Servet Çetin'in Ardından

Servet Çetin transferinde detaylar yavaş yavaş belli oluyor. Milli oyuncu Cuma günü Fransa yollarında olacak ve diğer yazının yorumlarında belirttiğim gibi Fransa basınında konuşulan 8 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Marsilya'ya imza atacak. 600 bin dolara Galatasaray'ın kapısından girdiğinde taraftara sinir krizleri geçirten, 'Servet değil şampiyonluk istiyoruz' pankartları astıran Servet Çetin. Şimdilerde o taraftarın büyük bir bölümü Servet'in boşluğunun nasıl doldurulacağını, para için oyuncu satılmaması gerektiğini savunuyor. Eğer Servet satılmasaydı ve iki sene sonra Servet'in performansında dönemsel bir düşüş olsaydı satmadık o yüzden böyle oldu da denilecekti, adım gibi eminim bundan. İlk geldiğinde iyi bir oyuncu olduğunu, hava toplarına hakim bir stoper eksiğimiz olduğunu, Servet'in iş göreceğini savunan bizler şimdi Servet'in satılmasının Galatasaray'ın yararına olduğunu anlatmak durumunda kalıyoruz. Gel de çık işin içinden.

Servet aslında 600 bin dolara Galatasaray'a gelen Servet'ten çok farklı bir oyuncu değil şu anda, farklı olan Galatasaray vitrinidir. Galatasaray'daki performansıyla kendisini Avrupa kupalarında gösterme şansı bulmuştur, Euro 2008'e takımın bir numaralı stoperi olarak gelme şansını elde etmiştir. 600 bin dolarla 8 milyon euro arasındaki ince çizgi bundan ibarettir. Bugün Porto 6 ay önce aldığı oyuncuyu 15 milyon euro'ya satabiliyorsa bunun sebebi oyuncunun akıl almaz bir gelişim göstermesi değildir, Porto vitrinidir sadece. Galatasaray Türkiye'nin Porto'su olabilecek tek kulüptür bana göre, ligdeki iyi yerli oyunculara bu fırsatı verip Avrupaya gönderen, aynı zamanda ligde ve Avrupada istikrarlı olarak başarılı olabilecek bir kulüp olabilir Galatasaray, doğru şekilde yönetilirse.

Her oyuncunun yerinin doğru bir araştırmayla dolacağına inanıyorum, gönderdiğiniz oyuncunun yerini doldurmak için de aynı düzeyde bir para harcamanıza gerek yok. Servet'in boşluğunu doldurmak için de en az 6-7 milyon harcanması gerektiği tezine de katılmıyorum. Belki Servet seviyesine yakın ancak yaş olarak 25'i geçmeyen bir oyuncu gelirse o fiyata yakın bir bonservis bedeli ödenir. Rijkaard bağlantılı bu tip bir transfer senaryosu geliyor aklıma, yoksa yeni gelecek stopere harcanacak bonservisin 3-4 milyon euro'yu geçeceğini zannetmiyorum. Galatasaray kolay kolay bonservise yüksek bedeller ödeyen bir kulüp değildir.

Benim aklıma yerli alternatif olarak Eren Güngör'ün dışında bir de Serdar Taşçı geliyor ama onun piyasası da fazla uçuk sanırım, benimkisi bir temenniden öteye gitmez. Bundesliga II'de yılın en iyi genç oyuncusu seçilen Almanya U19 takımı oyuncusu Ömer Toprak vardı ama o da çok ciddi bir kaza geçirmiş ve ileri derecede yanıklar varmış vücudunda. Futbola dönmesinin bile zor olabileceği konuşuluyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletelim yeri gelmişken. Freiburg 3 milyon euro gibi bir bonservis bedeli istiyordu kaza öncesi, Fenerbahçe'nin de ciddi şekilde ilgilendiğini biliyordum. O da iyi bir alternatifti. Hem sağ bek hem de stoper pozisyonunu kotarabilecek bir İbrahim Kaş var. Defansif olarak çok yönlü oyuncu yetiştirme konusunda sıkıntıları olan bir ülkeyiz, İbrahim Kaş bu anlamda değişik bir alternatif. Galatasaray'ın da düşünmesi gereken oyunculardan. Trabzonspor istiyormuş onu da, Ferhat gibi hiç yoktan kaptırmamak gerek, hele Servet'in gidişinden sonra yerli rotasyonuna takviye gerekiyorken.

Yabancı oyuncu olarak fazla bir öneri yapmak anlamsız zira uçsuz bucaksız bir denizde oltayla avlanmaktan farksız olacak tahminlerimiz. Benim aklıma ilk gelen isimlerden birisi Milan Stepanov. Porto'da fazla forma şansı bulamıyor ve ayrılacağı artık kesin. Yaşı uygun, Türkiye tecrübesi var ve oldukça yetenekli bir stoper. Son senesinde forma şansı bulamadığı için riskli bir transfer gözüyle bakılabilir ancak ben bu kadar olumsuz bakmıyorum. Hele yönetim illa iki yabancı stoper alınsın derse ciddi olarak tartışılması gereken alternatiflerden biri olmalı. Senderos deniliyor bir de, Servet tipine oldukça yakın bir oyuncu olarak. Arsenal elden çıkarmak ister mi bilmem ama iyi bir transfer olabilir bence. Burda Stoper-toto'ya bir son verip gelişmeleri beklemek lazım yeni Galatasaray defansını değerlendirmek için...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

27 yorum:

arsw dedi ki...

servet'in satılmasını sonuna kadar destekliyorum. ki zaten kendisi de yaşının ilerlediğini ve avrupa'da futbol oynamak istediğini söylemişti.
hem servet hem de galatasaray için hayırlı olacaktır.

Confeng dedi ki...

Stepanov oldukça cazip duruyor, Senderos'u ise kiralık olarak alma şansımız olabilirse elbette çok iyi olur.

apaç dedi ki...

ibrahim toraman
servet çetin
sedat bayrak
ömer erdoğan
murat sözgelmez

memleketin en kaliteli 5 stoperi..

elimizdeki 2.sini sattık.

1.sini beşiktaş'tan alamazsın.

ömer'in yaşı var.

murat, bu sene neredeyse hiç oynamadı.

e bu durumda geriye bir tek sedat kalıyor.

az biraz futboldan anlayan, akşama bitirir bu transferi.

pclion dedi ki...

Apaç, senden bir Ramazan Erarslan pası beklerdim. Yakıştıramadım. :)

Deniz Gür dedi ki...

Eren Güngör ismi heryerde geçiyor. Kayseri vermeyecektir Eren'i. Verirse gerçekten şaşırırım. Yıllarca Galatasaray ve Fenerbahçe ve hatta Beşiktaş'ı Topuz'un peşinden sürüklettiler. Neredeyse 4 yıldır sürekli Mehmet Topuz'u transfer etmeye çalışıyordu büyük takımlar. Eren'de de aynı şey olacaktır.

Olayın Eren boyutuna dönersek; ofisteki iş arkadaşlarımdan birisinin en yakın arkadaşı Eren ve birkaç defa ofise de gelmişti geçtiğimiz yıllarda. İş arkadaşımın dediğine göre Galatasaray'lı. Öyle ki odasında posterleri de varmış. Gelir tabiki teklif gelirse koşarak hemde...

Devre arasından beri söylüyordum ofis arkadaşıma da Servet Marsilya'ya giderse Eren gelir bize diye. Gelse keşke. Topu oyuna sokma becerisi olarak Servet'in 2 gömlek üstü. Sert oynuyor ama bu sertlik öyle gaddarlık anlamında değil. Müdahalelerinde oldukça başarılı bir defans. Hava hakimiyeti de var. Çok hırslı. Yaşı da çok uygun.

Tramplende Kayseriyi ilk sıçrayışı olarak görürsek bizde ikinci sıçrayışların daha yükseğe olması gibi ve burada da belirtildiği gibi Avrupa'ya çok rahat sıçrayabilir.

Topu oyuna sokma konusunda kendisini daha da geliştirirse şayet...

Bazı kişiler tecrübesiz diyor Eren için. A milli olduysa tecrübesiz lafı komik kalıyor.

Adsız dedi ki...

İ.kaş semihin şu tecbüresiz halinden bile kötüdür

Ögeday Karabulut dedi ki...

Serdar Taşçı için en düşük 10 Milyon Euro dan açıyorlar kapıyı. Doğru mu diye transfermarkt'a baktım orası da aynı bilgiyi vermiş.

father vic dedi ki...

senderos milanda değil mi??maldini yerine bu sene kadroda düşünülebilir ki senderostan çok çok da iyi bir defans oyuncuları yok açıkçası..sanırım bi tane brezilyalı oyuncu aldılar o yüzden senderosun bize gelme olasılığı düşük onun yerine gazetelerde yazan satın alma opsiyonlu cacares(kiralama)oyuncu da isterse en mantıklısı..yerli olarak da yaklaşık 2 senedir bas bas bağırdığım gibi ali turan(ereni satmaz kayseri)alınmalı=)

Adsız dedi ki...

Başlık tanıdık geldi sanki.

mes dedi ki...

Vitrin tespiti kesinlikle mükemmel , ben Arjantinin de böyle bir avantajla oyuncularını sattığını düşünüyorum. Az önce Bülent Abi'nin blog'u okudum biraz üstü kapalı eleştirmiş Servet transferini , bir de Babel ve Biglia konusunda sona yaklaştığımızı söylemiş , dumur oldum. Eğer Biglia alınırsa büyük ihtimal Topal stopere çekilir gibime geliyor. Babel gelirse ( bence çok zor bir ihtimal ) Arda Lincoln'ün bölgesine çekilir ve Linc. - Halil takası ciddi ciddi günedeme gelir. Yani bir Servet transferi tüm dengeleri alt üst edebilir. Bu sene en çok istediğim 3 isim var benim ; Eren Güngör , Ufuk Ceylan ( ama 4€'luk fiyatı tam komedi ) ve Rıdvan Şimşek özellikle Rıdvan hakkında çok fazla iyi şey duyuyoruz umarım vardır bir yoklama.

apaç dedi ki...

ramazan, eren güngör/ediz bahtiyaroğlu sınıfından uğur.

evet yetenekli, hatta üstteki iki isimden de yetenekli; ama henüz o seviye için hazır değil.

26 ve sonrası olmalı bir stoperin yaşı.

altındakiler ne kadar yetenekli olsa da, o bölgenin adamları değildir benim gözümde.

zaten o yüzden eren yerine, sedat bayrak diyorum.

zaten o yüzden büyük kaptan semih'in yerine, kewell'ı tercih etti.

zaten o yüzden toraman son 1-2 yıldır üst düzey bir futbol oynuyor.

zaten o yüzden servet çetin, 26'sından sonra saygı duyulan bir futbolcu haline geldi.

en az 1 numara kadar tecrübe ister benim için 4 ve 5 numaralar.

bir de çok dertli olduğum 3 numara olayı var; ama şimdilik konumuzun bu olmadığını düşünüyorum :55

Adsız dedi ki...

ömer bizden gittikten sonra stoper oldu gerçektende.bursasporun çoğu maçını izliyorum ve hemen hemen bütün maçlarzda kusursuza yakın oynuyor ömer.

sencan kaya

Sade dedi ki...

Favorim Eren'dir. Olursa çok güzel olur. Olmazsa da, Kim gelirse gelsin sorun olmaz.

Esas önemli olan Serveti 8 mio euro ya satabilmektir. Sheva eskortu olduğundan beridir kim güvendi Servet'e? kim sevdi? Sivasta üstün! performans sergiledi yinede Galatasaray'a gelirken "aman" "olamaz" tarzında tepkiler verdildi! O zamanlar deseler ki 8 mio ya avrupaya gidecek, herkes gülerdi hatta agzıylada değil!

Dediğin gibi Uğur Galatasaray vitrini işte! Ve bu kez iyi yönetilen bir transfer! Daha nicelerine inşallah!

sawero dedi ki...

bir de servet 28 yaşını doldurduğu için seneye kalan 2 senelik kontrat bedeli ile ayrılabilecekti yani 3-4 arası bi bedelle yollanacaktı mecburen,bu sebeple de çok doğru bir hamle bu sene satılması,ayrıca porto galatasaray ın örnek alması gereken modeldir kesinlikle katılıyorum.

Panda dedi ki...

yönetimin tebrik edilmesi lazım..geçen sene 5 milyon ve 600 bin euroya aldıkları stoperleri 6 ve 8 milyona sattılar...yaklaşık 8 milyon euro kâr...

os dedi ki...

bu tip transferler de amaç kar yapmak değil, zarar etmemek olmalıdır. oyunculara verilen yıllık ücretler, primler pek dahil edilmiyor bu hesaplara, şu kadar para kazanıldı deniliyor..

her ne kadar yüksek verim alınsa da ilerleyen zamanlarda elde kalacak bir servet yerine, bu şekilde hem olası zararlara yol açılmıyor hem de avrupa vizyonumuzu geliştiriyoruz...

o değilde hidayet türkoğlu magic'in teklif ettiği yeni sözleşmeyi imzalarsa ronaldo'dan çok az daha fazla bir paraya oynayacak..
yaa yaa

siriusjames dedi ki...

@os,

Hidayet kaç alacak tam olarak? Lüks vergisiyle birlikte falan nasıl oluyor? Çıkan 5 yılda 70 milyon dolar haberleri yalan çünkü.

Adnan Sezgin biten bir şey yok demiş bu arada bu transfer ile ilgili. Servet geldiğinde tepki koymamıştım pek, ama memnun olduğumu da söyleyemem. Manisa maçında da gol yedirmişti 4. haftada, 2-2 bitmişti maç da. O maçtan sonra çok eleştirildi, ama ondan sonra müthiş bir performans sergiledi. Futbolculuğu bu saatten sonra çok da önemli değil benim için, ama insanlığı için kendisine burdan teşekkür ediyorum.

Çok karışık bir yorum oldu ama kusura bakmayın :)

siriusjames dedi ki...

Bu arada eklemek istiyorum. Servet deyince aklıma ilk gelen şeylerden biri de geçen sezonun ilk lig maçı olan 4-0'lık Rize maçı. Orta yuvarlağın tam üstünden(rakip yarı alanında kalan kısmın üstü) çatala bi şut göndermişti Vega(tam hatırlamıyorum kaleciyi) çıkarmıştı doksandan. Benden başka hatırlayan var mı o şutu?

Adsız dedi ki...

Marsilya başkanı istifa etti diyenler var

father vic dedi ki...

@siriusjames

şutu hatırlamaktan öte servet denince aklımda canlanan ilk olaydır o şut bnm için=))..kaleci de vega değil gonzalezdi..maç da olimpiyat stadındaydı ve sezonun ilk maçıydı..4-1 kazanmıştık

yalçın dedi ki...

bence 29 30 yaşlarındakı tecrübeli bir stoper ki bu premier lig tecrubesı olan l. neil olabilir defans ıcın yeterlı olacaktır.yanında emre gungor semıh kaya emre aşık gecen sene skibbe nin ankaraspor maçında ilk 11 de forma şansı verdiği murat akça yeterli olabilir.bu pozisyonda ediz eren sedat bayrak vs. turk transferlerın elımızdekı genc oyunculardan potansıyel olarak pek de ılerıde olmadığı ortadayken...

Adsız dedi ki...

Senderos Senderos Senderos..

Gala's dedi ki...

3 gündür Eren Güngör diye yatıp kalkıyorum. Hem yaşı genç hem de Milli takımda oynuyor. 3-4 milyon Euro ya alınabilir. Gerekirse takasda oyuncu da verilebilir. Eğer bunu yaparsak Türkiye'nin Porto,su biz oluruz. Eminim Servet kadar defans yapabiliyor. Ayrıca ayağı ondan çok daha iyi. 2-3 yıl içinde 10 milyon Eurodan aşşağıya satmayız onu. Yanına da tecrübeli olarak Premier Ligde aralıksız oynayan Neill çok iyi olur. Emre Aşık veya Emre Güngör asla ilk 11 oyuncusu olamaz.

Fatih dedi ki...

destekleyin lutfen.

http://banthevuvuzela.blogspot.com

tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Marsilya'nın başkanlık olayı Servet transferini etkiler mi?

pclion dedi ki...

Ben etkilemeyeceğini düşünüyorum zira stoper talep eden ve Gerets'in raporuna sadık kalıp Servet'i isteyen Deschamps. Papa Dioup'un ayrılmasının sebebi daha önceki bireysel bir anlaşmazlığa dayanıyor, görüşmelerle bir alakası yok. Kısa sürede çözülür konu...

Schumy dedi ki...

Servet tam zamanında, eder fiyatına gidiyor. Umarım da gider, çünkü kendisi uzun süredir Avrupa' da oynamak istediğini açık ve net bir şekilde beyan ediyordu. Bir Hasan Şaş örneğiyle de bağdaştıramıyorum Servet' i. O Hasan yapısında değil, zira Hasan Şaş sözleşmesi bittikten sonra Inter, Milan, Juventus derken Monaco' ya bile razı olmuşken Servet sözleşmesini bile bile uzatmayı tercih etmiştir. Hiçbir Galatasaray' lı oyuncunun yapmadığı kıyağı yapmıştır Galatasaray' a...

Related Posts with Thumbnails