Güney Afrika Esintileri: Shabalala, Mbesuma, Zuma ve Diğerleri...

Güney Afrika önümüzdeki sezon boyunca futbol dünyasının odak noktalarından biri olacak. Bugünlerde süren vuvuzela tartışmalarıyla yavaştan Dünya Kupası havası gelmeye başladı. Afrika kıtasının önemli futbol ülkelerinden biri olan Güney Afrika'nın vuvuzela'dan başka futbol öğeleri de var elbette, bunların başındaysa Dünya futbolunda oyuncu yetiştirme konusundaki başarılarıyla isim yapmış Güney Afrika kulüpleri geliyor. Ajax Cape Town, Kaiser Chiefs, Orlando Pirates, Mamelodi Sundows ve diğerleri.

Futbolla ilgili olan her yeni jenerasyon Türk genci gibi ben de menejerlik oyunlarıyla ilgilendim zamanında. Oyuna olan ilgimi tetikleyen en önemli unsur adı sanı duyulmamış oyuncuları bulmak, keşfetme fırsatıydı. Hazır oyuncu listeleri vardır iyi, genç ve maliyeti uygun oyuncuların listelendiği ama el yordamıyla, kendi kendine bulduğun oyuncunun yerini tutmaz bu listeler. İşte bu oyuncu keşfi denemelerimde sıkça uğradığım yerlerin başında gelirdi Güney Afrika ve Güney Afrika'nın bu tanınmış kulüpleri. Lise yıllarından kalma sempatimin kaynağı budur Güney Afrika kulüplerine karşı.

Güney Afrika milli takımını izliyoruz Konfederasyon Kupasında, bazı oyuncular dikkatimizi çekiyor haliyle. Bu yazıya girişmemin sebebi olan oyuncuysa Siphiwe Tshabalala. İsmi kadar ilginç ve dikkat çekici bir oyuncu Shabalala ve gerçekten insanı şaşırtan bir teknik becerisi var. 1984 doğumlu oyuncu yukarda sözünü ettiğim kulüplerden Kaiser Chiefs'in formasını giyiyor. Tshabalala kimdir necidir diye ufak çapta bir araştırma yapmışken gözüme takılan birkaç ilginç detayı da paylaşmadan geçmeyeyim istedim.

İlki yolu kısa süre önce ülkemizden geçen Collin Mbesuma'yla ilgili. Bülent Korkmaz'ın Erciyesspor'la yakaladığı başarılı grafik sonrası başına geçtiği Bursaspor'a getirdiği oyunculardan biriydi Mbesuma, şimdilerde tekrar Güney Afrika Liginde top koşturmaya başlamış. 2004/05 sezonunda Kaizer Chiefs forması altında attığı 25 golle son yılların en dikkat çekici forvet performansını ortaya koymuş ve bu performansı ona Portsmouth kapılarını açmış. EPL'de 4 maç oynadıktan sonra kiralık bir Maritimo deneyimi ve ardından bildiğimiz Bursaspor transferi. Bursaspor deneyimi de Bülent Korkmaz'ın kısa sürede takımdan ayrılmasıyla kısa sürdü ve sezon boyunca sadece 6 maçta forma giydi, gol kaydedemeden. Baya da olaylı ayrılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Avrupa macerasının bittiği yer oldu Bursa onun için.

Bir diğer dikkat çekici isim Sibusiso Zuma. Zuma'yı hemen her sene Türk takımlarına karşı oynadığı hazırlık maçlarından hatırlarsınız, uzun süre Kopenhag forması giymişti Güney Afrikalı golcü. Her gördüğünüzde "Bu adam Türkiye'de iş yapar."dediğiniz adamlar vardır, Zuma da o oyunculardan biridir. Daha sonra Bielefeld'e geçti, birkaç maç özeti dışında izleme fırsatımız olmadı. O da uzun süreli bir Avrupa macerası sonrası ülkesine dönmeyi tercih edenlerden. Bursa kaçağı Mbesuma'yla birlikte Sundows forvetinde gol arayanlardan Zuma. Bir şekilde ismini öğreten oyunculardan biri oldu bize Zuma, yolu hiç Türkiye'den geçmemiş olsa da.
Üstüne bu kadar konuşmuşken Güney Afrika Liginde sezon sonunda oluşan tabloyu vermeden de geçmeyelim. SuperSport United Orlando Pirates'ın averajla önünde şampiyon olmuş bu sene. Geçtiğimiz sezonun da şampiyonu onlarmış. Son 6 yılda 2şerli seriler halinde şampiyon olmuş takımlar, SuperSport United'dan önce Mamelodi Sundows, ondan önce de Kaizer Chiefs. Ben hala Kaizer Chiefs günlerinde kalmışım yalnız, onu farkettim. Belki söyleyecek sözü olan başkaları da vardır, o yüzden fazla uzatmamak en iyisi olacak galiba.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

HHKahraman dedi ki...

Menager oyununda seçilebilen tek Afrika ülkesi olması bu oyunun tutkunlarını en az bir kez bu ülkeye götürüyor.
Kaizer Chiefs takımı gerçekten de ülkenin en başarılı kulübü Orlando Pirates ile birlikte. Gerçi son yıllarda SuperSport bir şeyler yapıyor ama...
Lebohang Mokoena ve Benedict Vilakazi FM oyunlarının yıldızıydı fakat adlarını çok fazla duyuramadılar.
G.Afrika demişken Muhsin Ertuğral'a değinmeden olmaz... En son Kaizer Chiefs takımında teknik direktörlük yapıyordu ve ayrılmıştı yanılmıyorsam...

pclion dedi ki...

Muhsin Ertuğral gerçekten atlanmaması gerek bir isim. Hatta bir önceki yazıdaki denkleme de dahil edilebilir aynı şekilde...

Spooky dedi ki...

vuvuzela varsa ben yokum arkadaş. dünya kupası falan izlenmez dayanamıyorum...

Rivers dedi ki...

Shabalala'nın Yeni Zelanda maçında yaptığı hareketler sonrasında, kafamda şüpheler oluşmadı değil. :)

Rivers dedi ki...

Bu arada;

http://sarikirmizikaskol.blogspot.com

eklersen sevinirim. :)

roland deschain of gilead dedi ki...

güney afrika futbolu diyince bizim neslin aklına gelen tek isim komphela dır... 20 li yaşların başında ki arkadaşlarımız hatırlamayabilirler.

Yeniden kurulan Güney Afrika2nın ilk milli takım kaptanı olarak johannesburg da yıllardır forması asılı olan bir oyuncuyu türkiyeye getirip "pezevenk" muamelesi yapmıştık milletçe.

Related Posts with Thumbnails