Şampiyonlar Ligi biletiyle kandırıldı bu iki oyuncu, yoksa Türkiye liginin üzerinde piyasası olduğunu düşündüğüm iki oyuncu Omotoyossi ve Moreno.

Agbetu ise Türkiye liginin en iyi çıkış yapan yabancı oyuncularından biriydi, Kocaelispor'un ikinci yarıya iyi bir giriş yapabilmesinin en önemli nedenlerinden. Top sürüyor, gol atıyor, yardımcı bir forvetten bekleyeceğiniz her işi yapabilen bir oyuncu. Yaşının da 21 olduğunu unutmamak lazım, hala gelişime açık bir oyuncu. Aslında ilk açıklanan yabancı transfer Namouchi gözüyordu ancak transfermarkt.de daha önce bu transferi onaylanmış olarak göstermesine rağmen şimdi kaldırmış durumda. Dayro Moreno işi olursa sanırım onu düşünüyor o bölgeye Bülent Uygun, bu sebeple vazgeçilmiş bir transfer olabilir. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa bizi aydınlatabilir.

Bilen bilir, duruşu itibariyle ne Bülent Uygun'dan ne de Sivasspor'dan haz eden bir kişiyim. Bülent Uygun popülist, durmadan gereksiz demeçler veren, antipatik bir insan olabilir ancak Sivasspor'u vasat altı bir TSL takımından kadrosunu oturtmuş, istikrarlı bir biçimde zirveye oynayan bir takım haline sokmuş adam da odur. Bunda taktik dehasından ziyade transfer konusundaki vizyonunun payı büyük. Kulüp bütçesini aşan transferler asla yapmıyor ama kulüp aynı bütçeyle daha kaliteli oyuncuları kadrosuna katabiliyor, bu yapıyı kurmuş durumdalar. Bu sene de 65-70 aralığında bir puan toplayıp Avrupa kupaları barajında ligi bitirlerse büyük bir eşik atlamış olacaklar. Yıllardır bir kısır döngünün içinde olan Türk futbolu için yeni bir model ortaya konulması anlamında önemli bir proje Sivasspor. Rüştünü şimdiye kadar fazlasıyla ispat etmesi gerekirken kendini antipatik bir konuma sokmuş olsalar bile övgü özürlü yurdum medyasından hak ettiği ilgiyi alabilmiş değiller. Duygularımızı mantığımızın önüne koymadan Sezarın hakkı Sezara diyebilmek gerekir bazen, bu yazının yaptığı da bu...

Ek: Ersen Martin de Sivasspor'la anlaşma sağlamış, Bülent Uygun'un Omotoyossi'yle beraber Türkiye'ye geleceğini açıkladığı Dayro Moreno'nun transferinde problem çıktığı da söyleniyor. İlerleyen günlerde giden-gelen oyuncular üzerine tekrar konuşabiliriz. Ayrıca okunması gereken bir yazı da burda var Sivasspor'un yeni transferleriyle ilgili...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

31 yorum:

alperensaylar dedi ki...

yasin konusunda katılamıyorum sana. iyi bir düzende hiç de sırıtmıyor oyun olarak. ligde son 3-4 maçta gayet iyiydi, ayrıca geçen sene istanbulda lugano'nun yokluğunda gayet güzel oynadığı bir psv maçı vardı.

ha gereksiz konuşmaları konusunda kendince haklısın tabi. ona bir şey diyemem.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Şaka maka çok iyi transferler yaptı Sivas harbiden.Daha birde stoper alacaklarmış.Yasin "Keşke her maç Galatasaray maçı olsa." Çakmak yedek kalabilir o bakımdan.

İyi bir noktaya parmak basılmış.Bende 6-8 yemeyen Buygun'u,Rüştü döven tesbihli Odyakmaz'ı,Yıldız'ı,Maldini'nin babası çirkef Badur'u ve genel olarak "Üşüyedur" Sivas'ı hiç sevmem.Ama başarılımı,allahına kadar başarılı harbiden...

erdersson dedi ki...

çok başarılı bir yazı.sivasspor gerçekten bir projedir.başarılı bir projedir.ben mecnun başkan bülent uygun ikilisini faruk başkan-terim ikilisine benzetiyorum.iki projede de başkanlar geri planda teknik adamlar ön planda dır.bir sistem vardır ikisindede.iki sistemde de birkaç yıldızın yanlarında isimsiz futbolcular vardır.iki sistemde ekonomiktir.gs da o dönemde sadece 3-4 oyuncu ekstra yüksek ücret almıştır.hagi gibi.birtek oyun sistemlerinde biraz farklılık vardır.sivas daha defansif-terim daha hucumcuydu.birde bu yazıda kamanan ismi geçmiyor.geçen sezonun ortasında geldi.çokta başarılı oldu.kamananı anelkaya benzetiyorum.patlayıcı bir forvet.sert şutları gerçekten süper.sivasın gelecek sezon yeni ve en verimli transferi olacaktır.erman çok süper ve başarılı bir transfer.virtüözlükte yapabilir.madem lincoln gitti erman alınabilirdi.tabiiki ismi erman olduğu için burun kıvıran çok olacaktır.alınaydı başarılı olurdu.sivas iyi bir iş yaptı ermanı almakla.bu sene sivası daha ofansif görebiliriz.

Spooky dedi ki...

2 sezondur gayet iyi para kazandılar(galibiyet-beraberlik sisteminden) zaten oyuncuların yıllık ücretleri daha düşük seviyedeki anadolu kulüplerinden bile azdı. bu sene şampiyonlar ligine yaklaşmışken risk alıp para harcadılar.
iki senenin ardından heyecan kaybetme ihtimali de vardı. taze kan oldu bu oyuncular ama eski uyumu yakalayamama riski de var.
gerçekten iyi transferler yaptılar ama

os dedi ki...

bu sene ilk 6'ya giremeyecekler diye düşünüyorum ben..

transferler nokta atışı gibi dursada takımın düzeni çok bozulacak.

apar topar yollanan muhammed ali kurtuluş'un duran toptan attırdığı ve attığı gol sayısı ortada.

ben tam zıttını düşünüyorum, bu sene sivas'ın çökeceği senedir, hatta bazı fanatikler tarafından "balonu patladı" şeklinde tanımlamalar yapılacaktır. o kadar umursamaz değilim onu belirteyim.

pclion dedi ki...

os, aslında ilginç bir şekilde Sivasspor'un seviye atlama ihtimali olduğu kadar dediğin gibi sisteme uyumsuzluk problemi de yaşanabilir. Ancak bence alınması gereken bir riski aldılar çünkü takımın isminden daha iyi bir oyun oynuyorsanız aynı performansı bozulmadan sürdürmeniz zordur. Sivasspor için kan değişikliği zamanının geldiğine inanıyorum bu sebeple ve bunu hem para kazanıp hem de bireysel anlamda çok daha iyi oyuncuları kadroya katarak becerecek olmaları büyük bir artıdır. Bu sebeple transfer şampiyonu dedim zaten, yoksa üç büyükler bu gidişle tarihin en uçuk transfer dönemlerinden birini yaşatabilirler bizlere bu sezon...

os dedi ki...

aslolan durum bu çeşitli riskler var tabii ki, sonuçta ikimizden birinin dediği çıkacak, çok çetrefilli bir şey değil :)

manchester utd ve sivasspor.. benim bu bağlamda bir tuttuğum iki takım.

ikisi de maddi olarak karlı transferler yaptılar ( manu transfer yapmiş olmasa da 94 milyon harcanmaz ) ve oyun düzenlerinde bir takım dişliler yerinden oynayacak...

her iki takımı da zor bir sezon bekliyor. geçen senekinden daha güçlü- daha organize rakipler.. geçen senekinden daha az hazır sistem oyuncuları...

akıllı transferler, artıda bitirilen transfer bilançosu, başarı sayılamaz... yoksa arsenal&ajax&porto her sene sırayla alırlardı bütün kupaları :)

apaç dedi ki...

bence bu sezon ilk 4'e giremezler.

bülent uygun da çok konuşuyor, çok antipatik. kendini fenerbahçe'ye yamamak istiyor; ama bu vizyonsuzlukla bu, çok zor. oynattığı futbol, zaten futbol değil. mehmet yıldız'a şişirtmekten başka yaptığı bir şey yok. skibbe de galatasaray'a tekrar geri gelsin. lincoln, onun zamanında çok güzel oynuyordu. adamın kadrini bilemedik :(

-düz adam

pclion dedi ki...

Apaç, düz adam dediklerin Lincoln'e ana avrat gitmekle meşgul, Skibbe'yi de "Çok da Skibbe, hahaha" diyerek gönderdiler. Bence nerden baktığına göre değişecek şeyler için fazla iddialı şeyler yazmamalısın. Bir 'düz adam' olarak söylüyorum bunu...

apaç dedi ki...

her bülent uygun yazısında vardır bi ''her ne kadar bülent uygun'dan hazzetmesem de..'' ile başlayan bir paragraf.

bu yazıyı da, hep o paragraf ne zaman gelecek diye okudum.

genelde başta, ya da ortada olurdu; ama uğur sona bırakmış.

kişisel görüşündür, bittabi karışamam; ama sezarın hakkını sezara verdiğin bu güzel yazı için teşekkür ederim sana uğur.

apaç dedi ki...

ben de tam aksine, en asil duygunun insanları olduklarını düşünüyorum bu güruhun.

ne skibbe'den galatasaray'a hoca olurdu,

ne de futbol ahlakından zerre nasiplenmemiş lincoln'den galatasaray'a oyun kurucu.

fazla futbol dilencisi olmamak lazım.

sakınca zuhur ediyor.

Bhut_Jolokia dedi ki...

Omotoyossi'yle kesin anlaşma imzalandı mı?

tobias dedi ki...

moreno ligi sallar yahu nasıl almışlar o adamı?

Düz Adam dedi ki...

Sporseverlik > Skorseverlik

Futbol dilenciliği > Skor-başarı dilenciliği

Teknik > Fizik

Hücum > Savunma

Capish?

pclion dedi ki...

Buranın kişisel bir blog olduğunu unutuyorsun bazen Apaç, sevmediğim birisini sen istiyorsun diye zorla sevecek halim yok. Diğer blog sahipleri gibi onu yazma, bunu yazma falan demedim hiçbir zaman ama bazen gerçekten yazdıklarını okumadığını düşünüyorum. Bloga en çok yorum bırakanlardan birisin ama kalkıp onca yazımı okumuş olmana rağmen şöyle bir şey yazabiliyorsun. Kusura bakma ama memnun değilsen, Bülent Uygun antipatik dediğim yazıya da yorum bırakmamanı rica edeceğim. Memnun olmadığın zaman kendini ifade etmekte güçlük yaşıyorsun zira.

Bülent Uygun-Sabri Sarıoğlu-Hakan Balta-Abdullah Avcı dörtlüsünden başka yorumlar da bırakacağın günü de iple çekiyorum zira her gün farklı bir şey konuşuluyor burda ama senin yazdıkların değişmiyor. Bana her Sivasspor yazında belirtiyorsun özellikle demişsin, senin her yorumunda yazdıkların ne olacak peki?

Pek de uzatmak istemiyorum zira tartışma kotamı fazlasıyla geçtim şu sıra, o yüzden fazla zorlamamanı rica edeceğim tekrardan. Bülent Uygun'un ne kadar büyük bir şahsiyet olduğunu ama benim ve benim gibi düz adamların onu anlayamadığını bir sonraki yazımda söylersin.

Bu arada Ersen Martin'le de anlaşmış Sivasspor. Bhut, sen de Omotoyossi'yi sormuşsun, Bülent Uygun açıkladı birkaç defa, Ersen Martin haberinde de bulunuyor. Şurdan bakabilirsin.

http://maraton.com.tr/news.php?news_id=81270

Ersen Martin'in gelişiyle beraber Mehmet Yıldız'a bir talip olabileceği şüphesi uyandı bende. Yerli forvet rotasyonu en dar takım Galatasaray gözüküyor zirvede. Acaba?...

HHKahraman dedi ki...

Buarada Dayro Moreno'dan vazgeçilmiş. Aynı şekilde Namouchi'den de.

Gökhan dedi ki...

sivasspor un bu transferleri bence bülent uygun un belki de o klasik ileri top şişirip oynama taktiğinden de vazgeçip,büyük takımlar gibi daha baskılı oynamaya karar vermesinin sonucu da olabilir.
özellikle moreno anladığım kadarıyla bu konuda işe yarayabilecek bir oyuncu gibi.
önceki 2 yıldaki oyun tarzı ile daha da yukarı çıkamayacağını veya kalıcı olamayacağını düşünmüş olabilir bülent uygun.

Adsız dedi ki...

ersen martin-kamanan-yıldız-agbetu-otomoyossi-molina-erman. bol gol olur melih :)

pclion dedi ki...

Moreno'yu pek aklım almamıştı zaten, Steua niye aldığı fiyat olan 2 milyon euro'nun altına bıraksın? Minimum 3-4 milyon euro bonservis isteyeceklerini düşünüyorum ben, muhtemelen ondan olmadı.

Yalnız hem Namouchi hem de Moreno'dan vazgeçmişlerse orta saha kimlikli yabancı transferi henüz yok demektir. Diğer yabancı transferlerini de beklemek lazım...

Tarrak gibi adam dedi ki...

Hocaların hocası Bülent Uygun.

Türkiye'nin en iyi forveti Mehmet Yıldız.

Oynanması gereken futbol fiziğe dayalı,kullanılması gereken sistemn Türbülent.

Dünyanın en iğrenç futbolcusu Hakan Kadir Balta.

Dünyanın tartışmasız en iyi oyuncusu,tabiiki Sabri Sarıoğlu.

Ve ben bunları herkesin beynine kazımayı yaşam amacı olarak belirlemişçesine konu ne olursa olsun tekrarlamakla görevliyim.

Bilin bakalım ben kimim?

pclion dedi ki...

Arkadaşlar, herkesten ricam bu tartışmanın fazla uzamaması. Herkesin kendine göre bir fikri var, isteyen istediği gibi düşünmekte ve söylemekte özgür. Yeter ki yerinde ve zamanında söylemesini bilelim...

sembolist dedi ki...

Transferler, hem takımın daha 'pasa dayalı' oyanaması ve şişirme toplara bel bağlayan takım olma hüviyetinden kurtulunmasının ilk işaretleri olması adına pozitf.Tabi buna rotasyonu da eklersek daha dönüşümlü bir kadro Sivassporu ilk 5 e oynamak için itici bir kuvvet olacaktır.
Uğur, benim asıl merak ettğim,alınan bu üst düzey futbolcuları gecen yıllardaki Sivasspora mı(şişirme toplar ve hızlı akınlara odaklı) adapte edecek B.Uygun,total fotbul kavramıyla alakalı pasa dayalı bir sistem mi oluşturcak?
saygılar

Adsız dedi ki...

keywords: bulent uygun, sabri sarioglu, hakan kadir balta, ucan balon abdullah, koridor bek, mehmet yildiz tipi forvet, lincoln adam degil, miyminti skibbe, fizik teknikten ustundur

vs. vs.

Bence apac'a gunluk mesaj kotasi getirilsin. :)

Adsız dedi ki...

ya oturup eksi sozluk jargonlarinda keywords cm fm yazan herkesi (blog sahibi ve apac da dahil olmak uzere)duz adam diye sacma sapan bir tanimla suclayan tipler gidin sozlugunuzde yazin nedir bu yorumlarinizdan cektigimiz ya. biri gelir blog sahibine laf atar digeri gelir apaca laf atar sabri sarioglunu allah yaptin diye, sizene kufur etmedigi surece istedigini yazar adam yorumda, blog sahibi izin vermis zaten yorumuna size dusen ne ki? yok keywords mus yok bilmemne mode mus su duz adammis fm de her sene alirmis felan yeter yaa

Adsız dedi ki...

Sivas'taki bu oyuncu transferlerinin Bulent Uygun'un ayni zamanda menejerlik sirketi sahibi olmasi ile ilgisi olabilir mi? Giden oyuncudan komisyon, gelen oyuncudan komisyon, ne guzel Istanbul...

Mehmet Yildiz'i alan sampiyon olur lafi artik cok garip gelmiyor.

Adsız dedi ki...

Sabri Sarıoğlu dışındaki hemen hemen tüm yorumlarına(özellikle de Abdullah Avcı ve Hakan Balta ile ilgili olanlara)katılıyorum ben şahsen Apaç ın.Bence ne Sabri nede Hakan Galatasaray ın bekleri olacak isimlerdir.Birisi bir bek için çok yetersiz,diğerinin de mental yönden problemleri vardır.Sivasspor içinde her sene başında bu sene kafaya oynayamaz denir.Bir ritüel halini almıştır bu.

Gala's dedi ki...

bu bülent uygundan sebep alışamadım bu sivasa. isterse ronaldinhoyu getirsin sevmeyeceğim. şampiyon felanda olmasın.

sunshine dedi ki...

Ne kadar bülent uygunu sevmemem türkiyenin en iyi transfer yapan ve en başarılı takımı olduğu gerçeğini değiştirmez.
Aramızda hala lincoln sevdalılarının olmasıda çok dikkat çekici. Bülent zamanında kampa geç katılınca hocaya takık diyenler acaba şimdi kime takık kim onu küstürdü.Senaryolarını bekliyorum.Lucho Gonzalez 17 milyon avroya takım değiştiriyor alacağı para 2 milyon avro.Bizde lincolne saçalım paraları.
Apaç konusuna gelince çoğu noktada kendisinden farklı düşünüyorum ama bu onunla yada söylemleriyle çocukça dalga geçme hakkını bana vermiyor aynı zamanda ona da vermiyor. O yüzden herkes biraz daha dikkat etmeli söylemlerine.

Özgür Umut dedi ki...

Namouchi ve Moreno ikisinde Sivas gelmedi arkadaşlar. Zaten Moreno'nun Avrupa'da piyasası olan genç bir futbolcu niye sivas'a gelsin anlayamamıştım. Bence Sivas o kadarda iyi transferler yapmadı. Bunu Şampiyonlar Liginde oynayacak bir takım için söylüyorum.

sayerlack dedi ki...

aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler..

steven_stiffler dedi ki...

Kadroları gerçekten iyi de,ben Abdurrahman'ı Uğur'a değişmem şahsen.Abdurrahman çok iyi bir sağbek oyuncusu.

Related Posts with Thumbnails