Genç Oyuncu Raporları #10: Takas Modası

Uzun süredir bir rapor hazırlamamıştık, genç oyuncular adına gündem de yoğunlaşmışken aradan çıkarmak lazım. Son senelerin modası üç büyükler transfer yaparken işin içine takas malzemesi olarak bazı oyuncuları kullanmak, son dönemde Anadolu takımları da tercihlerini genç oyunculardan yana kullanmaya başladı. Özellikle Manisaspor'un Beşiktaş'tan Holosko transferi sırasında aldığı ve 6 ay sonra Fenerbahçe'ye 1.5 milyon euro'ya sattığı Burak Yılmaz'dan sonra böyle bir eğilim var mantıklı olarak. Anlamadığımsa bu kadar büyük bonservis bedelleri söz konusuyken İstanbul takımlarının ellerindeki potansiyelli oyuncuları dağıtma konusunda bu kadar bonkör olması.

İlhan Parlak, Aydın Karabulut, Özgür Çek. İlhan Parlak Fenerbahçe'ye geldiğinde Arda Turan'la beraber en çok adından söz ettiren oyuncuydu jenerasyonunda, Aydın ve Özgür de ümit milli takımda forma bulan oyuncular. Özellikle Aydın'ı izleyip de beğenmeyen azdır. Özgür'ü ise genelde PAF maçlarında gördüğümden net bir görüş belirtmek istemiyorum ama çok iyi bir sol ayağı var ve üst düzeyde tutunabilecek bir oyuncu izlenimi verdi bana. Erhan Güven'i beğenirim sağ bek olarak Gençlerbirliği'nden beri ama ümit milli takımın en önemli kanat oyuncusu kadar değerli midir sizce? Ya da Fenerbahçe'nin bir başka ümit milli takım oyuncusunu alabilmek için İlhan ve Özgür'ü bu kadar kolay yollayabilmesi. Hoş, ben büyük resime bakınca oldukça olumlu buluyorum bu oyuncuların oynayabilecekleri bir takıma gitmelerini ancak kulüpler açısından bakıldığında anlamsız bir hamle olarak görüyorum.

Sanırım takasta başka oyuncuları kullanmaya kalkınca maaş konusu problem oluyor ancak bu kadar basitçe geçiştirmek kulüplerin kendini kandırmasından başka bir şey değil, onu da belirtmem lazım. Galatasaray da takasta oyuncu kullandı, muhtemelen bu sezon da kullanacak ama Galatasaray'ın yaptığı takasların farklı bir yönü var. Ferhat Öztorun'a, giderlerseAydın Yılmaz ve Mehmet Güven'e belli ölçülerde A takımda oynama fırsatı verdi Galatasaray, bu oyuncuların ismini parlattı. Takasta kullanırken de bunun faydasını görecektir.Bugün Galatasaray için hareketli bir gün oldu genç oyuncular konusunda. Sözleşmesi sona eren Gökhan Öztürk Gaziantepspor'la sözleşme imzaladı. Bir diğer önemli gelişmeyse İrfan Başaran, Erkan Ferin, Volkan Bekçi gibi altyapı çıkışlı oyuncuların sözleşmeleri feshedilmesi oldu. Öncelikle Gökhan konusunda bir açıklama borçlu olduğumu düşünüyorum zira büyük ihtimalle Fenerbahçe'ye gidecek haberini geçmiştim blogda geçenlerde. Haberin kaynağının Fenerbahçe kulübü tarafından olduğunu söylemiştim, o taraftan gelen haber netti ve Gökhan'la anlaşılmıştı. Gerçekten güvenilir bir insandır konuştuğum kişi, o yüzden transfer gerçekleşmemişse muhtemelen Gökhan'ın isteğiyle olmamıştır. Gökhan Öztürk'le de ara ara konuşuyorum, oynayabileceği bir takıma gitmesine gerçekten çok sevindim. Fenerbahçe olmazsa Bursaspor olur diyordum ama herkesi ters köşeye yatırdı Gökhan. Muhtemel bir Murat Ceylan transferi sonrası kadroda onun bölgesinde yer bulabilir. Umarım tekrar giyer Galatasaray formasını, bu sefer A takımda elbette.

Bunun dışında üzücü bir habere de rastladım geçen hafta. Blogda sıkça bahsettiğimiz gurbetçi genç oyunculardan Ömer Toprak Go Kart pistinde ağır bir kaza geçirdi ve o günden beri yoğun bakımda kalıyor. Özellikle bacak bölgesinde ağır yanıklar varmış ve futbol oynayıp oynayamayacağı henüz belli değil. Geçtiğimiz sezonki performansıyla Bundesliga II'nin en iyi genç oyuncusu seçilmişti ve İstanbul takımlarından ciddi teklifler almıştı, Freiburg ise Bundesliga'da ona ihtiyaçları olacağı için satmamayı tercih etmişti. Büyük talihsizlik cidden, bir an önce sahalara döner umarım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

firat selcuk dedi ki...

irfan'ın kulupten ayrılmasına uzuldum dogrusu.. gecen sene kampta cok iyi izlenim vermisti.. marmaris'ten galatasaray'a gittigi icin benim icin de onemli bir isimdi.. okulun toprak sahasında karsılıklı top kosturdugumdan olsa gerek ayrı bir heyecanla bekliyordum..

marmaris'te de irfan gecen sezon galatasaray a takımı ile kampa gittiginde hafiften bir beklenti olusmustu, bu sene a takım kadrosuna olmasını bekliyordu insanlar.. hayalkırıklıgı olacak biraz..

Adsız dedi ki...

Su yenetekli kişileri A takıma geçiş sırasında hep kaybediyoruz.
Altyapıdaki Berkin ve E.Çolak kaybetmeyelim.Özellikle Berkin'i çok beğeniyorum.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

@pclion,

madem haberlerden konu açıldı,ismail köybaşı demiştin,daha sonra başka yerlerdede gördük ama sanırım yattı?ibrahim kızıl paragöz adamdır,fener piyasayı çoşturunca fiyat arttırır diye tahmin etmiştim,doğru çıktı heralde?şu an bu transferin olma şansıyla ilgili bir fikrin varmı?

pclion dedi ki...

Dediğin gibi, herkes tok satıcı rolüne büründü piyasada. Bizimkilerin planı takas ağırlıklı bir teklifle İsmail'i almaktı ama bu saatten sonra yanına 3 milyon euro koymazsan hiç kimse kaale bile almıyor teklifleri, bu piyasada içerden yerli oyuncu almamıza mucize gözüyle bakıyorum açıkçası. Belki Sezer Öztürk gibi ismi diğerleri kadar öne çıkmamış oyuncularla ilgilenir kulüp ama herhangi bir duyum, haber değil bu.

Bundan sonra transferle ilgili konuşmayı da pek düşünmüyorum açıkçası, bu şekilde bildiklerimizi paylaşınca problem oluyor görüldüğü üzere. Kahinlik yapmak, oraya gitmez demek işin kolayıydı, ben güvendiğim bir bilgiyi sizle paylaşmayı seçtim. Hiçbir transfer işi yüzde yüz değildir, resmi siteye yazılana kadar hiçbir bilgi, duyuma kesin gözüyle bakmamak lazım...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Beni yanlış anlamadın umarım,ben "Söyledin,bak olmadı." şeklinde trip amaçlı yazmamıştım,bilgiydi derdim.Dediğin gibi transfer piyasasının bir günü bir gününe tutmuyor,farkındayım kendi adıma bunun.

Ha transfer konusunda yazmama kararın bencede isabet olmuş.Tüm iyi niyetiyle haftalarca insanları bilgilendiren,gece 5'lerde 100lerce yoruma cevap yazan Melih Şabanoğlu hakkında bile söyledikleri gerçekleşmediği zaman insanlar neler yazdı.Bende olsam hiç bulaşmazdım bu işe...

pclion dedi ki...

Yanlış anlamanı istemem kesinlikle, ben genel bir açıklama yapmak istedim merak edenler için. Transfer duyumcusu gibi bir misyonum asla olmadı, asla da kendimi öyle konumlandırmak istemem. Blogun çizgisini takip edenler biliyor zaten, fazla bir şey söylememe gerek yok. Saha içinde kalmaya devam edeceğiz hep beraber, her zaman olduğu gibi...

yalçın dedi ki...

Alt yapıdan gelen ve a takımda dusunulmeyen genc oyuncuları serbest bırakmak yerıne anadolu kulüplerine bedavaya verip gelecek satıştan pay almak şartıyla vermeleri başta GS olmak üzere diğer takımlar içinde daha iyi olur diye düşünüyorum.

havyarsız dedi ki...

benim asıl merakım bu sene gene kampa götürülecek genç oyuncularımız hakkında. bir kaç hazırlık maçında oynayıp tekrar pafa veya başka takımlara gönderilecekler mi yoksa a takımda şans bulabilecekler mi. mesela yıllardır beklediğimiz bir cem sultan ne olacak. umarım bu yıl farklı olur.

Related Posts with Thumbnails