Gol Kralı Milan Baros Üzerine

Devre arasında da zirvedeki isimdi Milan Baros, sezonu da gol kralı olarak tamamlayan isim oldu attığı 20 golle. Her daim Avrupanın önemli golcülerinden biri olarak görülmesine rağmen kariyeri baş aşağı giden bir oyuncu olarak geldi Galatasaray'a. Liverpool'dan sonra geçtiği Lyon'da ve ordan kiralandığı Portsmouth'ta felaket denilebilecek performanslarından sonra Avrupa futbolunu takip eden birçok kişi için büyük soru işaretleri vardı. Buna rağmen onun yeteneklerini ve yapabileceklerini bilen birçok kişi gibi ben de transferden memnnundum bir Galatasaraylı olarak, Baros da bizim gibi düşünenleri medyadaki olumsuz algıya rağmen yanıltmadı. Hatta uzun süre Rıdvan Dilmen'i Galatasaray'ın en iyi forveti olduğuna ikna edememişti, "Bir Nonda, iki Ümit Karan, üç Baros." sözlerini sıkça duyduk ekranlarda. Gol atma alışkanlığını nispeten kaybetmiş bir oyuncuydu Baros, kabul ama o dönem için yapılan eleştiriler ve değerlendirmelerin ağır olduğu bugün daha da net gözüküyor. Bir oyuncuyu değerlendirirken sadece o sezonki performansıyla değerlendirmemek gerektiğini bir kez daha ispatlamış oldu Milan Baros.

Benim beklentim ilk sezon için 15 golden fazla değildi, hem Türkiye'deki futbol düzenine alışması hem de formsuz geçirdiği son sezonlardan sonra kendini toparlaması adına ama Baros tek forvet olarak oynadığı düzene oldukça uyum sağlamış gözüktü sezon boyunca. Bunda ilk devre takımı çok iyi yöneten bir Lincoln ve kanatlarda etkili bindirmeler yapabilen Kewell ve Arda'nın varlığı da etkili oldu tabii. Burda Lincoln'e ayrıca değinmek gerekiyor yalnız. Yanılmıyorsam Eray'ın bir araştırması vardı, Baros'un attığı 20 lig golünün 8'inin asistini yapan oyuncu Casio Lincoln. Baros'un performansının ligin ilk yarısında daha üst düzey olduğunu düşünürsek Lincoln'ün varlığının Baros'u da pozitif olarak etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer Lincoln gönderilirse yerine ne tip bir oyuncu alınması planlanıyor bilmiyorum ama bu oyuncunun Baros'un oyun yapısına uyum sağlayıp sağlayamaması en az gelen oyuncunun kalitesi kadar önemli bir konu olarak masada duruyor.

Rijkaard'ın gelecek sezon Barcelona'da oynattığı 4-3-3 düzenine yakın bir sistemi Galatasaray'a yerleştirmek istemesi bir sır değil. Milan Baros'un Skibbe döneminde oynadığımız 4-2-3-1 düzenindeki verimli oyununu sahaya ortaya çıkan bir başka soru işareti. Ben Baros'un Rijkaard'ın sistemine en uygun oyunculardan biri olduğunu düşünüyorum esasında. Top taşıyabilen, hızlı bir oyuncu Milan Baros, 4-3-3'teki merkez forvet modelinde olması gereken özellikler bunlar. Barcelona sisteminde bu görevi üstlenen Eto'o-Baros eşleşmesine bakarsak çok farklı tipte oyuncular olmadıklarını görebiliriz. İkisi de sabit oynayan oyuncular değiller, kanatlara koşular yaparak arkadaki ikincil forvetlere alan yaratabiliyorlar. Galatasaray'da oluşturulmak istenen sistemde sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum Baros'un bu anlamda.

Galatasaray'ın kadrosunda bulunan en genç yabancı oyuncu Milan Baros ama 1981 doğumlu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yakında 28 yaşını dolduracak ve bu seviyede bir yıl daha geçirirse tekrar üst düzey bir Avrupa liginde oynamayı isteyebilir. Sözleşmesinin 2011 yılında sona erecek olması da böyle bir talepte bulunması durumunda Galatasaray'ı zor durumda bırakabilir. Galatasaray'ın bu seçeneğe de hazırlıklı olması ve alternatiflerini hazır tutması gerektiğini düşünüyorum. Bu ihtimalleri düşünmek ve hazırlıklı olmak ayıp bir şey değil, kulüplerimiz artık bunu öğrenmek zorunda yoksa zarar gören oyuncular değil kulüplerin kendisi oluyor. Bu sebeple planlamarı sezonluk değil uzun vadeli kurgulamak gerek. Ben kendisini uzun yıllar izlemek istiyorum Galatasaray forması altında, o ayrı elbette.

Galatasaray forması altında gol kralı olan bir oyuncu yoktu uzun yıllardır, Milan Baros bu buruk biten sezondu ufak da olsa tesellilerimizden biri oldu. Kocaelispor maçında o penaltıyı atsa belki birçok şey farklı olacaktı ama bizdeki kredisi kaçan bir penaltıdan daha fazla Milan Baros'un. Tekrar tebrik etmek istedim kendi adıma, Ostrava'nın Maradona'sını...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

Spooky dedi ki...

uğur yorumlarına katılıyorum, yine çok güzel özetlemişsin durumu.

kariyeri baş aşağı giderken baros'un ismini koruyan faktör parlak milli takım performansıydı(euro2008 hariç).
formsuz sezonlar üstüste gelse de transferine çok sevinmiştim. attığı gollerle de yanıltmadı kendisine güvenen taraftarı.
aslında çok yönlü bir futbolcu baros. sırtı dönük aldığı topları taşıyabilmesi, çapraz koşuları, fiziksel mücadelesi bunlar üst düzeyde. bu sene ceza sahası çevresinde araya atılan paslarla veya ceza sahası içinden attığı gollerle parlasa da önüne atılan topları kaleye 30-40 metre mesafede alıp sürüp gol yapabiliyor. ingiltere de attığı goller de genelde bu tarzdadır ancak bu sene karşı karşı böyle basit pozisyonları harcadı.

anlatmak istediğim hem sıkışık hem geniş alanda oynanan oyunlarda fizik mücadelesiyle top taşımasıyla farklı sistemlere uyum sağlayabilir.

gelelim galatasaray'a. lincoln olmasa da 4-3-3 dizilişi, rijkaard'ın bol paslı oyunu ona lincoln'ün hazırladığı pozisyonları tekrar verecektir. o açıdan bir endişem yok zaten yukarda anlattığım özellikleriyle de başka şekilde goller de atabilir.

baros'a özel bir durum da ligimizin gözden ırak olmasına sevinmeme yol açması. düşen kariyerinde 20 gol(türkiye gibi savunma ağırlıklı bir lig için gayet iyi) ile parlayan baros'un performansı o kadar da dikkat çekmemiş olabilir. seneye de 20 gol civarında kalırsa teklifler elbet gelecektir ama yönetim o noktada kendisini elde tutmalı. galatasary'ın forvet transferleri pek başarılı olmuyor çünkü. bulmuşken bırakmamak lazım. baros'tan sonra atılacak adım, ricardo olivera olmamalı :) şaka bir yana iyi bir forvet pahalı ve bizim özgürcan ile cem sultan'ı bundan sonrası için hazırlamamız gerek umarım o seviyeye gelirler.

feldkamp ve hakan şükür'ün özgürcan ile ilgili açıklamaları var bilmem siz de katıl mısınız?
feldkamp, onu oynatmayı düşündüm ama bu kadar forvetin arasında oynayamam diye umutsuzluğa kapıldı ve hiç çalışmadı demişti.
hakan şükür de benden daha iyi olabilir, tekniği, potansiyeli daha yüksek ama kendisini 2 senedir geliştirmiyor dedi.
rijkaard ile belki de mentor yardımıyla bu boşvermişliğinin önüne geçilmesi gerek sanırım.
Herkese iyi akşamlar

joyous dedi ki...

Lincoln'ün varlığının onun gol sayısını arttırdığı zaten istatistiklerle kanıtlanmış ancak eğer Baros ilk yarıda yaptığı gol vuruşlarını 2. yarıda da sürdürebilseydi, en az Lincoln varken attığı gol kadar yine atardı.(mesela bkz. 2.Beşiktaş, Sivas maçları)

Sade dedi ki...

aynen tüm Milan BAros düşüncelerimi kelimelere dökmüşsün eklenecek pek birşey yok çok saol!

Genel Sekreter Vak dedi ki...

4-3-3'te ileri 3'lünün ortası için ideal adam.Bizim Eto'o'muz olur.Yeterki kendisini sağa çekmek gibi bir hata yapılmasın,ki bu düşünülüyor,forvet transfer edip Baros'u sağa çekmek gibi bir plan var anladığım kadarıyla...

Adsız dedi ki...

ugur bizdeki adamlar niye hep maradona sıfatı alıyor anlamıyorum :) var bunda bi is :)

Hagi- Karpatların Maradonası ( sahsen maradona arjantin in Hagisidir :D )
Baros - Ostravanın Maradonası :)

pclion dedi ki...

Yazarken ben de aynı şeyi düşündüm. :) Bir gün orjinalinin de yolu buraya düşerse şaşırmamalı...

Adsız dedi ki...

Selam,

Bir ek yapmak istiyorum: Bir basın toplantısında Baros'a bu seneki üstün performansının sırrı sorulduğunda " Sebebi yanımda oturuyor." diyerek yanında oturan Lincoln'ü göstermişti.

BlueHeat

Adsız dedi ki...

Baros Bjk ve Sivas maçlarında çok gol kaçırdı ama yine çok iyi oynadı.O pozisyonlara girmekte başarıdır.Baros Bjk maçında kendi yarattı pozisyonları orta sahalardan aldı götürdü.Bizim stoperimiz olmamasına rağmen bobo hiç top sürebildi mi.İşte büyük forvet bu.
Aynı şekilde sivas maçı defansı inanılmaz yıpratıyor.3.forvetimiz olması gereken Baros!

berserk dedi ki...

Topu alip tüm defansı arkasinda sürükleyip kosturmasına bitiyorum ::)

Lincoln giderse Baros' un performansı düşer sanırım, onu kaciricak ara paslari aticak adam kalmıyor, Arda var o da ortacı :) Özer bu konuda iyidi aslında.

Servet giderse de yabancı kontenjaını icin Nonda + Lincoln' ün gönderilmesi gerekebilir, o zaman Sezer Öztürk 'ün alınması iyi olur nasıl olucak bakalım.
Bence Lincoln gidicekse artik 10 numara aramayıp Xavi - Iniesta tarzı (oha) adamlar almalı transfer komitesi.

yalçın dedi ki...

arsenal ıle 30 haziranda sözleşmesi bitecek olan rosicky baros un yeni pasörü olur gelcek sezon...

Related Posts with Thumbnails